Romania se incadreaza in tinta de deficit in 2017, iar valoarea de 3,2% din PIB comunicata joi de Eurostat a fost calculata pe baza soldului ESA, ajustat sezonier, si raportata la PIB-ul din trimestrul I, trimestrul in care se inregistreaza de obicei cea mai redusa valoare nominala, sustine Ministerul de Finante.
"Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar in trimestrul I 2017 pentru Romania facem urmatoarele precizari: valoarea comunicata de 3,2% din PIB este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectand componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare din 2016, si raportata la PIB din trimestrul I, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei cea mai redusa valoare nominala din cele 4 trimestre ale anului.
In 2016, PIB in trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei, in timp ce valoarea cea mai ridicata a PIB-ului trimestrial s-a inregistrat in trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei", spun reprezentantii Ministerului Finantelor.
De asemenea, in datele publicate de Eurostat se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,6% din PIB in trimestrul II 2016, in timp ce valoarea inregistrata in trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB, se mai arata in comunicat.
"Raportat la perioada comparabila din 2016 (trimestrul I), se observa ca deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 pp la 3,2% din PIB, ceea ce sugereaza ca tinta de deficit pentru finalul anului 2017 este in program",... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 14:45
5 state membre UE vor rata cu siguranta tinta de deficit bugetar de 3% stabilita in cadrul acordului comun din blocul comunitar. Alte trei state sunt vazute de catre economisti ca mergand la limita in respectarea acestei tinte pe anul in curs.
Conform Bloomberg, Marea Britanie, Franta, Spania, Grecia si Croatia vor rata in acest an tinta de deficit bugetar, in vreme ce Romania, Finlanda si Polonia se apropie periculos de acest plafon.
Franta, o boala cronica
Pentru Franta, problema depasirii limitei de deficit bugetar incepe sa se cronicizeze, acesta fiind al noualea an consecutiv in care nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica semnat in 1998.
De atunci si pana in prezent, 25 de state europene au incalcat in diverse perioade bariera de 3% a deficitului bugetar asumat, doar Suedia, Estonia si Luxemburg reusind sa se incadreze mereu in tinta propusa.
Inclusiv Germania, considerata motorul economiei din zona euro, a fost nevoita sa incalce principiile care stau la baza Pactului, in 2009 si 2010, ca urmare a situatiei generate de criza economica. De altfel, in acea perioada, nu mai putin de 22 de state s-au aflat in aceeasi situatie.
Premierul francez, Michel Sapin, a afirmat ca tara sa va reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar incepand cu anul viitor, acesta fiind si termenul limita dat Parisului de catre Comisia Europeana, dar analistii economici nu privesc cu acelasi optimism... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 11:05
Franta are ca obiectiv realizarea unor economii la buget de aproximativ 28 miliarde de euro in 2014 si 2015, pentru a restabili situatia finantelor publice, a declarat marti ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici.
Guvernul nu a reusit sa gaseasca un echilibru adecvat intre majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor, pentru a reduce deficitul bugetar fara a afecta economia aflata in recesiune, transmite Reuters.
Vorbind inaintea unei dezbateri parlamentare asupra proiectului de buget pe 2014, ministrul francez de Finante a explicat ca Guvernul vrea sa faca economii de 14 miliarde de euro in 2014.
"Acest Guvern va reduce semnificativ cheltuielile", a declarat Moscovici la postul de televiziune BFMTV, adaugand ca si in 2015 economiile vor fi similare cu nivelul planificat pentru 2014.
Moscovici a avertizat ca unele taxe ar putea creste pentru restabilirea situatia finantelor publice desi este prea devreme sa anunte despre ce taxe este vorba.
Guvernul are ca obiectiv mentinerea unui deficit public de 3,7% din PIB in acest an.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta de Curtea de Conturi se arata ca Franta are sanse mici sa atinga tinta revizuita de deficit bugetar fixata pentru acest an si va trebui sa faca eforturi cu reducerea cheltuielilor publice daca vrea sa scada deficitul public sub 3% din PIB pana in 2015.
In raportul sau, Curtea de Conturi subliniaza ca in conditiile in care exista riscul ca economia sa se contracte in acest an,... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:57
Guvernul francez trebuie sa faca reduceri bugetare de inca cinci miliarde de euro in 2014 pentru a reduce deficitul bugetar la cel mult 3% din PIB.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a solicitat astfel ministrilor din guvernul sau "reforme structurale ambitioase pentru reducerea cheltuielilor din fiecare minister si agentie".
Saptamana trecuta, ministrul Bugetului, Jerome Cahuzac, a recunoscut ca anii 2013 si 2014 sunt dificili pentru Franta, intrucat la sfarsitul anului viitor deficitul bugetar trebuie sa se inscrie in tinta de 3% din PIB.
Potrivit Comisiei Europene, la sfarsitul acestui an Franta va inregistra un deficit bugetar de 3,7% din PIB, dar in conditiile politicilor in vigoare acesta ar putea creste anul viitor la 3,9%.
Initial, Franta s-a angajat sa atinga tinta de deficit chiar in exercitiul bugetar din anul in curs, dar in contextul deteriorarii situatiei economice a cerut Comisiei Europene un ragaz de inca un an, promitand noi masuri de austeritate. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 14:57
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.
Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.
Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.
In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.
La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.
"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
Franta ia in calcul reducerea taxelor pentru afacerile mici, din 2013, dupa ce guvernul s-a confruntat cu un val de proteste din partea antreprenorilor francezi. Anuntul a fost facut chiar de catre ministrul de Finante, Pierre Moscovici.
Taxele noi prevedeau aducerea impozitelor de la cresterea capitalului companiilor foarte aproape de nivelul impozitului pe profit, scrie Reuters.
Franta se pregateste pentru cel mai dur buget din ultimele trei decenii
Vestea reducerii vine dupa ce Hollande a anuntat un plan de micsorare a deficitului bugetar cu 30 de miliarde de euro. Aceasta suma era impartita intre scaderea cheltuielilor bugetare cu 10 miliarde, cresterea taxelor pentru companii cu alte 10 miliarde si impozitarea persoanelor fizice instarite cu alte 10 miliarde.
Analistii considerau deja aceasta tinta a francezilor foarte ambitioasa, iar renuntarea la aceasta marire a impozitului ar insemna o scadere de doua miliarde de euro din veniturile prevazute de bugetul de stat pentru 2013. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 16:27
Ministerul francez de Finante, Pierre Moscovici, a anuntat ca bugetul statului francez este foarte greu de construit si ca in principal, una dintre modificari prevede cresterea taxelor pentru miliardari si protejarea companiilor mici.
"Bugetul este greu de construit. Nu vreau ca Franta sa ajunga in situatia Spaniei, cu dobanzi foarte mari la plata datoriei, care ar afecta cresterea economica", a spus ministrul la postul de televiziune France 3.
Cresterile de taxe vor viza in principal francezii bogati si companiile mari, urmand sa protejeze companiile mici si mijlocii, a spus Moscovici.
Taxa lui Hollande ii goneste pe cei bogati din Franta
Guvernul francez intentioneaza sa prezinte vineri bugetul pentru anul urmator. Una dintre masurile contestate puternic prevede impunerea unei taxe de 75% persoanelor cu venituri de peste un milion de euro pe an.
Proiectul de buget al Frantei pentru anul 2013 va tinti un deficit de 3% din PIB, in scadere de la nivelul de 4,5% estimat pentru acest an, a declarat ministerul francez de Finante, Pierre Moscovici.
Franta va reduce in 2013 cheltuielile publice cu 10 miliarde de euro, excluzand plata dobanzilor pentru datoria tarii si pensii, pentru a indeplini tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, a anuntat, la inceputul lunii septembrie, presedinele Frantei, Francois Hollande.
Franta reduce cheltuielile cu 10 miliarde de euro in 2013
Somajul din Franta a crescut in trimestrul al doilea la maximul ultimilor 13 ani,... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 09:25
Franta va reduce in 2013 cheltuielile publice cu 10 miliarde de euro, excluzand plata dobanzilor pentru datoria tarii si pensii, pentru a indeplini tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, a anuntat vineri seful statului francez, Francois Hollande.
"Cheltuielile, excluzand serviciul datoriei si pensiile, vor fi stabilizate in termeni nominali, ceea ce ne va permite sa economisim peste 10 miliarde de euro (12,64 miliarde de dolari)", a afirmat oficialul francez, transmite Reuters.
Guvernul francez anunta in iulie ca intentioneaza sa stranga 7,2 miliarde de euro in 2012 prin majorarea taxelor pentru companii si gospodariile instarite, in incercarea de a acoperi deficitul provocat de o crestere economica anemica.
Principala masura inclusa in proiectul de rectificare a bugetului este o suprataxa "exceptionala" de 2,3 miliarde de euro care va fi platita in acest an de gospodariile care castiga mai mult de 1,3 milioane euro pe an. In plus, va fi introdusa o taxa speciala pentru marile banci si companii energetice care ar urma sa aduca alte 1,1 miliarde de euro. De asemenea, va fi eliminata scutirea de la plata cotizatiilor sociale pentru orele suplimentare, iar taxa pentru tranzactiile financiare va fi dublata pana la 0,2%.
Curtea de Conturi a avertizat recent ca Franta va fi nevoita sa gaseasca intre sase si zece miliarde de euro in acest an si nu mai putin de 33 de miliarde de euro in 2013 pentru a-si atinge tintele de deficit convenite cu Uniunea Europeana, in caz... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 17:39
FMI estimeaza ca Franta ar putea rata tinta de deficit bugetar in cazul in care nu va adopta masuri de reducere a cheltuielilor pe termen mediu, potrivit Mediafax.
In conditiile in care Franta se apropie de alegerile prezidentiale din aprilie, FMI sustine o propunere a presedintelui Nicolas Sarkozy de introducere in Constitutie a obligativitatii bugetului echilibrat, respinsa cu vehementa de Partidul Socialist.
Sarkozy si-a pus in joc reputatia cu angajamentul de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% din PIB anul trecut la nivelul de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al zonei euro, pana in 2013.
In raportul anual privind economia franceza, FMI anticipeaza ca economia franceza va rata estimarile guvernamentale privind cresterea si veniturile fiscale.
Fondul se asteapta ca deficitul bugetar sa scada de la 5,7% in acest an la 4,8% in 2012, fara sa ajunga insa sub 3,8% din PIB in 2013.
"Potrivit estimarilor actuale ale FMI, atingerea tintei de deficit de 3% din PIB necesita noi masuri", se arata in raport.
Potrivit Fondului, singura optiune este ca guvernul sa reduca cheltuielile, avand in vedere ca impozitele din Franta sunt printre cele mai ridicate din Europa.
Franta are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar si al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim "AAA".
Potrivit raportului, Franta nu isi poate permite ratarea tintelor fiscale pe termen mediu, avand in vedere necesitatea de consolidare a aplicarii Pactului... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 23:40