Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este surprinsa de decizia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene "de a trata cu rigiditate" decizia Guvernului privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiei de asigurari sociale pentru angajatori, arata un comunicat AOAR.
AOAR considera ca masura poate genera noi locuri de munca si "se asteapta ca, atat specialistii romani cat si cei ai FMI, BM, si CE sa aiba o abordare mai larga a acestei masuri".
"AOAR continua sa sustina ferm adoptarea de catre Guvern a acestei masuri, chiar in divergenta cu opiniile troicii, cu atat mai mult cu cat chiar Parlamentul European a constatat in 2014 existenta unor divergente intre politica FMI si obiectivele UE. AOAR considera ca Romania trebuie sa-si stabileasca o politica ambitioasa de stimulare a factorilor de crestere economica, printre care munca si numarul locurilor de munca, domeniu in care fiscalitatea este impovaratoare", arata comunicatul.
Oamenii de afaceri cer, de asemenea, Guvernului "sa-si asume raspunderea unor masuri care sa consolideze cresterea economica realizata pana in prezent, amanand aplicarea altor masuri de protectie sociala, asigurand in primul rand reluarea finantarii investitiilor si a a cofinantarilor necesare utilizarii fondurilor din bugetul UE".
CAS scade cu 5 puncte din octombrie, fara acordul FMI
Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca Guvernul va trimite saptamana viitoare Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS cu... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 15:53
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
"Ajustarea bugetara a continuat in 2013 luand, totodata, in considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plati arieratele de la nivelul autoritatilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele in sectorul de sanatate si de a creste considerabil cofinantarea nationala in vederea asigurarii unei rate mai mari de absorbtie a fondurilor europene. Aprobarea de catre board-ul FMI a celor doua evaluari confirma sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum si directia buna in care se indreapta reformele structurale", sustine Guvernul in comunicat.
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.
"Romania face progrese solide in cadrul acordului stand by preventiv. Cresterea economica a atins um maxim postcriza in 2013, deficitul de cont curent a fost redus... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 08:54
Programul cu Romania se mentine in parametri si toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost indeplinite, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter.
Timp de doua saptamani, Misiunea FMI a efectuat la Bucuresti prima evaluare a noului acord cu Romania, s-a ajuns la un acord tehnic, iar evaluarea trebuie aprobata de Board-ul FMI.
Schaechter a precizat ca a fost revizuita in sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea interna se mentine inca slaba, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.
Dezinflatia a fost mai puternica decat se estima si reflecta scaderea preturilor produselor agroalimentare, iar proiectia de inflatie pentru 2013 este de 2%.
Pentru 2014, estimarile indica un avans al PIB de 2,2% si un deficit de cont curent de 1,8%.
Oficialul FMI a mai spus ca tinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost indeplinita, precum si tinta de arierate ale administratiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectand cererea slaba, dar mai ales profitabilitatea slaba a economiei, mai ales a sectorului bancar.
Stire in curs de actualizare mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 10:22
Ministrii Cabinetului Ponta discuta sambata, la Ministerul Finantelor Publice, cu misiunea Fondului Monetar International angajamentele care vor fi prevazute in Scrisoarea de intentie pentru noul acord al Romaniei cu institutia financiara internationala.
Discutiile au inceput in jurul orei 10.00, iar primii ministri care au participat la intalnirea cu delegatia FMI au fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, precum si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Daniel Daianu.
De asemenea, reprezentantii ministerelor vor discuta si despre rectificarea bugetara programata pentru finele lunii iulie, la minister fiind prezent si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ministrul Sanatatii a declarat, dupa intalnire, ca reprezentantii FMI sprijina reforma in sanatate si ca s-a ajuns la un acord in privinta unor aspecte.
"Am inteles ca doresc sa sprijine reforma in sanatate. Am cazut de acord asupra unor aspecte. Vom vedea care va fi forma finala", a spus Nicolaescu.
La randul sau, Daniel Daianu a precizat ca un nou acord este util in actualul context economic international.
"Un nou acord este extrem de util deoarece contextul economic international ramane extrem de complicat. Trebuie sa venim cu noi masuri de protectie.(...) Se discuta mult despre ce se intampla cu creditul bancar, cum pot fi ajutate IMM-urile, deoarece... mai mult
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 16:31
Reprezentantii misiunii FMI analizeaza performantele Romaniei in ceea ce priveste evaluarile a sasea si a opta din cadrul Acordului de imprumut. Premierul Victor Ponta se arata increzator si a declarat ca toate tintele au fost atinse. Nu de aceeasi parere sunt si specialistii in economie, care arata bilele negre ce se pot regasi in raportul FMI.
Conducerea FMI analizeaza daca Guvernul si-a indeplinit angajamentele si va decide evolutia viitorul Acordului. Analistul economic Constantin Rudnitchi crede ca intelegerea cu Fondul ar trebui sa continuie, dar nu "neaparat din cauza banilor", ci mai degraba pentru ca acordul cu FMI aduce "credibilitate Romaniei" si reprezinta un avertisment pentru guvernanti.
La solicitarea Business24 analistul economic Constantin Rudnitchi a identificat tintele atinse de Romania si a enumerat si angajamentele promise, dar neonorate de statul roman, in relatia cu FMI.
Bile albe
Arieratele. In acest moment, tinta referitoare la arierate ar fi fost atinsa dar Constantin Rudnitchi crede ca ar trebui facuta, mai degraba, "o radiografie" a arieratelor. Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara la sfarsitul lunii mai, ca tinta achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente si ca promite ca acestea vor fi indeplinite.
La companiile de stat monitorizate in cadrul programului, arieratele s-au situat la sfarsitul anului trecut la 2% din PIB, peste plafonul indicativ din program... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:21
Board-ul Fondului Monetar International analizeaza, miercuri, concluziile raportului final asupra Acordului cu Romania si este de asteptat ca acesta sa fie unul pozitiv, se arata intr-un raport al ING Bank Romania.
"Board-ul FMI este asteptat sa ofere astazi concluziile raportului final asupra Acordului SB cu Romania. Surse oficiale anonime au fost citate de presa in legatura cu reusita reducerii arieratelor pana la nivelul tinta agreat cu FMI, marcand astfel indeplinirea unuia dintre cele mai dificile angajamente ale acordului, pe langa cel legat de privatizarea CFR Marfa, realizata saptamana trecuta.
Astfel, este de asteptat ca raportul final sa fie unul pozitiv, fapt ce credem ca a fost deja inclus in tonul pozitiv al pietei valutare", se spune in raportul bancii.
Analistii ING Bank Romania sustin ca leul s-a intarit cu circa 1% marti, pana in jurul nivelului de 4,4850/euro la finalul sedintei, evoluand in linie cu prognoza lor.
"Desi aceasta miscare s-a inscris in tendinta regionala, aprecierea monedei locale a fost mai pronuntata decat cea a monedelor regionale (0,6% pentru forint, nici o schimbare pentru zlot).
Mai mult, volumele din piata locala au depasit cu mult media zilnica din acest an, marcand astfel inca o diferenta fata de pietele valutare CEE ieri. Luand toate acestea in calcul, credem ca este probabil ca intarirea leului sa fi fost alimentata de apropierea termenului limita pentru plata licentelor telecom, iar leul s-ar putea mentine pe o... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:58
Boardul Fondului Monetar International (FMI) analizeaza, miercuri, ultimele doua evaluari (a saptea si a opta) ale acordului cu Romania, potrivit programului postat pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale.
Seful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat la inceputul anului ca acordul Romaniei cu FMI va expira si nu va exista o alta intelegere, daca autoritatile romane nu indeplinesc preconditiile asumate pana in luna iunie.
Acestea vizau reducerea arieratelor, management privat la companiile de stat, privatizarea CFR Marfa, listarea secundara a unui pachet de actiuni Transgaz, demararea listarii companiei energetice Oltenia.
La inceputul lunii iunie, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara pentru Agerpres ca a fost prevazut un plafon de 800 milioane lei de imprumuturi pentru autoritatile locale, pentru achitarea arieratelor. In prima faza au fost alocate 500 milioane lei, iar suma a fost suplimentata, ulterior, pana la 680 milioane lei, dupa care plafonul a fost ridicat la 800 milioane lei.
De asemenea, Chitoiu a precizat ca, din fondul de rezerva bugetara la dispozitia premierului, au fost alocate 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor in domeniul sanatatii, altele decat cele pe care le avea Casa de Sanatate.
Potrivit ministrului de resort, pana la mijlocul lunii iunie, arieratele se vor apropia de tinta asumata cu FMI.
De asemenea, conditionalitatea privind privatizarea CFR Marfa a fost indeplinita, dupa ce,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:50
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucuresti, anunta premierul Victor Ponta, surse oficiale aratand ca vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania si fiind deja pregatita, inaintea board-ului in care se se va constata efectiv daca criteriile sunt indeplinite.
Cu ocazia acelei vizite va fi mentionata si problema incheierii unui nou acord, adauga sursele citate.
In scrisoarea transmisa Fondului Monetar International (FMI) in aceasta saptamana se arata ca Guvernul nu a indeplinit mai multe criterii de performanta, ca a solicitat in trecut o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie, si ca "solicita derogari" pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat acordul sa fie incheiat cu succes.
"Pentru a avea timpul necesar implementarii masurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie 2013. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala, dar si masurile corective adoptate, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite si finalizarea evaluarilor sapte si opt", se afirma in documentul datat la 10 iunie si postat pe site-ul Mediafax.
Acordul cu FMI se va incheia in orice conditii, Consiliul Director al Fondului urmand sa analizeze pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 09:28
Autoritatile romane au ratat tintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat si autoritatilor locale si activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer.
"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic. Am convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.
Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi. Guvernul poate sa isi intensifice eforuturile de a capata finantare de la UE pentru proiecte de infrastructura, practic o forma de intrari de capital care ar ajuta economia".
Potrivit lui de Vrijer, tinta de deficit pe cash a fost ratata din cauza rambursarilor de fonduri europene in 2012. Aceasta problema a fost rezolvata la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat in decembrie, ci vor intra in februarie-martie 2013.
"Privim ratarea tintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectiva din cauza unei politici fiscale gresite, ci din cauza unor intarzieri in intrarea unor sume", a explicat oficialul FMI.
Acesta a mentionat ca au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul anului trecut si intarzieri in reformele structurale.
"Au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul lui 2012 si au fost intarzieri in reformele structurale. Guvernul a cerut o amanare de trei... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:20