1 din 2 romani din mediul urban ar vrea sa fie antreprenor, potrivit studiului realizat de iVOX in 2019. Acelasi studiu arata ca 70% dintre romani vad antreprenoriatul ca motorul cresterii economice pentru tara noastra. Dintre romanii salariati, mai mult de jumatate (50,6%) ar vrea sa devina antreprenori. 34% dintre angajati se gandesc sa isi deschida in tara propria afacere.
Tendinta este chiar mai puternica in randul tinerilor - Aproape 45% dintre studentii romani isi doresc ca dupa ce finalizeaza studiile sa porneasca o afacere, arata un studiu efectuat in cadrul unui proiect de integrare a studentilor pe piata muncii.
Statisticile vorbesc despre dorinta romanilor de a deschide o afacere si deveni antreprenori. Insa, de la dorinta si pana la realitate este uneori o cale lunga. Distanta dintre cele doua parti este uneori si mai mare pentru tineri, aflati la inceput de drum si cu multe intrebari.
Tinerii sub 23 de ani care conduc afaceri profitabile ne spun cum este antreprenoriatul la aceasta varsta
Alin Obaciu este la 20 de ani co-fondatorul Think AR, business-ul care realizeaza prin intermediul Realitatii Augmentate continut pentru brandurile care vor sa se diferentieze si sa se conecteze mai bine cu audienta lor. Afacerea condusa de Alin a generat in primele 5 luni de activitate incasari de peste 14.000 de lei.
"Pentru un antreprenor sub 25 de ani, un dezavantaj este castigarea increderii din partea primilor potentiali clienti. Un avantaj ar fi numarul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:28
Trei din patru tineri antreprenori considera ca motivul principal pentru care nu reusesc sa-si puna ideile de afaceri in practica este lipsa fondurilor necesare investitiei initiale, arata un sondaj efectuat de platforma Startarium in randul celor inscrisi in Startarium Crowdfunding Makeathon, cel mai amplu proiect dedicat finantarii prin crowdfunding din Romania, care se desfasoara pana pe 15 decembrie.
Perceptia lor in acest sens vine in contextul in care jumatate dintre respondenti afirma ca suma de care ar avea nevoie pentru a-si transforma ideea intr-o afacere este de cel mult 20.000 euro. Alti 21% estimeaza investitia intre 20.000 si 50.000 de euro, iar restul spun ca ar depasi acest nivel.
Trei din cinci antreprenori inscrisi in proiectul Startarium Crowdfunding Makeathon care au raspuns la sondaj spun ca au ideea de business pentru care cauta acum finantare printr-o campanie de crowdfunding de cel putin un an.
Pe langa lipsa fondurilor pentru demararea investitiei, lansarea afacerii a fost impiedicata si de lipsa lor de cunostinte care sa-i ajute sa-si puna ideile in practica (28%), de increderea scazuta in fortele proprii (25%), dar si de lipsa de sustinere (23%), de timp (21%) sau a unui partener de afaceri cu care sa imparta responsabilitatile si grijile (7%).
Totodata, cei mai multi respondenti considera ca sunt intr-un stadiu prea incipient al afacerii pentru a cauta finantare de la banca, neavand inca un istoric de activitate.
Iar fara un cadru... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 11:50
Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
In 2009, cand putini romani se gandeau sa-si cumpere un frigider sau un aragaz de pe internet, trei tineri gaseau momentul ideal sa-si deschida un magazin online cu electrocasnice mari.
Desi online-ul reprezinta inca un procent mic din vanzarile din Romania, comparativ cu alte tari, ideea lor a crescut de la an la an si le-a adus o cifra de afaceri 20 de milioane de euro, in 2017.
Despre ce inseamna viziunea si care sunt riscurile pe care ti le asumi cand te arunci cu capul inainte spre necunoscut in online, vorbeste Catalin Ciolpan, intr-un interviu acordat Business24.
Ideall.ro a inceput cu trei asociati: Ionut Vaduva, Alexandru Manea si Catalin Ciolpan. Nu vorbesc despre investitia financiara, dar isi amintesc perfect cat de importanta a fost investitia la nivel de know-how, in momentul pornirii afacerii.
Practic, au acoperit de la inceput foarte bine expertiza necesara cresterii unui magazin online: "Eu veneam din mediul corporate, lucrand la Sony, cu experienta in vanzari; Ionut Vaduva a venit cu experienta pe retail din echipa Domo, iar Alexandru Manea a venit cu know how-ul pe zona de IT, fiind programator si profesor la ASE", isi aminteste Catalin Ciolpan.
Ideea a pornit de la faptul ca toti trei erau foarte increzatori in mediul online si in cresterea acestuia.
"Urmaream mereu cu interes evolutia unor magazine online din Statele Unite si din Vestul Europei si visam sa avem in Romania un magazin in care experienta utilizatorului sa fie cat mai... mai mult
Sambata, 17 Martie 2018, ora 11:41
1 Iunie este Ziua Copilului, ocazia cu care ne sarbatorim micutii ce sunt apropiati de inima noastra, dar este si un moment sa ne amintim ca spiritul jovial si curios se afla in fiecare dintre noi.
Unii copii reusesc sa devina o sursa de inspiratie si admiratie si pentru ca au dat lovitura in antreprenoriat inca de la varste fragede.
Ziare.com prezinta povestea catorva dintre copiii care si-au intemeiat afaceri sau fac bani din clipuri postate pe retelele sociale ori isi dedica anii inocentei unor cauze nobile.
Canal YouTube de 1 milion de dolari pe luna
Ryan este un copil obisnuit de 5 ani. La prima vedere. Ii place sa se joace cu masinute de jucarie, sa mearga cu tricicleta si sa se dea pe tobogane. Mamei sa, ca multe altele, ii place sa filmeze si sa fotografieze toate momentele din viata celui mic - si sa le posteze pe retelele sociale.
Insa ceea ce e diferit la Ryan este ca aceste mici intamplari zilnice - fie ca e vorba de prezentarea unei jucarii noi sau o "excursie" la Cuck E. Cheese - sunt vizualizate de sute de milioane de oameni.
Contul de YouTube al familiei, Ryan ToysReviews, a fost creat in martie 2015. La inceput nu a obtinut multe vizite, dar dupa 4 luni traficul a explodat. Mai mult, succesul fulminant a determinat-o pe mama baiatului sa renunte la jobul pe care il avea, de profesoara de chimie, pentru a se ocupa de canalul de YouTube cu norma intreaga.
Ryan este foarte simpatic si vorbeste in special despre jucariile pe care le... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 12:46
Un american a intrat in afaceri la 19 ani cu un magazin in care vindea sandvisuri si a reusit sa-si transforme afacerea intr-o companie de miliarde de dolari.
Jimmy John Liautaud a devenit antreprenor in 1983, aminteste Business Insider.
Iar in aceasta saptamana compania care-i poarta numele a anuntat ca a semnat un acord cu Roark Capital Group, care va achizitiona pachetul majoritar de actiuni.
Pretul tranzactiei nu a fost dezvaluit, insa estimarile arata ca valoarea lantului de magazine Jimmy John ar fi de aproximativ 2 miliarde de dolari.
O poveste de succes
Povestea afacerii lui Liautaud incepe in urma cu 33 de ani, cand a deschis un magazin in Charleston, Illinois, SUA. El s-a hotarat sa vanda sandvisuri imediat dupa ce a terminat liceul si a pornit afacerea cu cei 25.000 de dolari imprumutati de la tatal sau.
"Locul respectiv era inconjurat de baruri. Amplasarea era perfecta: tinerii merg sa bea si la un moment dat li se face foame. Asa ca m-am gandit ca voi da ...citeste mai departe despre "A infiintat un magazin de sandvisuri la 19 ani, iar acum afacerea valoreaza miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 06:52
Tinerii au mai multe idei si si-ar asuma mai multe riscuri, dar cand vine vorba de afaceri experienta acumulata in zeci de ani este mai importanta si face ca ideile sa fie puse in practica cu mai putine riscuri.In Statele Unite ale Americii, locul in care milioanele de dolari pot fi facute chiar si dintr-o camera de camin studentesc, statisticile arata ca cea mai mare rata a activitatii antreprenoriale apartine celor intre 55 si 64 de ani, arata revista de afaceri Business Week. La capatul opus se afla chiar cei care ar spune ca pot muta muntii, adica tinerii cu varste intre 20 si 34 de ani care au avut in perioada 1996 - 2007 cea mai slaba activitate antreprenoriala. Cultura populara este invadata, insa, de figurile si povestile de succes ale unor tineri care probabil au fost anuntati intre doua cursuri de la facultate ca primul milion le-a intrat in cont. Unele dintre cele mai cunoscute aplicatii si servicii de pe Internet au fost intr-adevar gandite de tineri exceptionali care s-au trezit milionari inainte sa renunte la sapca, dar legatura facuta intre scoala neterminata, afacerea pornita in garaj si reusita in domeniul IT sau Internet este doar un stereotip. Imaginea unor mari companii conduse din bascheti si blugi nu este reprezentativa pentru o intreaga generatie sau o industrie, statisticile aratand de fapt ca afacerile din IT care sunt pornite de persoane de peste 50 de ani sunt de doua ori mai multe decat cele in spatele carora stau tineri de douazeci si ceva... mai mult
Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 23:35