Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a anuntat joi ca are pregatite textele pentru rechizitii si pentru suspendarea exportului de cereale, dupa ce a constatat ca in luna martie s-au exportat 700.000 de tone.
"In luna martie s-au exportat 700.000 de tone. Procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, in 24 de ore.
Am refacut toata procedura prin Ordin de Ministru si am facut, bineinteles, si apel la traderi si la marii fermieri sa inceteze cu aceasta activitate", a declarat Adrian Oros, in debutul sedintei de guvern.
Acesta a precizat ca sunt pregatite textele "si pentru rechizitii si pentru suspendare", dupa ce premierul a subliniat ca este necesara formularea unei solicitari privind adoptarea acestor masuri.
"Sa imi si formulati o solicitare privind adoptarea unei masuri. Daca va fi necesar, eu sunt hotarat inclusiv sa interzicem exporturile si daca va fi necesar sa facem rechizitii. Noi trebuie sa asiguram cantitatile necesare pana la viitoarea recolta pentru a asigura necesarul de grau pentru consumul intern", a mentionat Ludovic Orban.
Orban: Dezmat in export
Totodata, premierul Ludovic Orban a afirmat ca pe piata cerealelor exista "un adevarat dezmat in materie de export".
"Domnul Ministru al Agriculturii, primesc semnal de alarma privitor la ceea ce se intampla pe piata cerealelor. Aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite sa acceptam, ca din lacomie, unii proprietari de cantitati de cereale sa... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 19:27
Grains Overseas, alianta formata de cooperativele franceze care cultiva cereale pentru a concura cu furnizorii de la Marea Neagra, ar putea sa nu fie suficienta pentru ca cel mai mare exportator al UE sa piarda piata algeriana vitala in fata concurentei graului rusesc, sustin traderii si analistii, transmite Reuters.
Infiintarea, luna aceasta, a acestei aliante fara precedent, in care InVivo, Axereal si NatUp vor combina exporturile de grau moale si orz furajer in afara UE, este un raspuns la majorarea semnificativa a livrarilor din Rusia si Ucraina.
Ascensiunea Rusiei, care a devenit cel mai mare exportator de grau din lume, a redus vanzarile franceze in tari importante, cum ar fi Egipt si Maroc, astfel incat Franta a devenit mult mai dependenta de Algeria, ale carei cerinte la licitatii exclud efectiv graul din Rusia.
In sezonul agricol 2018/2019, care s-a incheiat la 30 iunie, Franta a livrat aproape zece milioane de tone de grau moale in afara UE, fata de 12 milioane de tone in anii anteriori.
Exporturile Rusiei au scazut de la nivelul record inregistrat in 2017/18, dar la 36 de milioane de tone sunt mult peste totalul UE, de 21 milioane de tone.
Grains Overseas are ca obiectiv mentinerea exporturilor masive de grane franceze in Africa de Nord, evitand pierderile financiare care au afectat tranzactiile in ultimii ani.
"Acesta ar putea fi un soc pentru sectorul francez deoarece va realiza ca nu este singur pe pietele de export. Implicarea a trei... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 14:45
Consiliul Concurentei a aprobat vanzarea celei mai mari ferme de cereale si plante tehnice din Romania - SC Agricost SA din Insula Mare a Brailei - catre o societate din Emiratele Arabe Unite care-i apartine conducatorului regiunii Abu Dhabi.
Cu aproape 56.000 de hectare de teren lucrate in regim de arenda, SC Agricost SA este cea mai mare ferma de cereale si plante tehnice din tara noasta.
In 2017, societatea detinuta de Constantin Dulute a facut afaceri de peste 77 de milioane de euro de pe urma carora s-a ales cu un profit de 15,7 milioane de euro.
Complexul din Insula Mare a Brailei se bucura de o dotare de exceptie, permitandu-le producatorilor sa aplice tehnologii moderne de productie a cerealelor si plantelor tehnice oleaginoase si sa obtina, constant, unele dintre cele mai mari productii din Romania.
Societatea s-a putut dezvolta fara a atrage atentia mafiei imobiliare din Romania si pentru ca nu a cumparat pamantul pe care-l lucreaza, ci doar l-a luat in arenda de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) . Ultimul contract a fost semnat, in acest sens, in anul 2012.
Inca de la inceputul acestui an au aparut pe piata romaneasca zvonuri ca Dulute isi va vinde ferma, cu circa 200 de milioane de euro, catre o societate din Emiratele Arabe Unite. Ulterior, au aparut informatii cu privire la faptul ca societatea respectiva ar fi Al Dahra Agriculture, cea pe care a infiintat-o in 1996 Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, seic al regiunii de vest din Abu Dhab... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 14:28
Samsarii de cereale din Romania apeleaza la noi tertipuri pentru a-si creste profitul: cumpara, in timpul verii, grau de la vecinii bulgari pentru a-l vinde, apoi, la export, la pretul mult mai piperate.
Comerciantii romani au semnat un contract de vanzare cu Egipt pentru o cantitate insemnata de cereale, 60.000 de tone. Cererea mare de cereale din Africa de Nord a facut ca preturile sa creasca semnificativ, la 260 de euro tona, cea mai mare valoare din ultimele cinci luni.O parte insemnata din aceste cantitati comercializate de traderii internationali care activeaza pe piata locala este reprezentata de graul importat din Bulgaria pe perioada verii.
Potrivit publicatiei Vukodinov, exista cinci multinationale care beneficiaza de pe urma scaderilor de pret la cereale din Bulgaria pe perioada verii. Ei obtin profituri importante din exportul cerealelor achizitionate la preturi de nimic pe perioada verii.
Productia de grau din Bulgaria, din acest an, a fost extrem de buna atat in ceea ce priveste cantitatea cat si calitatea. Si bulgarii au obtinut, in acest an, productii record de cereale, de 4,8 milioane de tone. Potrivit autoritatilor din Bulgaria, cantitatea de grau exportata a fost de 4,2 milioane de tone.
Scandalurile care i-au avut actori pe speculatii de pe piata cerealelor
Consiliul Concurentei anchetezea, in prezent, o eventuala cartelizare a traderilor de pe piata cerealelor. Practic, cei mai importanti jucatori internationali care opereaza pe... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 11:30
Autoritatile fac ultimele demersuri pentru deschiderea primei burse de cereale din Romania, la Corabia. Numai pentru echipamente IT autoritatile au pus la bataie aproape 700.000 de lei, adica aproximativ 153.000 de euro. In conditiile in care Romania nu are un trader national de cereale si este la mana "samsarilor" de pe piata internationala, Bursa de Cereale din Olt ar putea ajuta la reglarea pretului pe aceasta piata.
Bursa urma sa se deschida in toamna acestui an, insa deschiderea s-a amanat cu cateva luni. Autoritatile se afla pe ultima suta de metri cu acest proiect si fac ultimele achizitii pentru a porni acest proiect.
Consiliul Judetean Olt a organizat o licitatie deschisa pentru a cumpara aparatura IT si echipamente de laborator necesare dotarii Bursei de Cereale de la Corabia. S-au cumparat: 10 calculatoare de tip desktop; 2 notebok-uri; 2 computere; 2 imprimante; 1 server; 2 faxuri si scannere; 1 ecran LCD 127 cm; 1 router whirless, 2 video proiectore; sisteme de operare windows XP si ofice XP; 1 aplicatie infomatica specifica bursei ERP.
Pe langa acestea, s-au cumparat si echipamente de laborator necesare pentru o Bursa de Cereale cum ar fi: un prelevator automat pentru cereale; o sonda prelevare cereale; un divisor probe cerealec; un sistem automat pentru curatare probe; numarator de seminte;-mori de laborator, si altele. Valoarea estimata a echipamentelor achizitionate este de 847.450 de lei (190.000 de euro).
Contractul a fost atribuit... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 14:23
Consiliul Concurentei a initiat "o razie" de proportii la sediile celor mai mari traderi de pe piata cerealelor din Romania. Daca autoritatile ii gasesc vinovati de manipularea preturilor cerealelor, companiile risca sanctiuni de ordinul milioanelor de euro.
Cei mai mari traderi de cereale de pe piata locala sunt anchetati in aceste zile dupa ce Ministerul Agriculturii a primit sesizari din parte agricultorilor ca traderii si comerciantii ar fi stabilit pretul cerealelor intr-o intalnire la Mamaia.
"La noi (n.red. Consiliul Concurentei) dureaza pana la un an de zile investigatia. Depinde de ce gasesc oamenii nostri, de cat de complicata va fi investigatia.Daca este cartel vorbim de o amenda cuprinsa intre 4 si 8%. Aceasta este plaja de amenda pentru cartel in functie de circumstante, de durata", a declarat pentru Business24 Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In ciuda insistentelor jurnalistilor Business24, o singura companie a dorit sa comenteze ancheta initiata de Consiliul Concurentei.
"Confirmam faptul ca reprezentantii Consiliului Concurentei au vizitat sediul Cargill din Bucuresti, in data de joi, 22 august 2013. Le-am oferit inspectorilor intreg suportul si asistenta pe parcursul acestei vizite si le vom oferi in continuare tot sprijinul necesar", a declarat Martin Schuldt, director general al Cargill in Romania.
Business24 a calculat ce sanctiune maxima risca fiecare trader daca Concurenta finalizeaza investigatia pana la... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 17:02
Consiliul Concurentei face verificari la sediile marilor traderi de cereale din Romania: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.
Se confirma informatiile prezentate intr-un material publicat pe Business24 privind o intalnire la Mamaia intre marii traderi si comerciantii de pe aceasta piata.
Autoritatile ancheteaza un posibil cartel al speculantilor de cereale
Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la 12 sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara.
Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.
"Oamenii sunt de dimineata acolo si ridica documente. Va dura cateva zile pana cand vor fi ele prelucrate. Este posibil ca inspectiile sa se prelungeasca pana maine, apoi va dura cateva zile pana cand vor fi analizate. Nu am nici cea mai vaga idee ce au gasit sau vor gasi. Daca vom strange dovezi care sa arate o intelegere ilegala intre ele, atunci o sa aplicam amenzi care sunt mari de 100 de milioane de euro, sunt amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri", a declarat pentru Ziare.com Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Presedintele a atras atentia asupra cartelului din agricultura
Si presedintele Romaniei, Traian Basescu a atras atentia asupra unui eventual cartel pe piata... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 13:07
Piata cerealelor din Romania este "subminata" pe interior de traderii care urmaresc sa mentina pretul la un nivel cat mai scazut. Mijloacele prin care reusesc sa tin pretul jos sunt printre cele mai creative: plimba cerealele romanesti si apoi le aduc tot pe piata locala ca fiind de "import".
Fermierii romani ies pe pierdere si in anii in care este seceta, si in cei in care se inregistreaza o productie record de cereale. Profitand de faptul ca romanii nu au sisteme de depozitare, traderii influenteaza piata astfel incat pretul cerealelor sa ramana cat mai jos. Totusi, tehnicile utilizate pentru a "tine pretul jos" astfel incat traderii sa poata achizitiona la un pret foarte mic din Romania si vinde scump in strainatate sunt la limita legii.
Acest sistem de "manipulare" a pietei a intrat deja in vizorul autoritatilor. Maria Grup, holdingul care controleaza 1% din piata cerealelor din Romania, a fost cercetat de DIICOT in 2012 pentru ca "a obtinut beneficii financiare substantiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive".
Practic, reprezentantii companiei pregateau actele pentru a exporta o cantitate de cereale, aceasta era "plimbata" cateva zile pe mare, iar apoi era adusa, din nou, in tara la un alt pret.
Exista si alte "metode" pe care le folosesc traderii pentru a tine pretul cerealelor jos:
"Mecanismul este simplu: sunt filiale in Romania care vand cerealele la un pret mic, mai pun 10 bani, il vand pe factura la filiala mama si de... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 15:15
In ciuda unui an agricol foarte bun, producatorii romani se plang ca la final tot pe pierdere vor iesi. Pretul cerealelor a scazut foarte mult, iar piata din Romania se afla cu mult sub nivelul celei internationale, desi pretul de vanzare al cerealelor ar trebui sa fie acelasi. Producatorii romani dau vina pe traderi, care "manipuleaza piata" dupa bunul plac. Autoritatile ridica din umeri si spun ca nu au ce sa faca, nu le permite Politica Agricola Comuna.
Producatorii de cereale acuza la unison traderii de pe aceasta piata ca mentin pretul la un nivel foarte scazut in mod intentionat, chiar sub nivelul de bursa internationala. Potrivit agricultorilor, in Romania un kilogram de grau se vinde cu 55-56 de bani, pe cand pe piata internationala pretul este undeva la nivelul de 88-89 lei/kg.
"Traderii sunt de vina pentru preturile acestea extrem de scazute. Ei profita de pe faptul ca producatorii nu au spatii de depozitare, sunt decapitalizati. Creditorii le bat la usa si sunt nevoiti sa vanda, dar ei vand in pierdere. Aici este toata problema. Nu mai vorbim de profit. Din pacate, tot ce se vinde pe piata se vinde sub pretul de cost ceea ce face sa nu isi poata incepe in conditii normale noul ciclu agricol", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR
Care este mecanismul prin care traderii "tin pretul jos"
La randul sau, Adrian Radulescu, consilier... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 08:01