Deficitul public al Portugaliei se va situa in primul semestru intre 6,7% si 7,1% din PIB, cu mult peste tinta de 4,5% la care s-a angajat guvernul in fata creditorilor internationali, considera un grup de experti angajati ai Comisiei parlamentare pentru finante de la Lisabona.
"Daca aceste previziuni se confirma, masurile de consolidare fiscala prevazute nu vor fi suficiente pentru atingerea tintei de deficit bugetar", de 4,5% din PIB la sfarsitul anului, arata raportul elaborat de acesti experti si trimis deputatilor portughezi.
Diminuarea accentuata a veniturilor bugetare reprezinta principalul motiv avansat de acesti experti independenti care lucreaza pentru Comisia parlamentara pentru controlul finantelor publice.
Raportul intervine dupa publicarea saptamana trecuta a executiei bugetare pe primele sapte luni ale anului, ale carei date indica o scadere a incasarilor cu 3,5% pe intreaga perioada, indeosebi din cauza reducerii drastice a consumului.
Pe de alta parte, finantatorii Portugaliei (troica UE-FMI-BCE) au inceput marti cea de-a cincea misiune de evaluare a implementarii programului de austeritate si reforme cerut in schimbul imprumutului in valoare de 78 de miliarde euro acordat in mai 2011.
Severa cura de austeritate a aruncat economia portugheza in recesiune, cu o contractie stimata pentru acest an de 3%, pe fondul unei rate record a somajului, in prezent de 15%.
Un responsabil al Partidului Socialist, principala formatiune din opozitie, a... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 11:07
Liderii UE incearca in Spania o noua strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, acordand un termen mai indelungat pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce masurile dure de austeritate au starnit valuri de proteste si o nemultumire profunda in Grecia, potrivit unei analize Bloomberg.
Termenul pana la care premierul spaniol Mariano Rajoy trebuie sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB a fost extins cu un an, pana in 2014. Guvernul de la Madrid a anuntat recent noi masuri de austeritate cu un impact de 65 miliarde euro asupra deficitului, precum cresterea TVA de la 18% la 21%, scaderea ajutoarelor de somaj si reducerea numarului consilierilor de pe langa autoritatile locale cu o treime.
Totodata, Europa a acceptat sa ridice tinta de deficit bugetar a Spaniei pentru acest an la 6,3% din PIB, de la 5,3% din PIB, insa au recomandat Madridului sa accelereze scaderea indicatorului.
Concesiile acordate Spaniei de UE incurajeaza sperantele Irlandei si Portugaliei ca ar putea obtine la randul lor mai mult timp pentru ajustarea finantelor publice, dupa ce strategia dura promovata de Germania in cazul Greciei a declansat miscari violente impotriva austeritatii.
"Europenii invata din propriile greseli. Batul este necesar, dar momeala este si ea de folos", comenteaza Christian Schultz, senior economist la Berenberg Bank, Londra, si fost oficial al Bancii Centrale Europene (BCE).
Actiunile spaniole au inchis miercuri in urcare, iar costurile de... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 09:46
Respectarea tintei deficitului bugetar de catre Portugalia ar putea sa nu mai fie cea mai buna strategie, daca declinul economic va depasi asteptarile, potrivit raportului publicat joi de FMI, dupa vizita de evaluare efectuata in februarie, transmite Reuters.
Raportul nu cere reducerea tintei pentru deficit, de 4,5% din PIB, stabilita in programul de finantare convenit de Portugalia cu UE si FMI, dar semnaleaza ingrijorarea legata de scaderea cererii pe piata mondiala si de impactul masurilor de austeritate asupra economiei.
FMI precizeaza totusi ca tinta stabilita pentru acest an poate fi indeplinita.
Creditorii din UE ai Portugaliei au sustinut pana acum ca respectarea stricta a obiectivelor convenite si reformele reprezinta solutiile pentru problemele economice ale tarii.
In raport se arata ca valoarea programului de sustinere, de 78 de miliarde de euro, este suficienta, iar Portugalia va fi capabila sa revina pe piata de obligatiuni la sfarsitul lui 2013.
Unii investitori se tem ca Portugalia va urma drumul Greciei si va avea nevoie de un nou ajutor.
FMI considera ca principalul risc este ca recesiunea sa depaseasca asteptarile, partial din cauza problemelor economice din zona euro, principala piata externa a tarii.
In acest caz, seful misiunii FMI in Portugalia, Abebe Selassie, considera ca urmarirea stricta a tintei de deficitului bugetar nu ar fi cea mai buna solutie.
Totusi, el a avertizat ca Portugalia nu-si permite sa rateze vreo tinta din... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 21:04
Banca Portugaliei a anuntat, vineri, ca insula Madeira, o mica regiune autonoma a tarii, a raportat in ultimii ani datorii cu 1,1 miliarde euro mai mici decat cele reale, situatie care pune noi presiuni asupra statului sa respecte tintele bugetare asumate prin programul de ajutor financiar extern, potrivit Mediafax.Potrivit bancii centrale, o evaluare a conturilor regiunii Madeira a aratat ca autoritatile insulei nu au raportat datorii de 1,1 miliarde de euro in perioada 2008-2010. Impactul acestei descoperiri asupra deficitului bugetar este estimat la 0,3% din PIB, scrie cotidianul Wall Street Journal.
UE si FMI au pus la dispozitia Portugaliei, in luna mai, un pachet de ajutor financiar de 78 miliarde de euro, dupa ce nivelul ridicat de indatorare al tarii a cauzat cresterea pana la un grad nesustenabil a costurilor de imprumut de pe pietele financiare.
Banca a calificat drept "grave" omisiunile si a adaugat ca nu cunoaste alte cazuri similare.
In prima parte a anului, UE a aratat ca regiunea Madeira este responsabila de un deficit de 500 de milioane de euro in finantele statului pe 2011.
Ultima descoperire va avea un impact negativ asupra capacitatii Portugaliei de a respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an, de 5,9% din PIB. Anul trecut, Portugalia a avut un deficit de 9,1% din PIB. mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 17:02