Pretul energiei nu va mai creste pana la finele acestui an, ci dimpotriva, ANRE ar putea face o ajustare negativa, intrucat ultima scumpire nu a fost fundamentata solid, a declarat, joi, ministrul de resort, Toma Petcu, dupa audierile din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE.
El a fost intrebat de jurnalisti daca in acest an vor mai fi majorari la pretul energiei.
"Din punctul meu de vedere, nu sunt motive ca ANRE sa faca o noua majorare de pret. Dimpotriva, se asteapta de la ANRE o ajustare negativa, pentru ca ultima ajustare de pret nu a fost fundamentata suficient de solid", a spus ministrul.
Anterior, in cadrul comisiei, Petcu a precizat ca, pe parcursul acestui an, au fost doua etape de dereglementare, iar de la 1 ianuarie 2018 nu vor mai exista tarife reglementate aprobate de ANRE.
Citeste si: Ministrul Energiei da vina pe vreme pentru scumpirile la curent si spune ca pretul gazelor nu are de ce sa creasca.
Ultima modificare de pret operata de ANRE a fost la 1 octombrie 2017. La acea data a existat o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh, ceea ce a insemnat o scumpire cu 3,45 lei pe luna pentru un consum mediu de 100 kWh.
"In sedinta din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piata concurentiala (CPC) aplicabile in trimestrul IV 2017 clientilor finali casnici si noncasnici beneficiari ai serviciului universal. (...)
Astfel, a rezultat o crestere... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 16:11
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi, la audierile in comisia parlamentara care ancheteaza cresterea tarifelor la energie, ca preturile nu intra in competenta sa, dar le-a urmarit cu atentie si a concluzionat ca ele au fost influentate si de conditiile meteo din acest an.
"In data de 6 ianuarie atat pentru partea de sud si vest au fost trimise avertizari meteo, intensificari de vant, viscol puternic. Ne-am confruntat in acea perioada si cu dificultati in activitatea din cariere, precum si cu presiunea gazelor in sistemul national, dupa cum stim, pe perioada de iarna presiunea scade foarte mult din cauza conditiilor meteo.
Toate aceste aspecte au condus la un context regional si local care a afectat nu doar evolutia preturilor, ci si siguranta alimentarii cu energie electrica si gaze", a explicat Petcu, citat de Realitatea TV.
Ministrul Energiei a mai afirmat, in comisie, ca "din punct de vedere al productiei pe hidro nu am avut cel mai bun an, nu am avut precipitatii primavara si vara".
De asemenea, el a invocat blocaje in retele din cauza frigului si a gerului, dar a subliniat: "Cu toate acestea, Romania a fost, si sunt convins ca va fi si la sfarsitul anului, exportator de energie".
Toma Petcu a mai afirmat ca ministerul si ANRE vor verifica pe teren daca operatorii privati de distributie a energiei electrice si-au indeplinit obligatiile de investitii, in baza carora s-au cerut majorari de tarife.
Dupa circa doua ore de audieri in comisie,... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 13:52
Dupa ce pretul energiei electrice a crescut simtitor in ultima vreme, iata ca vom avea parte de o noua scumpire.
De data aceasta, va avea loc in toamna, mai exact in octombrie, informeaza TVR.
Estimarile realizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) arata o crestere de cateva procente.
Reamintim ca pretul energiei electrice a explodat in ultima vreme. Astfel, un MWH de energie a ajuns saptamana aceasta sa se vanda pe piata pentru ziua urmatoare si cu 570 de lei, triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Scumpirea are loc in contextul secetei care a lovit tara noastra si a adus debitul Dunarii la minimul functional, de exemplu.
Potrivit Ministerului Energiei, situatia actuala este cauzata de mai multi factori locali si regionali, unul dintre acestia fiind legat de cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. In prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Reprezentantii Ministerului Energiei mai precizeaza ca in regiune sunt preturi similare, iar Romania functioneaza pe o piata europeana, avand bursa de energie cuplata cu alte piete. In acest context, preturile energiei pe bursa sunt influentate de cele de pe pietele cu care Romania este cuplata.
Totusi, exista semnale privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania, asa ca a fost sesizat Consiliul Concurentei.... mai mult
Sambata, 05 August 2017, ora 11:29