Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat joi, intr-un briefing de presa, ca orasul va aplica, in acest an, in cadrul competitiei "Capitala europeana a inovarii", competitie care, in 2019, a fost castigata de orasul francez Nantes.
In aceasta competitie se pot inscrie orase europene care au peste 100.000 de locuitori. Candidaturile pot fi depuse pana in data de 23 iunie. Castigatorul competitiei va primi titlul de "Capitala europeana a inovarii - 2020", dar si un premiu in valoare de un milion de euro.
Orasele selectionate in finala vor primi, de asemenea, cate un premiu in valoare de 100.000 de euro.
Decizia administratiei din Cluj-Napoca a fost luata dupa ce comisarul european pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, Mariya Gabriel, a dat startul acestei competitii cu ocazia participarii la conferinta "StartUpCity Cluj-Napoca".
"Sunt incantata sa anunt inceperea cautarii pentru succesorul orasului Nantes, pentru cel mai inovativ oras european al anului 2020, aici, la Cluj-Napoca. Sunt convinsa ca povestea voastra de succes are puterea sa inspire alte orase. Intr-un timp foarte scurt, ati construit ecosisteme dinamice, cu rezultate tangibile pentru cetatenii vostri si ati putea impartasi o lectie valoroasa.
Dorinta mea este sa vad exemple de acest gen pe toata harta Europei, nu doar in unele parti ale sale. Va rog sa fiti curajosi si sa ne aratati ca sunteti foarte inovativi, ca puteti face diferenta si imbunatati viata oamenilor", le-a spus... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 14:05
Suedia este, din nou, lider in domeniul inovarii in UE, fiind urmata de Danemarca, Finlanda, Olanda, Marea Britanie si Luxemburg, in timp ce Romania ocupa ultimul loc, arata datele din tabloul de bord european privind inovarea 2018, realizat de Comisia Europeana (CE).
In raportul publicat vineri se arata ca performanta UE in materie de inovare continua sa se imbunatateasca, dar ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial. Romania este considerata un inovator modest, iar din 2010 performantele tarii sunt in scadere. Punctele forte ale Romaniei sunt mediul prietenos cu inovatiile si efectele asupra vanzarilor, in timp ce punctele slabe sunt inovatorii si investitiile firmelor.
In fiecare an, CE publica o evaluare comparativa a performantei in materie de inovare a statelor membre si o compara cu concurenta internationala. Datele faciliteaza evaluarea de catre statele membre si de catre UE in ansamblu a domeniilor in care este necesara focalizarea eforturilor.
Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a afirmat: "Tabloul de bord din 2018 arata inca o data ca Europa are mult talent si spirit intreprinzator, dar trebuie sa ne straduim mai mult sa transformam excelenta intr-un succes. UE, statele membre, regiunile si sectoarele industriale, inclusiv numeroasele IMM-uri, trebuie sa lucreze impreuna pentru a spori eficienta de alocare a economiei noastre, pentru a... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 14:52
La mai mult de trei ani de la redresarea oficiala, economiile avansate se lupta sa revina pe calea unei dezvoltari durabile.
Unele chiar anticipeaza o crestere stagnanta, situatie vazuta uneori ca fiind ireversibila. Dar nu toate economiile avansate sunt in aceeasi situatie cand vine vorba de acest risc al stagnarii pe termen lung si se remarca unele exceptii in ceea ce numim un peisaj global fragil, se arata intr-o analiza Coface.
Care dintre economiile avansate ale OECD au ceea ce le trebuie pentru a accelera cresterea in urmatorul deceniu?
Indicatori traditionali vs. criterii decisive dezvaluite de criza recenta
Pentru a identifica acele economii avansate cu cel mai mic risc de a intra intr-o perioada prelungita de crestere lenta sau chiar stagnare, economistii Coface au analizat un esantion de 23 de tari pe baza a cinci criterii:
* Demografie si inovatie, doi factori traditional decisivi in cresterea potentiala pe termen lung. Marea Britanie inregistreaza o accelerare in cresterea activelor sale, in timp ce in Spania scade imigratia. Interesul tarilor joaca un rol important in ambele cazuri. Statele Unite raman una dintre principalele tari in ceea ce priveste inovatia, in special in domeniul biotehnologiei. Acest avantaj contribuie la asigurarea dezvoltarii pe termen lung.
* Inegalitatea veniturilor in tarile OECD explica partial criza din 2008-2009 si redresarea ezitanta care duce la slabirea pe termen lung a puterii de cumparare pentru gospodariile... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 14:47
In perioada 2010 - 2012, Romania s-a situat pe ultimul loc in randul statelor membre UE la proportia intreprinderilor cu activitate de inovare, cu un procentaj de 20,7%.
Raportul Eurostat dat publicitatii saptamana trecuta plaseaza in topul inovarii la nivel european Germania (66,9%), Luxemburg (66,1%) si Irlanda (58,7%).
Alaturi de noi, la coada clasamentului, apar Polonia (23,0%) si Bulgaria (27,4%).
Datele sunt prelucrate pe o perioada de doi ani dupa trecerea perioadei de referinta pentru a se asigura acuratetea si comparabilitatea datelor stranse la nivel national. De remarcat ca tara noastra a pierdut in mod constant teren in raport cu celelalte state europene.
In intervalul 2006 - 2008 (cand am avut un procentaj de 33,3%), in urma noastra se situau cinci state (Letonia, Lituania, ...citeste mai departe despre "De unde competitivitate? Romania e pe ultimul loc in UE la inovare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 07:15