Salariile din Romania au prezentat un trend ascendent inca de anul trecut. Astfel ca salariul minim brut pe economie a ajuns la suma de 2.230 incepand cu 1 ianuarie 2020, ceea ce inseamna 1.347 lei net, potrivit calculator salariu net.
Pe primele locuri in topul celor mai mari salarii pe orase se numara Bucuresti, cu un salariu mediu net de 3.684 de lei, Ilfov, cu 3.118 lei, si Cluj, cu 3.115 lei.
Imbucurator este faptul ca, oficial, salariul mediu a depasit 2.000 de lei net pe luna in aproape toate judetele Romaniei. Doar in Vrancea salariul mediu este sub 2.000 de lei, adica 1.999 lei, potrivit Institutului National de Statistica.
Salarii de peste 2.600 de lei mai castiga angajatii din Iasi (2.650 lei), Sibiu (2.676 lei), Brasov (2.680 lei), Timis (2.945 lei), Ilfov (2.913 lei).
Potrivit analistilor financiari, chiar daca in Capitala sunt cele mai mari salarii nete, exista un trend de crestere accelerat al salariilor din Cluj, Timis, Brasov sau Sibiu.
Economistii preconizeaza ca in cinci ani Clujul ar putea ocupa locul 1 in topul celor mai mari salarii, depasind Bucurestiul in ceea ce priveste remuneratiile medii.
De precizat este si faptul ca diferentele salariale nu reflecta dezvoltarea economica a anumitor regiuni. In Bucuresti sunt salarii mai mari deoarece Capitala ofera locuri de munca bine platite, iar aici se regasesc sediile celor mai mari companii si multinationale, cu angajati care au studii superioare. De asemenea, in Bucuresti sunt cei mai... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 11:17
O publicatie financiara a realizat topul celor mai bune banci de pe tot globul.
Global Finance Magazine a analizat institutiile financiare din toata lumea, impreuna cu specialistii din piata, informeaza Business Insider.
Au fost luate in considerare cateva criterii, printre care se numara performantele din ultimul an, reputatia si calitatea managementului.
Jurnalistii s-au consultat cu mai multi bancheri, directori financiari si analisti.
Redactorul sef al Global Finance Magazine, Joseph D. Giarraputo, a tinut sa mentioneze ca bancile care au ajuns pe primul loc in categoriile luate in calcul s-au remarcat in ciuda tensiunilor de pe pietele financiare.
Bancile se muta online: Nu a fost niciodata mai usor sa-ti administrezi banii
Bancile elvetiene au pus ochii pe milionarii din Asia
Care sunt cele mai bune banci din lume
Cea mai buna banca pentru persoanele juridice
Nume: Mitsubishi UFJ FinancialTara: JaponiaCapitalizare pe bursa: 89,08 miliarde de dolariFondata ...citeste mai departe despre "Topul celor mai bune banci din lume" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 08:19
Un britanic de 29 de ani a fost arestat, in weekend, dupa ce cadavrele a doua femei au fost gasite in apartamentul lui din Hong Kong.
Gatul unei femei era taiat, iar corpul celeilalte a fost gasit intr-un geamantan de pe balcon. Barbatul, pe nume Rurik George Caton Jutting, a fost acuzat de uciderea celor doua femei si a fost identificat drept angajat al Merryll Lynch - Bank of America, scrie The Telegraph.
"O persoana cu acest nume tocmai parasise compania", a declarat Paul Scanlon, un purtator de cuvant al Merryll Lynch din Hong Kong.
Jutting ar fi chemat chiar el politia, sambata dimineata, pentru a cere ca apartamentul sau sa fie cercetat.
La fata locului, politistii au gasit o femeie intre 25 si 30 de ani cu gatul taiat.
Ulterior, o alta femeie, identificata ...citeste mai departe despre "Fost angajat al unei banci de top, arestat pentru doua crime. Avea o femeie in valiza" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 12:50
Prezentarea vinde! Regula de aur a marketingului nu s-a transferat intru totul in campul vizualului, iar talentul oratoric inca este bine rasplatit, mai ales intr-o piata avida de substratul povestilor de succes din spatele unor personaje sau a unor produse asa cum este cea americana.
Cand vorbitorul este chiar unul dintre eroii povestii, atunci onorariile pentru un speech public cresc la cote ametitoare. Povestile de succes fac parte din cultura americana si sunt inca bine rasplatite dupa cum noteaza redactorii publicatiei Bloomberg.
120 de minute de munca pentru glorie
Nationala de fotbal a Statelor Unite a parasit Cupa Mondiala din Brazilia cu capul jos dupa infrangerea suferita in fata Belgiei. Chiar si asa, americanii au gasit rapid un erou in persoana portarului Tim Howard.
Salvator al portii in 16 ocazii pe toata durata meciului, Howard nu a trebuit sa mai faca altceva pentru a ajunge la inimile americanilor.
"Un fotbalist trebuie sa traga din greu un meci de 90 sau 120 de minute pentru a primi contracte de speech-uri platite timp de un an intreg. Totul tine de vizibilitatea personajului. Cu cat mai mare vizibilitatea, cu atat mai crescut este onorariul", a constatat Carlton Sedgeley, impresarul oratorilor celebri de la Royce Carlton.
O situatie destul de contrastanta cu era digitala in care traim, aceea de a plati bani pentru a avea sansa de a realiza un minim contact uman cu un vorbitor celebru. Majoritatea discursurilor sunt programate in... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 16:35
Bancherul olandez Jap Peter Schmittmann, fost sef al operatiunilor ABN Amro Olanda, a fost gasit mort impreuna cu sotia si fiica sa la locuinta din exclusivista localitate Laren, politia stabilind, preliminar, ca a fost vorba de o neintelegere in familie, potrivit Reuters.
Fostul bancher de top a fost criticat pentru ca a primit o compensatie financiara mare, de 8 milioane euro, dupa colapsul si nationalizarea bancii pe care o conducea.
Schmittmann (57 de ani) a fost seful operatiunilor olandeze ale ABN Amro in perioada 2003-2007.
Politia a anuntat ca a sosit la locuinta bancherului din Laren dupa ce un prieten al bancherului a alertat serviciile de urgenta. Schmittmann a fost gasit mort alaturi de sotia sa, in varsta de 57 de ani, si fiica sa, de 22 de ani.
Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca nu exista vreun indiciu ca afacerile lui Schmittmann ar fi jucat vreun rol in tragedie.
Potrivit ziarului olandez Algemeen Dagblad, cei trei ar fi fost gasiti de fiica cea mare a lui Schmittmann.
Schmittmann a pregatit terenul pentru divizarea ABN Amro si vanzarea pe divizii, in 2007, catre un consortiu format din Royal Bank of Scotland (Marea Britanie), Fortis (Belgia) si Santander (Spania).
Odata cu criza financiara globala, diviziile vizate de tranzactie au intampinat dificultati financiare. Operatiunile ABN Amro din Olanda au fost nationalizate.
Schmittmann a parasit ABN Amro dupa nationalizare, avand dreptul prin contract la o compensatie... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 09:16
Primele doua pozitii in clasamentul celor mai mediatizati CEO din Romania sunt ocupate de bancheri. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si Asociatia Romana a Bancilor, si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, sunt cele doua personalitati care se bucura de cele mai multe aparitii in presa online si Social Media in acest an.
Seful CEC Bank apare pe prima pozitie in toate clasamentele intocmite de ZelistMonitor, topuri care vizeaza cei mai prezenti CEO in presa online si Social Media, precum si cei mai vizibili CEOs in functie de numarul total de aparitii in perioada monitorizata, pe domenii de activitate.
Ghetea este unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din Romania. Este presedintele CEC Bank din anul 2007, an in care actionarul Bancii, Statul Roman, a aprobat "Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007-2011.
Din amplul studiu aflam si ca presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, genereaza 1114 aparitii in presa online si 235 aparitii in Social Media.
Steven Cornelis van Groningen este un foarte bun cunoscator al pietei bancare din Europa Centrala si de Est, in ultimii 10 ani ocupand pozitii de top management ale subsidiarelor unor banci vest-europene in Romania, Ungaria si Rusia. Odata cu fuziunea Bancii Agricole Raiffeisen cu Raiffeisenbank (Romania), a devenit presedintele bancii rezultate, Raiffeisen Bank.
Pe locul 4 in presa online se situeaza proprietarul AdePlast, Marcel Barbut cu 579 aparitii, iar pe locul 5, directorul... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 07:00
Finantele conduc lumea, iar un cutremur pe Wall Street se resimte pe toate continentele. In cinci ani de zile, criza financiara a schimbat vietile multor oameni, insa exista o constanta in tot acest haos aparent: cativa oameni se imbogatesc orice se intampla. Business24 iti prezinta topul conducatorilor lumii financiare: doi evrei si un american.
Locul 3: Carl Icahn
Avere: 21 de miliarde de dolari
Carl Icahn s-a nascut in New York. Tatal sau era cantaret la sinagoga, iar mama profesoara. A urmat cursurile scolii de stat si apoi a intrat la Princeton, unde a studiat filosofie. A mai avut cateva tentative de cariera in domenii precum medicina sau armata, pana sa-si identifice pasiunea pentru investitii, relateaza Bloomberg.
Icahn investeste in domenii diverse, precum cazinouri, imobiliare, informatica si biotech. Aproape jumatate din avere a fost facuta prin investitii in actiuni. Cele mai profitabile companii au fost producatorul de gaze naturale El Paso sau cel de componente auto Federal Mogul. Mai detine pachete importante de actiuni in companii de telecomunicatii XO Holdings si feroviare (ACF).
Omul de afaceri detine 95% din compania Icahn Enterprises, o companie listata, prin intermediul careia detine 77% din Federal Mogul, 65% din Tropicana Casinos, 56% din American Railcar si altele. Doar dividendele au generat venituri de 37 de milioane de dolari in 2012.
Aproape jumatate din avere este investita in Icahn Holdings, un fond de investitii al carui... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 14:17
Directorul general al grupului financiar american Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a fost anul trecut cel mai bine platit bancher din lume, cu un pachet salarial de 21 milioane de dolari, in crestere cu 75% fata de anul precedent.
Blankfein a primit in ianuarie anul acesta un bonus suplimentar de 5 milioane de dolari, constand din actiuni, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
Directorul Goldman Sachs a primit pentru 2012 actiuni restrictionate in functie de performanta ulterioara a bancii in valoare de 13,3 milioane de dolari, precum si un bonus in bani de 5,7 milioane de dolari pe langa salariul de 2 milioane de dolari.
Pachetul salarial pentru anul trecut este cu 9 milioane de dolari mai mare decat in 2011 si cel mai ridicat primit de Blankfein incepand din 2007, inainte de declansarea crizei financiare, cand a incasat 68 de miliarde de dolari.
Datele fiannciare, dezvaluite intr-un document transmis bursei din Statele Unite de catre Goldman Sachs, il fac pe Blankfein, 58 de ani, cel mai bine platit bancher din lume, scrie The Guardian.
Alti patru directori de top de la banca americana au incasat impreuna 72 de milioane de dolari pentru anul trecut, inclusiv bonusuri si pachete de actiuni. mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 14:07
Bancile au trecut la schimbari masive ale managementului, in ultima perioada, insa exista cativa sefi care fac parte din peisajul financiar chiar si de un deceniu. Business24 a realizat topul celor mai longevivi 10 bancheri din Romania, din cele mai importante institutii dupa active si dupa rezultatele financiare.
"Schimbarea" a fost cuvantul de ordine din cele mai multe banci romanesti, in ultima perioada, managementul acestora trecand prin demisii, inlocuiri sau incetari de mandate. Mai mult, voci din piata anunta continuarea acestui trend pe intregul an 2012.
Cea mai rasunatoare modificare de management a fost, de departe, demisia lui Robert Rekkers de la conducerea Bancii Transilvania, a treia banca dupa active din Romania. Motivele plecarii acestuia sunt necunoscute si confuze, mai ales ca Rekkers mai avea trei luni pana la expirarea mandatului. Conducerea bancii va fi preluata, incepand cu 1 februarie 2012, de Peter Franklin, reprezentantul BERD in consiliul de administratie al BT.
Odata cu plecarea lui Rekkers, lista bancherilor care au rezistat mai mult de 10 ani la conducerea aceleiasi institutii s-a redus considerabil.
Iata topul celor mai longevivi 10 sefi de banci din Romania, realizat de Business24.
Locul 1 - Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
Economistul Mugur Isarescu, in varsta de 62 de ani, a preluat functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) imediat dupa Revolutie, in anul 1990. Acesta a intrat... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:52