Dupa Bucuresti si Cluj, Iasiul trage tare sa devina un hub important IT&C, iar antreprenori precum Costi Teleman, fondatorul IntelligentBee, pun umarul serios la treaba in acest sens.
El tocmai a investit 200.000 de euro intr-o aplicatie de "self-ticketing" care a si fost testata recent in cadrul celui mai mare festival de muzica din zona Moldovei: Afterhills.
Practic, el a creat o platforma prin intermediul careia organizatorii de evenimente pot sa vanda si sa isi seteze tot ce tine de bilete.
Si acesta nu este primul proiect inovator al antreprenorului. El isi aduce aminte cum a creat aplicatia care a usurat viata agentilor de vanzari:
" (...) pana atunci, reprezentantii de vanzari aveau fiecare in masina cateva sute de hartii A4 (leaflets) pentru toate produsele pe care trebuiau sa le oferteze. Eu am creat o mini-aplicatie online care le permitea sa genereze un leaflet atunci cand aveau nevoie, intr-un mod securizat. Din acel moment imi aduc aminte ca nimeni nu a mai carat in portbagaj topuri de hartie printata", isi aminteste Costi Teleman, antreprenorul care nu ezita sa se inspire dintr-un business pentru a crea un altul, si apoi altul, si altul...
"Am avut prima firma in timpul studiilor si era mai mult un hobby, faceam parte dintr-o grupa de studii unde era 'la moda' sa ai o firma, mai mult ne jucam. Firma a fost inceputa cu un coleg si am deschis-o mai mult in joaca. Insa eram destul de determinati sa facem treaba si m-a ajutat sa-mi dau seama din... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 11:42
Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
Sectorul IT&software romanesc tinde sa devina ringul marilor jucatori internationali, in conditiile in care tot mai multe startup-uri romanesti, intreprinderi mici si mijlocii, se confrunta cu conditii vitrege in piata, provocate pe de o parte de concurenta acerba a multinationalelor si pe de alta de deciziile fiscale controversate si de absenta unor masuri de stimulare economica, se arata intr-un studiu de specialitate, remis joi AGERPRES.
Daca, pe ansamblu, industria software din Romania se afla pe un trend pozitiv, cu potentialul de a asigura peste 10% din PIB in urmatorii ani, de la 6% in prezent, in interiorul industriei, fenomenul concentrarii afacerilor in mainile unui numar redus de jucatori, in special multinationale, tinde sa devina tot mai acut, arata datele studiului KeysFin, preluate din barometrul privind starea business-ului romanesc.
Statistica arata ca mai mult de 60% din industria software este controlata, in prezent, de marii investitori straini. Daca in 2012, cea mai mare parte din piata apartinea IMM- urilor, in 2016 s-a ajuns ca marii jucatori sa detina 36%, iar fenomenul tinde sa se acutizeze.
'Daca in 2012, firmele mici si mijlocii generau 25% din cifra de afaceri, cu 10% mai mult decat corporatiile, in 2016, procentele s-au schimbat substantial. Cele mai mari 40 de firme din piata au ajuns sa o domine (36%), cu afaceri de peste 50 de milioane de euro fiecare.
Spre comparatie, cele 17.000 de microintreprinderi, in general startup-uri,... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:08
1Cinci tineri din Bucuresti s-au lansat in afaceri. Cu resurse putine, au reusit sa creeze un produs viabil pe o piata tot mai competitiva.
Insa cel mai remarcabil aspect in ceea ce-i priveste este varsta. Doi dintre ei se pregatesc sa sustina examenul de bacalaureat in acest an, iar cel mai tanar membru al grupului este de-abia clasa a XI-a. Per ansamblu, limita maxima de varsta este de 20 de ani.
Concret, echipa este formata din Gabriel Moldoveanu, 18 ani, elev in clasa a XII-a, care are functia de IT developer in cadrul proiectului, Mircea Ivanov, 20 de ani, student in anul II - se ocupa de partea de vanzari, Lucian Irsa, 20 de ani, student in anul II (vanzari si IT) si Dan Dumitrache, 18 ani, elev in clasa a XII-a, (administrare clienti si baza de date, marketing online).
Lor li se adauga Anda Ivanov, 17 ani, eleva in clasa a XI-a (administrare web & blog).
Decizia de a lansa un ...citeste mai departe despre "Au intre 17 si 20 de ani si vor sa cucereasca cea mai exploziva piata a momentului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 09:05
Tinerii au mai multe idei si si-ar asuma mai multe riscuri, dar cand vine vorba de afaceri experienta acumulata in zeci de ani este mai importanta si face ca ideile sa fie puse in practica cu mai putine riscuri.In Statele Unite ale Americii, locul in care milioanele de dolari pot fi facute chiar si dintr-o camera de camin studentesc, statisticile arata ca cea mai mare rata a activitatii antreprenoriale apartine celor intre 55 si 64 de ani, arata revista de afaceri Business Week. La capatul opus se afla chiar cei care ar spune ca pot muta muntii, adica tinerii cu varste intre 20 si 34 de ani care au avut in perioada 1996 - 2007 cea mai slaba activitate antreprenoriala. Cultura populara este invadata, insa, de figurile si povestile de succes ale unor tineri care probabil au fost anuntati intre doua cursuri de la facultate ca primul milion le-a intrat in cont. Unele dintre cele mai cunoscute aplicatii si servicii de pe Internet au fost intr-adevar gandite de tineri exceptionali care s-au trezit milionari inainte sa renunte la sapca, dar legatura facuta intre scoala neterminata, afacerea pornita in garaj si reusita in domeniul IT sau Internet este doar un stereotip. Imaginea unor mari companii conduse din bascheti si blugi nu este reprezentativa pentru o intreaga generatie sau o industrie, statisticile aratand de fapt ca afacerile din IT care sunt pornite de persoane de peste 50 de ani sunt de doua ori mai multe decat cele in spatele carora stau tineri de douazeci si ceva... mai mult
Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 23:35