Fostul premier britanic Tony Blair le-a transmis celor pro-Brexit ca sunt responsabili pentru ca au creat o imagine conform careia Brexitul "este raspunsul la problemele tarii, cand de fapt nu este raspunsul la nimic", noteaza Politico.
Blair, cel care sustine organizarea unui al doilea referendum, a declarat pentru Sky News: "Nigel Farage si oamenii asociati cu el nu sunt cei care au curatat mlastina politicii. Ei sunt cei care au creat-o".
Blair le-a avertizat pe cele doua partide mari - laburistii si conservatorii - ca daca va exista un Brexit strict va exista o "revolutie pasnica" prin care vor fi dati la o parte.
El a precizat ca laburistii si conservatorii vor avea o provocare imensa la aceste alegeri europarlamentare din cauza pozitionarii lor cu privire la Brexit, care a determinat multi alegatori sa voteze cu alte partide.
Blair a afirmat intr-un editorial in The Observer ca "nehotararea distructiva a laburistilor" privind Brexitul "nu a multumit pe nimeni" si a dezamagit tara. El a declarat la Sky ca "in ciuda tuturor acestor lucruri" ar vota cu Partidul Laburist la alegerile europarlamentare insa a sfatuit sustinatorii laburisti sa voteze cu un partid pro-UE daca nu pot vota cu Partidul Laburist.
"Ma intalnesc cu oameni care spun ca nu pot vota cu Partidul Laburist in acest moment, asa ca le spun 'nu stati acasa, duceti-va si votati cu un partid pro-UE'", a precizat Blair.
Blair a informat ca vorbeste cu partidul anti-Brexit Change UK:... mai mult
Duminica, 12 Mai 2019, ora 15:39
Fostul premier britanic Tony Blair a indemnat, joi, Uniunea Europeana sa modifice politicile in domeniul imigratiei pentru a le permite cetatenilor si liderilor din Marea Britanie sa se razgandeasca si sa accepte ramanerea in Blocul comunitar.
Liderii Uniunii Europene trebuie sa lanseze initiative "pentru a ne ajuta sa iesim din impasul Brexitului", a declarat Tony Blair intr-un discurs rostit joi la o reuniune a asociatiei BusinessEurope desfasurata la Bruxelles.
"Europa stie ca are nevoie de reforme. Reformarea Europei reprezinta cheia pentru schimbarea deciziei Marii Britanii", a explicat Tony Blair, citat de cotidianul Le Figaro.
Politicianul laburist a exprimat convingerea ca Marea Britanie poate fi convinsa sa ramana in Uniunea Europeana daca preocuparile britanicilor, in principal in materie de imigratie, vor fi atenuate.
Desi principalii liderii politici britanici, in frunte cu premierul Theresa May, sustin ca trebuie sa respecte vointa exprimata clar de electoral in privinta iesirii din Uniunea Europeana, rezultatul referendumului din 2016 a fost strans, 51,9% (17,4 milioane de alegatori) votand in favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru ramanerea in UE.
Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana pe 29 martie 2019, daca decizia nu va fi blocata de Londra.
Un nou partid politic britanic, inspirat din modelul ascensiunii formatiunii presedintelui francez Emmanuel Macron, a lansat recent o campanie nationala care are obiectivul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 19:22
Fostul premier britanic Tony Blair sustine ca promisiunile facute de tabara "Leave" in campania pro Brexit sunt neadevarate, asa ca britanicii merita un al doilea referendum.
Intr-un interviu acordat unui post de radio, citat de The Guardian, fostul premier a spus ca promisiunea conform careia "350 milioane de lire pe saptamana vor ajunge la NHS (Serviciul National de Sanatate in Marea Britanie - n.red.) " este neadevarata, deci este "foarte clar" ca nu va fi onorata.
"Cand faptele se schimba, cred ca oamenii au dreptul sa se razgandeasca", sustine Blair, care s-a opus de la inceput Brexit-ului.
Fostul sef al Partidului Laburist a respins ideea ca el sfideaza "vointa poporului".
"Vointa poporului nu este ceva imuabil. Oamenii isi pot schimba parerea in cazul in care circumstantele se schimba", a sustinut el.
Blair evoca drept problema principala fondurile NHS, situatie care ar putea face ca oamenii sa isi schimbe votul, daca ar avea ocazia sa voteze din nou.
"Multe persoane au votat Brexit-ul, plecand de la premiza ca, daca iesim din Europa, toti acesti bani se intorc la noi si ii putem cheltui pe serviciul de sanatate. Asta a fost o promisiune clara facuta de cei care au fost pro Brexit", a precizat fostul premier britanic.
"Acum, sunt foarte clare urmatoarele aspecte: unu, nu exista niciun ban in plus pentru serviciul de sanatate datorita Brexit, si doi, vom ajunge sa platim din ce in ce mai putini bani pentru serviciul de sanatate, nu mai mult,... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 10:27
Fostul premier laburist britanic, Tony Blair, un adversar al Brexitului, a propus ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana, dar in schimb sa fie renegociate cu acesta din urma normele privind imigratia, informeaza duminica agentia EFE.
Intr-un raport intocmit de Institutul pentru Schimbare Globala, condus de Blair, se estimeaza ca prin inasprirea conditiilor privind accesul imigrantilor comunitari ar putea fi temperate ingrijorarile britanicilor, imigratia masiva fiind unul din motivele principale care i-au determinat sa voteze majoritar pentru parasirea UE la referendumul de anul trecut.
Va fi imposibil sa schimbam cursul Brexitului daca nu vor fi abordate ingrijorarile care au condus la el, subliniaza Tony Blair, intr-un articol complementar studiului mentionat.
Documentul cuprinde si propuneri concrete, cum ar fi ca imigrantii sa fie obligati sa se inregistreze la sosirea lor in Marea Britanie, astfel incat autoritatile sa stie care dintre ei vin cu scopul de a cauta acolo un loc de munca, o masura despre care Blair spune ca este deja aplicata in Belgia.
In plus, conform acelorasi propuneri, dupa inregistrare, imigrantilor comunitari li s-ar permite sa ramana in Marea Britanie numai daca au primit o oferta pentru un loc de munca, iar cei care nu vor primi aceasta permisiune nu vor avea acces la sistemul de asistenta sociala, nu vor avea dreptul sa inchirieze o locuinta si nici sa deschida un cont bancar. De asemenea, imigrantii comunitari care nu au... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 21:06
Fostul premier britanic Tony Blair a anuntat ca revine in politica. Ba mai mult, a dat de inteles ca vrea sa porneasca o miscare anti-Brexit.
"Toata chestiunea cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana m-a motivat sa ma implic mai mult in politica", a mentionat acesta, intr-un interviu acordat The Mirror si preluat de The Telegraph.
"Trebuie sa iti murdaresti mainile, iar eu sunt pregatit sa fac asta", a adaugat Tony Blair.
Problema este ca fostul premier britanic nu mai e la fel de popular ca acum 20 de ani - in special in propriul sau partid.
Macar e constient de acest lucru, avand in vedere ca a recunoscut ca va fi intampinat cu unele rezerve de colegii sai din Partidul Laburist.
Totusi, el nu vrea sa fie in prima linie a politicii, nici macar sa ajunga parlamentar. Insa vrea ca unele idei de-ale sale legate de implicatiile iesirii din UE sa ajunga la cat mai multa lume. "Nu stiu daca voi reusi sa initiez o miscare politica, insa cred ca am cateva proiecte care vor avea multi adepti", a punctat Tony Blair.
Fostul premier a reliefat faptul ca nu are de gand sa treaca peste vointa poporului exprimata prin referendum, dar crede ca oamenii s-ar putea razgandi cand vor vedea efectiv in ce conditii va avea loc Brexitul.
El a sustinut in repetate randuri ca Marea Britanie ar trebui sa ramana in continuare in interiorul UE. In vara anului trecut, Tony Blair, care a fost prim-ministru din 1997 si pana in 2007, a catalogat iesirea din blocul comunitar... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 18:53
Esecul fostului premier Tony Blair de a controla fluxul de muncitori din Europa de Est a alimentat sentimentele anti-imigratie care au condus la votul in favoarea Brexit, a declarat ministrul britanic de Finante, Philip Hammond, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Hammond a criticat dur politica "usilor deschise" promovata de Blair, atunci cand opt tari postcomuniste au aderat la Uniunea Europeana in 2004, relateaza The Guardian.
Marea Britanie a fost una dintre cele trei tari, alaturi de Suedia si Irlanda, care au decis sa nu aplice masuri de tranzitie pentru a limita fluxul de imigranti est-europeni.
Potrivit ministrului britanic, efectele acestei decizii se resimt si in prezent.
Rezultatul referendumului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu a fost determinat de sentimente impotriva comertului si a globalizarii, asa cum s-a intamplat in alegerile prezidentiale din SUA, dar imigratia necontrolata a avut un rol insemnat, sustine oficialul britanic.
"Il consider responsabil direct pentru acest lucru pe Blair", a spus Hammond.
Potrivit acestuia, Marea Britanie a fost lovita din plin de fluxul de imigranti din 2004, iar acest lucru a creat o perceptie publica nefavorabila care persista si astazi.
"Pentru cetatenii britanici este foarte important sa avem control asupra granitelor. Multi dintre ei nu vor sa foloseasca acest control pentru a inchide granitele, vor pur si simplu sa aiba controlul", a mai spus Hammond.... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 14:41