Oficialii din industria de aparare a Turciei au anuntat ca sunt in faza finala a semnarii unui contract de export de armament in Arabia Saudita, dar clauzele acestuia vor fi secretizate.
Discutiile pentru incheierea acestui contract au fost initiate de presedintele Recep Erdogan inca din toamna anului 2015, iar ministrul Apararii, Fikri Isik, sustine ca aceasta va fi cea mai importanta afacere din domeniu pentru Turcia, relateaza Defense News.
Arabia Saudita se numara printre primele 10 piete de export de armament din Turcia, dar achizitiile s-au mentinut pana acum la un nivel redus, de maximum 50 de milioane de dolari pe an.
Misterul care inconjoara acest contract naste destule speculatii, o sursa din industria de Aparare considerand ca Turcia ar putea livra platforme navale complexe catre partenerii sauditi.
In ultimii 5 ani, Ankara a reusit sa dubleze aproape volumul exporturilor de armament, crescand de la 883 milioane dolari in 2011, la 1,68 miliarde in 2016.
Cu toate acestea, ministrul Isik recunoaste ca cea mai mare problema o reprezinta finantarea noilor proiecte din industria de aparare si aerospatiala, in acest caz un parteneriat cu un guvern strain sau acordarea unor linii de credit prin intermediul bancilor de stat fiind considerate de oficialii de la Ankara cele mai bune optiuni.
Relatiile dintre Ankara si Riad sunt cordiale, ambele tari avand o majoritate de musulmani suniti in randul populatiei si imbratisand aceeasi politica in privinta... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 11:05
Tensiunile geopolitice raspandite pe tot globul cresc afacerile fabricantilor de arme, arata cel mai nou studiu al IHS Jane.
Valoarea pietei globale a armamentului a crescut in 2015 cu 6,6 miliarde dolari, insumand 65 de miliarde de dolari, ca urmare a evenimentelor din Orientul Mijlociu, Marea Chinei de Sud sau Ucraina, mentioneaza studiul IHS Jane, citat de CNBC.
Cerere sustinuta
Disputele teritoriale ale Beijingului cu alte 5 state vecine pe tema Marii Chinei de Sud, o cerere continua de arme in Orientul Mijlociu si renasterea industriei armamentului din Franta au accelerat dezvoltarea pietei globale, considera autorii studiului.
In lumea araba, importurile de arme au ajuns la o valoare totala de 21,6 miliarde de dolari, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite remarcandu-se ca principali cumparatori de tehnica de lupta moderna, investind in acest sens 11,4 miliarde de dolari numai in cursul anului trecut.
Suma depaseste valoarea achizitiilor de armament facute de tarile vest europene in aceeasi perioada si este cu mult mai mare decat cea de 8,6 miliarde de dolari inregistrata de cele doua state arabe in 2014.
Industria de profil din SUA a marcat o crestere cu 10 miliarde de dolari a vanzarilor - pe ultimii 6 ani, sarind de la 12,9 miliarde, cifra atinsa in cursul anului 2009, la 22,9 miliarde USD, in 2015.
Expertii in securitate sustin ca acest lucru este justificat de cererea sustinuta pentru noile avioane F-35, multe comenzi venind din partea... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 14:54
Un nou studiu emis de Instititutul International pentru Cercetari de Pace din Stockholm (SIPRI) arata ca aproape trei sferturi din vanzarile de armament efectuate intre 2011-2015 au fost disputate intre aceiasi 5 mari actori.
O cerere masiva de arme venita din partea tarilor emergente din Asia, ca si cursa inarmarii in care s-a lansat Arabia Saudita, au alimentat veniturile companiilor din SUA si Rusia care isi disputa aproape 60% din piata, topul primilor 5 exportatori fiind completat de China, Franta si Germania, aminteste IB Times.
Competitie acerba
Firmele din industria de aparare din SUA si companiile controlate de guvernul de la Moscova par principalii beneficiari ai tensiunilor ivite in diverse regiuni, exportul de arme din cele doua tari acoperind 58% din cererea globala.
In special Rusia pare sa fi folosit razboiul din Siria pe post de reclama la capacitatile sale de lupta, lucru recunoscut si de reprezentantii industriei de profil in aceasta tara.
Intr-un articol al agentiei TASS, unul dintre oficialii diplomatei militare din Rusia a admis ca 2016 ar putea fi un an de cotitura pentru sectorul aeronautic al industriei de Aparare, Moscova mizand deja pe comenzi ferme pentru avioanele de lupta Suhoi.
24 de avioane Suhoi 35S vor fi livrate spre sfarsitul acestui an Chinei, contractul incheiat intre Moscova si Beijing atingand valoarea de 2 miliarde dolari.
India ar putea recurge si ea la o comanda pentru 40 de avioane Suhoi 30MKI, singura... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 12:30
2Peste 2.800 de imigranti au pierit anul acesta in apele Mediteranei si ale Marii Egee in incercarea de a atinge tarmurile Europei. Dintre toate victimele, emblematica pentru soarta refugiatilor sirieni ramane imaginea lui Aylan Kurdi, baietelul inecat si adus de ape la mal.
Pe de alta parte, exportul de arme in Siria este infloritor pentru toate natiunile occidentale si aliatii lor din Orientul Mijlociu.
Pe mare sau pe uscat nu se raporteaza niciodata vreo "drama" despre un convoi de arme scufundat sau disparut, remarca revista US Uncut.
Arme si carne de tun
Sapte din cele mai active natiuni care au exportat arme in Siria inca de la inceputul razboiului civil nu se pot lauda laolalta nici macar cu 2% din refugiatii sirieni preluati de Germania, spre exemplu.
Valoarea ajutoarelor militare pentru o tabara sau alta din cele implicate in conflictul din Siria a atins cifra de 16 miliarde de dolari.
Dincolo de dorinta lor de a obtine profit de pe urma unui razboi civil intretinut se poate remarca si nepasarea de care dau dovada in ingrijirea victimelor care au fost lasate pe drumuri de acest conflict.
Multe dintre statele exportatoare de arme in Siria au fost si printre cele care au acceptat preluarea unui numar cat mai redus de refugiati din zona.
Topul exporturilor este condus de Statele Unite, cu o cifra de 7,7 miliarde de dolari in livrari de armament in Siria din 2011 si pana in prezent. Numarul refugiatilor sirieni care au primit azil in SUA se... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 16:05