Ministerul Finantelor Publice a atras luni 555 milioane euro prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei si, respectiv, 289 milioane euro, (valori insumand 2,7 miliarde lei - 555 milioane euro) prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Astfel, valoarea rundelor de finantare derulate in acest an la BVB de catre Ministerul Finantelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei - aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei si 457,4 milioane euro)", arata BVB.
In cadrul celei de-a doua oferte, respectiv in perioada 9 - 27 noiembrie, romanii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani.
Dobanda anuala pentru titlurile in euro este de 1,85%, in timp ce pentru titlurile in lei dobanda anuala este de 3,5% in cazul celor cu scadenta in 2021 si de 4% in cazul celor cu scadenta in 2023.
Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, luni, 7 decembrie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.
"Succesul celei de-a doua oferte de... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 20:58
Ministerul Finantelor continua si in aceasta luna programul prin care se imprumuta direct de la populatie prin vanzarea de titluri de stat.
Astfel, incepand de joi, romanii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei in cadrul Programului Tezaur, cu scadente la 1, 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor, titlurile de stat pot fi cumparate:
in perioada 02 - 31 mai 2019 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului;in perioada 02 - 30 mai 2019 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, din mediul urban;in perioada 02 - 29 mai 2019 din mediul rural.
Sursa citata precizeaza ca sunt eligibile persoanele fizice care au implinit 18 ani si ca a fost eliminata plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni.
"Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar in perioada de subscriere.
Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans", se arata in document.
Emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua pe tot parcursul anului 2019, mai transmite... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 11:36
Romanii pot subscrie de marti, 2 aprilie, pentru patru noi emisiuni de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur, a anuntat, luni, Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Titlurile au scadente la 1, 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%.
"Alternativa de economisire a Ministerului Finantelor Publice se bucura de un interes crescut al romanilor, astfel ca, pana in prezent, peste 20 de mii de romani au investit in titluri de stat mai mult de 1,2 miliarde de lei", precizeaza MFP intr-un comunicat remis presei.
Titlurile de stat pot fi cumparate in perioada 2-22 aprilie 2019 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului, in perioada 2-19 aprilie 2019 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana pentru mediul urban, iar in perioada 2-18 aprilie 2019 din mediul rural, tot de la oficiile operatorului postal.
Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, fara plafon maxim individual de subscriere.
Titlurile de stat care sunt lansate in data de 2 aprilie 2019 sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este anuala, platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
"Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea, in perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile si nu mai pot fi anulate", precizeaza MFP.
Titlurile de stat emise in cadrul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 08:52
Banca Comerciala Romana (BCR) a intermediat tranzactii cu titluri emise de statul roman, de la inceputul anului si pana in prezent, in valoare de circa 1,5 miliarde echivalent lei, au anuntat, miercuri, reprezentanti ai bancii.
"Titlurile de stat sunt considerate a fi una dintre cele mai putin riscante investitii care se pot realiza de catre investitori, clientii beneficiind de dobanzi fixe. Acest lucru se vede si in interesul manifestat de clientii persoane fizice, care reprezinta pana la 99% din numarul de clienti care au achizitionat titluri de stat, pana in acest moment.
Cele mai vandute titluri de stat catre populatie sunt cele in moneda nationala, respectiv circa 1,2 miliarde lei, reprezentand aproximativ 3/4 din volumul total", explica Laura Hexan, sefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.
Printre avantajele investitiei in titluri de stat se numara lipsa taxelor, obtinerea unui randament fix daca titlul este tinut pana la maturitate, randamente superioare celor oferite de depozitele bancare si grad de risc scazut.
"Parteneriatul dintre BCR si Erste ne pozitioneaza in acest moment ca cel mai important jucator de pe piata titlurilor, detinand si unul dintre cele mai mari portofolii. BCR are calitatea atat de dealer primar cat si de participant in stabilirea fixingului pe piata titlurilor de stat romanesti conferindu-i astfel posibilitatea de a oferi preturi competitive.
Sustinerea oferita de Erste ne ofera si posibiliatea de... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:52