Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei.
Casa de brokeraj Tradeville, lider in online trading, a realizat un clasament al actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in functie de randamentul anual, date care contrazic ipoteza "pastrarii banilor in banca in lipsa unor oportunitati investitionale la bursa locala".
"Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei.
Acest grup de companii a reusit sa intreaca, in mod spectaculos, chiar si indicii bursieri locali, ale caror randamente s-au inscris in intervalul 2.61% - 31.19% - si aceasta in conditiile in care bursa din tara noastra s-a clasat, potrivit Reuters, pe locul 6 in topul performantei pietelor de frontiera in 2012, depasind clasa generala a burselor dezvoltate, emergente si de frontiera deopotriva", sustine Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Artego Tg. Jiu (ARTE) +314.29%
Vedete indisputabile ale BVB in 2012 au fost actiunile celui mai mare producator de benzi transportoare din Europa de Sud-Est, Artego Tg. Jiu. Cu un randament anual de 314% (inclusiv dividendul), actiunile acestei companii au depasit cel mai apropiat competitor din topul randamentelor de aproape 4... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:06
Actiunile de top listate la bursele din Bucuresti si Sofia sunt in 2012 cele mai subevaluate titluri europene, tinand cont de castigurile aduse investitorilor in raport cu pretul de achizitie al actiunilor.
Potrivit datelor casei de brokeraj Intercapital Invest, din sistemul Bloomberg, indicatorii P/E ai indicilor principali ai celor doua burse - BET (care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/) si respectiv Sofix - sunt mai mici comparativ cu cei ai indicilor de referinta ai burselor din regiune si ale marilor burse europene, precum si fata de bursele din SUA sau cele asiatice.
Indicatorul P/E exprima durata de recuperare (in ani) a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de compania emitenta. Valoarea este teoretica (nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor), dar este relevanta pentru investitori si asigura comparabilitatea unor actiuni al caror pret poate fi foarte diferit inclusiv ca ordin de marime.
Cu cat indicele P/E este mai mic (perioada de recuperare este mai redusa), cu atat este mai bine pentru investitori, investitia fiind mai eficienta.
Indicatorul P/E aferent indicilor de referinta ai Bursei din Sofia si BVB este de 5,63 si respectiv 7,83. In cazul indicelui WIG20 al Bursei din Varsovia, valoarea este de 8,25, pentru CAC40 (Bursa din Franta) - 12,01, FTSE 100 (Anglia) - 14,68, DAX (Germania) - 14,2, PX (Cehia) - 14,98, BUX (Ungaria) -... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2012, ora 14:07
Fondul Proprietatea ramane compania cu cea mai mare valoare de piata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu o cota de 28,99% din piata.
In ultimele 10 zile cea mai mare crestere bursiera a inregistrat-o Impact Developer & Contractor SA, de 21,57%. In topul celor mai mari cresteri, dezvoltatorul a fost urmat de catre Dafora SA Medias (17,82%), Biofarm Bucuresti (11,05%), Electroaparataj SA (9,84%) si Cemacon SA (9,45%).
Topul scaderilor la BVB in ultimele 10 zile este condus de Siretul Pascani (-10,32%), Santierul Naval Orsova (-4,43%), Amonil Slobozia (-3,95%), Socep Constanta (-3,80%) si Alro Slatina (-3,23%).
De la inceputul lunii, cele mai mari cresteri le-au inregistrat actiunile producatorului de medicamente Biofarm (14%), cele ale producatorului de bere Bermas Suceava (12,8%), ale grupului austriac Erste (10,1%), ale BRD (9,6%) si ale SIF Transilvania (8,9%)
Top 10 companii - valoare tranzactionata (mii lei)
Sursa: ktd.ro
Evolutia celor mai lichide companii la Bursa in prima jumatate a anului
Cele 24 de societati din componenta indicelui BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de companii tranzactionate pe piata reglementataau, au inregistrat in primul semestru din 2012 un profit net in valoare totala de 3,40 miliarde de lei, cu 2% mai putin decat in perioada similara din 2011, potrivit unei analize realizata de catre societatea de servicii de investitii financiare Prime Transaction.
Insa, cifra de afaceri cumulata a ajuns pana la 14,25... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:40
In plina criza, exista si companii care isi mentin profitul. Printre acestea se numara Petrom, cu un profit record in 2011, Romgaz Medias care a reusit sa doboare performanta inregistrata cu un an in urma si BRD, considerata cea mai profitabila banca din Romania.
Petrom, liderul pietei de produse petroliere si gaz in Romania
Petrom, cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, dupa capitalizare, a obtinut o performanta record, cu un profit de peste 887 de milioane de euro, cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania. Petrom a mai punctat la un capitol, cand a reusit sa obtina vanzari record de aproximativ 5,3 miliarde de euro.
In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate in standardele internationale de contabilitate - IFRS.
Investitiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% in explorare si productie, programul de investitii urmand sa fie aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, potrivit CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe.
Potrivit acesteia, Petrom a investit in ultimii sapte ani aproximativ 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, bani care au fost dirijati catre cele trei divizii Petrom.
Romgaz, cea mai profitabila companie controlata de statul roman
Romgaz... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:00
Odata cu lansarea indicelui BET-BK, BVB va fi completa din punct de vedere tehnic. Problema ramane in continuare lipsa emitentilor, dupa cum spun investitorii din Romania.
Bursa de Valori Bucuresti a anuntat, luni, ca va lansa in perioada urmatoare inca un indice care va urmari cele mai mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata, conform Zf.ro. Indicele BET-BK se va adauga celor sase deja existenti si va fi de tip benchmark, adica de referinta.
"Din punct de vedere tehnic, toti indicii de acum au un dezechilibru intre primii 2-3 emitenti si restul, in sensul ca primii detin ponderi foarte mari.
Administratorii de fonduri mutuale sunt limitati de lege sa investeasca peste anumite ponderi, asa ca acest nou indice vine sa elimine aceste restrictii", a declarat Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest, pentru Business24.
Indicele BET-BK va fi conceput in colaborare cu administratorii de fonduri mutuale, dupa ce acestia au sesizat Bursei faptul ca actualii indici sunt greu de replicat in fondurile de index.
"Acest indice este inspirat din nevoia fondurilor mutuale deschise de a nu mai avea acele limite impuse de lege, usurand procesul investitional al fondurilor. Efectul concret este realocarea de pozitii pentru unele fonduri pe structura noului indice", a explicat Razvan Rusu, director de investitii Certinvest.
Indicele BET-BK va contine cele mai lichide actiuni ale BVB, fiind din acest punct
de vedere similar cu indicele... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 18:05
Bursa de la Bucuresti da semne tot mai evidente de oboseala dupa rally-ul puternic din primele doua luni ale anului, cand indicele BET a crescut cu peste 25%.
Investitorii se uita tot mai ingrijorati pe pietele europene, unde cresterile s-au oprit in ultimele saptamani. In plus, nu trebuie uitat nici faptul ca in perioada aprilie-iunie pietele inregistreaza in mod traditional corectii.
In acest context, investitorii incep sa se uite dupa alternative de investitii ca sa-si protejeze portofoliile. Dupa ce au obtinut castiguri de 30% sau chiar 40% pe Fondul Proprietatea, Petrom si SIF-uri, unii investitori au inceput deja sa le marcheze si sa plaseze banii in titluri "defensive".
Unde investim banii
Intrebarea este care sunt titlurile defensive de pe Bursa? In mod normal, acestea pot fi recunoscute dupa mai multe criterii. Unul ar fi sectorul de activitate. Furnizorii de utilitati, companiile farmaceutice, producatorii din industria alimentara sunt considerate investitii defensive, deoarece rezultatele lor sunt mai putin sensibile la contractiile economice.
Totusi, in acest moment indicatorii macroeconomici nu semnaleaza inca o contractie. Economia locala este pe crestere abia de un an, iar bugetele companiilor sunt in general optimiste.
In acest caz, investitorii cauta investitii defensive pe termen scurt, adica actiuni care sa reziste mai bine in cazul unor corectii pe termen scurt ale pietei, cum au fost cele din vara anului trecut. mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 09:13
Investitorii romani isi doresc listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, dar asteapta si listarea la BVB a unor companii din domeniul IT. Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest si Eugen Voicu, presedintele Certinvest au facut un top al celor mai asteptate companii.
Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, apreciaza ca topul companiilor pe care si le doresc investitorii le Bursa de Valori Bucuresti ar fi condus de Hidroelectrica.
"Toata lumea asteapta cu mare interes Hidroelectrica si Romgaz. Cred ca investitorii ar aprecia cu siguranta listarea Romtelecom la Bursa, desi nu s-a mai auzit nimic. In zona privata cred ca ar fi foarte interesant sa vedem niste companii din domeniul IT.
Parerea lui Razvan Pasol este impartasita si de presedintele CertInvest, Eugen Voicu.
In opinia presedintelui CertInvest, topul celor trei companii pe care investitorii romani si le doresc listate la Bursa este condus de o companie din domeniul IT.
"Total Soft este un exemplu, pe locul doi o firma de retail si mi-ar placea sa fie Mobexpert, iar pe a treia pozitie o companie din sectorul farmaceutic", puncteaza Eugen Voicu, pentru Business24.
Presedintele Certinvest este de parere ca pe locul al treilea ar fi fost buna AD Pharma, care "s-a dus la Londra, dar ar fi fost bine sa fie la noi".
Intrebat care sunt companiile de stat pe care le-ar vedea listate la Bursa, Eugen Voicu spune ca ar fi interesante cele din portofoliul Fondului... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:22