Economisirea pe vreme de criza nu este o prioritate pentru multi romani, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa o faca. Iar in perioada aceasta cel mai la indemana pare un C.A.R. "traditional".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, unii termeni bancari de care te-ai putea lovi si pe care ar fi bine sa-i cunosti.
Exemplu: sunteti 10 sau 15 colegi si, de fiecare data, vor exista temeri ca ultimii sunt cei mai dezavantajati, asa ca puteti face altceva urmand acelasi principiu al CAR-ului traditional.
Astfel, in loc sa dati 300 de lei in fiecare luna, iar cand va vine randul sa luati 4.500 de lei, mai bine dati aceeasi suma, dar impartiti "roata" in alte trei mai mici. In felul acesta, in decursul a 15 luni, vei putea lua de trei ori bani, chiar daca sumele sunt de trei ori mai mici.
In cazul acesta, 1.500 de lei pot insemna chiria ta pe o luna, ratele la banci sau cheltuieli pentru care poate nu aveai bani in luna respectiva.
Intr-o familie cu doua salarii, care impreuna ajung la 6.000 sau 7.000 de lei net, un ajutor financiar de 1.500 de lei inseamna un "bonus" de minimum 20% la venituri, in trei din 15 luni cat dureaza CAR-ul.
Rubrica "Educatie financiara" este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Ponturi ca sa economisesti bani. Teoria expertilor despre procentul ideal din venit pe care-l poti pune deoparte
Contul de economii versus contul curent. Cum le folosesti in avantajul tau
Lucruri mai putin stiute... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:30
La fel ca si alte statiuni de schi amplasate la o altitudine relativ redusa, incalzirea globala se face resimtita la Garmisch-Partenkirchen (Germania), care in luna ianuarie are atat de putina zapada naturala incat exista ingrijorari cu privire la posibilitatea organizarii viitoarelor competitii de schi, ceea ce pune in pericol identitatea statiunii si afluenta turistilor, transmite Bloomberg.
Atat la Garmisch-Partenkirchen cat si in restul Alpilor, turismul este o sursa importanta de venit pentru economiile locale. In Austria turismul este responsabil pentru 6% din PIB, o pondere care in cazul regiunii muntoase Tirol ajunge la 18%. O pondere similara este in cantonul elvetian Graubunden, gratie unor statiuni de schi renumite precum St. Moritz, Klosters si Davos.
In regiunea Auvergne-Rhone-Alpes din Franta, care cuprinde statiunile de ski Courchevel si Val d'Isere, turistii au cheltuit aproximativ 21 miliarde euro in 2018, generand aproximativ 10% din PIB si asigurand 171.000 de locuri de munca.
Insa aceasta sursa de venit este in pericol. Potrivit prognozelor celor mai importante organizatii pentru protectia mediului din Austria, incalzirea globala ar urma sa provoace pierderi de aproximativ 300 milioane de euro pe an sectorului turismului.
"Daca emisiile de gaze cu efect de sera continua la acelasi nivel, zapada aproape va disparea la altitudinile mai joase pana la finele secolului", a declarat Marc Olefs, director de departament pentru studii climatice la... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:20
Guvernul va adopta in sedinta de marti o ordonanta de urgenta care prevede reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele ecologice si traditionale.
Premierul Viorica Dancila a precizat ca prin aceasta masura Executivul doreste sa incurajeze romanii sa consume mai multe produse sanatoase, de inalta calitate.
Potrivit premierului, actul normativ va aduce beneficii importante, atat pe termen mediu cat si lung, economiei romanesti.
"In sedinta de azi discutam un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu si lung pentru cetateni, dar si pentru economie. In primul rand, avem in vedere cresterea accesului romanilor la produse sanatoase, de inalta calitate, tot mai cautate pe piata alimentara.
Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pentru intreg lantul de distributie, contribuim la reducerea pretului la aceste produse si astfel incurajam oamenii sa consume alimente sanatoase", a declarat premierul Viorica Dancila.
Proiectul care prevede reducerea TVA pentru alimentele bio si traditionale a fost pus in dezbatere, joi, pe site-ul Ministerului de Finante.
Potrivit documentului, Guvernul a luat aceasta decizie in urma statisticilor ingrijoratoare privind incidenta bolilor generate de alimentatia nesanatoasa.
"Avand in vedere statisticile ingrijoratoare privind incidenta bolilor... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 15:22
Industria modei nu conteneste sa ne surprinda cu noile trenduri. De la sezon la sezon recomandarile vestimentare sunt o alta lectie despre arta creativa. Ce pare ca iese din tipare insa in acelasi timp aminteste despre reperele frumosului in trecut se refera la tinutele inspirate din portul popular, precum si cele cu motive traditionale.
Gratie unui concept ce atrage, bine gandit si integrat in tinutele moderne, rochiile cu motive traditonale au devenit tinta publicului feminin. Au avantajul de a fi purtate oricand, in orice sezon, sunt versatile si permisive in materie de silueta potrivita care sa le poarte.
Rochiile casual, cele mai la indemana
Dintre tipologiile de rochii cele casual sunt printre cele mai populare. Acestea sunt o alegere la indemana din ratiuni practice - reprezinta o tinuta completa. De asemenea, acestea pot fi purtate ziua, seara, la diverse evenimente, cadre. Se potrivesc de minune cu un program al femeii active.
In varianta acelor rochii casual care se inspira din bogatia si frumusetea motivelor traditionale un magazin de profil, Ie Nationala, a reusit sa capteze atentia prin ineditul formelor si designurilor. Aducea in prim-plan un stil original la fiecare tip de rochie inclusa in colectii, oferea alternative fata de piata suprasaturata de materiale clasice, de tipare simple sau de note comune in design.
Propunerile ce vin din partea unui magazin precum Ie Nationala vine ca urmare a popularitatii pe care il cunoaste traditionalul. O... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:38
Pentru prima data in istorie, bugetul alocat pentru publicitatea online in SUA in acest an il va depasi pe cel consacrat pentru media traditionale, iar tendinta se va accelera in urmatorii ani, arata un studiu publicat miercuri de firma de cercetare de piata eMarketer, informeaza AFP.
Potrivit acestui studiu, cheltuielile cu publicitatea online in SUA vor creste cu 19% in acest an, pana la 129 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile cu publicitatea pentru suporturile traditionale vor scadea cu 4%, pana la 109 miliarde dolari. In plus, eMarketer prognozeaza o crestere de 58% a cheltuielilor cu publicitatea digitala intre 2018 si 2021, fata de o scadere de 4% pentru suporturile traditionale (afisaj, presa, televiziune, radio).
"Tranzitia treptata a atentiei consumatorilor spre platformele digitale a ajuns la un punct de inflexiune pentru advertiseri, fortandu-i sa se indrepte spre digital", a declarat directorul de prognoze de la eMarketer, Monica Peart.
Potrivit eMarketer, in 2021 cheltuielile cu publicitatea online vor reprezenta doua treimi (62%) din bugetele publicitare.
O alta tendinta este cresterea ponderii Amazon in sectorul publicitatii. Astfel, in 2019, Amazon ar urma sa revendice 8,8% din cheltuielile cu publicitatea pe suport digital in SUA, fata de doar 1,5% in 2016. Progresia Amazon se va face, la fel ca si in anii precedenti, in detrimentul Google, care ar pierde un punct din cota de piata pana la 37,2%, a Microsoft si a Verizon (care... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 20:42
Peste o treime dintre romani (38%) sustin ca sunt membrii unei familii moderne, in care copiii au acces sporit la tehnologie, iar opiniile lor sunt considerate importante, reiese dintr-un studiu de specialitate realizat online si dat publicitatii marti.
In acelasi timp, mai mult de jumatate (56%) dintre romani declara ca fac parte dintr-o familie traditionala, iar pentru 63% dintre acestia familia moderna ramane aspirationala, procentul fiind constant fata de 2017.
Cercetarea iSense Solutions arata faptul ca romanii vad familia moderna ca pe una in care copiii au acces sporit la tehnologie (83% versus 35% in familiile traditionale), opiniile lor sunt considerate importante (86% versus 46% in familiile traditionale), iar cheltuielile pentru educatie sunt mai mari (52%) fata de o familie traditionala (45%).
De asemenea, parintii dintr-o familie moderna investesc in educatia lor privind rolul de parinte (86% versus 45%), isi supravegheaza mai atent copiii (78% versus 38%) si, mai tarziu, isi incurajeaza copiii sa isi aleaga singuri cariera (90% versus 48%).
In plus, cei chestionati au mentionat ca intr-o familie moderna membrii isi exprima parerile, chiar daca nu sunt de acord unii cu altii (87% versus 48%), au loc discutii cu copiii pe teme sensibile, cum ar fi nasterea, moartea, separarea (85% versus 53%), iar membrii familiei apeleaza la psiholog sau psihoterapeut fara teama de a fi stigmatizati (80% versus 23%).
Totodata, rolurile intr-o familie moderna... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 14:23
Zeci de europarlamentari cer Parlamentului Romaniei sa nu sustina organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei, in sensul in care ar include definitia familiei traditionale.
"Un numar de 33 de membri ai Parlamentului European, din cadrul mai multor partide, au adresat astazi o scrisoare presedintilor de partide parlamentare din Romania prin care solicita ca Legislativul sa nu sustina organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei intr-un mod care limiteaza definitia familiei, incitand la discriminarea familiilor care nu corespund notiunii promovate de initiatorii referendumului", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Documentul citat sustine ca, daca referendumul va avea loc, va parea ca se aproba incalcarea drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii ce provin din alte tipuri de familii.
"Va indemnam respectuos sa nu sprijiniti referendumul propus cu privire la definitia familiei. Intr-adevar, incepand de anul trecut, in Romania a fost organizata o campanie in favoarea organizarii unui referendum privind redefinirea familiei in Constitutie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie.
Aceasta propunere este cu adevarat surprinzatoare, deoarece cuplurilor de acelasi sex le este deja interzis sa se casatoreasca prin prevederile Codului Civil in vigoare, care interzice, de asemenea, recunoasterea casatoriilor civile sau parteneriatelor inregistrate intre persoane de acelasi sex... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 17:20
In apararea familei traditionale ne purtam la fel ca in cazul antisemitismului fara evrei si al sovinismului fara alte etnii. S-a creat o psihoza imaginara, luptam cu fantomatice abstractiuni despre care compunem povesti de groaza, afirma prof. univ. dr. Mihaela Miroiu.
Intr-un interviu fara false pudori si fara tabu-uri, dna prof. Miroiu vorbeste pentru Ziare.com despre ipocrizia ce se ascunde de multe ori sub fatada familiei traditionale, despre initiativa Coalitiei pentru familie de modificare a Constitutiei si suferinta pe care ea o poate consolida: "Sunt langa noi si nu ii 'vedem', nu isi spun povestile, traiesc in crunta si dureroasa prefacatorie, ca sa nu ne faca sa 'suferim' si sa ii respingem. Din ignoranta, noi credem ca, daca ii obligam sa se poarte heterosexual, vor deveni asta."
Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu a comentat si reactia pe care a stranit-o in Romania diferenta de varsta dintre sotii Macron, viitorul cuplu prezidential al Frantei, si cauzele ei: "Prea multi oameni cred ca noi putem functiona in stare de separare intre minte, sensibilitate si trup, iar organul sexual principal la barbati nu este creierul, asa cum e la femei".
Daca ar fi intrebati ce stiu despre presedintele ales al Frantei, cei mai multi dintre romani ar raspunde, probabil, ca dl Macron este casatorit cu o femeie cu mult mai batrana. Cum se explica nu atat interesul pentru picanterie cat rautatile multor romani la adresa lui Brigitte Macron?
Poate pentru ca nu au inteles... mai mult
Vineri, 12 Mai 2017, ora 06:37
Deputatii au decis, marti, ca familia traditionala este formata dintre un barbat si o femeie.
Au fost 232 voturi "pentru", 22 de voturi "impotriva" si 13 abtineri, anunta News.ro.
Astfel, propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei Romaniei din legea care defineste familia a fost adoptata de Camera Deputatilor, ea urmand sa ajunga apoi in Senat, camera decizionala.
Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolului 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei.
In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.
Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin... mai mult
Marti, 09 Mai 2017, ora 11:38