Cererea globala de titei ar urma sa scada cu 910.000 barili pe zi (bpd) in primul trimestru din acest an, a estimat Agentia Internationala a Energiei (EIA), deoarece extinderea rapida a epidemiei de coronavirus (Covid-19) a redus activitatea economica si calatoriile, sporind spectrul unei recesiuni globale, transmite Reuters.
Piata aurului negru a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul la titei, adoptand o strategie de "pamant parjolit" dupa esecul negocierilor care au avut loc saptamana trecuta intre OPEC si Rusia. La aceste negocieri partile nu au reusit sa se inteleaga asupra unor reduceri suplimentare de productie.
Luni, pretul titeiului a inregistrat cea mai mare scadere produsa intr-o singura zi dupa data de 17 ianuarie 1991 (cand a inceput primul razboi din Golf).
Pentru primul trimestru din acest an, Agentia Internationala a Energiei se asteapta pe plan global la o scadere a consumului de titei si de combustibili lichizi cu 910.000 barili pe zi (bpd) fata de anul anterior, la 99,06 milioane bpd. Anterior, EIA previzionase o crestere a cererii cu 320.000 bpd.
In SUA, Agentia Internationala a Energiei se asteapta la o crestere a productiei de titei cu 760.000 bpd in 2020, la 12,99 milioane bpd, si la o scadere cu 330.000 bpd anul viitor, la 12,66 milioane bpd.
Agentia Internationala a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agentia a fost infiintata ca... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 09:44
Vicepresedintele Lukoil, Leonid Fedun, a declarat ca se asteapta ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si aliatii din afara cartelului (Alianta OPEC+) sa reduca productia de titei cu peste un milion de barili pe zi (bpd), in plus fata de actualele restrictii, transmite Reuters.
Oficialul Lukoil le-a spus luni jurnalistilor ca epidemia de coronavirus (Covid-19) afecteaza semnificativ cererea de petrol, dar va avea impact doar pe termen scurt, si si-a exprimat speranta ca, la jumatatea acestei luni, cotatia barilului de petrol Brent va depasi 60 de dolari.
"In opinia mea, va fi un impact considerabil pe termen scurt", a declarat Fedun.
Acesta a adaugat ca se asteapta ca Rusia, care este parte a Aliantei OPEC+, sa-si reduca productia de titei cu aproximativ 200.000 - 300.000 bpd. Lukoil este al doilea producator de titei din Rusia.
In perioada 5-6 martie este programata la Viena o reuniune a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si a aliatilor sai din afara cartelului, pentru a decide daca va fi extins acordul privind scaderea productiei de titei, care expira la 1 martie, si daca vor fi stabilite reduceri suplimentare.
Din cauza raspandirii rapide a epidemiei, o serie de evenimente au fost anulate, dar surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca reuniunea de la Viena se va desfasura conform programului.
Luna trecuta, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a previzionat ca se asteapta pe plan... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 10:31
Romania a importat, in primele 10 luni din 2019, o cantitate de titei de 7,17 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 167.700 tep (2,4%) mai mare fata de cea importata in perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei a totalizat 2,778 milioane tep, fiind cu 1,2% (33.500 tep) mai mica fata de cea din anul precedent.
Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, productia de titei din Romania se afla pe o panta descendenta, cu un nivel de inlocuire a rezervelor subunitar, din cauza gradului ridicat de depletare al zacamintelor.
Cresterea gradului de recuperare este posibila, insa eforturile investitionale deloc neglijabile, necesita pachete de masuri economice si fiscale stimulative.
Proiectul mai mentioneaza ca rezervele dovedite de titei ale Romaniei se vor epuiza in circa 16 ani, la un consum de 3,4 milioane t/an. mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 10:17
Iranul a descoperit un nou zacamant, cu rezerve de 53 de miliarde de barili de titei, in sud-vestul tarii, a anuntat duminica presedintele Hassan Rouhani la postul national de televiziune.
"In pofida sanctiunilor americane, angajatii companiei nationale iraniene de petrol au gasit un zacamant cu rezerve de 53 de miliarde de barili de titei". Zacamantul se intinde pe o suprafata de 2.400 metri patrati si se afla in provincia Khuzestan, bogata in titei, a declarat seful statului iranian, transmit Press Association si Reuters.
Iranul este pe locul patru in lume in privinta rezervelor de titei si pe locul doi in privinta rezervelor de gaze naturale, conform datelor Administratiei pentru Informatii Energetice din SUA (EIA).
Descoperirea ar putea majora cu o treime rezervele dovedite ale tarii, estimate la 157 de miliarde de barili de titei, si ar putea deveni al doilea mare zacamant al Iranului dupa Ahvaz, care contine 65 de miliarde de barili de titei.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzactiona vineri la aproximativ 62,51 de dolari, in scadere fata de nivelul de varf din 2019, de 75 de dolari.
Citeste si: Iranul nu-si va negocia programul de rachete balistice si vrea sa exporte mai mult petrol ...citeste mai departe despre "Iranul a descoperit un zacamant de 53 de miliarde de barili de titei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 14:00
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si cele din afara cartelului (Alianta OPEC+) au acceptat marti extinderea pana in martie 2020 a acordului privind reducerea productiei de titei, transmite Reuters.
Tarile participante la summitul de la Viena al producatorilor globali de titei au reusit sa-si depaseasca divergentele pentru a sprijini cresterea preturilor, pe fondul incetinirii economiei globale si al majorarii productiei SUA.
Anul trecut, Alianta OPEC+ a decis sa reduca productia cu 1,2 milioane bpd, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. Intrebat de jurnalisti daca s-a ajuns la un acord, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a raspuns: "Da".
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut in aprilie cu aproximativ 25 de dolari, ajungand la peste 75 de dolari. Pretul a scazut in saptamanile urmatoare, dar se redreseaza de la mijlocul lunii iunie. Luni, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna septembrie a crescut cu 0,32 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 65,06 dolari.
Conform unui sondaj Reuters, cresterea pretului la titei s-ar putea opri pe fondul temerilor privind cererea globala mai redusa de titei si al escaladarii tensiunilor comerciale dintre SUA si China.
Sambata, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia a ajuns la un acord cu Arabia Saudita privind extinderea cu 6-9 luni a pactului cu OPEC privind reducerea productiei de titei.
Oficialul rus a... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 16:07
Romania a importat, in primele trei luni din 2019, o cantitate de titei de 2,035 milioane tone echivalent petrol (TEP), o cantitate cu 82.200 TEP (3,9%) mai mica fata de cea importata in perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei a totalizat, in perioada mentionata, 829.000 TEP, fiind cu 0,1% (1.200 TEP) mai mare fata de cea din anul precedent.
Principalele resurse de energie primara au totalizat 8,725 milioane de tone echivalent petrol (TEP), in scadere cu 172.800 TEP fata de primele trei luni din 2018.
Productia interna a depasit 5,167 milioane TEP, in scadere cu 184.100 TEP fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 3,557 milioane TEP. mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 10:41
Rusia vrea ca la reuniunea din 25-26 iunie cu Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa se decida majorarea productiei de titei datorita imbunatatirii conditiilor de pe piete si a scaderii stocurilor, a indicat luni Kirill Dmitriev, seful Fondului rusesc pentru investitii directe, transmite Reuters.
Dmitriev a fost primul oficial rus care in 2016 a previzionat un acord cu OPEC si de atunci a sprijinit intelegerea, in pofida presiunilor producatorilor de titei din Rusia, care cereau retragerea din acord.
In ultimele luni Dmitriev declara ca este prea devreme sa se renunte la acordul de reducere a productiei de titei, sprijinind astfel pozitia Arabiei Saudite, liderul OPEC.
Dar luni, intr-o aparenta schimbare de pozitie, seful Fondului rusesc pentru investitii directe a declarat ca, dupa luna iunie, ar putea sa nu mai fie necesare reduceri ale productiei.
"Este destul de posibil ca, tinand cont de imbunatatirea conditiilor de pe piete si de scaderea stocurilor, OPEC si aliatii sai sa decida in iunie sa renunte la reducerea productiei si, in consecinta, sa majoreze productia de titei. Decizia nu va insemna sfarsitul acordului ci o confirmare ca participantii isi vor continua eforturile coordonate atunci cand este important nu doar sa reduca ci si sa majoreze productia de titei, in functie de conditiile de pe piata", a afirmat Dmitriev la o conferinta desfasurata la Moscova.
Ministrul Energiei din Arabia Saudita, Khalid al-Falih, declarase anterior ca... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:23
Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a acceptat vineri majorarea productiei cu aproximativ un milion de barili pe zi, de la 1 iulie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Cresterea reala va fi mai redusa, deoarece cateva state care recent au produs mai putin titei nu vor reusi sa revina la cotele depline, in timp ce altora le va fi interzisa furnizarea cantitatii lipsa, sustin sursele.
Vineri si sambata are avea loc la Viena reuniunea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol si a producatorilor de titei din afara cartelului. Arabia Saudita si Rusia, arhitectii acordului prin care OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) din ianuarie 2017, au indicat acum ca vor o majorare a productiei.
Analistii apreciaza ca reuniunea va fi una tensionata, in conditiile in care unii producatori nu sunt in masura sau se opun revizuirii obiectivelor de productie fixate la finele lui 2016 si valabile pana la finele lui 2018.
"Aceasta reuniune va fi una extrem de politizata", a avertizat Amrita Sen, analist la Energy Aspects.
Pe primul loc in randul celor care s-ar putea opune unei majorari a obiectivelor de productie este Iranul, care nu vede cu ochi buni intentia rivalului regional Arabia Saudita de a majora productia de petrol, acest lucru riscand sa duca la scaderea pretului la titei, in timp ce regimul de la Teheran, supus... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 15:53
Profitul net al companiei ruse de stat Rosneft a crescut de sapte ori in primul trimestru din acest an, la 81 de miliarde de ruble (958 de milioane de lire sterline), datorita pretului mai ridicat al titeiului.
Castigurile Rosneft depasesc estimarile analistilor, care se asteptau la 76,8 miliarde de ruble, transmit Reuters si MarketWatch.
In primele trei luni din acest an, vanzarile au urcat cu 22%, la 1.720 de miliarde de ruble, in timp ce analistii estimau 1.760 de miliarde de ruble.
Productia de titei a Rosneft a scazut in perioada ianuarie - martie 2018 cu 1,2%, din cauza acordului cu OPEC.
Cel mai mare producator de titei din Rusia, in care compania britanica BP detine o participatie de 19,75%, a anuntat ca productia de hidrocarburi lichide (petrol si gaz condensat) s-a situat la 4,57 milioane de barili pe zi (bpd) in primele trei luni din acest an.
Producatorii de titei din afara Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent sa se alature OPEC, prelungind pana in martie 2018 perioada de reducere a productiei de titei. In luna decembrie 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) pana in martie 2018. Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina peste pragul de 50 de dolari per baril. La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna iulie a scazut vineri cu 0,35 dolari,... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 12:28