Un numar de peste 170.000 de turisti si-au petrecut Revelionul 2019/2020 in tara, cu 2,5% mai mult decat in anul precedent, si au cheltuit aproape 44 de milioane de euro, in crestere cu 10%, comparativ cu anul anterior, conform estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
In acest an de Revelion personalul bugetar a avut doua zile libere in plus, 27 decembrie si 3 ianuarie, turistii romani putand sa se bucure de un sejur prelungit de 4-5 zile in destinatii interne sau externe. Cu toate acestea, numarul turistilor nu a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut, insa prezenta voucherelor de vacanta a compensat lipsa zapezii din unele statiuni din tara, semnaleaza FPTR intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
"Romania ramane principala optiune de vacanta atat a turistilor romani, dar si a unui numar din ce in ce mai mare de turisti straini care au inceput sa ia in calcul
tara noastra ca destinatie de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mancarea mai ieftina decat oriunde in destinatiile concurente si distribuirea voucherelor de
vacanta au ajutat la majorarea numarului de turisti. Cu toate acestea, vremea calda, anormala pentru aceasta perioada, a scazut cererea pentru destinatiile de schi interne si externe", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele FPTR.
Ca in fiecare an, destinatiile cu traditie au fost cele mai solicitate, inregistrandu-se la nivel national o crestere a numarului de turisti cu 2,5% fata de anul trecut.... mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 11:26
Peste 166.000 de turisti romani au ajuns de Revelion in statiunile tara, cu 4,5% mai mult decat in anul precedent, si au cheltuit peste 40 de milioane de euro, in crestere cu 8,5%, comparativ cu Revelionul anterior, conform datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
In acest an, de Revelion, numarul turistilor a crescut, avand in vedere majorarea puterii de cumparare si, mai ales, prezenta voucherelor de vacanta, care au compensat lipsa zapezii din unele statiuni si au dus la o crestere de 4,5% a numarului de turisti fata de Revelionul 2017/2018.
"Ca in fiecare an, Romania ramane principala optiune de vacanta a turistilor romani. Tarifele de cazare accesibile, mancarea mai ieftina decat oriunde in destinatiile straine concurente si faptul ca pentru prima data au fost distribuite voucherele de vacanta si personalului bugetar, au facut ca numarul de romani din statiunile autohtone sa creasca de la an la an. Pe de alta parte, chiar daca nu a devenit, asa cum ne dorim cu totii, o destinatie internationala importanta, un numar din ce in ce mai mare de straini au inceput sa ia in calcul Romania atunci cand isi planuiesc vacanta de Revelion", a spus Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv FPTR.
Ca de obicei, destinatiile cu traditie au fost foarte solicitate, inregistrandu-se la nivel national o crestere a numarului de turisti cu 4,5% fata de anul trecut. Cele mai multe locuri vandute de Revelion s-au inregistrat in turismul rural. Astfel, 57.000... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 13:55
Obiceiurile si superstitiile sunt adanc inradacinate in mintea romanilor, mai ales cele legate de momentul trecerii dintre ani.
Cu Plugusorul, Capra sau Ursul se merge pentru mai multa fertilitate, iar copiii nu ar trebui sa se supere daca primesc, dupa ce au mers cu Sorcova, niste banuti intr-o cana cu apa, asa cum se proceda demult.
Asa cum nici in ajunul Anului Nou nu se matura, nici in ziua de 31 nu se atinge matura si nici nu se arunca gunoiul din casa, ca sa nu fie dat afara din casa belsugul. Abia pe 2 ianuarie poti arunca gunoiul.
Datoriile trebuie platite pana la sfarsitul anului, iar in 31 ianuarie ar fi bine sa nu dai bani cu imprumut, ca sa nu fii sarac tot anul.
Cei foarte superstitiosi spun ca rufe nu ar trebui sa se spele pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele.
Tot in ultima zi a anului este interzis sa pui mana pe foarfeca, ca sa nu-ti "tai" norocul.
Tine-ti lacrimile in frau, daca e cazul, pe 31 decembrie, si musca-ti limba inainte de a te certa cu cineva, daca nu vrei sa o tii in cearta si plans tot anul.
Datini si obiceiuri stravechi la romani, de Anul Nou
Galagie si veselie, ca sa sperii spiritele rele
Nu uita ca de Revelion sa ai bani in buzunar si haine noi pe tine, eventual si ceva de culoare rosie. In rest, sa fie cat mai mare veselie in locul in care faci trecerea dintre ani, astfel incat spiritele rele sa fie gonite.
La miezul noptii, 31 decembrie spre 1 ianuarie, deschide larg usile, ca sa iasa anul vechi si sa... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 08:15
Noaptea de Revelion reprezinta, in toate colturile lumii, petrecerea anului! Cu aceasta ocazie, familiile si prietenii se reunesc la aceeasi masa si sarbatoresc cu mult fast trecerea in noul an.
Fastul nu este, in acest caz, doar un moft - pentru majoritatea dintre noi, belsugul si voia buna care insotesc noaptea de 31 decembrie semnifica un semn de bun augur pentru urmatorul an.
Cu cat te distrezi mai mult la petrecerea de Revelion, cu atat mai mult vei avea parte de 12 luni pline numai de bucurii si reusite. Sau, cel putin, asa se spune.
Indiferent ca aceasta e doar o superstitie, o traditie generala sau pur si simplu gandirea unui om pozitiv, cu siguranta oricare dintre noi isi doreste sa petreaca regeste la trecerea dintre ani.
Iar multi dintre noi, dupa un an de munca asidua, isi doresc chiar mai mult de atat. Tanjesc dupa un sejur relaxant de cateva zile, undeva departe de casa, cum ar fi o destinatie europeana in care sa mearga alaturi de persoanele dragi pentru a intampina anul 2019 asa cum se cuvine. De aceea, in aceasta perioada, printre cele mai cautate cuvinte pe Google se numara sintagma "oferte Revelion".
La o simpla cautare pe Internet, vei vedea ca motorul iti va afisa sute sau chiar mii de oferte de Revelion, care mai de care mai atractive. De sugestii si optiuni nu vei duce lipsa, indiferent care ar fi preferintele tale.
O singura problema apare, insa: aflandu-ne la sfarsit de an, probabil ca bugetul tau alocat achizitionarii unei oferte... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 19:00
Craciunul abia a trecut si ne pregatim de inca o perioada plina de obiceiuri si datini, Anul Nou.
Daca Transilvania, Banatul, Oltenia sau Muntenia se intrec in traditii de Craciun, in privinta obiceiurilor de Anul Nou, Moldova este castigatoare.
"In Moldova, Craciunul este o sarbatoare familiala, de reculegere si de bucurie a nasterii Mantuitorului si este marcat de cantari si de uraturi religioase. Asa cum la Craciun colindatul face sa vuiasca satele, orasele si targurile in Transilvania, Banat, Muntenia, Oltenia si Dobrogea, Moldova este recunoscuta pentru jocurile cu masti de la Anul Nou, pentru vestitele plugusoare care deschid intotdeauna ziua de 31 decembrie si care la puntea dintre ani anima viata comunitatilor", a declarat pentru Ziare.com Doina Isfanoni, cercetator etnolog la Muzeul Satului.
Practic, Moldova este din acest punct de vedere un teritoriu al orginalitatii in forme de manifestare, integral precrestine.
Se poate vorbi aici despre jocul caprelor sau jocul ...citeste mai departe despre "Obiceiuri de Anul Nou - simbolurile traditiilor romanesti (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 08:52
Vrei ca amintirea Revelionului 2017 sa fie una de pomina pentru tine si pentru cei dragi? Nu ai decat sa-ti rezervi o vacanta de sarbatori in Madeira, o destinatie cautata de turisti pe intreaga perioada a anului pentru clima sa ideala.
Agentia Cocktail Holidays pune la dispozitia turistilor romani chartere catre arhipelagul portughez din Atlanticul de Nord, dar avertizeaza asupra riscului ca pachetele turistice sa se epuizeze ca painea calda. Iata si surprizele care fac din Madeira o destinatie atat de cautata.
Anul trecut, singura cursa charter pusa la dispozitia turistilor romani de Cocktail Holidays catre Madeira a avut un grad de ocupare de 100%, motiv intemeiat pentru turoperator sa tripleze capacitatea de transport catre aceasta destinatie turistica cu lipici.
"A fost o surpriza foarte placuta sa avem cerere asa mare pentru Madeira anul trecut, iar anul acesta, numarul mare de solicitari pentru aceasta destinatie ne-a determinat sa triplam numarul de locuri disponibile.
Putem spune ca Madeira este cea mai cautata destinatie de Revelion. Am pus in vanzare pachetele pentru sarbatori in Portugalia la inceputul lunii octombrie si avem deja un grad de ocupare de peste 35%", spune Dan Goicea, director-adjunct al Cocktail Holidays.
Preferintele turistilor romani pentru aceasta destinatie, in baza rezervarilor de pana in prezent, sunt pentru camere in hoteluri de 5 stele, cu mic dejun inclus. In unanimitate s-a optat pentru cina de Revelion. Valoarea medie... mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 00:00
Traditiile de Revelion sunt atat de multe, incat respecta proverbul romanesc "cate bordeie, atatea obiceie". De la banii pe care trebuie sa ai in buzunare, in noaptea dintre ani sau purtatul unei amulete aducatoare de noroc, toate natiunile de pe Glob au obiceiuri pe cat de interensante, pe atat de neobisnuite.
Indiferent ca sunt romani, danezi, estonieni, mexicani, spanioli sau italieni, toti au un singur scop: sa aiba noroc in Noul An. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri romanesti, respectiv tinutul banilor in buzunar, este ancorat tot intr-o superstitie. Se spune ca, daca intra in Noul An cu bani, atunci cu siguranta ca vei fi mai instarit in anul urmator si nu vei avea datorii. Nu se precizeaza, insa, nimic de carduri.
Un alt obicei intalnit in Romania, dar si in Italia sau Spania, tine de vestimentatie. Este recomandat sa fii imbracat cu un articol vestimentar nou, unul vechi si unul imprumutat. Daca faci acest lucru, vei avea bucurii multe si dese, pe toate planurile, spun batranii.
Daca popoarele latine sunt atente la aspectul fizic si aleg haine noi si frumoase, estonienii nu se preocupa prea mult de acest lucru si nici de silueta. Inainte de Noul An, mananaca foarte mult si au grija sa foloseasca un numar mare de vase. Jurnalul.ro scrie ca estonieii sunt atat de gurmanzi incat mananca si de 12 ori in ultima zi din an.
In timp ce estonienii folosesc multa vesela in timpul gustarilor de pe 31 decembrie, danezii sunt obisnuiti sa sparga un numar... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2012, ora 00:00
Ne dorim cu totii ca noaptea dintre ani sa ne prinda in fata unei mese cat mai imbelsugate, pline cu felurile noastre preferate de mancare. De asemnea, nu ne putem imagina ca am putea sarbatori primul minut din Noul An altfel decat cu un pahar de sampanie in mana. Te-ai intrebat vreodata ce delicii se gasesc in acel moment pe mesele vecinilor tai din Europa sau de pe alt continent?
Iata cele mai delicioase traditii de Revelion, conform mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 00:00
Indiferent de credinta si cultura, oamenii sarbatoresc trecerea in Noul An pe tot globul prin obiceiuri si traditii diferite, unele banale, similare in mai multe state europene, precum petrecerile in aer liber sau organizarea unor spectacole de artificii si altele intrigante sau chiar bizare, cum ar fi incendierea unei papusi din material textil si ziare vechi, in Ecuador. Un element comun, intalnit la toate obiceurile si traditiile de Anul Nou, respectat in aproape toate tarile din lume, este dorinta de a atrage norocul si pasiunea oamenilor care respecta anual aceleasi obiceiuri menite sa le adauca un an nou mai bun, mai norocos si cu mai multe impliniri pe toate planurile.Ecuadorienii ard un manechin Daca in Vietnam locuitorii acorda foarte multa atentie ingrijirii mormintelor celor decedati si onoreaza memoria acestora aprinzand lumanari si povestind despre cei trecuti in nefiinta, chinezii fac aproape acelasi lucru. In cultura chineza exista “Zeul Bucatariei”, care trimite mesajele celor vii catre lumea cealalta.In cinstea acestei divinitati, chinezii curata si decoreaza casele iar in noaptea de Anul Nou se impart cadouri. Unele familii confectioneaza un “copac cu bani”, impodobit cu monede vechi si flori din hartie, care le va asigura un trai mai bun si mult noroc.
In Grecia, Revelionul coincide cu Sfantul Basil
In Grecia, Anul Nou coincide cu Festivalul Sfantului Basil, unul dintre fondatorii bisericii ortodoxe din Grecia.Cu aceasta... mai mult
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 17:26