Impreuna, primii cinci miliardari ai lumii au o avere de aproximativ 220 miliarde de euro). Pe lista figureaza nume sonore, ocupanti cu vechime ai clasamentului, precum magnatul mexican al telecomului, Carlos Slim Helu sau fondatorul Microsoft, Bill Gates, dar si miliardari care in anii trecuti nu se apropiau de fruntea clasamentului.
Concurenta pentru primele pozitii in topul miliardarilor din lume continua sa fie una acerba, iar consecintele crizei economice prelungite au afectat atat afacerilor bogatilor lumii, cat si averea cumulata. In timp ce unii au pierdut sume importante din avere, altii au avansat in clasament, iar topul de anul acesta intocmit de Forbes cuprinde o serie de suprize.
1. Carlos Slim Helu
Pentru al patrulea an la rand, Carlos Slim Helu se afla pe prima pozitie in top, consolidandu-si renumele de cel mai bogat om al planetei, cu o avere de 73 de miliarde de dolari, arata editia de anul acesta a topului Forbes.
La inceputul anului, clasamentul intocmit de Bloomberg titra ca Bill Gates l-a depasit pe Carlos Slim Helu. Succesul fondatorului Microsoft a fost de scurta durata, iar magnatului telecom revine la conducerea topului.
Carlos Slim Helu a construit un imperiu, datorita caruia detine suprematia in telecomunicatii in America Latina. De asemenea, mai are afaceri si in comert, in industria petrolului, a cimentului, a tigarilor, precum si in sectorul bancar.
Intr-un interviu acordat Reuters, Slim Helu spunea ca se bazeaza, in... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 12:28
Sunt oamenii care ne vand mobila, hainele si alimentele de toate zilele. Afacerile lor sunt atat de raspandite, iar brandurile atat de populare, incat uniformizeaza gusturi si obiceiuri de la un capat la celalalt al lumii. Iar pentru asta, se numara printre cei mai bogati oameni de pe planeta.
Business24 prezinta topul primilor trei retaileri din lume, dupa averea pe care o detin:
Locul 1: Ingvar Kamprad
Avere: 40 de miliarde de euro
Ingvar Kamprad este cel mai bogat om din Suedia si al patrulea miliardar din lume, potrivit topului Bloomberg, controleaza integral cel mai mare lant de magazine de mobila - Ikea, prin intermediul unor companii si fundatii, desi nu a recunoscut public niciodata.
Ikea este detinuta de doua oragnizatii: Stichting Ingka Foundation cu sediu in Olanda si Interogo Foundation. Prima dintre organizatii detine actiunile Ikea Group, care detine 90% din magazine. Pe de alta parte, Interogo Foundation detine proprietate asupra marcii Ikea.
Ponturi:
Suedezul regreta ca a cochetat in tinerete cu nazismul
A intrat in afaceri la 5 ani, cand a inceput sa vanda chibrituri vecinilor
S-a intors in Suedia in 2013, dupa 40 de ani de exil in Elvetia
Ikea Group a raportat pentru anul financiar 2012 un venit de 28 de miliarde de euro si un profit net de 3,2 miliarde de euro. Inter Ikea (francizorul Ikea) a raportat venituri de 2 miliarde de euro si profit net de 444 de mii de euro.
Locul 2: Amancio Ortega
Avere: 39,8 de miliarde... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 19:02
Jucatorii de pe piata energiei se numara printre putinii care au prosperat in perioada crizei economice. Este o industrie sigura, care nu se va "demoda" niciodata, gratie caracterului sau strategic, dar este si o industrie complicata, avand in vedere interesele politice.
Business24 prezinta topul oamenilor care au stiut sa se conecteze bine la resursele acestui domeniu, asigurandu-si biletul in grupul exclusivist al celor mai bogati oameni ai lumii.
Locul 1: Mukesh Ambani
Avere: 16 miliarde de euro
Cel mai bogat indian controleaza 45% din Reliance Industries, care detine cea mai mare rafinarie din lume si cel mai mare camp gazeifer. Mukesh Ambani planuieste sa construiasca prima retea 4G a tarii, in 700 de orase indiene. Omul de afaceri mai detine Reliance Gas Transportation si o cladire rezidentiala cu 27 de etaje, in Mumbai, care valoreaza circa 385 de milioane de euro.
Ponturi:
Si-a taiat singur 66% din salariul anual, pentru a oferi "un exemplu de moderatie"
Guvernul ii ofera securitate, in urma unor tentative de asasinare
Un practicant convins al religiei hindu, Ambani nu consuma carne sau alcool
Incepand cu 1997, a castigat in total 1,84 de miliarde de euro din dividende si vanzarea de actiuni, relateaza Bloomberg, care il plaseaza pe indian pe locul 27 in topul miliardarilor lumii. Ambani detine circa 600 de milioane de euro bani cash sau investiti in alte active. Ambani mai detine echioa de cricket Mumbai Indians, care valoreaza... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:28
Intre 30% si 40% din miliardarii topului Forbes si-au inceput afacerile pe baza unui capital substantial primit de la familie.
Aceasta statistica ridica intrebari cu privire la autenticitatea "visului american", de a-ti cladi averea personala prin multa munca, idei bune si sincronizare perfecta.
Forbes declara ca doar 30% din cei 400 de miliardari din clasamentul publicatiei si-au mostenit averea, pe cand ceilalti 70% sunt complet "auto-realizati".
Un raport al United for a Fair Economy, citat de CNBC, arata insa ca 40% au mostenit "o suma substantiala de la un sot sau membru de familie".
Problema devine mai discutata in Statele Unite in focurile campaniei prezidentiale, in care Presedintele Obama l-a atacat pe Mitt Romney in legatura cu originea priveligiata a acestuia.
Potrivit statisticilor United for a Fair Economy, 35% provin din familii cu venituri medii sau chiar mai modeste. Exemple in acest sens sunt Larry Ellison, co-fondatorul Oracle si Harold Hamm, fost lucrator la o statie de benzina, care a cladit apoi un imperiu petrolier.
Alti 22%, precum Mark Zuckerberg, provin din familii cu o viata "confortabila". O parte din acestia au primit un capital initial de dimensiune redusa de la familiile lor.
Donald Trump face parte din grupul de 11,5%, reprezentat de miliardarii care au mostenit o companie de marime medie, peste un milion de dolari, sau carora li s-a oferit un "capital initial substantial" din familie.
Miliardarii care au... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 15:09
Averea celor mai bogati 40 de oameni la nivel global a crescut cu 7,2 miliarde de dolari saptamana aceasta, iar Warren Buffet a recastigat locul al treilea, pierdut saptamana trecuta in fata cofondatorului retailerului Inditex, Amancio Ortega.
Pe primele doua locuri se mentin mexicanul Carlos Slim Helu, cu 74 miliarde de dolari, si cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cu 63,6 miliarde de dolari.
Ortega, care i-a luat saptamana trecuta locul al treilea lui Buffet in Indicele Miliardarilor realizat de Bloomberg, a cedat pozitia presedintelui Berkshire Hathaway dupa ce actiunile Inditex au scazut vineri cu 1,8%.
Buffet are acum o avere de 45,5 miliarde de dolari, iar Ortega de 44,8 miliarde de dolari.
"Bursa a cam stagnat saptamana trecuta. Draghi nu a mai spus nimic, iar majoritatea liderilor sunt pe undeva in costum de baie", a afirmat Jack Ablin, director pentru investitii la BMO Harris Private Bank din Chicago, care are sub administrare active de circa 60 de miliarde de dolari.
Indicle S&P 500 a inchis vineri in urcare pentru a sasea sedinta consecutiv, cea mai lunga perioada de evolutie pozitiva incepand din 2010, in contextul speculatiilor ca Rezerva Federala Americana va lua noi masuri de stimulare a economiei. S&P 500 a urcat cu 1,07% saptamana aceasta. mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 16:48
Chiar daca am fi tentati sa credem ca masina este direct proportionala cu contul bancar, unii dintre miliardarii lumii tin sa contrazica aceasta sintagma. Invar Kamprad, proprietarul Ikea, are 28 de miliarde de dolari si conduce un Volvo de 1.500 de dolari.
Suedezul conduce, de aproape 20 de ani, aceeasi masina: un Volvo 240, din 1993, care are o valoare de piata de 1.500 de dolari.
In timp ce proprietarul Ikea se plimba cu o masina de 1.500 de dolari, Larry Allison, seful Oracle, ar putea lua pe masina sa de suflet, McLaren F1, aproape 4,5 milioane de dolari. Unele dintre aceste masini sunt raritati si adevarate bijuterii pe patru roti, in timp ce altele sunt valoroase tocmai datorita celui aflat in spatele volanului.
Carlos Slim Helu - Bentley Continental Flying Spur
Carlos Slim Helu este cel mai bogat om din lume, conform topului Forbes. Omul care detine aproape jumatate din Mexic, conduce in fiecare zi pe drumul spre birou o limuzina Bentley Continental Flying Spur. Modelul ajunge sa coste aproape 300.000 de dolari.
Bill Gates conduce un Porsche 959 Coupe, unul dintre cele doar 230 de modele care exista in lume. Cand a trebuit s-o inmatriculeze, Gates a obtinut o semnatura speciala din partea presedintelui SUA de atunci, Bill Clinton, pentru ca masina nu era testata impotriva accidentelor. Masina noua a costat 225.000 de dolari, iar acum ajunge la 400.000 de dolari.
Alice Walton - Ford F 150
Alice Walton, proprietara celui mai mare lant de... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:48
Cei mai bogati 20 de miliardari ai lumii au pierdut in total 9,1 miliarde de dolari in aceasta saptamana, in principal din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zoan euro, care au determinat cele mai abrupte scaderi din acest an la bursa de la New York.
Averea miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a scazut cu 1,5 miliarde de dolari in ultimele zile, la 69,2 miliarde de dolari, dupa deprecierea actiunilor operatorului telecom America Movil cu 2,2%, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires.
Top 3 miliardari a ramas neschimbat, Slim fiind urmat de cofondatorul Microsoft Bill Gates, a carui avere a scazut cu 558,1 milioane de dolari in aceasta saptamana, la 63,2 miliarde de dolari, si de reputatul investitor Warren Buffett, cu 45,2 miliarde de dolari.
De la inceputul anului, averea celor trei a crescut cu un total de 17,2 miliarde de dolari.
Li Ka-Shing, care controleaza a doua avere din Asia, a apierdut saptamana aceasta 144 milioane de dolari, dupa scaderea actiunilor grupului Hutchinson Whampoa cu 1,1% la Hong Kong. In varsta de 83 de ani, Li este pe locul 15 in randul miliardarilor lumii, cu o avere de 23,8 miliarde de dolari.
Averea brazilianului Eike Batista a scazut in perioada analizata cu 574,4 milioane de dolari, la 33,5 miliarde de dolari, pe locul 10 in lume. Actiunile companiei de petrol si gaze pe care o controleaza, OGX Petroleo & Gas Participacoes, au scazut cu 3%. Averea lui Batista a crescut cu 49% de la... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 16:14
Recesiunea ii afecteaza grav chiar si pe magnati, multi dintre cei mai puternici oameni din lume riscand sa ajunga pe drumuri. Acesta este si cazul unui renumit antreprenor care era, pana nu demult, cea mai bogata persoana din Irlanda.
Sean Quinn a intrat in faliment, luni, dupa ce o banca i-a cerut returnarea datoriilor ce depasesc 2,1 miliarde de euro, conform mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:12
Dinu Patriciu se mentine anul acesta in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de Forbes, in care apare in premiera si omul de afaceri Frank Timis si in care nu mai figureaza, ca anul trecut, Ion Tiriac si Ioan Niculae. Cel mai bogat dintre romani este Dinu Patriciu, a carui avere a fost estimata la aceeasi valoare ca in urma cu un an: 2,2 miliarde de dolari. In 2009, Patriciu figura in clasament cu 1,8 miliarde de dolari, iar in 2008 averea lui era evaluata la 2,5 miliarde de dolari.
Anul acesta, Dinu Patriciu ocupa locul 540 in clasamentul miliardarilor lumii, spre deosebire de 2010, cand figura pe locul 437. Topul actual cuprinde 1.210 de miliardari, a caror avere insumeaza 4,5 trilioane de dolari.Forbes precizeaza ca Dinu Patriciu, in varsta de 60 de ani, si-a folosit capitalul obtinut din vanzarea Rompetrol catre compania Kazmunaigaz din Kazahstan, pentru a se extinde in afaceri cu energie, imobiliare, precum si in retail.
Compania Marexin, controlata de Patriciu, intentioneaza sa cheltuiasca pana la un miliard de dolari pentru explorari de petrol si gaze in Marea Neagra. Patriciu a dezvoltat reteaua de magazine Mic.ro, a cumparat lantul de hypermarket-uri Minimax si agentia de pariuri sportive Bet-Caffe.
Detine trustul media Adevarul Holding, care publica revista Forbes Romania, sub licenta Forbes Media LLC.Frank (Vasile) Timis, 47 de ani, apare pentru prima data pe lista miliardarilor lumii, pe locul 1057, in urma investitiilor pe care le-a facut in actiuni la... mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 12:21