BCE nu se va folosi de posibilitatea sa de a tipari bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a anuntat marti Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.
Anuntul a fost facut in fata Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European, scrie AFP, citata de Mediafax.
"BCE nu se poate angaja in operatiuni de finantare monetara si nu poate inlocui actiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte usor sa crezi ca BCE poate inlocui actiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tiparirea de bani. Asa ceva nu se va intampla", a declarat Draghi.
Presedintele BCE a intarit ca este cruciala continuarea reformelor de consolidare a zonei euro.
"Fara indoiala, procesul de consolidare fiscala va afecta, si a afectat, activitatea economica in diferite parti ale zonei euro. Dar care este alternativa? Sa nu uitam ca actuala criza a inceput de la aversiunea investitorilor fata de risc, vizand anumite aspecte, intre care si nesustenabilitatea deficitelor si nivelurilor de indatorare", a mai adaugat acesta.
Mecanismul European de Stabilitate se lanseaza. Ce pregatesc liderii europeni
BCE a prezentat, la inceputul lunii septembrie, un program nelimitat de cumparare de obligatiuni suverane pentru a sprijini costurile de imprumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.
Statele vor fi insa conditionate de a face o cerere oficiala pentru a obtine sprijinul Mecanismului European de Stabilitate si a-si asuma un program... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:49
Imprimeria BNR va varsa in acest an la bugetul de stat doar 50% din profitul net, fata de cota in vigoare de 85%, astfel incat sa aiba resurse pentru achizitionarea unei masini de tiparit bancnote, conform unui memorandum aprobat de Guvern la cererea guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu.
"Acesta modificare va duce la cresterea sursei proprii de finantare a investitiei in cadrul Regiei Autonome Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei cu 228 milioane lei. Investitia se refera la masina de tiparit in reflief, care va conduce la indeplinirea integrala a obiectivului principal de activitate al regiei, respectiv tiparirea biletelor de banca pentru asigurarea necesarului de numerar al tarii", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.
Intr-un comunicat al Guvernului se arata insa ca sursa proprie de finantare a Imprimeriei va creste cu 228.000 lei, nu cu 228 milioane lei cum a indicat purtatorul de cuvant.
Conform memorandumului, prin aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2012 pemtru Imprimeria BNR, repartizarea profitului net va fi in cota de 50% sub forma de varsaminte la bugetul statului si 40% pentru constituirea sursei proprii de finantare.
Tot prin memorandum, numarul de personal al Imprimeriei a fost majorat cu sapte posturi, ca urmare a extinderii activitatii regiei, a mai spus Zaharescu. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:49
Federal Reserve ar putea contribui financiar la Fondul Monetar International si s-ar putea implica, alaturi de cele 17 banci centrale din zona euro in combaterea efectelor crizei din zona euro.
Bancile centrale din zona euro ar putea plati cel putin 100 de miliarde de euro intr-un fond special care ar putea contribui la ajutorarea tarilor aflate in dificultate, scrie Reuters.
"De asemenea, alte banci centrale, cum ar fi Federal Reserve, se pare ca sunt pregatite sa finanteze o parte din costuri", sustine publicatia amintita care citeaza Die Welt, un ziar din Germania.
Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, ia in calcul posibilitate ca institutia pe care o conduce sa inceapa tiparirea de bani pentru salvarea zonei euro, mai spune publicatia germana.
Geithner va participa la summitul programat saptamana aceasta si va dezbate alaturi de liderii europeni masuri pentru infranarea impactului crizei datoriilor. mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 09:20
Liderii europeni au intensificat presiunea asupra Bancii Centrale Europene, pentru ca isi doresc ca aceasta sa intervina mai mult in rezolvarea crizei datoriilor. Ce s-ar intampla daca banca ar ceda insistentelor si ar cumpara mai multe obligatiuni emise de statele afectate de criza?
BCE are atat mijloacele, cat si capacitatea de a interveni in situatia europeana, pentru ca ar putea achizitiona obligatiunile emise de guvernele indatorate, scrie Business Insider.
Pe de alta parte, BCE poate forta tarile cu datorii sa iasa din zona euro, daca ar refuza sa mai cumpere aceste obligatiuni si nu le-ar mai privi drept garantii in operatiunile de imprumut.
Simbioza intre BCE si euro
Chiar seful agentiei de administrare a datoriei Germaniei, Carl Heinz Daube, declara, joi, ca zona euro trebuie sa foloseasca o singura institutie, de preferat una care deja exista, pentru a combate criza.
"Daca analizam tratatele, cred ca nu exista nicio cale de a parasi zona euro. Dar ipotetic ne putem gandi ca BCE ar putea sa nu mai accepte obligatiunile a una, doua, trei sau patru tari, ceea ce tehnic ar insemna ca aceste state ar trebui sa iasa din zona euro", a spus Daube, intr-un discurs in cadrul seriei de evenimente Saptamana Financiara Euro, desfasurate la Frankfurt.
In acest moment, pe piete exista fluxuri masive care reflecta nivelul scurgerilor de capital din Germania, dar si din alte state membre in Uniunea Europeana (UE).
In perioada cuprinsa intre 1980 si 1990,... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 12:50
Europa este plina de curiozitati. Locuitorii comunei Filettino, din provincia Frosinone, situata in centrul Italiei, impotrivindu-se masurilor de globalizare, au hotarat sa-si declare autonomia fiscala si si-au tiparit propriile bancnote, cu efigia primarului imprimata pe ele.Comuna numara 598 locuitori si chiar s-a declarat "principat". Moneda se numeste "fiorito" iar primaria a tiparit 20.000 de asemenea bancnote. Rata de schimb a fost fixata, tot de primarie, la 0,50 euro.
Ideea unei monezi locale, alternativa la euro sau la dolar, nu este noua in Europa. In anul 2003, in oraselul bavarez Prien am Chiemsee (Germania) a fost tiparita moneda locala "Chiemgauer". S-au pus in circulatie bilete de 1, 2, 5, 10, 20, 50 "Chiemgauer", valoarea lor fiind la paritate cu euro si avand putere de circulatie numai intre aderenti. In acest sens, s-au inregistrat 617 adeziuni.
In Germania, fenomenul a luat asemenea amploare, incat, pana in prezent, se cunosc peste 60 monede locale, lansate in diferite localitati.
Peste 2 milioane de dolari, bancnote neautorizate
In ianuarie 2010, in comuna franceza Villeneuve-sur-Lot, din departamentul Lot-et-Garonne, a aparut moneda "l'abeille" (albina) iar la Toulouse, oras mare, a circulat in circuit inchis moneda "sol-violette", cu scopul promovarii unei dezvoltari economice solidare.
Chiar in primavara 2011, in Ardeche du Sud (Franta), s-a adoptat, la nivel local, moneda "luciole".
Se mai semnaleaza cazul de la Mons (Hainaut, Belgia), unde a... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 07:28
Politicienii nu indraznesc sa articuleze aceste cuvinte: tiparirea de bani, insa exista voci care sustin ca a venit timpul sa recurgem la aceasta optiune "nucleara" pe scara mare.Alternativa este pierderea unui deceniu din viata economica a omenirii, risipa mai mult decat inutila, relateaza CNBC. Risipa cruda, am putea zice. Sadicii par a accepta aceasta cruzime, insa oamenii sanatori ar trebui sa o respinga.
Recesiunea bate la poarta marilor state bogate, dupa mai putin de patru ani de la declansarea celei anterioare.
A doua recesiune ar fi un dezastru pentru adultii care isi vor pierde slujbele si pentru tinerii care se vor trezi ca ies de pe bancile scolii si pica in hau.
Abandonul, raspunsul la criza?
Caderea pietei imobiliare din statele dezvoltate va produce un dezastru in sistemul bancar. O noua recesiune ar zgudui si farama de incredere pe care oamenii o mai au in mediul de afaceri, ceea ce se va reflecta in scaderea investitiilor. In state precum Marea Britanie, investitiile in business au scazut deja cu 20% in 2011 fata de perioada ante-criza.In plus, PIB-ul este inca mai mic cu 4% fata de anul 2007.
Aceasta noua recesiune ar fi mai de durata si mai costisitoare, din punct de vedere al productiei pierdute, chiar si decat Marea Depresiune care a zguduit lumea in anii '30.
Ce se poate face? Primul lucru este sa renuntam la ceea ce Adam Posen, un membru al comitetului de politica monetara, numeste "defetism politic".
Dupa cum argumenteaza acesta intr-un... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 16:21
Dupa programul TARP, prin care au fost salvate bancile la inceputul crizei financiare, americanii se pregatesc sa tipareasca din nou bani. SUA va lansa un nou program de tiparire de bani, cunoscut sub numele de "Quantitative Easing", daca Republicanii vor agrea majorarea plafonului legal de indatorare.
Banii vor intra in circuitul economic prin cumpararea de bonduri emise de Trezoreria Americana, relateaza Capital.ro.
Pana acum, Trezoreria s-a imprumutat cu 1,6 mii de miliarde de dolari de la Federal Reserve, suma depasind imprumutul obtinut de SUA de la China.
Astfel banii de la Fed vin prin programele "Quantitative Easing", care presupune de fapt tiparire de bani. mai mult
Sambata, 23 Iulie 2011, ora 12:31
Ray Dalio, seful celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater, crede ca statele ultra-indatorate vor incepe sa tipareasca cantitati foarte mari de bani. Acest lucru va duce, pana in 2013, la un colaps al pietei monetare ai al pietei de obligatiuni.Dalio spune ca unele dintre statele foarte indatorate, inclusiv SUA, vor opta intr-un final la tiparirea de bani ca ultima solutie pentru problema datoriilor.
Acest lucru va duce la un colaps al pietelor monetare si de obligatiuni din statele respective, dupa cum a declarat Ray Dalio intr-un interviu acordat publicatiei The New Yorker.
"Nu a existat vreun caz in toata istoria omenirii in care sa nu se recurga la tiparirea de bani in astfel de situatii", spune Dalio.
Alte state dezvoltate, in special cele dependente de euro, deci de Banca Centrala Europeana, nu au posibilitatea sa tipareasca bani, ceea ce inseamna ca vor suferi o "depresiune clasica".
Nici faptul ca s-a ajuns de curand la o intelegere pentru salvarea Greciei nu i-a crescut optimismul lui Dalio.
"Oamenii se concentreaza pe ceea ce se intampla in prezent si nu vad imaginea de ansamblu", mai spune Dalio. "Chiar aceasta problema ne-a adancit in criza datoriilor. Totul se rezuma la ziua de azi si nu putem vedea mai departe de atat".
Avertizarile lui Dalio vin ca reactie la viitoarele runde de "quantitative easing", sau "relaxare cantitativa", care se pregatesc pentru statele indatorate.
Fondul lui Dalio, estimat la aproximativ 80 de miliarde de dolari,... mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 14:05
"Taiatul venelor nu e o solutie pentru reducerea inflatiei", a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In opinia acestuia, inflatia este un fenomen complex care nu tine doar de tiparirea de bani.
Asa cum taiatul venelor pentru a diminua volumul de sange nu mai este considerata o metoda eficienta in medicina moderna pentru vindecare, si reducerea masei monetare s-a dovedit ineficienta pentru scaderea preturilor, sustine seful bancii centrale. Guvernatorul a explicat ca, in timp, abordarile economice cu privire la sursele inflatiei au devenit mult mai complexe. Spre exemplu, a spus acesta, s-a descoperit cat de importante sunt veniturile publicului, distribuirea lor si concentrarea acestora in evolutia inflatiei. Isarescu apreciaza ca nu este corect sa se spuna ca inflatia din Romania apare pentru ca BNR tipareste bani, deoarece nu avem o crestere exploziva a numerarului. "Banca Nationala tipareste bani, iar numerarul este numai o bucatica din masa monetara din Romania. Si, cu toate acestea, cuvantul se foloseste: inflatia apare pentru ca Banca Nationala tipareste bani... Nu este deloc corect sa folosesti pentru Romania din acest moment, pentru ca chiar nu avem o crestere a numerarului exploziva", a spus Isarescu.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 23:31