Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Tokyo a estimat costul masurilor anti-COVID-19 la aproximativ 100 miliarde yeni japonezi (960 milioane dolari), in plus fata de 200 miliarde yeni (1,9 miliarde dolari) costuri suplimentare estimate in legatura cu amanarea jocurilor, spun surse apropiate situatiei, citate de publicatia The Japan Times.
Jocurile Olimpice vor avea loc in perioada 23 iulie - 8 august anul viitor, urmate de Jocurile Paralimpice in perioada 24 august - 5 septembrie.
Comitetul de organizare de la Tokyo, Guvernul metropolitan din Tokyo si guvernul central urmeaza sa prezinte miercuri un raport interimar cu privire la noile masuri de combatere a coronavirusului, dupa ce au organizat mai multe intalniri pe aceasta tema inca din septembrie, au spus sursele.
Amanarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice pentru un an va duce la cresterea pretului total al evenimentului cu aproximativ 200 miliarde yeni, potrivit surselor, iar cele trei parti vor stabili cat va suporta fiecare parte din aceste costuri suplimentare.
Ce implica costurile suplimentare
Costurile pentru combaterea COVID-19 vor include instalarea infrastructurii de ingrijire a sanatatii, inclusiv un sistem de testare si achizitionarea echipamentului necesar pentru prevenirea infectiei.
Costurile suplimentare de functionare generate de amanarea cu un an a Jocurilor Olimpice sunt de asteptat sa includa cheltuielile legate de securizarea jocurilor, inchirierea... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 05:00
Schimbarile climatice care vor interveni in urmatoarele decenii risca sa reduca numarul oraselor care pot gazdui Jocurile Olimpice de vara la doar cateva locur mai friguroase
Un studiu recent arata ca, pana in 2085, numarul oraselor gazda din emisfera nordica s-ar putea reduce la 33, doar 8 dintre acestea fiind situate in afara Europei, ca urmare a incalzirii globale, informeaza IB Times.
"Schimbarile climatice pot influenta dezvoltarea sporturilor olimpice", afirma Kirk Smith, co-autor al studiului. Acesta a dat exemplul posibilitatii anularii unei curse de maraton din cadrul intrecerilor olimpice.
"Daca tot investesti miliarde de dolari in gazduirea unui eveniment, vei dori sa ai certitudinea ca nu esti nevoit sa anulezi totul in ultimul ceas", a explicat Smith.
Emisfera nordica gazduieste aproximativ 90% din populatia globului, dar, pana in prezent, cercetatorii nu si-au facut griji decat pentru alegerea oraselor gazda pentru Jocurile Olimpice de iarna, acestea trebuind sa aiba potentialul de a genera indeajuns de multa zapada si de a oferi temperaturi indeajuns de reci pentru desfasurarea probelor.
Acum insa, iata ca si orasele care vor dori sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara trebuie sa treaca prin aceleasi furci caudine. Doar 33 de orase din emisfera nordica ar mai putea fi gazda unei Olimpiade de vara, in 2085.
25 dintre acestea sunt situate in Europa de Vest, in zonele mai friguroase, in timp ce metropole importante precum Istanbul, Paris,... mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 18:08
Gazduirea Jocurilor Olimpice din 2020 la Tokyo va sprijini constructiile si turismul si va imbunatati increderea consumatorilor, contribuind la revigorarea economiei japoneze, analistii anticipand un castig economic brut de 60-80 miliarde de dolari in urmatorii sapte ani.
Capitala Japoniei a fost desemnata gazda a Jocurilor Olimpice de vara din 2020, devansand Istanbulul si Madridul.
Analistii anticipeaza ca sectorul constructiilor si turismul vor avea cel mai mult de castigat, insa efectul va fi prezent in urmatoarea perioada la nivelul intregii economii datorita unui val de optimism.
Pregatirile pentru Jocurile Olimpice vor crea noi locuri de munca si vor imbunatati increderea companiilor si a populatiei, intr-o economie care resimte efectele cutremurului devastator din 2011 si ale datoriei publice uriase.
Situatia economica din Japonia s-a imbunatatit de la sfarsitul anului trecut, in urma masurilor agresive de stimulare a cresterii adoptate de premierul Shinzo Abe pentru a pune capat unei perioade indelungate de deflatie, care persista de la sfarsitul anului '90.
Guvernul japonez estimeaza ca Jocurile Olimpice vor aduce economiei valoare adaugata echivalenta cu 0,3% din PIB, estimare considerata prea modesta de catre Robert Feldman, director de cercetare economica pe Japonia la Morgan Stanley MUFG Securities.
"Estimarea noastra este ca impactul ar putea fi cel putin similar celui inregistrat de Marea Britanie, de aproximativ 0,7-0,8% din PIB in... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:41
Tokyo va fi gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2020, potrivit votului dat sambata la Buenos Aires de membrii Comitetului international olimpic, victoria fiind obtinuta in al doilea tur de scrutin, dupa ce la prima runda de vot a fost eliminata a treia candidatura, cea a Madridului.
Practic, acest vot a fost repetat, in primul tur Istanbul si Madrid fiind la egalitate pe locul 2-3, dupa Tokyo. La revotare, Istanbul a obtinut 49 de sufragii, iar Madrid, numai 45.
In turul doi, si ultimul, de scrutin, capitala Japoniei a castigat, la a 3-a candidatura, dupa ce a mai gazduit JO din 1964.
Dupa anuntarea capitalei nipone, Tokyo, drept gazda a Jocurilor Olimpice de vara din 2020, ziaristii prezenti la Buenos Aires, unde se desfasoara in aceste zile lucrarile celei de-a 125-a Sesiuni a Comitetului international olimpic, au aflat si cum s-a votat pentru a se ajunge la acest rezultat: Tokyo a obtinut 60 de sufragii, iar Istanbul - 36.
A treia candidatura, a Madridului, a fost votata de 26 de membri ai CIO in primul tur de scrutin, tot atatea cate au fost si pentru Istanbul in aceasta faza, fiind necesar un balotaj, castigat de Istanbul, cu 49-45.
Orasul de pe Bosfor, aflat la a 5-a incercare, a pierdut, insa, la diferenta apreciabila in al doilea tur de scrutin, avand doar consolarea ca se a reusit sa ajunga pentru prima oara in finala.
In acest fel, Japonia organizeaza, prin orasele sale, pentru a 3-a oara Jocurile Olimpice, dupa cele de vara de la Tokyo,... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 10:21
Federatia germana de fotbal a anuntat ca nu va prezenta decat o singura candidatura, valabila pentru cele doua optiuni la Euro-2020, care se va disputa in mai multe orase europene.
"Suntem pregatiti pentru orice eventualitate, dar vom vedea mai intai daca Turcia va fi desemnata pentru Jocurile Olimpice sau va fi candidata pentru faza finala a Euro", a declarat Helmut Sandrock, secretar general al DFB, dupa decizia luata de Comitetul executiv reunit la sediul din Frankfurt.
Istanbul este candidat la organizarea Jocurilor Olimpice de vara din 2020, ca si Tokyo si Madrid, iar CIO va anunta verdictul pe 7 septembrie la Buenos Aires.
Cele doua optiuni oferite de UEFA pentru Euro-2020 sunt urmatoarele: prima pentru 3 meciuri din grupa, o optime sau un sfert de finala, a doua pentru cele doua semifinale si finala. In primul caz, este nevoie de un stadion de o capacitate minima de 60.000 locuri, in al doilea - de unul cu cel putin 70.000 locuri. Orasele Berlin si Munchen, care raspund criteriilor, si-au manifestat deja interesul.
DFB vrea sa reuneasca orasele interesate la mijlocul lunii mai, pentru a detalia criteriile candidaturii, inainte de a face alegerea sa, pe 30 august. Data limita de depunere a candidaturilor potrivit UEFA a fost fixata pe 12 septembrie. mai mult
Sambata, 04 Mai 2013, ora 15:02
Comitetul de candidatura a orasului Tokyo pentru gazduirea Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2020 a precizat ca recent anuntata demisie a guvernatorului capitalei, Shintaro Ishihara, nu va afecta in niciun fel proiectul, potrivit unui comunicat dat publicitatii.
"Suntem siguri ca Guvernul Metropolitan al Tokyo va continua sa asigure sprijinirea candidaturii si ca renuntarea guvernatorului Ishihara nu va avea niciun impact in campania noastra", a subliniat presedintele Tokyo 2020 si al Comitetului olimpic japonez (COJ), Tsunekazu Takeda, in documentul citat.
"In urmatoarele 11 luni vom continua sa muncim in stransa colaborare cu guvernul metropolitan al Tokyo pentru a castiga drepturile de organizare a Jocurilor din 2020", a continuat Takeda.
Ishihara, unul dintre principalii factori de influenta pentru candidatura Tokyo pentru Jocurile Olimpice din 2016 si 2020, si-a anuntat demisia ca guvernator, sarcina pe care o ocupa de 13 ani, decizia sa fiind determinata de dorinta de a crea un nou partid politic cu care sa concureze la viitoarele alegeri generale.
Capitala nipona a concurat alaturi de Madrid, Chicago si Rio de Janeiro pentru JO-2016, castigate de metropola braziliana, iar pentru 2020 lupta cu Madrid si Istanbul, o decizie urmand sa fie luata pe 7 septembrie 2013 la Buenos Aires. mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 15:43
Sportivii romani care au obtinut medalii la Jocurile Olimpice de la Londra vor primi ca recompensa din partea statului cate 70.000 de euro pentru o medalie de aur, 56.000 de euro pentru medalie de argint si 42.000 pentru medalie de bronz, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta.
"Vestea buna este ca a venit hotararea de Guvern pentru premierea sportivilor olimpici. Suma totala este de peste 19 milioane de lei. Toate premiile prevazute de lege au fost dublate, asa cum ne-am angajat.
70.000 de euro pentru medalie de aur, 56.000 de euro pentru medalie de argint si 42.000 pentru medalie de bronz cred ca este o recompensa mai mult decat meritata de sportivi si ma bucur ca ne tinem de cuvant", a afirmat Ponta, la inceputul sedintei de Guvern, citat de Agerpres.
Potrivit legislatiei in vigoare, un titlu olimpic este rasplatit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot in lege se mentioneaza ca aceste sume pot fi dublate, la propunerea presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, lucru care s-a intamplat de fiecare data.
Pe langa medaliati, legea prevede sa fie premiati si ocupantii locurilor 4-6, dupa cum urmeaza: locul 4 - 14.000 euro, locul 5 - 10.500 euro, locul 6 - 7.000 euro. Dupa JO de la Beijing, Guvernul a dublat si premiile pentru locurile 4-6.
Totodata, antrenorii si specialistii, precum si personalul din cadrul federatiilor sportive nationale care au contribuit la clasarea sportivilor pe... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 10:20
Jocurile Olimpice de la Londra au fost "botezate", de catre organizatori, drept primele jocuri "social media", si nu este greu de aflat de ce anume. In ultimii ani, retelele de socializare au redus "distanta" dintre atletul vedeta si grupul sau de admiratori.
Acesta este si motivul pentru care Comitetul Olimpic International a lansat saptamana aceasta hub-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Londra. La 16 ani dupa lansarea primului site special dedicat Jocurilor Olimpice, actualul portal ofera un director de conturi verificate, sectiune de premii pentru fanii activi si continut exclusiv.
Nu pare sa fie un pas asa de mare pentru organizatia internationala, insa, la Jocurile Olimpice din 2008, Facebook era "mic copil", avand inregistrati doar 100 de milioane de utilizatori. La vara, cand se va da startul la jocurile de la Londra, reteaua lui Mark Zuckerberg va gazdui nu mai putin de 845 de milioane de utilizatori.
La fel s-a intamplat si cu Twitter, care in 2008 avea sase milioane de utilizatori, in timp ce astazi reteaua numara nu mai putin de 140 de milioane de membri.
O infografie a Comitetului Olimpic International ilustreaza cum va contribui social media la o noua experienta pentru atleti si admiratorii acestora.
In cadrul primelor Jocuri Olimpice, desfasurate in 1896 la Atena, oamenii au aflat de eveniment din presa scrisa.
Berlin 1936 - A fost pentru prima oara cand Jocurile Olimpice au fost transmise la radio. Au fost lansate in eter peste 2.500 de... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 18:46
Orasul Roma doreste in continuare sa organizeze Jocurile Olimpice de vara din 2020, iar membrii comitetului de candidatura au aprobat un buget de 31 de milioane de euro, in ciuda crizei financiare si politice cu care se confrunta Italia.
In urma unei reuniuni la care au participat, printre altii, presedintele comitetului de candidatura, Mario Pescante, care este si vicepresedinte al Comitetului International Olimpic (CIO), si primarul Romei, Gianni Alemanno, comitetul a afirmat ca organizarea JO ar aduce beneficii "Romei si intregii tari", anunta AP, citata de Agerpres.
Hotararea vine pe fondul situatiei de criza cu care se confrunta Italia, dupa ce premierul italian Silvio Berlusconi si-a anuntat recent intentia de a demisiona dupa aprobarea reformelor menite sa asigure stabilitatea financiara.
Alte orase interesate de organizarea JO 2020 sunt Madrid, Tokyo, Istanbul, Doha si Baku. Comitetul executiv al CIO se va reuni in luna mai pentru a decide daca va pastra toate cele sase candidaturi sau va reduce lista lor. Hotararea CIO va fi anuntata in septembrie 2013.
Pentru organizarea Jocurilor Roma ar putea primi 5 miliarde de euro, mult sub suma estimata initial de 9 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 21:30