Experienta primului job poate avea un puternic impact emotional asupra unui proaspat absolvent de facultate. De la cautarile unui loc de munca in domeniul de specialitate pana la depunerea CV-urilor si interviurile de angajare, fiecare moment te poate pregati pentru ce inseamna o profesie.
Pentru a obtine un job si pentru a face performanta, pe langa cunostintele pe care trebuie sa le ai in domeniul ales, este important sa cunosti care sunt drepturile si obligatiile unui angajat si care este comportamentul potrivit la interviul de angajare si, ulterior, la locul de munca.
Drepturile si obligatiile unui angajat
Odata intrat in campul muncii, seriozitatea este una dintre calitatile pe care le cauta angajatorii de la salariati. Cele mai multe dintre drepturile si obligatiile unui angajat sunt reglementate in legislatie. Astfel, potrivit Codului Muncii, un salariat are, printre altele, dreptul la salarizare pentru munca depusa, dreptul la repaus zilnic si saptamanal, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la acces la formarea profesionala, precum si dreptul la protectie, in caz de concediere.
Pe de alta parte, angajatul are si obligatii. Acesta are obligatia de a realiza norma de munca si de a respecta disciplina muncii, are obligatia de a respecta secretul de serviciu si prevederile cuprinse in regulamentul intern, dar trebuie si sa respecte masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.
Totodata, persoanele care realizeaza, individual sau... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 11:14
Cat de repede isi gasesc tinerii de munca dupa ce isi termina studiile? Depinde de regiune.
Daca Bucurestiul si imprejurimile ofera perspective uriase si se compara cu elitele europene din acest punct de vedere, alte zone stau atat de rau incat jumatate din cei pana in 25 de ani nu reusesc sa se angajeze in primii trei ani de la absolvire. Asta in conditiile in care exista state in UE in care rata de ocupare a tinerilor depaseste 80% in toate regiunile.
In 2018, 82% dintre absolventii recenti din Uniunea Europeana s-au angajat, arata statistica publicata de curand de Eurostat.
Cu alte cuvinte, se afla in campul muncii 82% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au reusit, in ultimii trei ani, sa obtina o diploma pentru terminarea nivelului de invatamant secundar superior (adica au cel putin studiile liceale finalizate) si nu isi continua studiile in prezent.
Rata de ocupare a acestei categorii a crescut anual, la nivelul UE, din 2013 incoace, cand era 75%. Asta inseamna ca piata muncii incepe sa-si revina dupa criza.
Mai mult, rata de ocupare pentru cei care au asolvit de curand o forma de invatamant secundar superior a fost cel putin 90% in 75 de regiuni din UE, acestea fiind concentrate cu precadere in Cehia, Germania, Olanda, Austria si Suedia. Si in tara noastra avem o astfel de performanta.
Varful de 98% a fost atins, insa, in Germania, in regiunea Niederbayern (Bavaria Inferioara).
La polul opus, exista patru regiuni in care,... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 00:00
Aproximativ unul din sase tineri (16,5% sau in jur de 15 milioane) din tarile Uniunii Europene nu avea in 2018 un loc de munca sau nu urma niciun program educational ori de formare, cel mai ridicat procentaj fiind in Italia (28,9%), Grecia (26,8%), Bulgaria (20,9%) si Romania (20,6%), arata datele prezentate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In contrast, cea mai scazuta rata NEET (Not in Education, Employment or Trening, respectiv tineri care nu au un loc de munca sau nu urmeaza niciun program educational ori de formare) a persoanelor cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani a fost inregistrata anul trecut in Suedia (8%), Olanda (8,4%), Luxemburg (9,9%) si Malta (10,1%).
Exista o diferenta considerabila intre tinerele si tinerii care nu avea in 2018 un loc de munca sau nu urmau niciun program educational ori de formare. Pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani, procentul era de 20,9% fata de 12,2% la barbatii din aceeasi grupa de varsta.
In cazul Romaniei, procentul tinerelor care nu aveau in 2018 un loc de munca sau nu urmau niciun program educational ori de formare era de 28,9%, fata de 12,8% la tineri. mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 13:14
Peste un milion de persoane de varsta activa nu sunt implicate, oficial, in niciun fel de activitate economica, desi numarul de someri inregistrati este de aproximativ 400.000 de persoane, se subliniaza intr-un studiu realizat de PwC Romania si prezentat marti.
Numarul de 1 milion exclude pensionarii si persoanele incadrate in diverse forme de educatie, conform studiului "Barometrul fortei de munca", realizat de PwC Romania pentru Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - CDR.
"Pe de alta parte, prognozele oficiale pentru urmatorii 3 ani, privind legatura dintre piata muncii si cresterea PIB-ului, estimeaza un necesar de angajati de aproximativ un milion de persoane. Romania este in topul tarilor europene in ceea ce priveste procentul de populatie apta de munca, aflata in afara pietei muncii (peste 34%) fiind depasita doar de Italia si Croatia.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) considera ca obiectivele pe termen lung de crestere economica ale Romaniei pot fi afectate din cauza deficitului de forta de munca, care, in absenta unor masuri specifice in acest sens, se va adanci in cativa ani", se mai mentioneaza in studiul citat.
De asemenea, analiza releva discrepante intre judetele din tara, existand judete care prospera din punct de vedere economic, dar nu mai au forta de munca disponibila, precum si judete cu numar mare de persoane care nu lucreaza. Mai mult, judete din ambele extreme exista in aproape toate regiunile de dezvoltare, ceea ce deschide... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 16:09
Romania ar putea urma exemplul altor tari de a valorifica potentialul tinerilor absolventi ai unor institutii de invatamant din strainatate, se arata intr-un comentariu postat pe blogul Bancii Mondiale (BM) si semnat de Donato de Rosa, economist principal, alaturi de Andrei Dospinescu, economist BM, si Giuseppe Russo, profesor asociat de economie in cadrul Universitatii din Salerno.
"Case frumoase, noi, ridicate in locuri pustii. Nici ca ne-am putea imagina un tablou mai expresiv al efectelor generate de emigratia romanilor, pe care Banca Mondiala a cercetat-o intr-un raport recent. Daca va intrebati cine sunt proprietarii acestor 'case-fantoma',trebuie doar sa va uitati la numarul mare de romani care traiesc si lucreaza in strainatate - intre 3 si 5 milioane, conform unor estimari sau 3,6 milioane, conform datelor ONU (2017) . Dintre acestea, 2,7 milioane de persoane sunt apte de munca, echivalentul a 20,6% din populatia aflata la varsta activa a Romaniei", scriu cei de la Banca Mondiala.
In conditiile in care mai bine de unul din patru absolventi de studii superioare (26,6%) pleaca din tara, exodul creierelor poate avea consecinte serioase asupra dezvoltarii Romaniei, de vreme ce emigratia permanenta a persoanelor cu studii superioare poate priva tara de cunostintele si competentele necesare pentru imbunatatirea productivitatii si a standardelor de viata, pe termen lung.
In orase infloritoare, cum ar fi Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, este o provocare pentru... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 14:40
Sase din zece locuri de munca existente in Romania ar putea disparea din cauza automatizarii, iar conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) publicate in 2017 media europeana a posturilor amenintate de acest proces de automatizare este de 54% in urmatorii 10-20 de ani, se arata intr-un comunicat al unei retele globale specializate, ce sustine inovatia.
Conform datelor International Labour Organization (ILO), citate de Global Shapers, in acest an, 71 de milioane de tineri cu varsta de pana in 24 de ani nu sunt incadrati pe piata muncii, "un record istoric mondial".
De asemenea, peste 50% din populatia globului are sub 30 de ani, un alt record istoric al raportului intre generatii dominat de tineri.
In acest context, la initiativa Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF), s-a format in Romania reteaua profesionala Global Shapers care, alaturi de Social Innovation Solutions, isi propune sa pregateasca tinerii pentru provocarile viitorului prin doua competitii care stimuleaza inovatia, atat ca motor central pentru viitoare afaceri, cat si ca parte a unor solutii sustenabile care sa adreseze problemele sociale endemice.
Astfel, Future Makers este un program educational de antreprenoriat adresat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani ce pune la dispozitie premii totale in valoare de 20.000 de euro pentru idei care propun solutii concrete de rezolvare la provocarile pe care viitorul ni le pregateste.
Potrivit initiatorilor... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 20:32
Rata de activitate in Uniunea Europena a crescut constant, chiar si in anii de criza, insa acest avans este datorat in special persoanelor in varsta.
Potrivit Raportului Comisiei Europene (CE) privind ocuparea locurilor de munca in primul trimestru al anului, aceasta crestere s-a produs gratie persoanelor in varsta care au ramas pe piata muncii - rata de activitate a celor peste 55 de ani a crescut in UE cu 10 puncte procentuale, comparativ cu 2008.
Romania nu face nici ea exceptie: ratele de ocupare au crescut, in ciuda crizei, la persoanele de peste 45 de ani, in timp ce la tineri a scazut semnificativ.
La nivelul UE, participarea mai mare a lucratorilor in varsta a compensat scaderea de aproximativ 3 puncte procentuale inregistrata in randul tinerilor (15-24 ani) si stagnarea ratei de activitate a principalei surse a fortei de munca (populatia apta de munca cu varste intre 25 si 54 de ani).
Cresterea se observa la ambele subgrupuri de angajati in varsta (55 - 59 ani si ...citeste mai departe despre "Situatie deplorabila pentru tinerii din Romania si restul UE in privinta joburilor - Batranii sunt la putere" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:59
Nivelul asteptarilor tinerei generatii este mult prea ridicat, rezultatul fiind ca ei nu se pozitioneaza la un job pe o perioada mai mare de timp, ci isi doresc o promovare imediata.
"Tinerii nu au rabdare sa faca ucenicia, asa cum se facea odata, cand cei care erau la inceput de drum isi acordau in jur de doi ani ca sa invete intr-o companie.
In prezent, insa, tinerii vor sa fie promovati si sa li se mareasca salariul inca dupa primele luni de munca", a declarat Alexandra Urseanu, executive manager in cadrul firmei de ...citeste mai departe despre "Asa arata viitorul fortei de munca din Romania: Ce pretentii au tinerii de la un job" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Martie 2016, ora 14:31
Asociatia Incubatorul Social aniverseaza primul an de implicare in integrarea socio-economica a tinerilor din centrele de plasament cu o campanie de crowdfunding.
Lansata in data de 1 iulie 2015, campania de crowdfunding "Prevenirea traficului de tineri in Romania" isi propune sa stranga fondurile necesare educarii si implicarii a 50 de tineri din centrele de plasament in vederea prevenirii traficului de persoane.
Pana in prezent au fost deja stranse 31% din fondurile necesare derularii programului.
Cei care isi doresc sa sustina campania o pot face pana la data de 9 august 2015 pe platforma indiegogo.com.
In Romania, doar 1 din 40 de tineri care parasesc centrele de plasament ajung sa se angajeze legal.
Printre factorii care contribuie la reducerea sanselor tinerilor la integrarea in societate se regasesc: lipsa unei calificari, abilitati sociale reduse in conditiile unei piete a muncii limitate si lipsa increderii angajatorilor.
Tara noastra se afla pe locul intai in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de victime ale traficului de persoane, 3 din 9 dintre acestea fiind fete sub 18 ani.
La varsta majoratului tinerii sunt obligati sa paraseasca orfelinatele si sa isi gaseasca o locuinta si un loc de munca, insa din cauza lipsei mijloacelor financiare multi dintre acestia ajung victime ale traficantilor.
In acest context, Asociatia Incubatorul Social a lansat o campanie de crowdfunding menita sa stranga fondurile necesare pentru prevenirea... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 13:58