Ministerul Finantelor se afla in procedura de consultare cu toate ministerele, iar tinta este ca la sfarsitul lunii sa fie definitivat bugetul de stat, a declarat joi, 14 ianuarie, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, intr-o conferinta de specialitate.
"Suntem in aceasta procedura de consultare cu toate ministerele, de analiza, si ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat. Evident ca o prima tinta o reprezinta investitiile. In privinta investitiilor, aceasta prioritate am avut-o si in cursul anului trecut. Vorbim de investitii in infrastructura, dar si in capital uman, vorbim de sanatate, de educatie si vom pune un accent deosebit in privinta fondurilor europene. Dupa cum stiti, Ministerul Finantelor are un rol important in privinta certificarii si a monitorizarii fondurilor europene. Imi propun sa consolidam acest mecanism, sa depasim un pic momentul sau situatia de certificare si sa ajungem sa facem asistenta si monitorizare", a afirmat Nazare, la conferinta "Bugetul de stat si bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021".
Potrivit acestuia, exista un mecanism de monitorizare a executiei marilor proiecte.
"Vorbesc de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat, intalnirile trebuie sa fie regulate si trebuie sa avem grija, cel putin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru Romania, ca executia sa decurga in cel mai bun mod posibil. Sunt intr-un dialog permanent cu Ministerul... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 18:21
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de iarna, in incercarea de a depasi unele dezacorduri interne si pentru a face front comun in fata provocarilor externe, relateaza DPA.
''Sunt increzator ca putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapida atat a Cadrului financiar multianual (bugetul multianual al UE, n.red.), cat si a fondului de redresare'', a mentionat presedintele Consiliului European, Charles Michel, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor tarilor membre.
Premierul croat Andrej Plenkovic, care potrivit presei locale a prezentat simptome de COVID-19, nu va fi prezent la Bruxelles, iar Croatia va fi reprezentata la acest summit de premierul sloven Janez Jansa.
Principalul subiect al summitului va fi pachetul in valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentand bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) si fondul de redresare post-COVID-19, caruia Polonia si Ungaria s-au opus pana acum din cauza conditionarii acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Germania, care asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varsovia si Budapesta, ceea ce sporeste sansele pentru o depasire a impasului actual. Daca toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia si Ungaria ar putea renunta la veto-ul exprimat pana acum. Daca propunerea va fi respinsa,... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 09:55
Guvernul de la Paris are unda verde pentru depasirea plafonului de deficit bugetar pentru 2016, reprezentantii Comisiei Europene cazand de acord sa sustina cresterea cheltuielilor de securitate ale Frantei.
"Securitatea cetatenilor este o prioritate absoluta, iar Comisia intelege pe deplin acest argument", a precizat Pierre Moscovici, comisarul European pentru Finante dupa sedinta privind planurile de buget ale tarilor din zona euro, anunta revista EUObserver.
Corectie amanata
Presedintele francez Francois Hollande si premierul Manuel Valls au anuntat saptamana aceasta ca, dupa atentatele de la Paris, tintele bugetare stabilite vor fi cu siguranta depasite.
Franta a intensificat si operatiunile militare impotriva gruparii Statul Islamic, iar noile masuri de securitate ce vor fi luate in virtutea tragicelor evenimente petrecute pe 13 noiembrie la Paris vor impovara bugetul de cheltuieli al guvernului.
Comisarul Moscovici a adaugat ca Franta nu a inclus inca nivelul costurilor suplimentare in bugetul trimis spre analiza, acestea urmand sa fie luate in calcul abia din primavera anului viitor.
"Sistemul stabil de finante publice si securitatea cetatenilor au fost intotdeauna teluri complementare pentru guvernele europene", a comentat comisarul european pentru Finante.
"Securitatea cetatenilor Frantei este o prioritate", a completat si vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis.
Dupa mai multi ani consecutivi in care a ratat tinta de deficit bugetar,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 16:59
Creditorii internationali ai Greciei analizeaza extinderea cu doi ani a perioadei in care statul trebuie sa atinga tintele de deficit bugetar, a declarat ministrul de Finante de la Atena, Yannis Stournaras.
Ministrul elen a adaugat ca termenul mai lung ar putea fi finantat fara noi fonduri de la tarile zonei euro.
"Este un subiect luat in discutie de toti creditorii internationali. Toate calculele pe care le facem acum presupun ca programul va dura pana in 2016, ca deficitul bugetar de 4,5% va fi atins in 2016 si nu in 2014", a spus Stournaras.
Ministrul elen a sustinut ca, in opinia sa, nu vor fi necesare noi fonduri de la tarile zonei euro pentru a facilita respectarea noilor termene.
Extinderea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar ar crea un necesar de fonduri de 12 miliarde de euro, care ar putea fi acoperit partial cu o finantare de opt miliarde de euro de la Fondul Monetar International, pregatita de FMI pentru eventualitatea unei recesiuni mai puternice decat se anticipa, a adaugat ministrul.
Grecia ar putea beneficia si de "economii substantiale in privinta dobanzilor", ca urmare a costurilor mai mici de imprumut ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, a spus el.
Analistii estimeaza ca economia Greciei va inregistra in 2013 al saselea an de contractie economica.
Credtorii internationali, tarile zonei euro, FMI si Banca Centrala Europeana au acordat Greciei doua pachete de imprumuturi externe, in valoare totala... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 11:03
Primul ministru, Emil Boc a afirmat ca daca Romania nu va respecta indeplinirea tintelor pentru echilibrarea economiei, demisia sa va fi "pe masa".
Boc a fost intrebat, in cadrul unei emisiuni transmise de Pro TV, daca ia in calcul demisia in cazul in care tintele economice anuntate nu vor fi atinse, precum cresterea veniturilor la buget si finantarea deficitului.
"Evident ca demisia e intotdeauna pe masa in momentul in care aceste lucruri nu se respecta," a spus Boc, consimtind la termenul propus de prezentatori, jumatatea anului 2012.
Premierul a promis ca nu va permite o evolutie populista si electorala a bugetului pe 2012 si ca tinta sa va fi mentinerea Romaniei pe linia stabilitatii si responsabilitatii.
"Deadline-ul este in fiecare zi pentru ca in fiecare zi iti masori politicile prin performanta si performanta asteapta politici care sa fie atragatoare. Eu cred ca aceste analize nu trebuie facute o data la sase luni; ele trebuie facute periodic pentru ca nu mai asa poti sa te asiguri ca ramai in graficul stabilit. Sase luni este elementul in care ne-am referit si noi in acordul cu CE, FMI de a face evaluarile, pentru a vedea cum merg lucrurile in Europa", a mai spus premierul.
Conform acestuia, un guvern trebuie sa fie responsabil mereu, nu doar odata la sase luni. "Vreau sa stiti ca imi asum inclusiv cu pretul demisiei mentinerea stabilitatii macroeconomice a tarii," a spus Boc.
Boc: Nu am un alt mandat in vedere
Intrebat in emisiunea Pro... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 18:00
Banca Portugaliei a anuntat, vineri, ca insula Madeira, o mica regiune autonoma a tarii, a raportat in ultimii ani datorii cu 1,1 miliarde euro mai mici decat cele reale, situatie care pune noi presiuni asupra statului sa respecte tintele bugetare asumate prin programul de ajutor financiar extern, potrivit Mediafax.Potrivit bancii centrale, o evaluare a conturilor regiunii Madeira a aratat ca autoritatile insulei nu au raportat datorii de 1,1 miliarde de euro in perioada 2008-2010. Impactul acestei descoperiri asupra deficitului bugetar este estimat la 0,3% din PIB, scrie cotidianul Wall Street Journal.
UE si FMI au pus la dispozitia Portugaliei, in luna mai, un pachet de ajutor financiar de 78 miliarde de euro, dupa ce nivelul ridicat de indatorare al tarii a cauzat cresterea pana la un grad nesustenabil a costurilor de imprumut de pe pietele financiare.
Banca a calificat drept "grave" omisiunile si a adaugat ca nu cunoaste alte cazuri similare.
In prima parte a anului, UE a aratat ca regiunea Madeira este responsabila de un deficit de 500 de milioane de euro in finantele statului pe 2011.
Ultima descoperire va avea un impact negativ asupra capacitatii Portugaliei de a respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an, de 5,9% din PIB. Anul trecut, Portugalia a avut un deficit de 9,1% din PIB. mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 17:02
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca reducerea TVA este un obiectiv pe termen mediu si lung, iar aceasta masura ar putea fi luata dupa atingerea tintelor bugetare si imbunatatirea colectarii taxelor, precizeaza Mediafax."Nu am discutat despre aceasta posibilitate (de revenire a TVA la nivelul de 19%, n.r.). Abilitatea Romaniei de a reduce ratele la impozite in timp, la contributiile sociale sau TVA va depinde de doua lucruri.
Primul, de a atinge tintele bugetare, si apoi sa ai spatiu suplimentar care sa permita rate mai mici, fara a dauna perspectivei de a fi inauntrul marjei stabilite la Maastricht.
Al doilea lucru, pe masura ce lucram cu Guvernul la masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor existente, va exista spatiu potential pentru reducerea ratelor", a spus Franks.
Potrivit acestuia, reducerea taxelor nu este un obiectiv pe termen scurt, "ci mai degraba pe mediu si lung.
"Cel mai bun sistem fiscal are rate mici, dar toata lumea plateste si colectarea e foarte buna. Trebuie sa ai sisteme administrative foarte bune pentru a face acest lucru. De aceea, ceea ce sper eu in timp este ca pe masura ce indeplinim tintele de deficit, pe masura ce cresterea economica se imbuntateste si creste posibilitatea de colectare eficienta a taxelor, atunci va exista, la un moment dat, in viitor, spatiu sa analizam ratele de impunere si sa avem unele mai joase. Nu este un obiectiv pe termen scurt, ci mai degraba pe... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 12:40
Consiliul Fiscal (CF) sustine ca reducerea nivelului impozitului pe venit de la 16% la 10% comporta riscuri majore pentru indeplinirea tintelor bugetare pe termen mediu asumate in contextul programului economic sustinut de Fondul Monetar International, de Uniunea Europeana si de Banca Mondiala, informeaza NewsIn.Plenul Senatului a adoptat marti o propunere legislativa a 22 de senatori PDL pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, care prevede reducerea, incepand cu 1 ianuarie 2011, de la 16% la 10% a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse, urmand ca votul decizional sa fie acordat in Camera Deputatilor."Consiliul Fiscal isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca pasii procedurali prevazuti de Legea responsabilitatii fiscale nu au fost respectati, in conditiile in care avizul Consiliului referitor la respectivul act normativ nu a fost solicitat.
In plus, avizul Guvernului privind initiativa legislativa in cauza este negativ, iar aceasta nu este insotita de propuneri de compensare a impactului financiar asupra bugetului general consolidat, desi consecintele asupra echilibrului bugetar sunt majore", se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal, care solicita camerei decizionale - Camera Deputatilor - sa se asigure ca prevederile Legii responsabilitatii fiscale sunt respectate.De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca,... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 12:59
O delegatie a Fondului Monetar International si Comisiei Europene va sosi in Romania la inceputul saptamanii viitoare, pentru a discuta cu Guvernul in exercitiu despre proiectul de buget pentru 2010, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.
"Ne vom intalni la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentantii FMI si ai CE, pentru o discutie generala legata de proiectul de buget pentru 2010, de veniturile si cheltuielile prognozate pentru anul viitor. Unii membri ai delegatiei vor sosi luni, iar altii marti", a spus Pogea.
El a precizat ca, dupa discutia cu delegatia FMI si CE, va prezenta proiectul de buget intr-o reuniune informala a Guvernului, in care se va discuta si pe tema politicilor publice care trebuie incluse in document.
Ministrul interimar al Finantelor a asigurat din nou ca pentru luna decembrie au fost identificate fondurile de acoperire a obligatiilor statului si a aratat ca autoritatile au inceput deja sa pregateasca o strategie pentru asigurarea resurselor si in primul trimestru al anului viitor.
Miercuri, Pogea a declarat pentru MEDIAFAX ca proiectul de buget pentru 2010 este finalizat in proportie de 95% si va fi pus la dispozitia viitorului Guvern sub forma unui draft, pentru a fi completat cu politicile publice ale programului de guvernare.
O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar Romania nu a indeplinit toate... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 16:03