Vanzarile de autovehicule au scazut in Romania cu 28,7% in primele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2019, marja in care insa automobilele electrice (BEV, PHEV) sunt pe crestere de 67,7%, releva statistica publicata miercuri, 11 noiembrie, de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
La nivel sectorial national, topul general pe marci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus, in continuare, la zece luni de Dacia - cu 31.814 de unitati, marca urmata de Renault - cu 8.712 de unitati, Volkswagen (8.688), Ford (7.591), Skoda (7.528) si Hyundai (5.738).
Potrivit sursei citate, in octombrie, autoturismele (care reprezinta circa 85% din total) au inregistrat un volum de 12.420 de unitati, cu 17,9% mai mare decat in luna similara din 2019. Evolutia pe ansamblul primelor zece luni ale anului releva faptul ca autoturismele inregistreaza un volum total de 96.047 de unitati, corespunzator unei scaderi de 27,8% in raport cu perioada similara din anul precedent.
In clasamentul autoturismelor, in intervalul ianuarie - octombrie, Dacia detine suprematia, cu 30.196 de unitati, in scadere cu 26% fata de datele din 2019 si cota de piata de 31,4%. Ierarhia continua cu Skoda, care inregistreaza 7.528 de unitati (-27,9% si o cota de 7,8%),Volkswagen - cu 7.424 unitati (-16,4% si o cota de 7,7%), Renault - cu 7.367 de unitati (-33% si cota de 7,7%) si Hyundai - cu 5.738 de unitati (-14,4%, cota de piata de 6%).
De asemenea,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 16:18
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat miercuri, 25 martie, Programul "Rabla Plus", prin care cei care doresc sa achizitioneze un autovehicul electric sau electric hibrid plug-in pot sa se adreseze dealer-ilor validati. Una dintre noutatile acestui an este ca se pot achizitiona si motociclete cu propulsie electrica.
"Incercam chiar si in aceste momente grele sa ne respectam promisiunile si sa stimulam transportul cu emisii zero sau aproape de zero. Bugetul pentru anul acesta creste de la 95 milioane lei la 140 milioane lei, pentru ca ne dorim cat mai multe autovehicule electrice in traficul urban din tara.
Oferim si anul acesta cel mai mare ecotichet din Europa pentru achizitionarea unui autovehicul full electric, in valoare de 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro) si 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in (aproximativ 4.500 euro) pentru autovehiculele hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare", se arata in comunicatul AFM.
Accesarea Programului "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare de 6.500 lei oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu unul dintre ecotichetele prevazute de Programul Rabla Plus.
Rabla Plus vine cu o noutate anul acesta pentru cei care vor sa-si cumpere o motocicleta cu propulsie electrica.
Valoarea ecotichetului este de 3.500 de lei, la care se adauga prima de casare de 3.500 lei, in... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 00:00
Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial acordat de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos, 42% dintre romanii chestionati au sustinut ca, cel mai probabil, viitoarea lor masina va fi una electrica.
Principalele motive pentru care sunt interesati de astfel de automobile sunt reducerea emisiilor poluante si reducerea costurilor cu carburantii.
Pe de alta parte, cei care nu doresc sa cumpere o masina electrica au identificat trei cauze principale pentru aceasta decizie. Cea mai importanta ramane pretul prea mare al masinilor electrice, lucru mentionat de 75% dintre participantii la studiu, in ciuda faptului ca Romania ofera cel mai mare bonus pentru achizitionarea de astfel de vehicule dintre tarile incluse in studiu (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre romani considera ca autonomia masinilor electrice este prea mica, in timp ce 48% sustin ca infrastructura de statii de incarcare este redusa.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din Romania, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Turcia.
Piata masinilor electrice si hibride din Romania
Potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, romanii au achizitionat in perioada ianuarie-noiembrie 2019 un... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 00:00
Romanii au cumparat 3.541 de autoturisme ecologice in primele sapte luni ale anului, cu 60% mai multe decat in urma cu un an, in aceeasi perioada, reiese din datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de AGERPRES.
Conform analizei reprezentantilor producatorilor si importatorilor de autoturisme din Romania, ponderea autoturismelor ecologice noi in totalul vanzarilor, la nivel national, s-a situat, in perioada de referinta, la 3,6%, comparativ cu 2,5% cat se inregistra in intervalul ianuarie - iulie 2018.
Totodata, din totalul vanzarilor de masini ecologice, inregistrat in primele sapte luni ale anului in curs, cele mai multe (2.670 de unitati) sunt autoturisme hibrid, in crestere cu 55,3% fata de aceeasi perioada din anul 2018, in timp ce 714 unitati se incadreaza in categoria electrice (+134,1%), iar 157 de unitati faceau parte din categoria plug-in (-16,5%).
Statistica APIA releva faptul ca, doar la nivelul lunii iulie 2019, au fost comercializate 562 de autoturisme "verzi", in scadere cu 19%, in comparatie cu luna anterioara, cand s-au vandut 694 de unitati.
Potrivit datelor APIA, in topul celor mai comercializate autoturisme electrice 100%, in primele sapte luni ale anului, primul loc a fost ocupat de Nissan - cu 218 unitati (fata de patru exemplare inregistrate in anul precedent), urmat de Renault - cu 194 de unitati (+208,4%), Volkswagen (98 de exemplare, +21%), smart (86 de unitati, +17,8%), BMW (81 de unitati,... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 12:27
Incepand de astazi, bucurestenii pot conduce masini electrice fara sa le detina!
Noul serviciu de e-car sharing oferit de SPARK pune la dispozitie o flota formata exclusiv din autoturisme electrice, care pot fi inchiriate direct din aplicatie.
SPARK, un startup lituanian prezent si in Bulgaria, ofera inchirierea de masini electrice intr-un mod mai accesibil si convenabil.
Unul dintre avantajele-cheie ale SPARK este ca nu trebuie sa depuneti garantie, nu trebuie sa semnati acte de predare si puteti inchiria si elibera masina foarte usor si rapid de pe telefonul mobil.
"Incepem astazi cu 50 de vehicule, care vor fi integrate treptat in aplicatia mobila SPARK. Oferim clientilor nostri modelul de top Nissan Leaf 40, precum si modelul Renault ZOE. Ambele masini si-au demonstrat abilitatile de a naviga pe strazile urbane, dar s-au evidentiat si pentru confortul oferit pasagerilor in timpul calatoriilor pe distante mari. Obiectivul nostru este de a ajunge in urmatoarele luni la un total de 100 de vehicule, ce pot oferi o autonomie de peste 200 km la o singura incarcare", a declarat Iordan Tonchev, directorul general al Spark Car Sharing SRL, care va coordona activitatile companiei la nivel local.
Preturile finale sunt de 1,20 lei/minut pentru Renault ZOE si de 1,40 lei/minut pentru modelul premium Nissan Leaf 40. Clientii SPARK au alocati 150 de km gratuiti pe zi, dupa care vor trebui sa achite o taxa suplimentara de 0,75 lei/km pentru ZOE si de 0,85 lei/km pentru... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 11:18
Bucurestenii care cauta o alternativa de transport in oras, curata, rapida si sigura, vor avea parte de o surpriza saptamana viitoare. Spark, serviciul international de e-car sharing, vine in capitala Romaniei cu o flota formata in totalitate de masini electrice.
Serviciul va fi furnizat sunt brandul SPARK de compania nou infiintata "Spark Car Sharing SRL", parte a grupului international "SPARK Technologies UAB", care are sediul in Lituania. Misiunea SPARK este aceea de a oferi solutii de transport la preturi competitive si eco-friendly.
"Pe masura ce nivelul de constientizare creste in randul oamenilor si schimbarile comportamentului consumatorilor devin tot mai importante, utilizarea serviciilor de car sharing devine tot mai relevanta.
Cererea pentru astfel de servicii si experienta acumulata de succesul SPARK in Lituania si in Bulgaria au condus la extinderea serviciului nostru de car sharing si in Romania.
Credem ca acesta este unul dintre atributele viitorului, care va ajuta orasele cu dezvoltare rapida, cum este si cazul Bucurestiului, sa devina nu doar mai moderne, ci si sa rezolve problemele cotidiene cu care se confrunta fiecare locuitor din marile orase, cum ar fi traficul ingreunat, poluarea aerului si nivelul de zgomot.
Acestea au fost principalele motive care ne-au determinat sa gasim o solutie mult mai ecologica si mai rentabila cand am creat SPARK - masina electrica.
Este un vehicul avansat din punct de vedere tehnologic si care va fi... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2019, ora 13:14
Rabla Plus, fratele mai "verde" al clasicului program Rabla, prin care romanii sunt incurajati sa-si cumpere o masina electrica sau hibrida cu un ecotichet de cateva mii de euro de la stat, demareaza in aceasta saptamana. Dar care sunt cel mai bine vandute astfel de autoturisme in tara noastra si care ar fi pretul lor dupa acest discount?
In acest an, bugetul alocat pentru Rabla Plus este de 120 milioane de lei.
"Se acorda doua tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei, deci 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric.
In acelasi timp, oferim un ecobonus de 20.000 de lei, adica aproximativ 5.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.
Pentru acest an, estimam ca se vor cumpara prin Programul Rabla Plus un numar de 2.000 de masini electrice", a afirmat de curand ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, la conferinta de lansare a programului.
Totodata, oficialul a anuntat ca pentru statiile de reincarcare a masinilor electrice, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), institutia care gestioneaza programele ce stimuleaza reinnoirea parcului auto, a promovat o schema de ajutor de stat pentru conectarea oraselor sau pe reteaua de drumuri nationale si pe autostrazi pentru care se asteapta avizul Comisiei... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 00:00
Masinile electrice reprezinta viitorul indrustriei auto, un viitor care nu e asa indepartat dupa lansarile din ultima perioada.
Publicatia Cheat Sheet a intocmit un Top 10 al celor mai interesante masini electrice de pe piata.
Primul loc in acest top e ocupat de Nissan Leaf 2.0, un autovehicul cu o autonomie de 300 de kilometri.
Locul doi este ocupat de Jaguar I-Pace, in timp ce pe ultimul loc al podiumului se afla Model 3 de la Tesla.
Dar iata cum arata topul masinilor care "vor revolutiona piata auto":
1. Nissan Leaf 2.0
2. Jaguar I-Pace
3. Tesla Model 3
4. Volkswagen e-Golf
5. Porsche Mission E
6. Chevrolet Bolt EV
7. Mercedes-Benz Generation EQ
8. NIO EP9
9. Hyundai SUV electric
10. Ford SUV electric
I.G. ...citeste mai departe despre "Top 10 al masinilor care vor revolutiona piata auto (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 18:30
Sunt mici, puternice, electrice si foarte atente cu mediul inconjurator. Producatorii auto s-au luat la intrecere in lansarea pe piata a celor mai "verzi" masini din 2012.
Consiliul American pentru Economie Eficienta Energetica a facut publica lista celor mai ecologice masini din 2012. Iata care sunt automobilele care ocupa primele locuri, conform mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 12:35