Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras marti 13,5 milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea in iunie 2021, in cadrul unei licitatii suplimentare, destinata ofertelor necompetitive.
Trezoreria a primit si acceptat oferte pentru 13,5 milioane de lei, semnificativ sub nivelul vizat de 45 de milioane de lei.
Randamentul s-a situat la 3,88%, la fel ca la licitatia de luni.
Ministerul a atras luni 556,9 de milioane de lei, aproape dublu fata de suma vizata, prin redeschiderea unei emisiuni cu maturitatea in iunie 2021, la un randament in scadere fata de precedenta licitatie pentru astfel de titluri, din luna iunie.
Trezoreria a primit oferte de peste trei ori mai mari, totalizand 973,9 milioane de lei, comparativ cu suma pe care intentiona sa o imprumute, de 300 de milioane de lei.
Randamentul mediu s-a situat la 3,88% pe an, fata de 4,13% in luna iunie, cand ministerul a redeschis cel mai recent aceasta emisiune.
Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in mai 2011, iar de atunci pana marti, Finantele au imprumutat prin aceasta emisiune 5,407 miliarde lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in luna iulie 4,105 miliarde lei din piata interna prin vanzarea de titluri de stat, luna in care ajung la scadenta doua emisiuni, de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat cu o valoare cumulata de 6,8 miliarde lei.
Finantele au atras de la inceputul lunii iulie din piata interna 2,387 miliarde de lei, prin... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 15:42
Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza joi licitatie pentru o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, in valoare de 500 de milioane lei.
Rata cuponului este de 6%, dobanda acumulata de 124,93 lei/ titlu, iar maturitatea este la cinci ani. Data scadentei este 30 aprilie 2026.
MFP si-a programat pentru luna iulie imprumuturi de 1,7 miliarde lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si patru emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark.
De asemenea, MFP intentioneaza sa mai atraga 150 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni de stat cu cupon denominate in euro.
Pentru trimestrul al treilea al acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa atraga un volum indicativ cuprins intre cinci si sapte miliarde lei, reprezentand emisiuni de titluri de stat pe piata interna. mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 09:30
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 12 luni, iar randamentul mediu a crescut la 5,66% pe an. Ofertele bancilor au insumat 1,3 miliarde lei.
La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie cu scadenta apropiata, respectiv 11 luni, Trezoreria a imprumutat tot 700 milioane lei, la un randament de 5,53% pe an.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.
Ministerul Finantelor vinde titluri de stat in valoare de 2,5 miliarde lei in august
In iulie, Finantele programasera imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.
Urmatoarea licitatie se va derula joi, pentru obligatiuni la doi ani, in valoare de 400 milioane lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,23 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 17:06
Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute in luna august 2,5 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.
In iulie, Finantele au programat imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.
Pentru luna august, administratorii datoriei publice au planificat trei licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie, in valoare cumulata de 1,9 miliarde lei, si doua operatiuni pentru obligatiuni, cu scadenta la doi si patru ani, in suma totala de 600 milioane lei.
Prima licitatie se va derula luni, 6 august, pentru certificate cu maturitatea de un an, in valoare de 700 milioane lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 37,53 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.
Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 20:34
Ministerul Finantelor Publice organizeaza luni o licitatie pentru o emisiune de obligatiuni, cu scadenta la doi ani, in valoare de 650 milioane de lei.
Aceasta este ultima licitatie de titluri de stat iulie, dintr-un program de imprumuturi cumuland 2,25 miliarde de lei, prin patru emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.
Ministerul Finantelor a imprumutat in primul semestru aproape 36 miliarde de lei pe piata locala, la care se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde de dolari de pe piata SUA.
In ultima perioada, MFP se imprumuta mai scump de pe piata interna, dobanzile la patru ani urcand de la 6,28% la 6,41%. mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 10:14
Dupa un esec dureros pe piata americana, Finantele Romaniei isi incearca norocul "acasa". In urmatoarele 3 zile, Ministerul de Finante urmeaza sa lanseze o noua emisiune de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 3 ani si o rata de 4,5%. Sumele atrase vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publica.
Cum intentiile bune de a atrage investitori straini nu inseamna intotdeauna si succes garantat, reprezentantii ministerului de Finante au de trecut proba de foc pe taram national.
"Daca vom reusi sa luam acest credit de circa 1 miliard euro cu dobanzi sub 5 procente, insemna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Daca la sfarsit de program cu FMI reusim sa angajam un credit pe 3 ani cu dobanda sub 5% inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila. Mi l-as dori cu dobanda sub 5%, pe 3 ani si sa fie subscris", declara cu o saptamana in urma seful statului, intr-o emisiune televizata.
Pentru ca eforturile Finantelor de a se imprumuta pe piata interna sa nu fie in zadar, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a convocat saptamana trecuta oficialii bancilor pentru a intermedia relatia dintre cele mai mari banci de pe piata si reprezentantii Ministerului de Finante pentru a gasi solutii prin care statul sa poata imprumuta banii de care are nevoie.
Emisiunea de obligatiuni care urmeaza sa fie lansata pe 24 noiembrie este extrem de importanta... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 12:25
Ministerul Finantelor Publice nu sustine avizarea proiectului de lege sau a celui de ordonanta guvernamentala privind acordarea unui imprumut de 210 miilioane lei catre AVAS pentru despagubirea investitorilor FNI, au declarat pentru NewsIn reprezentantii AVAS. Potrivit AVAS, proiectul de Lege privind acordarea unui imprumut AVAS in scopul platii prevazute in titluri executorii avand ca obiect despagubiri acordate persoanelor care au investit in unitati de fond la FNI a fost initial elaborat sub forma unei ordonante de urgenta, a fost dezbatut in cadrul Sedintei Guvernului Romaniei din data de 15 aprilie 2009 si a fost adoptat cu observatia de a fi promovat in continuare sub forma unui proiect de lege.
Proiectul de lege a fost promovat in data de 16 aprilie 2009 si transmis catre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a achitat pana in prezent peste 285 de milioane de lei catre 11.935 de pagubiti ai Fondului National de Investitii (FNI), ceea ce reprezinta peste jumatate din numarul cererilor depuse, au declarat pentru NewsIn reprezentantii Autoritatii.
Potrivit AVAS, 49,07% din platile efectuate catre pagubitii FNI (140.128.518,72 lei) au fost efectuate in mod voluntar de catre AVAS, restul fiind prin executare silita. mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 15:52
In perioada ianuarie - august 2009 Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat cu aproape 80 miliarde lei, din care 53,2 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna si 26,6 miliarde lei prin imprumuturi de stat.Potrivit Finantelor, din totalul titlurilor emise de stat aflate in derulare la 31 august 65,46% aveau scadenta pe termen scurt - de mai putin de un an, 31,4% erau pe termen mediu - intre 1 si 5 ani, iar 3,13% urmau sa ajunga la scadenta peste mai mult de 5 ani, precizeaza Evenimentul Zilei.
Titlurile luate in calcul de Finante cuprind obligatiunea de stat denominata in euro (in echivalent lei), dar nu includ eurobondurile si certificatele de depozit adresate populatiei. mai mult
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 09:54
Un pachet cu titluri de stat (seria B1403A) a fost transferat in sedinta de joi a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pentru suma de 25,23 milioane lei (5,9 milioane euro), fiind cea mai mare tranzactie cu titluri de stat, de la listarea acestora la Bursa, a anuntat joi operatorul de piata.Cele 2.300 de titluri de stat au fost vandute la un pret egal cu 103,6838% din valoarea principalului, in scadere cu 0,01% fata de ultimul pret la care au fost tranzactionate anterior.Emisiunea de tip benchmark, in valoare de 152,19 milioane lei, din care fac parte titlurile tranzactionate joi, a fost plasata de Ministerul Finantelor Publice la inceputul lunii ianuarie, in aceeasi luna fiind si listata la Bursa.Emisiunea cu seria B1403A are un numar de 15.219 titluri de stat, cu o valoare nominala de 10.000 lei, si genereaza un randament mediu anual de aproape 13%.Titlurile de stat au fost aduse la cota Bursei de catre fostul minister al Economiei si Finantelor, la inceputul lunii august a anului trecut. Au fost listate titluri din 26 de emisiuni cu cupon fix, care nu si-au atins maturitatea, in valoare de 8 miliarde lei.Emisiunile au maturitati cuprinse intre 3 si 10 ani, iar cuponul variaza de la 6% la 8,25%.Tranzactionarea titlurilor de stat este similara cu cea a obligatiunilor. Astfel, pretul la care se tranzactioneaza aceste instrumente cu venit fix cuprinde dobanda aferenta perioadei de detinere. mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 09:44