5 state membre UE vor rata cu siguranta tinta de deficit bugetar de 3% stabilita in cadrul acordului comun din blocul comunitar. Alte trei state sunt vazute de catre economisti ca mergand la limita in respectarea acestei tinte pe anul in curs.
Conform Bloomberg, Marea Britanie, Franta, Spania, Grecia si Croatia vor rata in acest an tinta de deficit bugetar, in vreme ce Romania, Finlanda si Polonia se apropie periculos de acest plafon.
Franta, o boala cronica
Pentru Franta, problema depasirii limitei de deficit bugetar incepe sa se cronicizeze, acesta fiind al noualea an consecutiv in care nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica semnat in 1998.
De atunci si pana in prezent, 25 de state europene au incalcat in diverse perioade bariera de 3% a deficitului bugetar asumat, doar Suedia, Estonia si Luxemburg reusind sa se incadreze mereu in tinta propusa.
Inclusiv Germania, considerata motorul economiei din zona euro, a fost nevoita sa incalce principiile care stau la baza Pactului, in 2009 si 2010, ca urmare a situatiei generate de criza economica. De altfel, in acea perioada, nu mai putin de 22 de state s-au aflat in aceeasi situatie.
Premierul francez, Michel Sapin, a afirmat ca tara sa va reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar incepand cu anul viitor, acesta fiind si termenul limita dat Parisului de catre Comisia Europeana, dar analistii economici nu privesc cu acelasi optimism... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 11:05
Deficitul bugetar a urcat dupa primele trei luni la 4,19 miliarde de lei, reprezentand 0,67% din PIB, si s-a incadrat in tinta convenita cu FMI pentru aceasta perioada, de 4,5 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finantelor.
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa doua luni cu un deficit de 2,44 miliarde de lei ( 0,39% din PIB).
Veniturile bugetare au totalizat 47,04 miliarde de lei (7,5% din PIB) la finele lunii martie si au fost cu 3% mai nari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe categorii de venituri, incasarile din TVA au fost mai mari cu 9,5%, iar cele din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale cu 11,5% si, respectiv 3,6%, datorita cresterii veniturilor salariale ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor bugetarilor si a majorarii salariului minim de la 1 februarie.
Accizele au crescut (+9,3%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 4,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a modificarii termenelor de regularizare a platilor din anul anterior si a introducerii noilor provizioane prudentiale la banci potrivit normelor contabile internationale.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate, care au urcat cu 4,7 %.
Veniturile nefiscale... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 09:15
Romania va intampina probleme serioase in a respecta prevederile Pactului Euro Plus, se arata in studiul 'Adoptarea Pactului Euro Plus: implicatii asupra politicii fiscale a Romaniei', realizat de Institutul European din Romania.
"Cu toate ca Romania poate face fata deocamdata datoriei publice acumulate, este evident ca rata de crestere a acesteia din ultimii trei ani nu poate fi sustinuta. Raportul datorie publica/PIB a crescut de la 18% la sfarsitul anului 2008 la peste 34% la sfarsitul anului 2010 si ar putea ajunge aproape de 40% in 2011.
Mai ingrijorator decat viteza de crestere este faptul ca imprumuturile din sectorul public au fost directionate catre plata cheltuielilor curente si nu catre investitii. In acest fel imprumuturile nu aduc venituri viitoare, asa cum s-ar intampla in cazul directionarii lor catre investitii, de exemplu", se arata in document.
Potrivit documentului, situatia deficitului bugetar este, fara indoiala, si mai grava.
"Tinta de cel mult 3% deficit bugetar incepand cu 2012 se va dovedi dificil de atins si greu de mentinut pe termen lung. In lipsa unor reforme structurale in sectorul public, nivelul scazut al veniturilor guvernului (ca pondere in PIB) si nivelul ridicat al cheltuielilor obligatorii vor face acest obiectiv greu de atins, daca nu se implementeaza reforme structurale in sectorul public.
Intre 1993 si 2010, raportul mediu dintre cheltuielile sectorului public si PIB a fost de 34,3%, in timp ce raportul mediu dintre... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 17:47
Respectarea tintei deficitului bugetar de catre Portugalia ar putea sa nu mai fie cea mai buna strategie, daca declinul economic va depasi asteptarile, potrivit raportului publicat joi de FMI, dupa vizita de evaluare efectuata in februarie, transmite Reuters.
Raportul nu cere reducerea tintei pentru deficit, de 4,5% din PIB, stabilita in programul de finantare convenit de Portugalia cu UE si FMI, dar semnaleaza ingrijorarea legata de scaderea cererii pe piata mondiala si de impactul masurilor de austeritate asupra economiei.
FMI precizeaza totusi ca tinta stabilita pentru acest an poate fi indeplinita.
Creditorii din UE ai Portugaliei au sustinut pana acum ca respectarea stricta a obiectivelor convenite si reformele reprezinta solutiile pentru problemele economice ale tarii.
In raport se arata ca valoarea programului de sustinere, de 78 de miliarde de euro, este suficienta, iar Portugalia va fi capabila sa revina pe piata de obligatiuni la sfarsitul lui 2013.
Unii investitori se tem ca Portugalia va urma drumul Greciei si va avea nevoie de un nou ajutor.
FMI considera ca principalul risc este ca recesiunea sa depaseasca asteptarile, partial din cauza problemelor economice din zona euro, principala piata externa a tarii.
In acest caz, seful misiunii FMI in Portugalia, Abebe Selassie, considera ca urmarirea stricta a tintei de deficitului bugetar nu ar fi cea mai buna solutie.
Totusi, el a avertizat ca Portugalia nu-si permite sa rateze vreo tinta din... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 21:04
Deficitul bugetului general consolidat s-a ridicat anul trecut la 4,35% din Produsul Intern Brut, usor sub tinta de 4,4% din PIB convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.
"Datele pentru intregul an releva ca deficitul bugetar a fost de 4,35% din PIB, cu putin sub tinta stabilita", au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.
Guvernul a anuntat, la inceputul acestui an, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB.
La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie.
In conditiile in care tinta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost de 4,4% din PIB in baza cash, acest lucru presupune ca statul a avut in ultima luna un spatiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile incasate de 1,4% din PIB, adica echivalentul a peste 7,7 miliarde lei.
Surse oficiale au declarat, la sfarsitul anului trecut, ca autoritatile publice locale, in special primarii PDL, au primit informatii ca deficitul bugetar se situeaza la sfarsitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB si au exercitat presiuni asupra Ministerului Finantelor pentru a primi mai multi bani pe final de an.
Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, declara in acea perioada ca datele estimative indica pentru 2011 o rata de crestere economica de 1,7%... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 15:56
Autoritatile elene au anuntat vineri ca vor rata tinta de deficit bugetar pe 2011 - de 7,4%, deficitul pe anul fiscal in curs fiind de 9%.
Deficitul bugetar al Greciei pe 2011 va fi de 9% din Produsul Intern Brut (19,68 miliarde de euro), ratand tinta de 7,4% (17,1 miliarde de euro) stabilita impreuna cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Pentru 2012, Atena intentioneaza sa-si stabileasca doua tinte de deficit bugetar. Una dintre tinte este de 6,7% din PIB (14,2 miliarde de euro), dar aceasta cifra nu tine cont si de discutiile privind reducerea datoriei Greciei cu 100 de miliarde de euro fata de creditorii privati. Cea de-a doua tinta, care ia in calcul si reducerea datoriei, este de 5,4% din Produsul Intern Brut (11,43 miliarde de euro).
Bugetul pe 2012, care a fost prezentat vineri Parlamentului, prevede o contractare a economiei cu 2,5%, dar si o reducere a cheltuielilor bugetare in cel de-al patrulea an de recesiune. Parlamentul de la Atena urmeaza sa voteze bugetul pe 2012 la 7 decembrie. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 14:31
Tinta de deficit bugetar pe cash pentru anul 2012 este inca in discutie cu Misiunea Fondului Monetar International (FMI), a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Dupa intalnirea de miercuri a liderilor Coalitiei cu oficialii FMI, in presa au aparut informatii conform carora guvernul si FMI discuta despre un deficit bugetar pentru anul 2012 de 1,9-2,1% din PIB. "Cifrele nu sunt batute in cuie, inca negociem. Concluziile le vom prezenta marti", a spus Ialomitianu.
Ministrul Finantelor Publice a mai spus ca nu a discutat cu oficialii FMI la aceasta evaluare despre impozitarea marilor averi. "Este un proiect al UNPR pe care Coalitia il sustine. Nu am discutat cu Misiunea FMI despre impozitarea averilor", a afirmat Ialomitianu. mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 16:37
Guvernul se pregateste sa refaca proiectul de buget pe 2012, dupa ce FMI a redus prognozele initiale de crestere economica la aproximativ 2%. Prin urmare, anul 2012 se anunta unul cu noi surprize economice. Fiind an electoral, autoritatile se vad nevoie sa umble "cu manusi" la impozite si taxe. Cu toate acestea, cheltuielile si veniturile trebuie taiate, au anuntat autoritatile.In opinia economistului Mircea Cosea, procesul de crestere a taxelor si a impozitelor va fi stopat de interese electorale, insa autoritatile nu vor ezita sa taie in continuare din cheltuielile cu personalul.
"Vor continua restructurarile masive, pe baza de contracte colective, in special la societatile cu capital majoritar de stat, la Caile Ferate, in domenii ale serviciilor de productie.
Oricat de mult s-ar stradui Guvernul, nu va face progrese importante in introducerea managementului privat in 2012", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, vor creste indirect cheltuielile populatiei prin ridicarea costului la gigacalorie.
De asemenea, economistul spune ca vom asista la o crestere a impozitelor locale, mai ales la nivelul proprietatilor si al automobilelor. In plus, se va pune un accent mai mare pe taxele ecologice.
"Anul 2012 va fi un test pentru Guvern pentru ca este an electoral si probabil ca va exista tentatia sa se cheltuiasca pentru fel de fel de bazine si asfaltari de sate.
Sper ca va exista totusi ratiune, iar investitiile se vor orienta spre domeniile care... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 18:58
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca tintele de deficit bugetar pentru 2011 si 2012 sunt realizabile,datorita politicilor actuale,insa trebuie continuate reformele, mai ales in ce priveste imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor, informeaza NewsIn."Noul acord se va concentra pe promovarea cresterii economice si crearea locurilor de munca si pe mentinerea, in acelasi timp, a acelei sustenabilitati.
Tintele de deficit fiscal cash vor ramane neschimbate, la 4,4% din PIB in 2011 si 3% in 2012. Politicile actuale fac ca aceste obiective privind deficitul sa fie realizabile.
Cu toate acestea, reformele trebuie continuate, mai ales in ceea ce priveste imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor existente in sectoarele sanatate si cheltuieli de capital", a mentionat Franks.
Acesta a adaugat ca, pentru a genera o crestere sustenabila mai mare, trebuie imbunatatita functionarea sectorului public, mai ales in ceea ce priveste intreprinderile de stat, creand, in acelasi timp, conditii pentru investitii majore ale sectorului privat.
Totodata, Jeffrey Franks a precizat ca inca exista probleme majore la nivelul arieratelor, numai cele ale companiilor de stat totalizand 5% din PIB, iar noul program va cuprinde un criteriu de performanta privind arieratele. mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 12:33