Bancile americane detin cinci din primele sase pozitii in topul celor mai mari banci din lume atat pe piata veniturilor fixe cat si pe piata tranzactiilor cu actiuni, in conditiile in care, in 2018, JPMorgan Chase & Co. si-a consolidat pozitia de lider pe piata si s-a apropiat de top pe cealalta piata, iar Deutsche Bank AG a pierdut teren pe ambele piete in timp ce incearca sa isi restructureze afacerile, transmite Bloomberg.
Cota controlata de JPMorgan pe piata veniturilor fixe a crescut cu 1,4% in 2018, pana la 17,1%, banca americana fiind lider mondial pe aceasta piata evaluata la 77 miliarde dolari. De asemenea, pe piata tranzactiilor cu actiuni, evaluata la 53 miliarde dolari, cota JPMorgan a crescut cu 1% in 2018, pana la 13,2%. In acest caz, JPMorgan este devansata de Morgan Stanley, care detine o cota de piata de 16,7%, si Glodman Sachs, cu o cota de piata de 14,2%.
In cazul veniturilor fixe, "placinta" impartita de toate bancile au scazut cu 6% in 2018 comparativ cu 2017, dar in cazul tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 14%.
In 2017, bancile europene au reusit sa recupereze o parte din decalajul care le separa de rivalele americane, dar in 2018 nu au putut mentine aceasta tendinta, in principal din cauza mediului dificil de tranzactionare din a doua jumatate a anului trecut. Majoritatea marilor banci europene au demarat programe de restructurare care au dus la pierderea unor angajati talentati si a unor clienti. Presiunile de reducere a costurilor sunt... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 09:58
Banca Mondiala a publicat, luni, un nou studiu Doing Business, in care analizeaza de aceasta data reglementarile comerciale aplicabile companiilor locale in 22 de orase din Bulgaria, Romania si Ungaria, in comparatie cu cele aplicabile in alte 187 tari.
Intre observatiile principale ale studiului:
Reglementarile aplicabile mediului de afaceri si punerea acestora in aplicare difera semnificativ atat intre, cat si in interiorul Bulgariei, Romaniei si Ungariei - cele mai mari decalaje existand in interiorul Bulgariei si RomanieiNicio localitate nu exceleaza in toate cele cinci domenii masurate; fiecare dintre cele 22 de localitati comparate se situeaza in prima jumatate a clasamentului la cel putin un indicator si in a doua jumatate a clasamentului la cel putin unul dintre ceilalti indicatoriBucurestiul ocupa pozitii in prima jumatate a clasamentului la majoritatea indicatorilor masurati, demonstrand potential pentru gestionarea eficienta a unui volum crescut de solicitari de servicii din partea sectorului privatOrasele romanesti s-ar putea inspira din exemplul dat de Timisoara pentru a imbunatati procesul de solutionare a litigiilor comerciale
Specificul romanesc
Potrivit studiului Bancii Mondiale, cele mai mari diferente la nivel subnational se inregistreaza in Bulgaria si Romania.
In Romania, Bucurestiul depaseste cu 17 pozitii Craiova (care se afla la coada clasamentului) la indicatorul privind constituirea unei societati comerciale, iar Timisoara se afla cu 17... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 09:26
Singapore este tara cu cel mai bun mediu de afaceri si ocupa prima pozitie in clasamentul realizat de Banca Mondiala pentru al noulea an consecutiv. In acelasi timp, Marea Britanie si-a imbunatatit pozitia, in timp ce China si Japonia au coborat.
Astfel, Marea Britanie a urcat o pozitie, pe cea de-a opta, in timp ce Finlanda a cazut pe cea de-a noua, aceasta fiind singura schimbare din randul primelor 10 clasate in raportul pe 2015 "Doing Business" realizat de Banca Mondiala, scrie Bloomberg.
China a avansat de pe locul 93 pe locul 90, Rusia a urcat cu 2 locuri, pe 62, iar SUA se mentine in cea mai buna clasare de pana acum, locul al 7-lea. Japonia a coborat doua pozitii, pana pe locul 29.
Analiza realizata de Banca Mondiala arata economia unde este se poate deschide cel mai usor o afacere, luand in calcul atat tarile dezvoltate, cum ar fi Noua Zeelanda, care ocupa a doua pozitie cat si cele emergente, cum ar fi Nigeria, care s-a ridicat cu cinci locuri, pana la pozitia 170. Raportul ia in calcul politicile puse in aplicare in ultimele 12 luni.
Analiza ia in considerare diferiti indicatori, cum ar fi timpul necesar pentru a deschide o firma, cel necesar pentru plata impozitelor si pentru obtinerea unei autorizatii de constructie in cele mai mari orase din tara respectiva.
Tarile cel mai putin ospitaliere pentru mediul de afaceri s-au indreptat catre practicile din natiunile clasate in pozitiile superioare, in ultimul deceniu, se mai arata in raport.... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 12:43
Romania si-a mentinut locul 73 din 189 de tari in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, potrivit celei mai recente editii a raportului "Doing Business", elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat marti la Washington.
Chiar daca ocupa acelasi loc ca si anul trecut, punctajul total al Romaniei s-a imbunatatit usor fata de anul trecut cu 0,48 puncte pana la 65,11 puncte, datorita progreselor realizate la trei capitole: demararea unei afaceri, plata taxelor si respectarea contractelor.
"Romania a simplificat procesul de demarare a unei afaceri prin transferul certificatului de inregistrare de la Administratia Fiscala la Registrul Comertului...Romania a facut mai usoara si mai putin costisitoare plata taxelor prin reducerea frecventei platilor de la odata pe trimestru la de doua ori pe an... Romania a simplificat respectarea contractelor prin adoptarea unui nou cod de procedura civila si urgentarea tuturor procedurilor juridice", se arata in raportul "Doing Business 2014".
La nivel global, din cele 189 de tari analizate de Banca Mondiala, Singapore ocupa prima pozitie in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA si Danemarca. Primele cinci pozitii ale topului nu au suferit nicio modificare in raport cu editia de anul trecut.
In pofida turbulentelor sociale, Grecia a reusit sa-si imbunatateasca pozitia urcand pana pe locul 72 de pe locul 78 anul trecut. In schimb, Siria a cazut pana la locul... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:59
Banca elvetiana UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active in administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, in urcare cu aproape 10%, depasind grupul american Bank of America.
UBS a castigat teren datorita investitiilor efectuate de clienti pe pietele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situatia a peste 200 de societati de administrare a activelor, transmite Bloomberg.
La Bank of America, valoarea activelor in administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de bancile americane Wells Fargo si Morgan Stanley.
Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% in 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorita majorarii puternice a fondurilor noi atrase si evolutiilor pozitive de pe pietele financiare. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, in timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.
"Cresterea puternica reprezinta o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reusit, dupa criza financiara, sa mai atraga volume convingatoare de active de la clienti", potrivit raportului Scorpio Partnership.
Cele mai mari 20 de institutii de administrare a averii au inregistrat o crestere cu 11% a activelor si administreaza 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.
In pofida afacerilor in crestere,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 12:25
Canada se afla pe primul loc in topul tarilor cu cele mai bune conditii pentru mediul de afaceri, intocmit de Forbes. Statul canadian este urmat de Noua Zeelanda, Hong Kong, Irlanda si Danemarca. 1. Canada
Canada, numarul 1 in ceea ce priveste mediul de afaceri, are o economie de 1.6 trilioane de dolari si care a inregistrat o crestere cu 3,1%, anul trecut. Royal Bank of Canada estimeaza ca va creste cu alte 2,4 procente, anul acesta, noteaza Forbes.
Banci precum Royal Bank of Canada, Bank of Nova Scotia si Bank of Montreal nu au avut nevoie sa solicite un plan de salvare, ci, dimpotriva, au fost profitabile, pe timpul crizelor financiare.
Bancile canadiene au scapat de „furtuna” si au reusit sa se numere printre cele mai puternice, din lume, multumita practicilor de creditare pe care le-au adoptat, puncteaza Forbes.
2. Noua Zeelanda
In ultimii 20 de ani, guvernul a transformat economia Noii Zeelande, dintr-una agrara, dependenta de accesul pe piata britanica, intr-una mult mai industrializata, care poate concura, la nivel global.
Aceasta crestere dinamica a sporit veniturile reale, dar a extins capacitatile tehnologice ale sectorului industrial. Guvernul intentioneaza sa creasca productivitatea si sa dezvolte infrastructura, in timp ce diminuaza cheltuielile guvernamentale.
3. Hong Kong
Honk Kong are o economie de piata libera, dar, in acelasi timp, dependenta de comertul international si de finante – valoarea comertului cu bunuri si servicii,... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:20