Antreprenoriatul din Romania este personificarea unui tanar nascut in 1990. Uneori idealist si animat de schimbare, alteori fara repere sau in tatonare pentru scalarea la nivel international si identificare de modele in business, dar de fiecare data in cautarea de oportunitati si adaptat la contextul turbulent al transformarilor economiei nationale.
Antreprenorii fondatori au parcurs vremuri grele
In acelasi timp, antreprenorul roman al anilor 90', este un senior care preda acum stafeta generatiei celor care se nasteau atunci cand a inceput business-ul.
La nivel macro, misiunea lui a fost una fondatoare pentru mediul de afaceri dintr-o tara fost comunista ca Romania. La nivel micro a insemnat tranzitia de la statutul de angajat, repartizat intr-o intreprindere de stat, la cel de liber intreprinzator.
A riscat foarte mult in conditiile inflatiei galopante de 170% din 1991 sau de 256% din 1993 si care a continuat sa fie de doua cifre pana in 2004.
Lipsa de capital si imprumuturile cu dobanzi prohibitive au condus la investitii reduse, care au complicat si mai mult accesarea instrumentelor de finantare. Absenta unei culturi de business si curaj antreprenorial a privilegiat improvizatia in faza initiala de constructie a afacerii si a facut anevoiasa scalarea afacerilor construite de ei. Cu aceste inerente dificultati pentru o perioada de tranzitie, generatia aceasta a facut pionierat intr-ale exprimarii initiativei private si promovarii valorilor economiei de... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 11:41
Majoritatea covarsitoare a oamenilor de afaceri, 85%, declara ca incertitudinile fiscale si legislative din ultimul an au un impact negativ direct asupra planurilor de investitii ale companiilor pe care le conduc. Doar 13% dintre companii considera ca nu le sunt afectate investitiile, in timp ce 2% nu pot estima impactul, se arata in Barometrul mediului de afaceri romanesc 2018, realizat de EY.
92% din oamenii de afaceri care au raspuns sondajului Barometrul mediului de afaceri romanesc nu sustin modelul de crestere economica bazat pe cresterea consumului.
Iar cei mai multi dintre oamenii de afaceri respondenti, 45%, sunt neincrezatori sau foarte neincrezatori in privinta evolutiei economiei romanesti in urmatoarele 12 luni.
Procentul optimistilor este in scadere fata de editiile anterioare ale studiului, ilustrand un fond de ingrijorare alimentat de cresterea economica bazata pe consum, de presiunile inflationiste si incertitudinile fiscale si legislative, pentru a numi doar cativa potentiali factori care pot influenta perceptiile oamenilor de afaceri.
Raportul realizat de EY, in parteneriat cu DoingBusiness.ro, are la baza un sondaj online la care au raspuns 458 lideri de organizatii din diverse sectoare ale economiei romanesti, dintre care 8% au o cifra de afaceri mai mare de 100 milioane EUR, 9% intre 50-100 mil EUR, 34% o cifra de afaceri intre 10-50 mil EUR, 44% intre 1-10 mil EUR si 5% sub 1 mil EUR. Raspunsurile au fost colectate cu ajutorul portalului... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 17:12
Umorul in relatiile profesionale si oamenii prietenosi claseaza Romania pe locul doi un Europa intr-un top al tarilor dupa nivelul resurselor pentru un mediu optim de afaceri.
Parerile expatilor arata ca ca Bulgaria sufera de coruptie, managerii cehi au probleme cu clientii si colegii straini, in timp ce maghiarilor le lipseste orientarea catre client.
Romania s-a clasat in regiune ca fiind a doua tara ce ofera resursele necesare pentru evolutia optima a pietei de business, dupa Polonia, asa cum reiese dintr-un studiu comandat de TARGET Executive Search si realizat de GfK si CEU Business School.
Studiul a fost realizat in 6 tari din Europa Centrala si de Est pe baza raspunsurilor a peste 1.000 de manageri straini si locali din Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania Slovacia si Ungaria, din perspectiva a 4 domenii: mediul de business general, stilul de management, managerii si piata, transparenta si aspectele interculturale.
Studiul permite comparatii cu rezultatele si tendintele constatate acum 6 ani, el fiind in mare parte o continuare a celui realizat in 2009 de catre prestigioasa companie de recrutare si head hunting, TARGET Executive Search.
La 25 de ani dupa schimbarea regimului politic, in ciuda evolutiei multor domenii de activitate, probleme critice precum birocratia, coruptia, lipsa orientarii catre client si a responsabilitatii manageriale, impiedica in continuare companiile din Europa Centrala si de Est sa devina mai competitive.
Studiul evidentiaza... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 12:56
Impactul total al crizei financiare este inca greu de estimat, la fel ca si efectele negative pe care le poate avea asupra mediului de afaceri si economiei in general. Cu toate acestea, cei mai importanti jucatori din piata de business au trecut in revista cele mai importante aspecte care pot ajuta mediul de afaceri.
Nivelul ridicat de fiscalitate, concurenta si lipsa cererii sunt principalele probleme invocate de companii, potrivit unui sondaj realizat de Directia de Stabilitate Financiara a BNR, prezentat de economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea.
"Directia Stabilitate Financiara a facut un sondaj pe un esantion reprezentativ de firme cu cele mai presante probleme in perioada aprilie-septembrie si accesul la finantare nu se afla in topul primelor trei probleme, ci nivelul ridicat al fiscalitatii, concurenta si lipsa cererii", a declarat miercuri Lazea in cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente financiar-bancare ale anului 2013, cu tema "Lectii invatate in 5 ani de criza".
Asteptarile mediului de afaceri in 2014
Potrivit reprezentantilor din piata de business, stimularea investitiilor, atragerea mai multor fonduri europene, accelerarea procesului de creditare in special pe partea de companii si incurajarea consumului ar trebui sa se numere printre prioritatile anului 2014.
"In 2014 vom avea o crestere economica mai lenta decat in acest an, de circa 2%. De asemenea, si contributia exporturilor va fi mai scazuta anul viitor. Este... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:30
Revista Forbes a realizat un top al tarilor care ofera cele mai favorabile conditii pentru companii, evaluand 145 de natiuni in functie de 11 factori diferiti.
Acestia sunt dreptul de proprietate, inovatie, sistem fiscal, tehnologie, coruptie, libertate (personala, comerciala si monetara), birocratie, protejarea investitorilor si performantele bursei.
Citeste mai multe despre 10 tari in care sa deschizi o afacere pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 12:14
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii a cunoscut o evolutie nesatisfacatoare in primul semestru din 2012, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Evolutia de ansamblu a mediului de afaceri si a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii a fost una nesatisfacatoare in primul semestru din acest an, iar procesul de evaluare a tinut cont de patru indici importanti, respectiv: Indicele antreprenorial, Indicele mediului de afaceri, Indicele evolutiei IMM-urilor si Indicele care reflecta aprecierea intreprinzatorilor cu privire la situatia firmei proprii.
In cazul ultimului indice, acesta a inregistrat in semestrul I din acest an o valoare de 4,6 puncte, comparativ cu perioada similara a anului 2011, cand a avut valoarea 19,7", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Acesta a anuntat, totodata, ca Topul National al Firmelor Private din Romania - editie jubiliara XX - TOP 2011 va avea loc pe 2 noiembrie a.c. la Palatul Parlamentului, fiind precedat de o masa rotunda cu tema: "Prioritati politice, economice si sociale pentru relansarea sectorului de IMM-uri in perioada 2013-2016". mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:07
Am salutat initiativa fostului prim ministru Mihai Razvan Ungureanu de a infiinta Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ca si decizia actualului prim ministru Victor Ponta de a continua aceasta initiativa.
Am convingerea ca este necesar un parteneriat intre executiv si mediul de afaceri romanesc, indiferent de forma pe care o imbraca acesta.
Dictionarele economice definesc mediul de afaceri ca fiind ansamblul reglementarilor si valorilor juridice, administrative, morale, etice, care alcatuiesc cadrul extern de infiintare si functionare a firmelor intr-o tara sau intr-o anumita zona. Rezulta ca si in conditiile existentei unui mediu de afaceri global sau doar la nivelul Uniunii Europene, mediul de afaceri national isi pastreaza anumite particularitati influentand strategia pe termen lung, tacticile si chiar activitatile zilnice ale firmelor din arealul economic national.
Mediul de afaceri si mediul politic
Una dintre cele mai importante particularitati ale mediului economic romanesc o consider a fi inaltul lui grad de politizare. Politica este prezenta in orice mediu de afaceri, oriunde si oricand, dar in Romania intruziunea politicii in economie a ajuns la stadiul de simbioza. Este motivul pentru care mediul de afaceri nu a reusit sa generalizeze cultura contractuala, preferand cultura clientelara.
Sprijinul reciproc intre mediul de afaceri si mediul politic in vederea obtinerii, pe de o parte a contractelor cu statul si pe de alta parte a... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:01
Romania ocupa locul 32 intr-un top ce priveste mediul de afaceri din 160 de tari, realizat de Bloomberg. Cel mai mare avantaj al Romaniei ramane costul redus al fortei de munca.
De asemenea, tara noastra a primit punctaj bun la integrarea economica si la costul materiilor prime. Cu toate acestea, oamenii de afaceri romani sustin ca este suficient loc pentru imbunatatiri.
Si studiul Bloomberg arata ca stam prost la costurile de infiintare ale unei afaceri si la costurile mai putin vizibile, precum coruptia, inflatia, fiscalitatea si standardele de contabilitate.
Cel mai apreciat mediu de afaceri este cel din Hong Kong, calificat de Bloomberg drept un bastion al politicilor de piata libera si al taxelor scazute, care are de castigat datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume. Hong Kong este urmat indeaproape de Olanda si USA.
Printre economiile care au obtinut un punctaj mai bun decat cel al Romaniei se mai numara Ungaria, Polonia, Africa de Sud si Portugalia. In schimb, tari ca Bulgaria, Cehia, Turcia, Rusia, Israel sau Brazilia au obtinut un punctaj mai slab decat al tarii noastre.
Printre criteriile care au fost luate in calcul in realizarea topului se numara gradul de integrare economica ce include corelarea fata de economia globala sau riscul de tara, costul fortei de munca sau al materiilor prime, costul si eficienta transportului de marfuri si bunuri, indicele bazei locale de consumatori, dar si costuri mai... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:55
Romania ocupa locul 32 din 160 de economii intr-un top realizat de Bloomberg privind mediul de afaceri, cel mai important avantaj al pietei locale fiind costul redus al fortei de munca.
Economia romaneasca se situeaza pe aceeasi pozitie ca Malaezia si este, potrivit rezultatelor topului, un mediu mai propice afacerilor decat Cehia, Noua Zeelanda, Mexic, Israel, Turcia, Bulgaria, Rusia, India sau Brazilia.
Printre tarile cu un punctaj mai bun decat Romania se numara Ungaria, China, Chile, Polonia, Africa de Sud, Letonia sau Portugalia.
Romania a primit cele mai bune scoruri la gradul de integrare economica si la costul fortei de munca si materiilor prime, dar sta mai prost in privinta costului infiintarii unei afaceri si "costurilor mai putin tangibile" - coruptie, inflatie, fiscalitate, standarde de contabilitate.
Prima pozitie in top este ocupata de Hong Kong, calificat de Reuters drept "un bastion an politicilor de piata libera si taxelor scazute", care are de castigat si datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume.
Hong Kong este urmat in top de Olanda, SUA, Marea Britanie, Australia, Germania, Japonia, Franta, Austria si Singapore.
Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro, se plaseaza pe locurile 20, respectiv 21, dupa China.
In topul anual al Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, Romania acoborat sapte locuri, pana pe pozitia 72 din 183.
Topul Bloomberg a... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 16:25