Tensiunile inregistrate intre Rusia si grupul tarilor NATO, ca si cele ridicate de tendintele expansioniste ale Chinei lasa loc pentru o noua cursa a inarmarii sustinuta de cele mai puternice state din punct de vedere militar.
In topul fortelor militare la nivel global, SUA isi mentin pozitia de lider, dar planurile concurentei ar putea modifica in cativa ani acest clasament, informeaza IB Times.
Armata Statelor Unite numara 1,4 milioane soldati, 13.000 aeronave de lupta si aproximativ 9.000 de tancuri, iar intentia presedintelui Trump de a impulsiona activitatea in sectorul Apararii cu o suplimentare de buget de 54 de miliarde de dolari ar putea spori si mai mult puterea militara a SUA.
Pe locul II se claseaza Rusia, a carei forta armata numara 1 milion de soldati, 3.500 de avioane si elicoptere de lupta si 15.000 de tancuri.
China ocupa ultimul loc pe podium, cu o armata compusa din 2,3 milioane de soldati si aproximativ 3.000 de aeronave militare.
Din punct de vedere al finantarii sectorului de Aparare, americanii conduc detasat in topul investitiilor in domeniu, cu 600 de miliarde de dolari alocati pentru armata SUA, iar rectificarea bugetara propusa de Donald Trump ar marca o crestere de 9% a bugetului.
Beijingul a anuntat, de asemenea, o crestere a bugetului Apararii cu 7%, coborand usor stacheta fata de anii precedenti, cand majorarile au fost de 10-12 procente. Insa, cand nivelul cheltuielilor de Aparare este al doilea din lume, cu 145 miliarde,... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 10:26
Kremlinul se lauda cu o noua arma secreta, care i-ar putea asigura superioritatea in fata adversarilor: avionul hipersonic PAK-DA capabil sa scape de radare si sa arunce bombe nucleare din spatiu.
Iesit de pe plansele proiectantilor de la Biroul de Design Tupolev, PAK-Da ar putea fi gata de zbor in 2020, anunta IB Times.
Inginerii de la Tupolev au creat si bombardierele Tu-95, surprinse anul trecut de aviatia SUA in zboruri de survol in apropierea coastelor Alaskai.
"Ideea este ca avionul va putea decola de pe un aeroport normal pentru a patrula spatiul aerian rusesc. La comanda se va putea ridica in spatiul cosmic pentru a lovi tintele cu rachete nucleare, pentru ca apoi sa revina la baza", a explicat lt.-col. Aleksei Solodovnikov pentru RIA Novostni.
Cooperarea dintre Tupolev si Institutul Central pentru Aerohidrodinamica din Rusia ar trebui sa asigure aeronavei o viteza de racheta in modul hipersonic de zbor, iar PAK-DA este conceput sa consume atat kerosen, cat si metan si oxigen.
Generalul Sergei Karakayev, seful Fortelor Strategice de Rachete din Rusia, afirma ca motorul aeronavei a fost supus deja testelor, acesta urmand sa fie prezentat, in septembrie, in cadrul Forumului International pentru Tehnologie Militara de la Moscova.
"Abilitatile operationale ale prototipului au fost demonstrate. Mai avem de lucrat la cateva detalii vreme de un an. Odata stabilite acestea vom trece la construirea motorului.
In faza a doua proiectului, in 2018, vom... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:16
4Dupa 30 de ani de la ultima achizitie majora de echipament militar pentru trupele de uscat ale Indiei, acestea vor beneficia de 145 de noi obuziere britanice, care urmeaza sa fie amplasate la granita cu China.
La sfarsitul sapatamanii trecute, ministrul Apararii din India a aprobat achizitionarea pieselor de artilerie usoara de la producatorul britanic BAE Systems, guvernul de la New Delhi urmand sa achite o factura de 750 de milioane de dolari, anunta Quarz.
Armele vor intra in dotarea trupelor de vanatori de munte din armata indiana, care pazesc o zona de 4.000 de kilometri, la granita cu China, unde s-au inregistrat diverse incidente si actiuni provocatoare intre fortele armate ale celor doua state.
Noile arme Howitzer M777 au o raza de actiune de 30 de kilometri si pot trage 10 salve in cel mult 2 minute.
Armele pot fi instalate pe elicoptere, vase de patrula sau carate de catre trupe la sol, dupa cum arata producatorul. Obuzierele M777 au fost folosite inca din 2006 in teatrul de operatiuni din Afganistan.
Ultima achizitie de piese de artilere a fost facuta de armata indiana in 1987, cand a cumparat 40 de tunuri Bofors din Suedia.
India ocupa deja locul secund in topul marilor importatori de armament, dupa ce, in 2014, a alocat 5,57 miliarde dolari pentru achizitii de arme si munitie.
Programul de modernizare a fortelor armate prevede ca, pana in 2022, guvernul de la New Delhi sa aloce 260 de miliarde dolari in acest scop. mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 13:47
Sarja declaratiilor acide initiate de candidatul Donald Trump impotriva Aliantei Nord-Atlantice, dar si riscurile de Securitate tot mai mari din zona euro-atlantica pun intr-o noua lumina activitatea NATO.
O analiza Bloomberg arata ca rolul asumat de structura de securitate din spatiul euroatlantic va trebui sa se modifice in viitorul apropiat pentru a face fata provocarilor diverse care ameninta securitatea globala.
Intalnire Obama-Stoltenberg
La mijlocul acestei saptamani, presedintele american Barack Obama si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au intalnit de urgenta pentru a discuta modificarile ce ar trebui sa survina in coordonarea structurilor aliate.
Obama este si liderul care, recent, a afirmat despre aliatii NATO ca sunt niste "blatisti" care se multumesc sa se bazeze pe sprijinul militar al Statelor Unite fara sa contribuie.
NATO ramane un instrument vital pentru securitatea globala si, in special, pentru cea europeana, vechiul continent confruntandu-se cu amenintarea Rusiei, criza refugiatilor si cu riscul atentatelor Statului Islamic.
Insa, Alianta Nord-Atlantica pare, in acest moment, sa nu fie in stare sa raspunda tuturor acestor provocari.
Un sindrom al vulnerabilitatii NATO il reprezinta chiar lipsa de vointa politica a 23 de guverne din 28 de state membre de a asigura contributia asumata de 2% din PIB pentru intretinerea capacitatii defensive a organizatiei.
Aliati neseriosi
SUA, Grecia, Marea Britanie, Polonia si... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 14:56
Decizia lui Vladimir Putin de a anexa Peninsula Crimeea, in primavara lui 2014, a declansat o cursa a inarmarilor in regiune, in conditiile in care vecinii Federatiei Ruse se simt amenintati de miscarile tot mai indraznete ale Moscovei.
State care, pe fondul crizei economice, isi redusesera semnificativ cheltuielile cu apararea au inceput sa pompeze din nou bani in bugetul armatelor proprii, potrivit unei analize Bloomberg.
Efectul se vede cel mai bine in Lituania. Tara care din 2009 a scazut nivelul bugetului de aparare pana sub 1% din PIB a tresarit brusc, efectuand o suplimentare a cheltuielilor militare de 30% in cursul anului trecut.
Procentual, cresterea este mai mare decat cele inregistrate anul trecut in toate celelalte 27 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
In top intra si Polonia, pe locul 3 din punct de vedere al cheltuielilor de aparare inregistrate in 2015, in vreme ce Letonia si Estonia, tari care au granita comuna cu Rusia vin pe locurile 5, respectiv 8 in clasamentul intern al NATO.
Datele statistice reflecta nelinistea in crestere pe care o simt vecinii Rusiei fata de intentiile lui Putin. Pe langa anexarea Crimeii, in 2008, Moscova a purtat un razboi cu vecinul din sud, Georgia, iar de anul trecut s-a implicat intr-o campanie aeriana pe frontul din Siria.
Eforturile financiare vin si ca urmare a protocolului incheiat intre statele membre NATO de a atinge un nivel de finantare a sectorului de aparare echivalent cu 2% din PIB al... mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 16:15
Statele Unite ale Americii domina de departe clasamentul celor mai mari bugete destinate Apararii, urmata la mare distanta de o alta mare putere mondiala. Doar trei tari europene se afla in top 10.
Astfel, bugetul Apararii americane este de aproape 570 de miliarde de dolari, in anul 2015, scrie The Telegraph.
Pe locul doi se afla bugetul Apararii din China, la o treime din cel american - putin peste 190 de miliarde de dolari in 2015.
NATO: 6 state scad bugetul apararii, Romania e printre cele care isi sporesc cheltuielile
Pe locul trei, Marea Britanie, are de asemenea aproximativ o treime din bugetul Apararii din China - 66,5 miliarde de dolari.
Urmeaza sase state cu un buget al Apararii de peste 40 de miliarde de dolari, Rusia fiind pe locul 4 (53,2 miliarde de dolari), apoi Franta, India, Japonia, Arabia Saudita si Germania.
Congresul american a aprobat bugetul Apararii pentru 2015: Cati bani se duc in razboaie
De asemenea, singurele tari care mai au un buget al ...citeste mai departe despre "SUA domina bugetele mondiale ale Apararii - cine vine din spate si ce tari au progresat cel mai mult" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 19:43
Nivelul comertului cu arme a crescut in 2014 pentru al saselea an consecutiv, conform unui studiu efectuat de expertii companiei americane de cercetare IHS.
Valoarea totala a cheltuielilor de aparare din lumea intreaga a crescut cu 13 procente, pana la suma de 64,4 miliarde de dolari.
Din acest punct de vedere, producatorii de armament pot sta linistiti, in top aparand mereu clienti noi dispusi sa plateasca sume ridicate pentru modernizarea arsenalului din dotare, informeaza ziarul The Independent.
Topul agresivitatii
Anul trecut, sauditii au plusat cu aproape un miliard de dolari mai mult decat guvernul Indiei in programul de modernizare a tehnicii militare din tara.
6,5 miliarde de dolari a cheltuit Arabia Saudita pe armamentul achizitionat in 2014, ocupand si primul loc in topul importatorilor de arme din lumea intreaga.
Riadul a recurs anul trecut la o crestere a investitiilor in armament modern cu 54%, surclasand India in topul marilor cumparatori de arme din lume.
Regatul din Orientul Mijlociu este secondat de India, cu un buget de achizitii de 5,6 miliarde de dolari si de China care a important tehnica de lupta in valoare de 2,6 miliarde USD.
Emiratele Arabe Unite si Taiwanul detin pozitiile 4 si 5 in clasament, fiecare cu cate 2,2 miliarde de dolari, in timp ce Australia le urmeaza, cu un buget de 2 miliarde destinat noilor arme.
Topul celor mai mari vanzatori de tehnica militara
In tabara cealalta, "premiantii" sunt, in ordine, SUA si... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 16:14
In ciuda presiunilor economice exercitate de Occident, o ramura industriala din Rusia nu pare sa simta greutatile crizei economice care afecteaza tara.
Majoritatea companiilor din industria de Aparare din Rusia, prezente in Top 100 Defense News, au raportat cifre in crestere la profitul inregistrat in ultimul an.
Recordul il detine Tactical Missile, o corporatie specializata in construirea rachetelor anti-aeriene, care se lauda cu un profit de 2,8 miliarde de dolari, cu 48,6% mai mare decat cel obtinut in 2013, informeaza portalul Defense News.
Afaceri pe plus
Concernul Almaz-Antey vine pe locul secund in privinta cresterii veniturilor obtinute din comertul cu armament. Directorii firmei au anuntat un profit total de 9,8 miliarde de dolari, cu 838 de milioane mai mult decat cel obtinut in anul anterior.
Corporatia United Aircraft, producatorul avioanelor MiG, Suhoi si Irkut a raportat o crestere de 7% in profitul de 6,2 miliarde de dolari, in timp ce Russian Helicopters, alta firma specializata in producerea aparatelor de zbor are un venit de 3,96 de miliarde dolari, cu 16% mai mult decat in 2013.
United Engine, specializata in constructia de motoare pentru piesele de armament greu ale armatei ruse a inregistrat in 2014 o crestere a profitului de 25%, in conturi intrand suma de 3,3 miliarde de dolari.
Uralvagonzavod, producatorul de tancuri din Rusia are un profit total de 1,54 de miliarde, cu 1% mai mult decat in 2013, iar compania de cipuri... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:52
Un diplomat american de top avertizeaza cu privere la faptul ca intre Statele Unite si Europa se produce o prapastie periculoasa in ceea ce priveste bugetul pentru aparare, in contextul in care tarile UE sunt criticate ca nu investesc suficient de mult in domeniul militar.
Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a facut un apel catre guvernele europene sa aloce mai multe fonduri in sfera apararii, informeaza BBC.
Aceasta sustine ca reducerea bugetelor destinate armatei din statele europene este ingrijoratoare.
In acest context, Power a dezvaluit ca a mers in mod expres la Bruxelles pentru a-i incuraja pe liderii UE sa aloce 2% din PIB apararii, tinta stabililita in cadrul NATO.
Diplomatul american a subliniat ca, in cele mai multe dintre cazuri, fondurile armatei scad in Europa, in ciuda faptului ca amenintarile cresc.
"Numarul misiunilor din toate colturile lumii la care trebuie sa contribuie militari pregatiti creste, nu scade", a averizat Samantha Power.
"Avem ...citeste mai departe despre "Un oficial SUA ne cearta: Europa scade bugetul apararii, cand amenintarile cresc. Uitati-va la Statul Islamic!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 17:28