Tarile membre OCDE par tinte sigure in asaltul terorismului, numarul victimelor ucise in atentate crescand, in 2015, cu 650, in ciuda unei reduceri a numarului total de victime la nivel global.
Indexul Global al Terorismului a identificat 29.376 de persoane ucise in atentatele derulate anul trecut pe toata planeta, cu 10% mai putine decat in 2014, relateaza CNBC. In schimb, tarile dezvoltate, membre ale OCDE, par sa se scufunde intr-un val de teroare semanat de adeptii Statului Islamic si ai miscarii Boko Haram.
Sub valul terorii
21 de tari din cele 34 care alcatuiesc Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au trecut prin experienta atentatelor teroriste, Turcia si Franta fiind cele mai greu incercate din acest punct de vedere.
Institutul Pentru Economie si Pace (IEP) a analizat, de asemenea situatia, si a ajuns la concluzia ca Danemarca, Franta, Germania, Suedia si Turcia au suferit cele mai multe pierderi de vieti omenesti din ultimii 15 ani in atacurile teroriste derulate anul trecut in diverse metropole si zone turistice de pe glob.
In total, 23 de state dezvoltate au pierdut un numar nemaintalnit de cetateni in cursul atentatelor din 2015.
"Desi reducerea numarului de victime poate fi privita ca un fapt pozitiv, intensificarea atacurilor teroriste in anumite tari si raspandirea catre alte zone ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare si subliniaza natura fluida a fenomenului terrorist modern", explica Steve Killelea, presedintele... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 16:24
Germania si Franta in mod special, Europa in general, sunt sub un asediu straniu, al unui tip de terorism fara precedent, cel putin nu in istoria recenta.
Pe de-o parte, armele nu mai sunt cele obisnuite, sa le zicem conventionale: bombe, eventual gaz toxic, mitraliera.
Ele au fost inlocuite de cutite, macete, topoare, camioane. Atacurile comise cu obiectele uzuale, ale vietii de zi cu zi, le fac si mai terifiante, ca si cum ai fi atacat in propria casa in timp ce speli vasele.
Apoi observam ca nu mai sunt atacuri masive, cu multe victime, ci violente de mica magnitudine, luate individual, dar care prin insumare si prin simbolistica sporesc teroarea.
In spital, la biserica, in tren, in mall, ai sentimentul ca oriunde te intorci urmeaza sa vezi o dezlantuire, o pata de sange, ca niciunde nu esti in siguranta, ca niciodata nu poti rasufla usurat. Ce poate fi prevenit si cum in cazul unui om care scoate maceta si incepe sa spintece?
Ca tintele principale sunt Franta si ...citeste mai departe despre "De ce a innebunit lupul?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 19:07
Organizatia terorista Statul Islamic isi indeamna adeptii sa atace tinte din Germania, in stilul atentatelor de la Paris si Bruxelles.
Un raport al grupului de securitate SITE arata ca jihadistii au ales deja tintele de impact maxim din Germania: birourile cancelarului Angela Merkel si aeroportul international Koln-Bonn (Konrad Adenauer), informeaza IB Times.
Intr-o imagine postata recent pe internet de pe un cont al jihadistilor, un militant al gruparii teroriste este infatisat privind spre aeroportul Koln-Bonn, apoi spre cancelaria din Berlin, alaturi de mesajul "Puteti face si voi ce au facut fratii nostri din Bruxelles".
"Am luat cunostinta despre aceste material de propaganda si expertii nostri verifica informatiile. Este clar ca Germania a devenit o tinta pentru teroristii internationali si aceste atacuri ar putea avea loc, dar aceste materiale nu schimba masurile de securitate luate pana acum", a explicat un purtator de cuvant al politie federale germane.
Din toamna anului trecut si pana in prezent, ISIL a reusit sa orchestreze doua lovituri de amploare pe teritoriul Europei: pe 13 noiembrie, la Paris, unde a ucis 130 de persoane in diferite atacuri desfasurate in mai multe puncte din oras si pe 22 martie, la Bruxelles, unde s-au inregistrat 32 de victime.
Jihadistii, cetateni europeni
Expertii in securitate estimeaza ca in teritoriile controlate de Statul Islamic in Siria si Irak s-ar afla aproximativ 20.000 de luptatori ai gruparii, 4.000 dintre... mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 11:40