Responsabilul cu media al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), Jawad Khan, a fost ucis intr-un atac aerian al SUA in provincia Nangahar din estul Afganistanului, au anuntat fortele americane, potrivit DPA.
Moartea lui Jawad Khan "va perturba reteaua (Statului Islamic), va diminua procesul de recrutare si va obstructiona incercarile de a desfasura operatiuni internationale", a precizat intr-un comunicat generalul John Nicholson, comandantul fortelor americane in Afganistan.
Atacul, care a avut loc la 3 iunie, a avut ca tinta un important centru al militantilor in districtul Achin, intrerupandu-le astfel comunicatiile si conexiunile cu gruparea Statul Islamic din Siria, au precizat SUA.
Fortele americane si afgane se lupta cu militantii Statului Islamic in provincia Nangarhar de la aparitia gruparii in aceasta zona in ianuarie 2015.
In aprilie, fortele americane au lansat o bomba uriasa asupra unui complex de tuneluri al Statului Islamic in Nangarhar, atac despre care Ministerul afgan al Apararii a spus ca a ucis 90 de militanti. ...citeste mai departe despre "Responsabilul cu media al Statului Islamic a fost ucis" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 12:41
Jihadistii Statului Islamic au dezmintit bilantul deceselor anuntat de autoritatile afgane dupa lansarea uriasei bombe MOAB asupra unor presupuse tuneluri ale gruparii teroriste din provincia Nangarhar, situata in apropiere de granita cu Pakistan.
"Sursele din securitate neaga pentru agentia Amaq ca au existat morti sau raniti in atacul american de ieri (joi - n.red.) din Nangarhar, in care s-a utilizat GBU-43/B", se arata intr-un comunicat transmis agentiei afiliate Statului Islamic.
Anterior, autoritatile afgane au anuntat ca 36 de presupusi jihadisti si-au pierdut viata dupa lansarea "mamei tuturor bombelor" in provincia Nangarhar.
Comandantul armatei SUA din Afganistan a catalogat drept pur tactica decizia de a lansa cea mai mare bomba non-nucleara in provincia Nangarhar.
"Aceasta a fost arma corecta pentru tinta corecta", a declarat generalul John Nicholson la o conferinta de presa de la Kabul.
MOAB este numita "mama tuturor bombelor", fiind cea mai mare bomba non-nucleara lansata de armata americana in timpul unei operatiuni militare.
Bomba a fost lansata de o aerovana MC-130, care apartine Comenzii de Operatiuni Speciale.
Este pentru prima data cand o asemenea bomba este utilizata pe campul de lupta, munitia fiind dezvoltata in timpul razboiului din Irak.
Intre timp, un purtator de cuvant al ministerului afgan de Aparare a sustinut ca lansarea bombei a fost necesara pentru ca respectivul complex de tuneluri era extrem de greu de patruns si... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 20:46
Statul Islamic se face vinovat de mai multe atentate decat oricand, iar motivul este ca se vede incoltit si pierde teren in Siria si Irak.
Cresterea numarului atacurilor este una semnificativa - de la 61 de operatiuni in decembrie 2015 la 132 in noiembrie 2016, arata un raport recent.
In ultima perioada, gruparea terorista s-a concentrat mai mult pe atacuri de tip kamikaze, iar tintele au fost din randul armatei, mai degraba decat civilii, arata The Independent, care citeaza Reuters.
Tocmai asta diferentiaza Statul Islamic de Al-Qaida, atacurile primei grupari au mai des tinte militare si nu civili, declara autorul raportului, Charlie Winter, din partea International Centre for Counter-Terrorism (ICCT). 80% dintre cele 900 de atacuri sinucigase lansate anul trecut au avut tinte militare.
Numai in luna ianuarie a acestui an au fost 11 atacuri de tip kamikaze, cele mai multe in Irak.
Winter, care este si profesor la Centrul pentru studiul radicalizarii in cadrul King's College London, sustine ca au fost cel putin 923 de operatiuni ale Statului Islamic in perioada decembrie 2015 - decembrie 2016. Iar acest trend va continua si in perioada urmatoare, avertizeaza el.
Cele mai multe dintre atacurile gruparii teroriste au implicat masinile-capcana. Uneori, era folosit si un lunetist. In restul cazurilor a fost folosita vesta incarcata cu explozibil.
Gruparea a utilizat cel mai des vehicule 4X4 in atacurile sale. Adesea, acestea sunt modificate din fabrica,... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 15:37
Lasand la o parte luptele pe care le duce in Siria, Statul Islamic are ambitii chiar mai mari in Europa, mai exact in Germania si Franta.
Nu degeaba Statul Islamic s-a grabit sa revendice atacul recent din targul de Craciun din Berlin, chiar daca teroristul Anis Amri nici nu fusese inca prins (ulterior tunisianul de 24 de ani a fost ucis, cateva zile mai tarziu, la Milano), scrie Politico.
Repeziciunea cu care isi asuma atacurile este o dovada in plus ca pentru Statul Islamic e extrem de important sa castige puncte in fata Germaniei. Asta pentru ca Germania este tinta majora din strategia Statului Islamic in Europa. E important sa intelegem de ce, pentru a gasi si posibilele solutii, mai afirma sursa.
Campania Statului Islamic in Europa a inceput inca din 24 mai 2014, cand Mehdi Nemmouche a lansat un atac la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, in care au murit 4 oameni. Atacul a venit dupa un an de cand Statul Islamic a anuntat ca a cucerit Irak si Levant, precum si orasul sirian ...citeste mai departe despre "De ce ataca Statul Islamic Franta si Germania? Care este adevarata miza" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 19:00
O organizatie apropiata Statului Islamic i-a indemnat miercuri pe sustinatorii jihadistilor sa lanseze atacuri vizand tinte precum piete sau spitale din Europa in perioada sarbatorilor de iarna.
De asemenea, i-a indemnat pe musulmani sa stea departe de petrecerile crestine, relateaza Reuters.
Amenintarea vine in conditiile in care autoritatile europene au intensificat masurile de securitate dupa atacul din Targul de Craciun de la Berlin, soldat cu 12 morti si revendicat de ISIL.
Fundatia Media Nashir, care sustine Statul Islamic, a publicat online indemnul, insotit de imagini cu jihadisti inarmati, Mos Craciun, un ren si un brad de Craciun, potrivit centrului american SITE, care monitorizeaza activitatea ...citeste mai departe despre "Statul Islamic indeamna la noi atacuri in Europa: Vom inlocui artificiile cu centuri si dispozitive explozibile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Decembrie 2016, ora 10:22
Liderii Statului Islamic par sa fi pus ochii pe o tinta de proportii din lumea occidentala, Australia, indemnand adeptii miscarii teroriste sa execute atentate in diverse spatii publice frecventate de localnici si turisti.
Opera din Sydney, stadionul de cricket din Melbourne sau plaja Bondi sunt tintele pe care liderii gruparii teroriste le-ar dori lovite de teroristi singuratici, anunta IB Times.
Un articol aparut in publicatia Rumiyah, editata de gruparea ISIL, ii indeamna pe jihadisti sa ucida prin diverse mijloace, injughiind, otravind sau oricum altcumva, "necredinciosii" din Australia, relateaza ziarul Sydney Morning Herald.
"Injunghiati-i, impuscati-i, otraviti-i si calcati-i cu masinile. Omorati-i acolo unde ii gasiti, pana cand aura lor de aroganta va fi coplesita de teroare si se vor trezi in genunchi, franti de regretul de a fi declansat un razboi impotriva adevaratilor credinciosi si, cu voia lui Allah si prin sacrificiul vostru, aceasta Umma (comunitate musulmana- n.r.) va fi victorioasa", indeamna textul aparut in revista Statului Islamic.
Din anii '70, Australia a inceput sa fie vizata de atacurile gruparilor teroriste, cea mai nefasta perioada inregistrandu-se in 1994, cand au fost raportate noua atacuri si amenintari de tip terorist, arata studiile Global Terrorist Database.
Din 2014, riscul de securitate a revenit la cote alarmante, in acel an inregistrandu-se opt atacuri si amenintari teroriste, urmate de alte sapte in 2015.
Indemnul la... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 13:44
Chiar daca nu este implicata in coalitia internationala care lupta impotriva Statului Islamic in Siria si Irak, Elvetia este departe de a fi ferita de un eventual atentat al teroristilor jihadisti.
400 de suspecti din Tara Cantoanelor sunt monitorizati indeaproape de serviciul federal de informatii NDB, fiind banuiti ca s-ar fi radicalizat in urma contactelor avute cu membrii gruparii teroriste, informeaza agentia Arab News.
Datele sunt incluse in raportul anual al serviciului elvetian de informatii, oficialii mentionand ca au ridicat gradul de securitate interna, chiar daca Elvetia nu pare sa fie una dintre tintele primare ale teroristilor ISIL.
Raportul este ilustrat cu fotografia postata online de unul dintre suspectii de terorism din Tara Cantoanelor care a calatorit in Siria, in care apare un pasaport elvetian alaturi de o centura cu explozibili.
Oficialii NDB au inclus in raport si un videoclip realizat de Statul Islamic in care steagul Elvetiei figureaza alaturi de cele ale altor 59 de state luate ca tinte de catre teroristi.
"In Elvetia, ne asteptam la antentate puse la cale de 'lupi singuratici' sau de grupuri mici de teroristi, cu mijloace reduse, fara pregatiri amanuntite si cu eforturi logistice reduse", cred expertii elvetieni in securitate.
Luna trecuta, trei irakieni stabiliti in Elvetia au fost condamnati de instante sub acuzatia de terorism, o pedeapsa pe care procurorii elvetieni o vad ca pe un mesaj adresat jihadistilor care considera... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 17:10
Europa pare expusa direct pericolului reprezentat de actiunile teroristilor jihadisti din gruparea Statul Islamic (ISIL) si sunt prea putine motive pentru ca expertii in securitate din UE sa spere ca anul 2016 va fi unul linistit.
De altfel, acestia cred ca atacurile teroriste se vor intensifica, unele dintre ele putand sa aiba o amploare mai mare decat a sangerosului atentat din luna noiembrie de la Paris, soldat cu 130 de morti, anunta International Business Times.
Actiuni simultane
Aliatii europeni ai statelor din Coalitia international care bombardeaza pozitiile ISIL din Siria si Irak risca sa fie tinte ale raspunsului furibund al jihadistilor.
"Urmatorul atentat este de asteptat sa fie mai mare. Tipul de atac pentru care agentiile de securitate si serviciile de informatii din Europa sunt pregatite in acest moment este unul coordonat in mai multe locatii.
Sunt vizate in special orase mari, intre 2-4 orase", a explicat Claude Moniquet fost ofiter al serviciilor de informatii franceze, in prezent seful Centrului de Securitate si Informatii Strategice din Europa.
La mijlocul lunii noiembrie, strazile Parisului au fost scaldate in sange dupa ce un grup de teroristi a deschis focul asupra persoanelor aflate in mai multe locatii din oras: baruri, restaurant, o sala de concerte, un stadion etc.
Cei 130 de morti in urma atacurilor reprezinta cea mai sangeroasa pagina din istoria recenta a Frantei, un numar atat de mare de morti nemaifiind intalnit de la... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 10:50
Romania nu este o tinta a Rusiei, pentru ca este membra NATO si un atac la adresa Romaniei inseamna un atac la adresa NATO, a declarat, sambata, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
"In calitatea de membru al Aliantei Nord-Atlantice, Romania este in perfecta siguranta, din acest punct de vedere nu cred ca sunt dubii", a declarat ministrul de Externe, la Realitatea TV.
Insa, Aurescu a precizat ca trebuie tratat cu atentie intregul "complex al situatiei de securitate" din vecinatate, "inclusiv astfel de mesaje", declarandu-se convins ca "Romania nu va fi o tinta a unor eventuale lovituri preventive ale Federatiei Ruse, pentru ca asta ar insemna un atac impotriva unui aliat NATO".
In acelasi context, ministrul de Externe a declarat ca sistemul antiracheta de pe teritoriul ...citeste mai departe despre "Aurescu: Romania nu este o tinta a Rusiei, si nici a Statului Islamic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 August 2015, ora 07:37