Romania se afla, in prezent, pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii a spus, joi, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Competitivitatea unei tari se masoara printr-o combinatie de 12 criterii, piloni, iar Romania se afla acum pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii, in usoara crestere fata de anul trecut. Aceasta este o veste relativ buna, dar trebuie sa consolidam pilonii la care suntem performanti si sa identificam solutii de crestere in domeniile care pot deveni puncte forte si unde suntem in a doua jumatate a clasamentului.
Aici ma refer in special la zone precum eficienta pietei, institutii, piata muncii, infrastructura, sofisticarea afacerilor si inovarea unde Romania la aceste capitole se claseaza mai jos de locul 97", a Florin Georgescu in cadrul conferintei "Competitivitatea Romaniei".
Acesta a subliniat faptul ca Romania are nevoie de prioritati si orientari clare de dezvoltare a societatii atat la nivel macro cat si la nivel microeconomic.
De asemenea, acesta a aratat ca eforturile de consolidare economica din ultimii ani plaseaza Romania pe pozitia 47 la stabilitatea macro, fata de media 76, locul pe care il ocupam la total general. Acesta inseamna ca exista deja conditiile fundamentale pentru o dezvoltare sustenabila, durabila si incluziva.
Georgescu a dat ca exemplu sectorul IT, drept domeniul unde Romania performeaza la nivel international, dar a... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 13:48
Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat miercuri Raportul Competitivitatii Globale 2013-2014, editie in care Romania a urcat doua pozitii comparativ cu anul trecut, ocupand locul 76.
Scorul general obtinut de Romania este de 4,13 puncte (in crestere fata de 4,07 puncte anul trecut) pe o scala de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Polonia (locul 42), Cehia (46), Ungaria (63) si Croatia (75). Romania devanseaza insa tari precum Slovacia (78), Republica Moldova (89) si Grecia (91).
In topul celor mai competitive state din lume, Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al cincilea an consecutiv (cu un scor de 5,67 de puncte), urmata de Singapore si Finlanda. Germania a urcat pe locul patru devansand SUA.
Indonezia a inregistrat una din cele mai mari cresteri in acest an urcand 12 pozitii pana pe locul 38. In schimb, unele din statele din Orientul Mijlociu au inregistrat cele mai mari scaderi, de exemplu Egiptul a pierdut 11 locuri pana pe pozitia 118 in timp ce Iranul a pierdut 16 locuri pana la pozitia 82.
Studiul WEF a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori de companii din 144 de tari. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:58
Romania a coborat 10 pozitii, pe 77, intr-un top al competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial pentru 142 de state si a fost depasita de Bulgaria, iar in Uniunea Europeana se situeaza pe penultima pozitie, inaintea Greciei, informeaza Mediafax.
Bulgaria a inregistrat un declin de trei pozitii, de pe 71 pe 74, iar Romania a coborat de pe 67 pe 77. Grecia, cel mai slab plasat stat UE, a pierdut sapte locuri si a ajuns pe 90.
Cei mai problematici factori pentru derularea de afaceri in Romania sunt, potrivit raportului, nivelul taxelor, birocratia, instabilitatea legislativa , accesul la finantare, coruptia, infrastructura insuficienta, reglementarile privind taxele, inflatia, etica slaba privind munca in randul angajatilor, forta de munca inadecvat pregatita, legislatia restricitva pentru piata muncii sau instabilitatea guvernamentala.
Romania a obtinut cel mai slab punctaj in privinta inovatiei, de 2,9 puncte din sapte posibile, unde scorul mai ridicat indica o competitivitate mai buna a economiei. Rezultate slabe au fost inregistrate si pentru infrastructura, 3,4 puncte, respectiv institutii si gradul de sofisiticare al mediului de afaceri, cate 3,5 puncte.
Cele mai bune rezultate au fost consemnate de Romania la sanatate si educatie primara, 5,7 puncte, respectiv climatul macroeconomic, 4,5 puncte.
Pe primele pozitii ale clasamentului se situeaza in ordine Elvetia, Singapore, Suedia, Finlanda, SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Japonia si Marea... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 17:13