Aceasta este una dintre cele mai arzatoare intrebari pe care si-o adreseaza cuplurile tinere: chirie sau rata la propria locuinta? Ambele variante vin cu avantaje si cu dezavantaje, mai ales in perioada de turbulente economice care ne asteapta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, avantajele si dezavantajele chiriei si creditului ipotecar.
Chiria
Pe de o parte, chiria este solutia la care ar trebui sa apelezi in perioada aceasta pentru ca nu te leaga cu nimic de banca, chiar daca banii pe care-i dai lunar sunt echivalenti cu achizitia unei locuinte de 70.000-80.000 de euro.
In cazul chiriei pentru un apartament cu doua camere, vei plati in Bucuresti undeva la 350 - 400 de euro, asta daca nu luam in calcul si chiriile de la marginea Capitalei, unde poate mai gasesti un apartament fara aproape nicio facilitate, la 300 de euro.
Daca te uiti la cati bani cheltuiesti pe o perioada de doi ani, in aceasta situatie (intre 8.400 si 9.600 de euro), te vei gandi ca este mai avantajos sa iti cumperi un apartament. Dar poate nu este chiar asa.
Credit ipotecar
Daca vrei un credit ipotecar, in aceasta perioada, cel mai sigur ar fi sa ai un avans de minimum 25%, iar la o locuinta de 70.000 de euro, asta inseamna 17.500 de euro, la care va trebui sa mai adaugi cel putin 3.000 de euro pentru cheltuieli notariale si de creditare.
Sa spunem ca te "intinzi" putin si iei 300.000 de lei, pe o perioada de 30 de ani. La aceasta suma, rata lunara... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 10:30
Tinerii din Generatia Z se gandesc deja la un viitor stabil si la un acoperis deasupra capului.
Astfel, 13% dintre tinerii romani cu varste intre 18 si 25 de ani au, in prezent, o ipoteca, in timp ce procentul celor care iau in calcul un credit ipotecar in urmatorul an se dubleaza (26%).
Femeile au o inclinatie mai mare spre achizitionarea unei locuinte si 15% dintre respondente au deja un astfel de imprumut, fata de unul din 10 barbati.
Aceste date reies din cea mai recenta cercetare Ipsos MORI realizata la comanda grupului britanic International Personal Finance (IPF), care opereaza Provident Financial Romania, in sase tari europene in care este prezent, precum si in Mexic.
Potrivit aceluiasi studiu, 54% dintre romanii cu varste intre 18 si 25 de ani considera ca au o situatie financiara mai buna decat cea a parintilor sau tutorilor, in timp ce doar 15% cred ca au o situatie mai slaba. Aceste procente plaseaza romanii drept cei mai optimisti din acest punct de vedere, in comparatie, de exemplu, cu Ungaria (33%) si Spania (32%).
Cu toate acestea, tot tinerii romani (40%) spun ca aveau o situatie financiara mai buna in urma cu 12 luni si sunt in fruntea clasamentului european si la acest capitol.
In acelasi timp, un sfert dintre tinerii romani (27%) admit ca au in prezent o situatie financiara mai buna decat cu un an in urma, usor mai multi decat cei din Ungaria (25%) si Spania (23%), dar mult mai putini decat tinerii din Cehia - 33%.
Generatia Z... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:25
Tinerii sunt foarte tentati sa isi ia un credit ipotecar care ii indatoreaza pe zeci de ani pentru ca ei n-au trecut printr-o criza economica, asa ca BNR ii avertizeaza sa se gandeasca bine inainte de a face acest pas important.
Specialistii atrag atentia ca dobanzile sunt in crestere, asa ca ratele ar putea sa le dea mari batai de cap celor care se indatoreaza, mai ales daca acestia au venituri instabile, asa cum este si cazul multora dintre cei care au pana in 35 de ani, supranumiti "millenials", relateaza ProTV.
Datele statistice arata ca din totalul populatiei care are datorii la banci, o treime sunt "millenials", banii fiind folositi cu precadere pentru achizitionarea unei locuinte.
Florin Dragu (BNR) ii invita pe tinerii care iau credite ipotecare sa isi evalueze bine perspectivele financiare inainte de a se indatora pe zeci de ani.
"Este important sa analizeze capacitatea lor de rambursare a datoriilor pe termen mai mult si sa aiba in vedere faptul ca pe intervale mai mari de timp evolutiile pe rata dobanzii, pe veniturile de care acestia dispun pot fi si nefavorabile", a declarat acesta pentru sursa citata.
De asemenea, sociologul Adrian Dan atentioneaza ca in ziua de azi o persoana isi schimba locul de munca de mai multe ori pe parcursul intregii sale cariere, iar "fluctuatia pe piata de munca este extrem de mare, riscurile pe care si le asuma sunt mai mari".
O buna dovada este chiar cresterea indicelui ROBOR, in functie de care se calculeaza... mai mult
Sambata, 12 Mai 2018, ora 09:23
Agentia Nationala pentru Locuinte nu va renunta la creditul ipotecar, insa bancile, care au inasprit conditiile de creditare, ar putea fi fortate de Guvern sa fie "mai sanatoase la cap", a declarat, astazi, la Galati, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale, Razvan Murgeanu. Intrebat daca ANL va renunta la instrumentul "locuinte prin credit ipotecar" in contextul in care bancile au inasprit conditiile de creditare, secretarul de stat a raspuns negativ. "Nu, pentru ca politica Guvernului este sa nu se renunte la credite. Ar fi o tampenie. In schimb, Guvernul poate sa forteze bancile sa fie mai sanatoase la cap, de exemplu. Aici este o chestiune si sa stiti ca se discuta treaba asta", a afirmat Razvan Murgeanu. Oficialul a explicat ca, in prezent, contractarea unui credit ipotecar sau obtinerea unei locuinte sociale de la primarii sunt singurele sanse ale tinerilor de a avea o casa. "Si aici e de discutat, sa vedem daca statul nu se poate implica mai mult. Ma refer la cuantumul de pana in 35 de ani", a adaugat secretarul de stat in MDRL. In plus, oferta ANL este una mult mai avantajoasa decat cea exista pe piata imobiliara, cel putin pentru familiile tinere, a apreciat Murgeanu. "ANL construieste la niste preturi foarte rezonabile pe piata fata de ce se construia pana acum. Sigur, real-estate-ul, toata partea de dezvoltare, toata partea de locuinte o sa cada, pentru ca este foarte mare oferta si foarte mica cererea", a afirmat oficialul. Secretarul de... mai mult
Vineri, 06 Martie 2009, ora 17:17