Japonia a anuntat ca, pentru prima data, va achizitiona obligatiuni de stat ale Chinei, in cadrul consolidarii schimburilor financiare dintre cele doua puteri asiatice, transmite AFP.
"Am primit acordul autoritatilor chineze pentru a cumpara obligatiuni de stat" in valoare de aproximativ 10,3 miliarde de dolari, a declarat ministrul nipon al finantelor, Jun Azumi, in cursul unei conferinte de presa.
Acest demers se inscrie in cadrul unei serii de acorduri financiare incheiate in decembrie intre Tokyo si Beijing. Autoritatile japoneze le-au cerut ulterior oficial permisiunea omologilor de la Beijing de a achizitiona obligatiuni emise de guvernul chinez, primind recent unda verde.
Azumi a tinut sa precizeze ca data la care vor fi cumparate bonuri de tezaur ale Chinei nu a fost stabilita, mentionand ca aceasta decizie va fi luata in functie de evolutia pietei.
China si Japonia, a doua si a treia putere economica mondiala, ambele in posesia unor uriase rezerve de schimb, incearca amandoua sa-si diversifice investitiile in monede straine. Ele sunt principalele detinatoare de bonuri ale Trezoreriei americane.
Acordurile din decembrie au ca obiectiv sa dezvolte folosirea monedelor lor nationale, yuanul si, respectiv, yenul, in tranzactiile si investitiile bilaterale, in locul dolarului american, cum este in prezent cazul pentru circa 60% din schimburile chino-japoneze.
Folosirea directa a monedei lor va permite societatilor chineze si japoneze sa-si... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 09:44
Cele mai mari economii ale lumii, tarile G7 si BRIC, au de refinantat in acest an 7.600 miliarde de dolari in contul obligatiunilor si titlurilor de stat pe cale sa ajunga la maturitate, iar cele mai multe se vor confrunta cu cresterea costurilor de finantare.
Cel mai mult are de plata Japonia, cu peste 3.000 miliarde de dolari, urmata de SUA, cu 2.800 miliarde de dolari, potrivit unei analize Bloomberg.
Suma totala care trebuie refinantata de tarile G7 (SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Canada) si BRIC (Brazilia, Rusia, India si China - cele mai mari economii emergente) a crescut astfel de la 7.400 miliarde de dolari la inceputul anului trecut.
Cel putin sapte dintre aceste state vor inregistra in 2012 cresterea costurilor de finantare, potrivit estimarilor Bloomberg.
In contextul deteriorarii situatiei economice mondiale, investitorii vor cere mai multi bani pentru a imprumuta tari cu datorii mari, greu de refinantat.
FMI a redus prognoza de crestere economica mondiala de la 4,5% la 4% pentru acest an, iar criza datoriilor de stat din zona euro continua sa tulbure pietele financiare. In acelasi timp, SUA se lupta cu un deficit bugetar de peste 1.000 miliarde de dolari, iar piata imobiliara din China nu va mai continua boom-ul din ultimii ani.
Adaugand la sume si platile aferente dobanzilor, cele mai mari economii ale lumii au de refinantat in acest an peste 8.000 miliarde de dolari, noteaza Reuters.
Statele vor concura tot mai... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 12:37
Japonia se afla in discutii cu China pentru achizitia obligatiunilor de stat chineze, a declarat Ministrul de Finante japonez, Jun Azumi.
"Cred ca este un beneficiu reciproc pentru cele doua tari sa investeasca unul in datoria altuia. Asta nu inseamna ca abandonam euro sua dolarul ci ca adaugan yuanul pentru a ne aprofunda relatia", a mai adaugat acesta, potrivit Bloomberg.
Premierul japonez Yoshihiko Noda a precizat in septembrie 2012 ca Japonia ar trebui sa aiba capacitatea de a investi pe piata din China dat fiind faptul ca statul chinez cumpara datorii japoneze.
Japonia detine 1220 de miliarde de dolari din rezerbele de valuta, ocupand al doilea loc, dupa China. Noda va discuta la sfarsitul acestei luni cu omologul sau chinez despre achiztiile de obligatiuni, adaugand faptul ca guvernul japonez nu a luat inca o decizie finala in aceasta chestiune.
"Este un pas inainte pe calea internationalizarii de yuani. Acest lucru arata ca yuanii devin din ce in ce mai atractivi. Cu toate acestea, cota ar putea fi destul de mica, deoarece China va fi precauta si nu va permite guvernelor straine sa investeasca prea mult in titluri de stat chineze", a declarat Liu Dongliang, analist senor la China Merchants Banks.
Ziarul Nikkei a raportat astazi ca Japonia s-a aflat in discutie cu China pentru a cumpara datoria. Aceasta decizie de a cumpara datoria publica denominata in yuani vine intr-un moment in care investitorii cauta alternative la datoriile europene si... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 09:07
"Acum cateva zeci de ani, Japonia era cea privita cu multa ingrijorare. Americanii numarau blocurile turn din Manhattan care devenisera proprietate japoneza sau diverse companii americane care erau cumparate de japonezi", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acesta mai spune ca istoria se repeta, rolul fiind jucat de data aceasta de China "care este de multa vreme principalul cumparator al titlurilor de stat americane si care are detineri de 2300 mld de dolari in active, in diverse forme".Unele state au tendinta de a-si deprecia monedele nationale in ultima vreme.
Consecintele pot fi devastatoare fiindca se genereaza reactii in lant.
Incepe o devalorizare competitiva si, in mod inevitabil, vor fi luate masuri protectioniste.
Statele care simt ca sunt dezavantajate datorita politicii altor state de devalorizare vor ajunge sa impuna tot felul de bariere vamale care vor duce la caderea comertului international.
Acest lucru ne duce exact la fenomenul care a dus la marea criza din 1929-1933, foarte mult agravata de protectionism.
Euro, dolar, yuan: cine face jocurile acum pe pietele valutare?
In momentul de fata, euro si dolarul sunt monede al caror pret este dat de catre piete.
Evolutia lor din ultima vreme a fost legata de anticiparile privind economiile americane si europene.
Discutiile cele mai mari sunt in legatura cu yuanul chinezesc pentru ca yuanul este legat de dolar la o paritate nejusta.
Chinezii au... mai mult
Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 00:36