A doua serie din acest an de titluri de stat pentru populatie in lei si titluri de stat denominate in euro, va fi disponibila la vanzare, prin BT Capital Partners & Banca Transilvania, BCR si BRD, incepand din 9 noiembrie, a anuntat Ministerul Finantelor.
Acestea vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucuresti, avand maturitati de 1 si 3 ani pentru moneda nationala si de 5 ani pentru euro.
Dobanzile anuale oferite la titlurile de stat in lei sunt de 3,5% pentru scadenta de 1 an si 4% pentru scadenta la 3 ani, iar titlurile de stat in euro au o dobanda anuala de 1,85%.
"Aceste dobanzi acordate peste nivelul actual al pietei scad riscul investitional pana la maturitate si ofera oportunitatea lichidarii imediate si cu minimum de costuri pentru populatie in cazul unor nevoi imediate prin vanzarea acestora pe piata secundara", spune MFP.
Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se deruleaza in perioada 9 - 27 noiembrie 2020.
"Am promis romanilor ca vom incerca sa venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populatie, instrumente guvernamentale lichide. Cred ca aceste momente de criza in sanatate si economie sunt un prilej pentru a arata coeziunea si o sansa pentru populatie de a face investitii sigure si cu randamente bune, care nu vor fi erodate in anii urmatori. Succesul din vara a fost o prima dovada ca am procedat corect", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Ministerul Finantelor Publice a atras de la... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 13:29
Ministerul Finantelor lanseaza, luni, noi emisiuni de titluri de stat pentru populatie in cadrul Programului Tezaur, cu dobanzi variind intre 3,5% pe an si 4,5% pe an, in functie de scadenta.
Potrivit Prospectului de emisiune publicat in Monitorul Oficial, valoarea nominala a unui titlu este 1 leu. Pentru titlurile cu scadenta la un an dobanda este 3,50%, pentru cele cu scadenta la doi ani dobanda urca la 4%, iar pentru cele pe 3 ani - 4,5%.
Subscrierile pot fi realizate pana pe 31 octombrie 2019 prin intermediul subunitatilor postale din reteaua Posta Romana si prin Trezorerie.
In mediul urban, subscrierile realizate prin reteaua Posta Romana se incheie cu o zi mai devreme iar in mediul rural cu doua zile mai devreme.
Veniturile realizate de persoanele fizice din subscrierea si detinerea de titluri de stat nu se impoziteaza.
Fondurile obtinute in cadrul acestor emisiuni vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Deficitul bugetar a crescut cu 50% in primele opt luni. Continuam sa cheltuim mult mai mult decat incasam
Emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua pe tot parcursul anului 2019. In fiecare luna perioada de subscriere va fi de trei saptamani, iar maturitatile vor fi stabilite in functie interesul manifestat de investitori.
Citeste si despre noua strategie de indatorare: Finantele vor mai multi lei de la banci. De ce se teme BNR ...citeste mai departe despre "Statul se imprumuta iar... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 20:36
Ministerul de Finante lanseaza un nou program care va da posibilitatea tuturor romanilor interesati sa achizitioneze titluri de stat direct prin Trezoreria Statului, fara comisioane.
"Astfel, facem primul pas in privinta lansarii Programului Tezaur, instrumentul prin care vor fi efectuate emisiunile de titluri de stat (...) Titlurile de stat pentru populatie vor fi emise prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei statului", se arata intr-un comunicat al ministerului emis vineri.
In acelasi timp, veniturile obtinute din detinerea titlurilor emise de statul roman, prin Ministerul de Finante, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.
"Termenii si conditiile financiare aferente fiecarei emisiuni vor fi specificate in cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice", mentioneaza sursa citata.
Reprezentantii Ministerului Finantelor anuntau, pe 30 august, ca se va lansa in septembrie o noua emisiune de titluri de stat pentru populatie in cadrul programului FIDELIS, iar din octombrie vor veni cu un nou instrument, si anume certificate trezorerie.
"Momentan nu va putem da detalii despre dobanzi. Acestea vor fi anuntate ulterior, cand vor fi publicate proiectele", au precizat acestia.
Titlurile de stat emise de Finante in cadrul programului FIDELIS Centenar au intrat la tranzactionare anul trecut, pe 5 august.
"MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 20:29
Randamentul scazut al obligatiunilor de pe pietele dezvoltate si mentinerea unei dobanzi de referinta aproape de pragul de 0% au deschis usa pentru o cursa rapida a idatorarii in randul tarilor emergente, care profita de actualul cost redus al imprumuturilor.
In ultimele luni, tari precum Qatar, Mexic si Argentina au lansat pe piata titluri de stat denominate in dolari, colectand astfel 90 de miliarde dolari de pe pietele financiare internationale, arata o analiza JP, citata de CNBC.
Valoarea imprumuturilor realizate in cursul acestui an ar putea creste la 125 miliarde de dolari, odata cu emiterea primelor obligatiuni internationale de catre guvernul Arabiei Saudite, mai spun analistii bancii americane.
Intrarile de capital in pietele emergente s-au accentuat in ultimele luni atat datorita lipsei de perspectiva pentru o crestere imediata a dobanzilor pe piata americana, cat si ca urmare a deciziei britaniclor de a parasi Uniunea Europeana, in acest ultim caz 16 miliarde de dolari fiind directionati catre pietele emergente.
Pe langa titlurile de stat, investitorii se arata interesati si de titlurile exprimate in moneda locala, in ciuda faptului ca acestea prezinta un risc dublu dat de gradul de indatorare si de eventualele oscilatii ale cursului valutar.
Un alt raport al analistilor Bancii Americii avertizeaza asupra riscurilor de corectie negativa in piata de obligatiuni.
Nu doar ca economiile emergente prezinta dezechilibre accentuate, dar pretul scazut... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 08:02
Japonia a anuntat ca, pentru prima data, va achizitiona obligatiuni de stat ale Chinei, in cadrul consolidarii schimburilor financiare dintre cele doua puteri asiatice, transmite AFP.
"Am primit acordul autoritatilor chineze pentru a cumpara obligatiuni de stat" in valoare de aproximativ 10,3 miliarde de dolari, a declarat ministrul nipon al finantelor, Jun Azumi, in cursul unei conferinte de presa.
Acest demers se inscrie in cadrul unei serii de acorduri financiare incheiate in decembrie intre Tokyo si Beijing. Autoritatile japoneze le-au cerut ulterior oficial permisiunea omologilor de la Beijing de a achizitiona obligatiuni emise de guvernul chinez, primind recent unda verde.
Azumi a tinut sa precizeze ca data la care vor fi cumparate bonuri de tezaur ale Chinei nu a fost stabilita, mentionand ca aceasta decizie va fi luata in functie de evolutia pietei.
China si Japonia, a doua si a treia putere economica mondiala, ambele in posesia unor uriase rezerve de schimb, incearca amandoua sa-si diversifice investitiile in monede straine. Ele sunt principalele detinatoare de bonuri ale Trezoreriei americane.
Acordurile din decembrie au ca obiectiv sa dezvolte folosirea monedelor lor nationale, yuanul si, respectiv, yenul, in tranzactiile si investitiile bilaterale, in locul dolarului american, cum este in prezent cazul pentru circa 60% din schimburile chino-japoneze.
Folosirea directa a monedei lor va permite societatilor chineze si japoneze sa-si... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 09:44
ANAF va prelua creantele detinute de AVAS asupra Companiei Nationale a Huilei SA, in vederea administrarii, a stabilit Guvernul, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta de joi.
"Prin aceasta decizie se vor stinge datoriile CN Huilei SA catre bugetul consolidat al statului, prin preluarea de catre ANAF a celor trei mine neviabile Petrila, Paroseni, Uricani. Aceste trei mine neviabile vor fi administrate de o societate pe care o va constitui Ministerul Economiei", informeaza Executivul, intr-un comunicat dat publicitatii.
Potrivit sursei citate, cele trei mine "vor functiona pana in anul 2018 cu ajutor de stat, pe care urmeaza sa-l aprobe Comisia Europeana".
"Creantele care fac obiectul preluarii sunt cele exigibile din evidenta contabila a AVAS, in lei, individualizate in titluri executorii care au stat la baza proceselor verbale de sechestru, neachitate la data incheierii protocolului de predare-primire intre ANAF si AVAS".
"Creantele preluate urmeaza sa fie asimilate creantelor fiscale, asupra lor urmand a se calcula dobanzi si penalitati de intarziere conform OG 92/2003. Sumele rezultate din valorificarea creantelor preluate de ANAF se vor face venit la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate", mai arata sursa citata.
In context, Guvernul a precizat ca a alocat 500.000 de lei in vederea derularii procedurilor de infiintare a noii societati comerciale.
"Prin Ordonanta de Urgenta aprobata astazi a fost mandatat Ministerul... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:24
Alaturi de imprumuturile de la institutiile financiare internationale (precum FMI, BM, BEI sau BERD), precum si de emisiunile in titluri in valuta pe pietele externe, o componenta importanta a datoriei publice a statului roman este cea in titluri emise in lei.
Aceasta componenta este destinata atragerii de bani de pe piata interna pentru finantarea deficitului bugetar, respectiv bani disponibili la populatie si la firme bancare sau nebancare.
Ca absolut totul in tara asta - raul, ramul, vorba poetului! - si aceasta componenta a ajuns pe mana strainilor. Oficial, se mentioneaza ca doar vreo 20% din titlurile emise de stat in lei se afla in detinerea unor straini, pentru ca, oficial, straini sunt considerati numai cei nerezidenti.
Dar de fapt inca vreo 60% sunt in detinerea bancilor de pe piata interna, care, stie si Grivei, sunt aproape toate straine, si inca vreo 18% in detinerea unor companii nebancare de pe piata interna care pot fi si ele straine intr-o proportie necomunicata oficial.
Supergrosul se afla in detinerea strainilor, deci la cheremul altora. Al altora, care nu trebuie cumva sa fie rau intentionati pentru a induce vulnerabilitati imense in gestionarea acestei componente a datoriei publice, fiind de ajuns sa aiba interese obiectiv diferentiate spre a face datoria publica a Romaniei complet necontrolabila. Mai ales in perioada masivelor turbulente de pe piete care se profileaza amenintatoare la orizont.
Nici 3% din titlurile de stat in lei nu... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 12:21
Actiunile OMV Petrom (SNP) pe care statul le va scoate la vanzare pe bursa vor fi vandute mai scump decat pretul incasat de Guvernul Nastase in 2004 din privatizarea companiei, potrivit Mediafax. "Din vanzarea celor 9,84% actiuni vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase pentru vanzarea intregului Petrom de atunci, 600 milioane de euro. Pe bursa poate veni oricine, dar nu va fi vandut, pachetul asta mic, de 9,84%, sub pretul de vanzare a Petrom-ului, de 600 milioane euro.
Daca nu, nu se vinde! Pentru ca nu accept smecherii pe ceea ce inseamna averea publica, pe ceea ce inseamna avutia noastra", a spus Boc.
La privatizare, in 2004, in mandatul Guvernului Nastase, intreaga companie Petrom a fost evaluata la 2,1 miliarde euro, avand in vedere ca OMV a platit 699 milioane euro pentru 33,34% din actiuni. Ulterior, OMV si-a majorat participatia la 51% din actiuni printr-o majorare de capital de 830,6 milioane euro. Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.
Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul a adaugat ca nu va accepta o vanzare "smechereasca" a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directa in loc de vanzarea la bursa, si ca banii astfel obtinuti vor fi varsati la bugetul de stat.
Coform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 21:30
Randamentele titlurilor de stat ar putea creste in perioada urmatoare ca urmare a perspectivei privind inflatia nu tocmai favorabile, estimeaza analistii financiari, potrivit NewsIn."Primele doua luni din 2011 au fost favorabile din punctul de vedere al plasamentelor de titluri de stat, dar pentru urmatoarele luni anticipam noi presiuni de mentinere a randamentelor la un nivel ridicat sau chiar de crestere, avand in vedere politica monetara mai restrictiva, in contextul presiunilor inflationiste si inrautatirii riscurilor de lichiditate pe termen lung la nivel global", a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.
De asemenea, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca randamentele titlurilor de stat ar trebui sa se opreasca din cadere in perioada urmatoare."Randamentele la titluri de stat in moneda nationala se vor stabiliza. Nu pot sa scada la nesfarsit. In momentul de fata avem o anumita lichiditate in piata si ma astept ca ele sa se stabilizeze in intervalul 6-7% pe termen scurt, de pana intr-un an. Nu cred ca ar putea sa coboare sub 6-6,5%. Daca dobanzile ar creste, se va pune presiune pe reevaluarea titlurilor achizitionate la randamente mai mici, care ar putea reduce apetitul investitorilor", a spus Lucian Anghel.Analistii ING Bank estimeaza pentru perioada urmatoare o tendinta de crestere a randamentelor la titlurile de stat, care este posibil sa continue si anul viitor."Dupa scaderea de la inceputul anului, este de asteptat cresterea... mai mult
Duminica, 20 Martie 2011, ora 23:52