"Adapteaza-te sau mori" nu a fost nicicand mai relevant ca acum, in special pentru peisajul HoReCa. Incertitudinea generata de pandemie a impus o regandire a modelelor de business, iar industria ospitalitatii va face schimbari majore care vor deveni, cel mai probabil, noile norme ale vietii post-pandemie.
Mai putine optiuni in meniu
O afacere care reduce riscurile este mai usor de gestionat, iar simplificarea operatiunilor este primul pas in optimizarea unei afaceri care isi doreste sa supravietuiasca in aceasta perioada. Sunt mai multe beneficii ca urmare a restrangerii optiunilor din meniul oferit: vor scadea cheltuielile prin reducerea listelor de ingrediente, risipa va fi si ea minimizata, iar personalul va putea urma in mod eficient protocoalele de siguranta a alimentelor.
Noi procese de igienizare
Igiena este prioritatea numarul unu a clientilor in acest moment si nu va pierde prea curand teren. Ceea ce inseamna ca este prioritate de top si pentru operatorii din industrie. Protocoale stricte de siguranta, atat in prelucrarea alimentelor, cat si in toate celelalte activitati, igienizarea constanta a zonelor destinate clientilor ar trebui sa intre in rutina zilnica.
Totodata, clientii au inceput sa fie mai atenti la ceea ce se numesc "indicatori de igiena". Acesti factori cantaresc foarte mult in evaluarea consumatorilor. Daca baile unui restaurant nu sunt curate sau cosurile de gunoi dau pe-afara, pot semnaliza o atitudine prea relaxata a personalului... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 18:43
De la extragerea si prelucrarea petrolului, la comert, transporturi, energie si telecomunicatii, cele mai importante business-uri duc economia nationala, dupa 30 de ani de capitalism, la cel mai ridicat nivel de dezvoltare din istorie.
Afacerile primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc vor depasi, in acest an, nivelul cumulat de 180 de miliarde de lei, cifra dubla fata de cea inregistrata in urma cu 10 ani, estimeaza analistii de la Frames.
Business-ul romanesc creste de la an la an, cu o rata semnificativa, in ciuda provocarilor de ordin fiscal si a zgomotului politic care afecteaza imaginea Romaniei in ochii investitorilor.
Potrivit unei analize realizata de firma de consultanta Frames, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc au atins anul trecut nivelul record de 164,1 miliarde de lei, in comparatie cu 92 de miliarde de lei, in 2010. Si profitabilitatea acestora a urmat aceeasi tendinta, de la 5,17 mld.lei in 2010 la 12,1 mld.lei in 2018.
"De Ziua Nationala a Romaniei, ne mandrim cu o economie in plina ascensiune, in ciuda provocarilor ce tin de fiscalitate, de infrastructura etc.. Business-ul cumulat al primelor 30 de companii care au si actionari romani va depasi in acest an nivelul de 180 de miliarde de lei, iar in 2020, va trece de granita de 200 de miliarde de lei. Este o consecinta a investitiilor semnificative si a cresterii afacerilor la nivelul intregii economii", arata analiza Frames.... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 11:11
Antreprenoriatul din Romania este personificarea unui tanar nascut in 1990. Uneori idealist si animat de schimbare, alteori fara repere sau in tatonare pentru scalarea la nivel international si identificare de modele in business, dar de fiecare data in cautarea de oportunitati si adaptat la contextul turbulent al transformarilor economiei nationale.
Antreprenorii fondatori au parcurs vremuri grele
In acelasi timp, antreprenorul roman al anilor 90', este un senior care preda acum stafeta generatiei celor care se nasteau atunci cand a inceput business-ul.
La nivel macro, misiunea lui a fost una fondatoare pentru mediul de afaceri dintr-o tara fost comunista ca Romania. La nivel micro a insemnat tranzitia de la statutul de angajat, repartizat intr-o intreprindere de stat, la cel de liber intreprinzator.
A riscat foarte mult in conditiile inflatiei galopante de 170% din 1991 sau de 256% din 1993 si care a continuat sa fie de doua cifre pana in 2004.
Lipsa de capital si imprumuturile cu dobanzi prohibitive au condus la investitii reduse, care au complicat si mai mult accesarea instrumentelor de finantare. Absenta unei culturi de business si curaj antreprenorial a privilegiat improvizatia in faza initiala de constructie a afacerii si a facut anevoiasa scalarea afacerilor construite de ei. Cu aceste inerente dificultati pentru o perioada de tranzitie, generatia aceasta a facut pionierat intr-ale exprimarii initiativei private si promovarii valorilor economiei de... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 11:41
Romania a retrogradat noua pozitii la usurinta de a derula afaceri, o deterioare deloc dorita a competitivitatii economiei noastre, sustine Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competivitate, intr-un comunicat, citand ultimul raport global "Doing Business 2018" publicat de Banca Mondiala.
"Regresul competitivitatii incepe cu deterioarea educatiei si a mediului de afaceri. 'Beneficiem' de ambele. Din pacate, am intrat in faza pe afaceri", avertizeaza Andreea Paul.
Conform raportului, in prezent, Romania se situeaza pe locul 45 in cea ce priveste usurinta de a derula afaceri, fata de editia precedenta cand s-a aflat pe locul 36, din cele 190 de tari analizate, insa ramane pe primul loc in lume la libertatea comertului international, adica la usurinta de a importa si de a exporta.
"Dar in ceea ce priveste usurinta de a deschide o noua afacere am retrogradat doua pozitii, in prezent tara noastra fiind pe locul 64, fata de locul 62 in editia precedenta. Cel mai mare regres l-am inregistrat in privinta obtinerii permiselor de constructie unde Romania a retrogradat 55 de pozitii fata de editia anterioara, in prezent regasindu-ne pe locul 150, fata de locul 95 in editia precedenta", a mentionat Andreea Paul.
Potrivit acesteia, accesul la curentul electric este in egala masura o problema nerezolvata, Romania situandu-se pe locul 147 in lume.
"Cred ca nu se intelege prea bine la nivelul decidentilor publici ca viata romanilor ar fi mult mai usoara cu... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:19
Romania are, in mod oficial, peste 580.000 de oameni de afaceri care isi investesc banii in peste 600.000 de societati pe actiuni.
Expertii de la KeysFin au analizat datele de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, in dorinta de a realiza un portret al romanului care face afaceri in 2015, arata un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, cei mai multi oameni de afaceri din Romania, care detin calitatea de actionar la o societate si au minimum 25% din actiuni, sunt barbati (373.798) in timp ce femeile sunt 240.960.
Barbatii au varsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani.
Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista
Unde investesc
In ce domenii investesc supravietuitorii crizei? Potrivit datelor KeysFin, vedeta economiei romanesti ramane, in continuare, comertul care, alaturi de servicii, atrage 207.033 actionari. In topul investitiilor urmeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (66.404 actionari), constructiile (57.760 ...citeste mai departe despre "Cine a supravietuit crizei si unde investesc oamenii de afaceri romani (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 14:41
Daniel Guzu detine brandul Duraziv, promoveaza cultura bio prin brandul "Ana are" si isi petrece cea mai mare parte din timp la Panciu, unde isi dezvolta propria productie viticola.
Desi pare ca tot ce-i intra in mana ii si reuseste, antreprenorul recunoaste ca nu este in totalitate asa: "Am investit in imobiliare, dar nu am rezonat cu domeniul", spune acesta.
Omul de afaceri vorbeste pentru Business24 despre primii sai pasi in business, facuti imediat dupa terminarea facultatii, in 1994.
Atunci, impreuna cu un prieten, a investit 1.500 de marci intr-un un mic atelier, care a suferit multe transformari de-a lungul timpului si a ajuns, in 2014, la o cifra de afaceri de circa 80 de milioane lei, cu peste 180 de angajati.
Anul acesta promite ca se va concentra pe sectorul rezidential, tinand in acelasi timp "de mana" cea mai mica dintre afacerile sale: viile Panciu.
"Relaxarea pentru mine inseamna ferma de la Panciu. Unii ii spun business, eu ii spun pasiune, iar atunci cand iti place ce faci, oboseala nu mai are loc", spune Daniel Guzu, proprietarul Duraziv, intr-un interviu acordat Business24.
Spuneti-ne mai multe despre aceasta decizie de a porni pe cont propriu, in anii '90. Ce v-a determinat? De ce ati ales acest domeniu?
Am pornit un mic atelier impreuna cu un coleg de grupa, cu un capital initial de 1.500 de marci germane, bani imprumutati de la un prieten.
Produceam antigel si lichid de frana. Lucram intr-un subsol, scriam de mana etichetele,... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
1Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza si in acest sfarsit de an Gala Topului National al Firmelor, editia a XX-a, important eveniment al elitei oamenilor de afaceri din Romania, care premiaza performanta din economia Romaniei inregistrata in anul 2012.
Topul National al Firmelor este organizat in exclusivitate de catre Camera Nationala, in conformitate cu prevederile Legii 335/2007 a Camerelor de Comert si Industrie din Romania, modificata si completata, fiind realizat pe baza unei metodologii complexe, implementate si validate de Sistemul Cameral din Romania, ca incununare la scara intregii tari a clasamentelor operatorilor economici la nivelul judetelor.
Topul National al Firmelor din Romania pastreaza primele maxim 10 pozitii pentru fiecare din cele 6 domenii majore de activitate, grupa de activitate si clasa de marime a intreprinderilor, structurate conform codului CAEN. Camera Nationala premiaza in cadrul acestei Gale firmele situate pe locul intai in acest clasament, la fiecare domeniu, grupa si clasa de marime a intreprinderii.
Printre indicatorii utilizati pentru clasificarea firmelor se regasesc: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane, eficienta utilizarii capitalului angajat, stabilite in baza datelor de bilant depus pentru anul 2012.
Nu sunt admise: grupurile de interes economic, firmele ale caror cuantum format din suma datoriilor in legatura cu bugetul... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 13:23
Am salutat initiativa fostului prim ministru Mihai Razvan Ungureanu de a infiinta Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ca si decizia actualului prim ministru Victor Ponta de a continua aceasta initiativa.
Am convingerea ca este necesar un parteneriat intre executiv si mediul de afaceri romanesc, indiferent de forma pe care o imbraca acesta.
Dictionarele economice definesc mediul de afaceri ca fiind ansamblul reglementarilor si valorilor juridice, administrative, morale, etice, care alcatuiesc cadrul extern de infiintare si functionare a firmelor intr-o tara sau intr-o anumita zona. Rezulta ca si in conditiile existentei unui mediu de afaceri global sau doar la nivelul Uniunii Europene, mediul de afaceri national isi pastreaza anumite particularitati influentand strategia pe termen lung, tacticile si chiar activitatile zilnice ale firmelor din arealul economic national.
Mediul de afaceri si mediul politic
Una dintre cele mai importante particularitati ale mediului economic romanesc o consider a fi inaltul lui grad de politizare. Politica este prezenta in orice mediu de afaceri, oriunde si oricand, dar in Romania intruziunea politicii in economie a ajuns la stadiul de simbioza. Este motivul pentru care mediul de afaceri nu a reusit sa generalizeze cultura contractuala, preferand cultura clientelara.
Sprijinul reciproc intre mediul de afaceri si mediul politic in vederea obtinerii, pe de o parte a contractelor cu statul si pe de alta parte a... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:01
Romania ocupa locul 32 intr-un top ce priveste mediul de afaceri din 160 de tari, realizat de Bloomberg. Cel mai mare avantaj al Romaniei ramane costul redus al fortei de munca.
De asemenea, tara noastra a primit punctaj bun la integrarea economica si la costul materiilor prime. Cu toate acestea, oamenii de afaceri romani sustin ca este suficient loc pentru imbunatatiri.
Si studiul Bloomberg arata ca stam prost la costurile de infiintare ale unei afaceri si la costurile mai putin vizibile, precum coruptia, inflatia, fiscalitatea si standardele de contabilitate.
Cel mai apreciat mediu de afaceri este cel din Hong Kong, calificat de Bloomberg drept un bastion al politicilor de piata libera si al taxelor scazute, care are de castigat datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume. Hong Kong este urmat indeaproape de Olanda si USA.
Printre economiile care au obtinut un punctaj mai bun decat cel al Romaniei se mai numara Ungaria, Polonia, Africa de Sud si Portugalia. In schimb, tari ca Bulgaria, Cehia, Turcia, Rusia, Israel sau Brazilia au obtinut un punctaj mai slab decat al tarii noastre.
Printre criteriile care au fost luate in calcul in realizarea topului se numara gradul de integrare economica ce include corelarea fata de economia globala sau riscul de tara, costul fortei de munca sau al materiilor prime, costul si eficienta transportului de marfuri si bunuri, indicele bazei locale de consumatori, dar si costuri mai... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:55