Renuntarea la demiterile intempestive ale procurorilor cu functii inalte, oprirea modificarilor aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala, implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia sunt doar cateva dintre lucrurile care se asteapta sa fie mentionate in raportul MCV, pe care Comisia Europeana il va publica marti.
Pana acum, strategia PSD/ALDE a fost sa strige in gura mare ca MCV-ul e ceva rau pentru Romania, dar Comisia Europeana nu s-a lasat impresionata.
Surse coroborate consultate de Ziare.com au vorbit despre un raport in tonuri dure, care va marca si decuplarea Romaniei de Bulgaria, in cazul acesteia din urma fiind posibila ridicarea acestui mecanism in viitorul apropiat.
Comisia Europeana a recomandat Romaniei de-a lungul anilor, prin intermediul mai multor rapoarte MCV, consultarea Comisiei de la Venetia si adoptarea unei proceduri legale transparente si lipsite de interventii politice pentru numirea procurorilor de rang inalt.
La sfarsitul lunii octombrie, CE a cerut direct Guvernului PSD/ALDE sa ia in calcul recomandarile Comisiei de la Venetia si a anuntat ca noul raport MCV va fi facut public in 13 noiembrie.
"Am luat nota de cele doua opinii ale Comisiei de la Venetia in privinta Codurilor Penale si a legilor din Justitie. Cerem autoritatilor romane sa tina cont de acestea", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru Ziare.com.
De altfel, la inceputul lunii octombrie, chiar in plenul Parlamentului European, Frans... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 08:06
Prevederile propuse infractiunii de abuz in serviciu par sa creeze intr-adevar, fara o justificare convingatoare, premisele pentru o dezincriminare de facto a multor fapte avand legatura cu aceasta infractiune, scrie Comisia de la Venetia, in opinia privind modificarile aduse Codului Penal.
"Asa cum au subliniat mai multi interlocutori in timpul misiunii Comisiei de la Venetia in Romania, aceste modificari vor face mult mai greu daca nu imposibil de investigat si de condamnat persoane pe baza acestei acuzatii. Aceasta intra in contradictie atat cu obligatiile internationale ale Romaniei in materie de anticoruptie, cat si cu eforturile tarii in aceasta directie, dar si cu standardele statului de drept", arata sursa citata.
Comisia sustine ca modificarile propuse la articolul 297 paragraful 1 ar trebui revazute, in lumina comentariilor facute in cadrul raportului, dar si din perspectiva obligatiilor Romaniei in materia instrumentelor internationale anticoruptie.
Citeste si: Comisia de la Venetia: Argumente dure impotriva noilor Coduri Penale si recomandari pentru modificarea Legilor Justitiei
Propunerea lui Toader
Infractiunea de abuz in serviciu a fost modificata radical, la propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader.
Este schimbata aproape total prin introducerea unui paragraf surpriza: "in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda, sau afin pana la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial si prin aceasta cauzeaza o paguba, certa si... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 16:34
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a postat, vineri, pe Facebook un mesaj prin care transmite ca in avizul Comisiei de la Venetia se retine amanarea pensionarii magistratilor, conform noilor legi ale Justitiei, recomandandu-se totodata si "abrogarea acestei solutii legislative".
"Comisia de la Venetia! Avizul CV retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative. OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz! ", a scris, vineri, pe Facebook ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Comisia de la Venetia dezbate astazi, in sedinta plenara, situatia Codurilor Penale si a legilor Justitiei modificate in Romania.
Amanarea pensionarii anticipate a magistratilor este prevazuta in Ordonanta de Urgenta 92/2018, adoptata luni de Guvernul Dancila. Ordonanta a fost contestata de specialisti, care au cerut si opinia Comisiei de la Venetia.
Romania este reprezentata la sedinta de azi a CV de deputatul PSD Florin Iordache.
Citeste mai multe despre:
Comisia de la Venetia dezbate, astazi, Codurile Penale si Legile Justitiei din RomaniaCe va prezenta Florin Iordache la sedinta Comisiei de la VenetiaForumul Judecatorilor critica OUG-ul lui Toader: Nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia sau GRECO
Curtea Constitutionala a amanat dezbaterile pe Codurile Penale pana dupa decizia... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 13:10
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, intrebat de ce nu a luat in considerare opinia Comisiei de la Venetia in adoptarea OUG pentru operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, ca orice lege poate fi modificata.
"Maine, la orele 15:00, voi fi la sediul Comisiei de la Venetia, care este la Strasbourg. Normele constitutionale, validarea de catre instanta constitutionala, certifica sa spunem conformitatea solutiei legislative cu exigentele constitutionale.
Mai departe, legea, ca orice lege, este perfectibila si poate fi modificata pe parcurs, cum si legea 304, de 14 ani, din 2004 de cand este in vigoare, a tot fost modificata si de multe ori a fost declarata neconstitutionala", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Guvern, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Guvernul a dat OUG pentru sectia speciala de anchetare a magistratilor, fara avizul CSM. Toader a si eliminat, de altfel, CSM din numirea conducerii sectiei.
Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta pentru operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, a anuntat ministrul Justitiei. Tudorel Toader a precizat ca dosarele de la DNA in care sunt investigati magistrati se vor muta la Ministerul Public.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, pe 3 octombrie, ca membrii Comisiei de la Venetia au fost de acord cu OUG pentru legile justitiei si ca joi va trimite draftul la CSM pentru aviz, urmand ca, saptamana... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 19:24
Presedintele Klaus Iohannis a transmis reprezentantilor Comisiei de la Venetia, pe care i-a primit marti la Palatul Cotroceni, ca este foarte optimist in ceea ce priveste viteza cu care vor trage concluziile asupra subiectului modificarii Legilor justitiei de catre Parlament.
"Este o placere sa va primesc aici si vreau sa va multumesc ca intr-un timp atat de scurt ati reusit sa realizati aceasta vizita. Am inteles ca ati avut mai multe intalniri si sunt foarte optimist in legatura cu viteza cu care veti trage concluziile", a declarat presedintele Klaus Iohannis la primirea delegatiei Comisiei de la Venetia la Palatul Cotroceni, intalnire care a inceput la ora 12.00.
Dupa intrevedere exista posibilitatea ca seful statului sa faca declaratii de presa.
Oficialii europeni se vor intalni marti la Parlament, de la ora 15.00 si cu membrii Comisiei speciale pentru legile Justitiei, condusa de Florin Iordache.
Luni, delegatia Comisiei de la Venetia a avut intalniri cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.
Temele abordate au fost in principal modificarile aduse Legilor justitiei, insa, potrivit Ministerului Justitiei, s-a discutat si despre modificarile aduse codurilor dupa transpunerea in legislatie a directivei europene privind prezumtia de nevinovatie si modificarile pentru punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.
La inceputul lunii... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 12:41
Presedintele Klaus Iohannis se intalneste astazi, de la ora 12.00, cu delegatia Comisiei de la Venetia, aflata intr-o vizita de doua zile la Bucuresti, pe tema modificarilor la Legile justitiei.
Tot astazi, de la ora 15.00, delegatia se va intalni cu membrii Biroului Comisiei speciale care a modificat Legile justitiei, condusa de catre Florin Iordache.
Delegatia Comisiei de la Venetia a venit luni la Bucuresti, iar programul include intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justitiei, cu reprezentanti ai DNA, Parchetului General, CSM, ICCJ, dar si cu parlamentari din Comisia Iordache si cu organizatiile magistratilor.
Luni, membrii Comisiei de la Venetia s-a intalnit cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si cu procurorul general Augustin Lazar.
Iata ce raspuns Tudorel Toader, intrebat daca va tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia
Ministerul Justitiei a transmis la finalul intalnirii dintre ministrul Tudorel Toader si membrii delegatiei Comisiei de la Venetia ca acestia au discutat despre parcursul legilor justitiei si despre stadiul lor actual, precum si despre modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.
Toader a prezentat in cadrul intalnirii detalii despre procesul de modificare a legilor, despre obligatia partilor implicate in acest proces, raspunzand apoi la intrebarile delegatiei, a mai precizat ministerul.
La randul sau, Parchetul ICCJ a anuntat ca in cadrul intalnirii dintre delegatia Comisiei de la... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 07:44
Comisia de monitorizare a APCE a decis prin vot, joi, in unanimitate, sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie cu privire la modificarea Legilor Justitiei in Romania. Daca procedura se va derula suficient de rapid, este posibil ca plenul Comisiei de la Venetia sa ajunga la o concluzie chiar in luna iunie.
Victoria politica obtinuta de PNL la Strasbourg este cu atat mai importanta cu cat liderii PSD-ALDE din Parlamentul de la Bucuresti, dar si Ministerul Justitiei condus de Tudorel Toader (reprezentantul Romaniei in Comisia de la Venetia) au refuzat constant, in ciuda solicitarilor publice, sa ceara opinia expertilor din acest organism international unanim recunoscut pentru profesionalismul sau.
"Decizia in cadrul comisiei de monitorizare s-a luat prin vot, in unanimitate, in sensul redactarii unei solicitari Comisiei de la Venetia (CV) pentru o opinie pe cele trei legi: cea legata de statutul judecatorilor si procurorilor, cea legata de organizarea sistemului de justitie si cea privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii", a declarat pentru Ziare.com deputatul PNL Ionut Stroe, cel care a fost desemnat de Opozitia de la Bucuresti sa ceara si sa obtina, cu argumente, consultarea Comisiei de la Venetia.
Intrebat ce urmeaza, Ionut Stroe a punctat pasii procedurali.
"Comisia de monitorizare a APCE va redacta o scrisoare oficiala adresata Comisiei de la Venetia solicitandu-i sa elaboreze o opinie pe aceste trei legi. Conform procedurilor, va... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 13:45
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este prezent sambata la sesiunea de lucru a Comisiei de la Venetia, pentru a prezenta evolutiile legislative din Romania referitoare la legile Justitiei.
"Comisia de la Venetia - sesiunea de lucru din data de 9 decembrie 2017:
1. Am dat curs invitatiei de prezentare a evolutiilor legislative din Romania referitoare la legile justitiei.
2. In marja reuniunii, am avut o intrevedere cu domnul Marin Mrcela, presedintele Grupului de state impotriva coruptiei (GRECO) ", a scris ministrul Justitiei, sambata, pe pagina sa de Facebook.
Pe langa discutiile despre modificarea legilor justitiei, masura contestata de magistrati, opozitie, ambasadele straine si societata civila din Romania, plus tema luptei impotriva coruptiei, Tudorel Toader a fotografiat si un brad de Craciun.
...citeste mai departe despre "Tudorel Toader a fost chemat de Comisia de la Venetia sa explice singur ce face cu legile justitiei din Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 14:38
Cei noua ambasadori care s-au intalnit miercuri cu ministrul Tudorel Toader i-au impartasit acestuia "preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justitiei dezbatut in Parlament", precum si importanta solicitarii "avizului Comisiei de la Venetia asupra unor aspecte de baza ale reformei justitiei".
"Domnii Ambasadori au impartasit opiniile si preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justitiei dezbatut in Parlament, precum si dorinta ferma ca Romania sa continue procesul de consolidare a statului de drept, independentei justitiei si luptei impotriva coruptiei, recunoscand progresul facut incepand cu anul 2007.
Excelentele Lor, domnii Ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene si-au exprimat dorinta ca Romania sa creeze cadrul necesar pentru a permite indeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare si sa evite orice decizie care ar putea face ca acest obiectiv sa fie mai greu de atins. De asemenea, au subliniat importanta unui proces de consultare amplu si deschis cu toate partile interesate, incluzand solicitarea avizului Comisiei de la Venetia asupra unor aspecte de baza ale reformei justitiei", se arata intr-un comunicat al ambasadei Canadei.
Ministrul Toader a discutat miercuri cu noua diplomati - din Belgia, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite si SUedia - despre MCV, separatia puterilor in stat, despre modificarea legilor Justitiei si statul de drept.
Dupa... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 20:32