De la extragerea si prelucrarea petrolului, la comert, transporturi, energie si telecomunicatii, cele mai importante business-uri duc economia nationala, dupa 30 de ani de capitalism, la cel mai ridicat nivel de dezvoltare din istorie.
Afacerile primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc vor depasi, in acest an, nivelul cumulat de 180 de miliarde de lei, cifra dubla fata de cea inregistrata in urma cu 10 ani, estimeaza analistii de la Frames.
Business-ul romanesc creste de la an la an, cu o rata semnificativa, in ciuda provocarilor de ordin fiscal si a zgomotului politic care afecteaza imaginea Romaniei in ochii investitorilor.
Potrivit unei analize realizata de firma de consultanta Frames, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc au atins anul trecut nivelul record de 164,1 miliarde de lei, in comparatie cu 92 de miliarde de lei, in 2010. Si profitabilitatea acestora a urmat aceeasi tendinta, de la 5,17 mld.lei in 2010 la 12,1 mld.lei in 2018.
"De Ziua Nationala a Romaniei, ne mandrim cu o economie in plina ascensiune, in ciuda provocarilor ce tin de fiscalitate, de infrastructura etc.. Business-ul cumulat al primelor 30 de companii care au si actionari romani va depasi in acest an nivelul de 180 de miliarde de lei, iar in 2020, va trece de granita de 200 de miliarde de lei. Este o consecinta a investitiilor semnificative si a cresterii afacerilor la nivelul intregii economii", arata analiza Frames.... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 11:11
Antreprenoriatul din Romania este personificarea unui tanar nascut in 1990. Uneori idealist si animat de schimbare, alteori fara repere sau in tatonare pentru scalarea la nivel international si identificare de modele in business, dar de fiecare data in cautarea de oportunitati si adaptat la contextul turbulent al transformarilor economiei nationale.
Antreprenorii fondatori au parcurs vremuri grele
In acelasi timp, antreprenorul roman al anilor 90', este un senior care preda acum stafeta generatiei celor care se nasteau atunci cand a inceput business-ul.
La nivel macro, misiunea lui a fost una fondatoare pentru mediul de afaceri dintr-o tara fost comunista ca Romania. La nivel micro a insemnat tranzitia de la statutul de angajat, repartizat intr-o intreprindere de stat, la cel de liber intreprinzator.
A riscat foarte mult in conditiile inflatiei galopante de 170% din 1991 sau de 256% din 1993 si care a continuat sa fie de doua cifre pana in 2004.
Lipsa de capital si imprumuturile cu dobanzi prohibitive au condus la investitii reduse, care au complicat si mai mult accesarea instrumentelor de finantare. Absenta unei culturi de business si curaj antreprenorial a privilegiat improvizatia in faza initiala de constructie a afacerii si a facut anevoiasa scalarea afacerilor construite de ei. Cu aceste inerente dificultati pentru o perioada de tranzitie, generatia aceasta a facut pionierat intr-ale exprimarii initiativei private si promovarii valorilor economiei de... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 11:41
Omul de afaceri Ion Tiriac se mentine pe primul loc in topul celor mai bogati romani, pentru al patrulea an consecutiv, conform topului realizat de Capital.
Averea celui mai bogat roman a crescut cu 7,6% fata de nivelul consemnat in editia precedenta.
Pe locul al doilea se situeaza fratii Paval, cifra de afaceri a Dedeman, companie infiintata in 1992 de Dragos si Adrian Paval, depasind anul trecut pragul de un miliard de euro, in timp ce profitul net a crescut cu peste 25%, ajungand la 158 milioane de euro.
Iata primele 10 pozitii in "Top 300 Cei mai Bogati Romani":
Ion Tiriac: 1,7-1,8 miliarde de euro (in 2016, avea 1,6-1,65 miliarde de euro). Dragos si Adrian Paval: 1,1-1,2 miliarde de euro (anul trecut au avut o avere de 920-950 milioane de euro). Zoltan Teszari: 550 - 570 milioane de euro (in 2016, patronul RCS&RDS avea o avere de 500-520 milioane de euro). Ioan Niculae: 500-600 milioane de euro (in editia anterioara, omul de afaceri ocupa locul trei, cu o avere cuprinsa intre 600-700 milioane de euro). Iulian Dascalu: 480-500 milioane de euro (anul trecut, se afla pe acelasi loc, cu o avere de 450-460 milioane de euro). George Becali: 400-500 milioane de euro (in editia din 2016, Becali avea o avere de 280-300 milioane de euro si se afla pe locul 9). Gruia Stoica si Vasile Didila: 400-420 milioane de euro (anul trecut, cei doi antreprenori ocupau locul 6 cu o avere de 380-400 milioane euro). Frank Timis: 380-400 milioane de euro (in editia precedenta, omul... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 11:41
Daniel Guzu detine brandul Duraziv, promoveaza cultura bio prin brandul "Ana are" si isi petrece cea mai mare parte din timp la Panciu, unde isi dezvolta propria productie viticola.
Desi pare ca tot ce-i intra in mana ii si reuseste, antreprenorul recunoaste ca nu este in totalitate asa: "Am investit in imobiliare, dar nu am rezonat cu domeniul", spune acesta.
Omul de afaceri vorbeste pentru Business24 despre primii sai pasi in business, facuti imediat dupa terminarea facultatii, in 1994.
Atunci, impreuna cu un prieten, a investit 1.500 de marci intr-un un mic atelier, care a suferit multe transformari de-a lungul timpului si a ajuns, in 2014, la o cifra de afaceri de circa 80 de milioane lei, cu peste 180 de angajati.
Anul acesta promite ca se va concentra pe sectorul rezidential, tinand in acelasi timp "de mana" cea mai mica dintre afacerile sale: viile Panciu.
"Relaxarea pentru mine inseamna ferma de la Panciu. Unii ii spun business, eu ii spun pasiune, iar atunci cand iti place ce faci, oboseala nu mai are loc", spune Daniel Guzu, proprietarul Duraziv, intr-un interviu acordat Business24.
Spuneti-ne mai multe despre aceasta decizie de a porni pe cont propriu, in anii '90. Ce v-a determinat? De ce ati ales acest domeniu?
Am pornit un mic atelier impreuna cu un coleg de grupa, cu un capital initial de 1.500 de marci germane, bani imprumutati de la un prieten.
Produceam antigel si lichid de frana. Lucram intr-un subsol, scriam de mana etichetele,... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
1Radu Balaceanu, Country Manager al foodpanda Romania, este un tanar scolit in Rusia si cu experienta in una din cele mai importante companii de brokeraj din Sankt Petersburg.
A ales sa se intoarca in Romania pentru a transforma proiectul foodpanda Romania intr-un "eBay al comenzilor de mancare".
De cand a sosit la conducerea companiei, aplicatia pentru mobil foodpanda a fost descarcata de 5 milioane de utilizatori, a adus Black Friday la comanda online de mancare si s-a dovedit ca romanii cheltuie mai mult pe mancare: comanda medie online a crescut la 15 euro, chiar si intr-o perioada in care, traditional, romanii gatesc - de Craciun si Revelion.
Tanarul manager a povestit pentru Business24 despre mediul de afaceri din tara noastra, planurile pentru viitorul foodpanda, dar si despre experienta sa absolut inedita cu Federatia Rusa, atat din punct de vedere personal, cat si ca profesionist in domeniul financiar.
"Consider ca anul 2015 va fi extrem de greu pentru Europa, nu numai din cauza pietei petrolului si a gazelor, ci din cauza faptului ca si-a inchis o foarte mare piata de desfacere: Rusia", spune Radu Balaceanu.
Aveti un parcurs interesant, atat din punct de vedere al studiilor cat si ca profesionist. Ati fost bursier al Universitatii de Economie si Finante din Sankt Petersburg, Federatia Rusa, si al Institutului de limba si literatura rusa Pushkin, din Moscova, dupa ce ati absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE... mai mult
Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 00:00
3Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza si in acest sfarsit de an Gala Topului National al Firmelor, editia a XX-a, important eveniment al elitei oamenilor de afaceri din Romania, care premiaza performanta din economia Romaniei inregistrata in anul 2012.
Topul National al Firmelor este organizat in exclusivitate de catre Camera Nationala, in conformitate cu prevederile Legii 335/2007 a Camerelor de Comert si Industrie din Romania, modificata si completata, fiind realizat pe baza unei metodologii complexe, implementate si validate de Sistemul Cameral din Romania, ca incununare la scara intregii tari a clasamentelor operatorilor economici la nivelul judetelor.
Topul National al Firmelor din Romania pastreaza primele maxim 10 pozitii pentru fiecare din cele 6 domenii majore de activitate, grupa de activitate si clasa de marime a intreprinderilor, structurate conform codului CAEN. Camera Nationala premiaza in cadrul acestei Gale firmele situate pe locul intai in acest clasament, la fiecare domeniu, grupa si clasa de marime a intreprinderii.
Printre indicatorii utilizati pentru clasificarea firmelor se regasesc: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane, eficienta utilizarii capitalului angajat, stabilite in baza datelor de bilant depus pentru anul 2012.
Nu sunt admise: grupurile de interes economic, firmele ale caror cuantum format din suma datoriilor in legatura cu bugetul... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 13:23
Jumatate dintre averile celor mai bogati 300 de romani, care insumeaza aproape 12 miliarde de euro, sunt concentrate in Bucuresti si Ilfov, unde gasim si cei mai multi oameni de afaceri care se regasesc in Top 300 Capital, recent lansat, respectiv 110.
Pe a doua pozitie se afla judetul Constanta, cu 23 oameni de afaceri si o valoare cumulata a averilor de peste 1,9 miliarde de euro, urmat de judetul Bacau (5 afaceristi cu averi insumate de 1,2 miliarde euro), scrie Ziare.com.
Averile cumulate ale celor mai bogati 300 de romani au scazut cu trei miliarde de euro in ultimul an, ajungand la 26,5 miliarde euro.
Potrivit analizei Capital, comparativ cu alti ani, cand locul doi dupa Bucuresti era adjudecat de Timis din punctul de vedere al valorii averilor, anul acesta Constanta a trecut inainte, in timp ce Bacaul a constituit marea surpriza a clasamentului. Surpriza a fost generata de cresterea afacerilor desfasurate de Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu, ambii cu activitati in constructia de drumuri si autostrazi.
Cei mai bogati romani
Frank Timis a ramas cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 1,7 -1,75 miliarde de euro, in crestere de la 1,6-1,65 miliarde euro anul trecut, urmat de Ioan Niculae cu 1,7 miliarde euro, in urcare de la 1,6 miliarde.
Pe urmatoarele pozitii se situeaza Ion Tiriac, cu 850-900 milioane euro (de la 1,1-1,2 miliarde euro anul trecut), Dinu Patriciu, cu 850 milioane euro (fata de 1-1,1 miliarde euro) si familia Adamescu, cu... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 17:21
Lumea afacerilor nu mai apartine doar barbatilor, iar acest lucu il dovedesc femeile prezente in topul celor mai instarite persoane din Romania. Sunt bogate si conduc companii de miliarde de euro.
Femeile secolului XXI s-au inscris in competitia milionarilor si sunt capabile sa "lupte" intr-o asa-zisa lume a barbatilor. Cu toate ca pe plan international, multe femei au ajuns in topurile Forbes, in Romania, doar opt femei au afaceri de peste 16 milioane de euro si doar trei dintre ele au trecut la "carma" unui business fara ajutorul unui barbat.
Iata care sunt cinci dintre cele mai bogate femei din Romania, potrivit topurilor Capital si Forbes.
Veronica Gusa de Dragan
La doar 38 de ani, Veronica Gusa de Dragan conduce afaceri de 800 de milioane de euro.
Grupul Veronoki Holding contine printre altele Butan Gas, companie prezenta in Romania, Italia, Grecia, Serbia, Austria, Germania si Polonia. In decembrie 2010, in plina criza economica, proprietara grupului a investit 16 milioane de euro in cea mai moderna statie de imbuteliere si stocae a gazului petrol lichefiat din sud-estul Europei, la Costesti, judetul Dambovita.
O alta ramura de ativitatea a grupului condus de Veronica Gusa de Dragan este cea a energiilor regenerabile. Compania Verowind a construit la Constanta un grup eolian, investitie de 45 de milioane de euro. Femeia de afaceri nu s-a oprit aici, de aceea a hotarat ca merita sa investeasca si in editura Fed Print.
Grupul condus de Veronica... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:58
Bucurestiul a urcat cu o pozitie, pe locul 30, in clasamentul celor mai bune 34 de destinatii pentru afaceri din Europa, inregistrand progrese la criterii precum cheltuielile cu angajatii, legaturi de transport sau calitatea vietii salariatilor, potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield.In urma Bucurestiului se plaseaza orasele Helsinki, pe locul 31, Moscova (32), Oslo (33) si Atena (34), se arata in studiul European Cities Monitor, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.
Cele mai bune trei destinatii pentru afaceri sunt, ca si anul trecut, Londra, Paris si Frankfurt . Pe urmatoatrele pozitii s-au plasat Barcelona, in urcare cu un loc, si Bruxelles, care a coborat cu o treapta, comparativ cu 2009, Madrid, München si Amsterdam. Studiul a fost realizat de firma TNS BMRB si prin intervievarea directorilor responsabili de gasirea de noi destinatii de afaceri din 500 de companii europene importante.
La alcatuirea clasamentului s-a tinut cont de mai multe criterii, considerate importante de companii in deciziile de a loca afacerile, precum calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, telecomunicatiile, accesul la alte piete, disponibilitatea si cheltuielile cu forta de munca, costurile cu spatiile de birouri si calitatea vietii angajatilor.
Pe primele pozitii in topul criteriilor se regasesc accesul facil la piete si clienti, element indicat de 60% dintre repondenti, disponibilitatea personalului calificat... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 19:25