Microsoft a devenit a doua mare companie din lume dupa valoarea de piata, cu o capitalizare de peste 410 de miliarde de dolari, depasind Exxon Mobil, ale carei actiuni au scazut pe fondul ingrijorarilor legate de pretul petrolului, in timp ce Apple ramane lider la o distanta importanta.
Titlurile Microsoft au continuat avansul inceput in luna octombrie, in urma publicarii rezultatelor financiare pozitive din perioada iulie-septembrie, pretul pe unitate ajungand la 49,81 de dolari in sedinta de vineri, potrivit BBC citat de Mediafax.
Cu o capitalizare de 410,5 miliarde de dolari, Microsoft a trecut pe locul doi in clasamentul celor mai mari companii listate, devansand Exxon, una dintre cele mai importante companii din domeniul energiei din lume.
Actiunile Exxon s-au tranzactionat la pretul de 94,9 dolari pe unitate in sedinta de vineri, ca urmare a scaderii constante a pretului barilului de petrol din ultimele saptamani. Astfel, capitalizarea de piata a Exxon s-a situat la 401,9 miliarde de dolari.
Saptamana trecuta, pretul petrolului Brent cu livrare in decembrie a scazut sub nivelul de 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel atins in ultimii patru ani, din cauza semnelor ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vrea sa reduca productia pentru a restrange oferta in exces.
De cealalta parte, investitorii s-au aratat multumiti de noua strategie a Microsoft adoptata de Satya Nadella, care a preluat conducerea companiei in luna februarie a... mai mult
Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 16:25
Fondul Proprietatea ramane compania cu cea mai mare valoare de piata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu o cota de 28,99% din piata.
In ultimele 10 zile cea mai mare crestere bursiera a inregistrat-o Impact Developer & Contractor SA, de 21,57%. In topul celor mai mari cresteri, dezvoltatorul a fost urmat de catre Dafora SA Medias (17,82%), Biofarm Bucuresti (11,05%), Electroaparataj SA (9,84%) si Cemacon SA (9,45%).
Topul scaderilor la BVB in ultimele 10 zile este condus de Siretul Pascani (-10,32%), Santierul Naval Orsova (-4,43%), Amonil Slobozia (-3,95%), Socep Constanta (-3,80%) si Alro Slatina (-3,23%).
De la inceputul lunii, cele mai mari cresteri le-au inregistrat actiunile producatorului de medicamente Biofarm (14%), cele ale producatorului de bere Bermas Suceava (12,8%), ale grupului austriac Erste (10,1%), ale BRD (9,6%) si ale SIF Transilvania (8,9%)
Top 10 companii - valoare tranzactionata (mii lei)
Sursa: ktd.ro
Evolutia celor mai lichide companii la Bursa in prima jumatate a anului
Cele 24 de societati din componenta indicelui BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de companii tranzactionate pe piata reglementataau, au inregistrat in primul semestru din 2012 un profit net in valoare totala de 3,40 miliarde de lei, cu 2% mai putin decat in perioada similara din 2011, potrivit unei analize realizata de catre societatea de servicii de investitii financiare Prime Transaction.
Insa, cifra de afaceri cumulata a ajuns pana la 14,25... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:40
In plina criza, exista si companii care isi mentin profitul. Printre acestea se numara Petrom, cu un profit record in 2011, Romgaz Medias care a reusit sa doboare performanta inregistrata cu un an in urma si BRD, considerata cea mai profitabila banca din Romania.
Petrom, liderul pietei de produse petroliere si gaz in Romania
Petrom, cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, dupa capitalizare, a obtinut o performanta record, cu un profit de peste 887 de milioane de euro, cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania. Petrom a mai punctat la un capitol, cand a reusit sa obtina vanzari record de aproximativ 5,3 miliarde de euro.
In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate in standardele internationale de contabilitate - IFRS.
Investitiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% in explorare si productie, programul de investitii urmand sa fie aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, potrivit CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe.
Potrivit acesteia, Petrom a investit in ultimii sapte ani aproximativ 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, bani care au fost dirijati catre cele trei divizii Petrom.
Romgaz, cea mai profitabila companie controlata de statul roman
Romgaz... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:00
Companiile de IT au fost vedetele listarilor la bursa in ultimii ani, fiind principalele subiecte abordate in presa. Cu toate acestea, compania care a evoluat cel mai bine dupa IPO a fost una din domeniul hainelor si accesoriilor de lux.
In 2003, casa de moda Michael Kors Holdings avea probleme, pierdea bani si ar fi dat faliment daca nu ar fi fost achizitionata de Donna Karan International. De atunci, compania a inceput sa infloreasca si dintr-o afacere cu venituri de 20 de milioane de dolari in 2004, a ajuns la 1,3 miliarde de dolari in 2011. Numai profitul in ultimele 12 luni incheiate la finalul lunii martie a fost de 147 milioane de dolari. In plus, actiunile Kors Holdings s-au apreciat cu 144% in primele trei luni dupa listarea din decembrie, scrie Bloomberg.
Astfel, compania a ajuns pe locul intai in topul gigantilor care s-au listat la bursa in ultimul an, in functie de evolutia actiunilor. Topul Bloomberg Markets masoara evolutia pe primele 90 de zile dupa listare a celor 179 oferte publice initiale care au strans mai mult de 500 milioane de dolari de la falimentul Lehman Brothers Holdings din septembrie 2008, pana la finalul anului 2011.
Doar doua companii din domeniul Internet/retele de socializare au ajuns in top 20 al celor mai profitabile IPO-uri, Zynga Inc., compania care creeaza jocuri pentru Facebook si Mail.ru Group, companie ruseasca. Analistii din piata declara ca evolutia slaba a companiilor din social media era predictibila, din cauza... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 13:00
Bursa de la Bucuresti da semne tot mai evidente de oboseala dupa rally-ul puternic din primele doua luni ale anului, cand indicele BET a crescut cu peste 25%.
Investitorii se uita tot mai ingrijorati pe pietele europene, unde cresterile s-au oprit in ultimele saptamani. In plus, nu trebuie uitat nici faptul ca in perioada aprilie-iunie pietele inregistreaza in mod traditional corectii.
In acest context, investitorii incep sa se uite dupa alternative de investitii ca sa-si protejeze portofoliile. Dupa ce au obtinut castiguri de 30% sau chiar 40% pe Fondul Proprietatea, Petrom si SIF-uri, unii investitori au inceput deja sa le marcheze si sa plaseze banii in titluri "defensive".
Unde investim banii
Intrebarea este care sunt titlurile defensive de pe Bursa? In mod normal, acestea pot fi recunoscute dupa mai multe criterii. Unul ar fi sectorul de activitate. Furnizorii de utilitati, companiile farmaceutice, producatorii din industria alimentara sunt considerate investitii defensive, deoarece rezultatele lor sunt mai putin sensibile la contractiile economice.
Totusi, in acest moment indicatorii macroeconomici nu semnaleaza inca o contractie. Economia locala este pe crestere abia de un an, iar bugetele companiilor sunt in general optimiste.
In acest caz, investitorii cauta investitii defensive pe termen scurt, adica actiuni care sa reziste mai bine in cazul unor corectii pe termen scurt ale pietei, cum au fost cele din vara anului trecut. mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 09:13
Investitorii romani isi doresc listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, dar asteapta si listarea la BVB a unor companii din domeniul IT. Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest si Eugen Voicu, presedintele Certinvest au facut un top al celor mai asteptate companii.
Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, apreciaza ca topul companiilor pe care si le doresc investitorii le Bursa de Valori Bucuresti ar fi condus de Hidroelectrica.
"Toata lumea asteapta cu mare interes Hidroelectrica si Romgaz. Cred ca investitorii ar aprecia cu siguranta listarea Romtelecom la Bursa, desi nu s-a mai auzit nimic. In zona privata cred ca ar fi foarte interesant sa vedem niste companii din domeniul IT.
Parerea lui Razvan Pasol este impartasita si de presedintele CertInvest, Eugen Voicu.
In opinia presedintelui CertInvest, topul celor trei companii pe care investitorii romani si le doresc listate la Bursa este condus de o companie din domeniul IT.
"Total Soft este un exemplu, pe locul doi o firma de retail si mi-ar placea sa fie Mobexpert, iar pe a treia pozitie o companie din sectorul farmaceutic", puncteaza Eugen Voicu, pentru Business24.
Presedintele Certinvest este de parere ca pe locul al treilea ar fi fost buna AD Pharma, care "s-a dus la Londra, dar ar fi fost bine sa fie la noi".
Intrebat care sunt companiile de stat pe care le-ar vedea listate la Bursa, Eugen Voicu spune ca ar fi interesante cele din portofoliul Fondului... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:22
In lumea tranzactiilor cu marfuri, companiile care fac legea prefera anonimatul. In acest sector mai putin deschis publicului larg, firme precum Vitol si Trafigura tranzactioneaza cantitati mai mari de petrol decat pot produce Arabia Saudita si Venezuela.
Impreuna, cei mai mari traderi genereaza venituri anuale de peste 1,1 trilioane de dolari. Primele cinci realizeaza venituri de 629 miliarde de dolari si rivalizeaza cu cele mai mari cinci institutii financiare de pe planeta, scrie Business Insider.
Toate companiile incluse in topul realizat de publicatia amintita sunt extrem de profitabile. In plus, au capacitatea de a perturba pietele iar guvernul nu se afla in masura sa le impuna reguli. Tocmai din aceasta cauza, planurile pe termen lung ale gigantilor care opereaza tranzactii internationale sunt foarte ambitioase.
10. Louis Dreyfus
Pe locul 10 se afla Louis Dreyfus, cu sediul in Paris si cu venituri de 46 miliarde de dolari, inregistrate pe anul trecut. Printre marfurile pe care le tranzactioneaza se numara bumbac, orez si suc de portocale.
Compania are o experienta de 160 de ani si este cel mai mare comerciant de bumbac si de orez din lume. Desi detine suprematia in domeniu, continua sa creasca. In prezent, compania are nevoie de capital nou si ar putea fi cotata la bursa in 2012.
9. Noble Group
Cu sediul in Hong Kong, Noble Group gestioneaza venituri de 57 miliarde de dolari. Fondata de Richard Elman, care a preferat sa renunte la... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 13:08
Lumea va fi condusa de companiile care cladesc pe bazele inovarii. Sunt non-dogmatice, capabile de a inlatura ideile conventionale. Isi asuma riscuri, dar stiu in acelasi timp pentru ce merita sa lupte. Iata primele zece din topul celor mai inovatoare companii din lume, intocmit de catre Fast Company.Apple - pentru ca a dominat peisajul businessCel mai impresionant la Apple nu a fost faptul ca a ajuns prima in topul celor mai valoroase companii si nici succesul fulminant al iPhone sau iPad.Apple a impresionat prin impulsul pe care l-a dat unui intreg ecosistem format din companii din toate domeniile, plecand de la industria de jocuri si pana la cea a producatorilor de procesoare. Twitter - pentru cei cinci ani de crestere exploziva care au redefinit comunicareaDaca la inceput era un succes numai printre cei pasionati de tehnologie, Twitter s-a extins fulminant. Companiile, publicitarii, presa, toti sunt prezenti pe Twitter. Limita de 140 de caractere, care a impus o sintetizare a mesajului si nu o trunchiere a lui, a fost adoptata pana acum de 195 de milioane de utilizatori din toata lumea.Facebook - pentru cei 600 de milioane de utilizatoriIn 2010, Facebook si-a crescut baza de utilizatori din SUA cu 145%, reusind sa intreaca Google, la capitolul destinatii pe Internet. In intreaga lume, are peste 600 de milioane de utilizatori. Investitia de 450 de milioane de dolari din partea Goldman Sachs au dus evaluarea retelei la 50 de miliarde de dolari.Intre timp, tanarul... mai mult
Duminica, 06 Martie 2011, ora 22:20
BRD Societe-Generale ar putea acorda in acest an cele mai mari dividende de pe Bursa, in valoare de circa 237 mil. lei, respectiv 0,34 lei/actiune, daca se ia in considerare un grad de distribuire de 30%, mai mic decat in anii precedenti (37% in 2009 si 45% in 2008).Valoarea dividendelor de la BRD ar putea sa fie astfel cu 50% mai mica decat anul trecut, cand banca a distribuit actionarilor 508 mil. lei ca dividende, scaderea fiind determinata si de reducerea profitului BRD cu 41%. OMV Petrom (SNP) a anuntat ca nu va distribui nici anul acesta dividende din profitul realizat in 2009, desi a raportat o crestere a profitului fata de 2008.Dintre companiile de stat, Transgaz Medias (TGN) va distribui de departe cele mai mari dividende, la un grad de distribuire de 50% (minimul prevazut de lege) firma ar urma sa acorde 149 mil. lei actionarilor, respectiv un nivel de 12,6 lei/actiune, mai mare cu 20% fata de cel repartizat in 2008, dupa ce si profitul companiei s-a majorat anul trecut cu 24,7%. mai mult
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 11:40