Atunci când sunt construite clădiri noi, încă din etapa de construcție, ideal ar fi să se ia în calcul și toate accesoriile și dotările care trebuie să fie montate în interior. În cele ce urmează, vom enumera o serie de articole pe care foarte multe persoane au tendința de a le uita, până la finalizarea clădirii și uneori, până la darea acesteia în folosință.
Covorașe din aluminiu pentru holuri și intrări
Cu siguranță, în procesul de construcție, nu se gândește nimeni la covorașe, ceea ce este greșit. În momentul în care este proiectată o clădire, ideal ar fi să se ia în calcul toate aspectele, inclusiv cele care țin de aspectul final. Cu covorașe profesionale din aluminiu, clădirea va avea un aspect mai interesant și mai elegant. Imaginea unei instituții și a unei companii se formează încă de când clientul pășește în clădire. De asemenea, dacă este vorba despre o clădire rezidențială, cu siguranță pentru toți locatarii contează imaginea pe care aceasta o are și sentimentul pe care îl au atunci când vin acasă.
Covorașele profesionale sunt special create pentru zone cu trafic intens și se potrivesc atât pentru utilizarea la interior, cât și pentru utilizarea la exterior. Sunt ideale pentru intrări și pentru holuri sau pentru săli de recepție.
Recipiente speciale pentru săpun
În momentul în care clădirea are băi, este ideal ca acestea să fie dotate corespunzător. În cazul... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 17:41
Cand vorbim de durata proiectelor de infrastructura avem tendinta sa le contorizam in ani. Insa, lucrurile nu stau chiar asa.
Daca un proiect are ca termen de finalizare 24 de luni, acest lucru nu inseamna neaparat 2 ani, iar acest lucru se intampla pentru ca, logic, nu avem 12 luni pe an in care se poate lucra continuu la o autostrada, de exemplu, chiar daca se face pe teren drept.
Ionut Ciurea, presedintele Asociatiei Pro Infrastructura, a explicat pentru Ziare.com de ce se intampla acest lucru.
"In primul rand depinde de proiect", a spus expertul in infrastructura. "Apoi trebuie sa avem in vedere ca, in mod normal, cam prin toata tara, de pe 15 decembrie si pana pe 15 ianuarie, nu ai nicio sansa sa lucrezi la infrastructura. Nu este nici propice, nici eficient. Ba solul e noroios, ba e bocna. Acum depinde cum e iarna, insa, indiferent cum ar fi acest anotimp, "iarna nu-i ca vara". Ar ramane 11 luni. Insa din acestea 11 luni, in functie de zona, mai tai o luna: 15 ianuarie-15 februarie", a spus Ciurea.
Sunt unele lucrari care pot fi facute chiar si iarna insa mai trebuie sa se tina cont si de alte aspecte. Ar cele 9-11 luni pot ramane, de fapt, 7 luni.
"Pe tronsonul Nadaselu-Zimbor de pe A3, de exemplu, unde are contract UMB, pana in luna martie nu prea au lucrat. Au mai lucrat ceva prin februarie, dar putin.
Insa nu au stat. Pentru ca lucrau la terasamentele de la Braila, chiar daca era iarna. Iar la Nadaselu se inoroiau la propriu utilajele astfel o... mai mult
Miercuri, 31 August 2022, ora 04:00
Orice construcţie este supusă unui anumit grad de degradare în timp. Acesta poate fi influenţat de modul de exploatare, de condiţiile de vreme sau de calitatea materialelor utilizate. O dată la câţiva ani trebuie să îţi asumi un proiect de renovare, pentru a te bucura în continuare de utilitatea, confortul şi aspectul clădirii. Iată câteva soluţii în funcţie de materialul asupra căruia va trebui să intervii:
Lucrări de consolidare
Cel mai important aspect al unei construcţii este siguranţa. Întregul ansamblu depinde de structura de rezistenţă a clădirii. Dacă apar fisuri sau infiltraţii la acest capitol, intervenţiile sunt dificile, de durată şi costisitoare. Atunci când eşti în căutarea unei case pe care doreşti să o achiziţionezi şi să o renovezi, verifică în amănunţime elementele structurale. Principiul este valabil şi pentru propria casă, mai ales dacă a trecut ceva timp de la ultima restaurare. Fundaţia, zidurile de rezistenţă şi plafoanele trebuie să susţină întreaga greutate a construcţiei. Dacă nu eşti specialist în domeniu, apelează la expertiza unui profesionist, care îţi va recomanda măsurile ce se impun pentru remedierea problemelor apărute în timp.
Instalaţii electrice şi sanitare
Pe lângă cele câteva obiecte aflate la vedere în fiecare cameră, instalaţia electrică şi cea sanitară reprezintă un ansamblu de cabluri, conducte şi ţevi ascunse în pardoseală, pereţi sau... mai mult
Miercuri, 10 August 2022, ora 12:16
In ultima perioada, in care preturile locuintelor la curte au crescut agresiv, tot mai multi romani se intreaba care dintre cele doua variante este mai avantajoasa: constructia de la zero sau achizitionarea unei locuinte la cheie?
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce varianta este mai avantajoasa.
Ei bine, sa incepem cu partea cea mai usoara. La achizitia unei locuinte la cheie, dai banii si te-ai mutat. Nu prea mai ai multe de facut acolo, poate doar sa mai aranjezi un pic. In schimb, nu mai poti schimba prea multe legat de arhitectura si compartimentare. Iar acest lucru este un mare impediment pentru ca majoritatea constructorilor de acum fac bucatarii foarte mici sau compartimentari cu mult spatiu "mort".
Iar in cazul acesta, o locuinta de 110 metri patrati, sa spunem, intr-o curte de 300 mp, poate ajunge sa coste intre 105.000 si 130.000 de euro.
Pe de alta parte, in cazul locuintei de-a gata, o construiesti asa cum vrei tu si, implicit, ti-o compartimentezi dupa bunul plac. De aici, trebuie sa incepi sa faci niste calcule si sa te pregatesti pentru mult stres.
Deci constructia locuintei poate dura minimum 6-8 luni. In tot acest timp, va trebui sa ai terenul achizitionat, iar daca este in apropierea unui mare oras, va trebui sa dai undeva la vreo 100 de euro/mp. Deci, din start, pe teren ai dat 30.000 de euro.
Trecem peste faptul ca in jurul Bucurestiului, in functie de zona aleasa, un metru patrat de teren poate sa coste de la... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 08:30
Volumul total al lucrarilor de constructii a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, in primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, majorarea fiind determinata de activitatile de reparatii capitale, respectiv de lucrarile de intretinere si reparatii curente, releva datele publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).
Conform statisticii oficiale, in perioada ianuarie - iulie 2020, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 18,1%, iar pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+48,2%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+48%) si la constructiile noi (+6,2%). Totodata, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel: la lucrarile de constructii ingineresti (+25,5%), cladirile rezidentiale (+17,2%) si la cladirile nerezidentiale (+8,4%).
In acelasi timp, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a urcat in perioada de referinta cu 20%, fata de intervalul similar din 2019. Cresterea este reflectata in volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+54,6%), al lucrarilor de reparatii capitale (+44,6%) si al lucrarilor de constructii noi (+8%). De asemenea, pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate evidentiaza cresterea volumului constructiilor ingineresti (+29,1%),... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 09:52
Imobilele care in prezent se afla in constructie vor dainui in mare parte cu aceeasi structura cel putin o generatie, probabil doua, si tocmai de aceea calitatea materialelor de constructii folosite, dar si calitatea muncii depuse de constructori isi vor pune amprenta asupra aspectului, durabilitatii si confortului.
De aceea, a gasi echilibrul intre calitate si costuri este cea mai mare provocare. Este cazul izolatiilor din spuma poliuretanica, premium totodata accesibila la pret.
Bugetul proprietarilor pentru construirea propriilor case pare intotdeauna urias pentru acestia si chiar si asa tinde deseori sa fie subdimensionat si nepregatit pentru neprevazut si situatii de forta majora.
Dezamagirea este mare fata de constructorii care declara profesionalism si la fata locului se comporta neprofesionist. Grija este ca banii sa nu fie irositi. Nici timpul. Nici nervii.
Cum oare se poate obtine in bugetul alocat initial atat materiale de constructie de calitate, cat si profesionisti care sa inspire incredere si care sa utilizeze aceste materiale cu maximum de eficienta?
Calitate zi de zi, de la casa la rosu la casa la gri
Pentru o casa la rosu, multe lucruri sunt de facut pentru a aduce constructia la nivel de casa la gri, si anume:
montarea acoperisului, montarea tamplariei (fara aceste etape, proiectul stagneaza la nivel de casa la rosu);tragerea si pozitionarea instalatiei electrice (fara montarea prizelor, fara instalarea corpurilor de... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 14:35
Gigantul aeronautic Airbus ia in calcul sa renunte la finalizarea constructiei fabricii de elicoptere din Brasov, unde deja a investit 10 milioane de euro dintr-un total de 15 milioane de euro.
Declaratia a fost facuta de Olivier Michalon, sef pe regiunea Europa la Airbus Helicopters, intr-un interviu acordat News.ro.
In 2016, la Ghimbav a fost inaugurata fabrica Airbus Helicopters Industries, destinata sa produca elicoptere H215M, iar seful Airbus Europa spune ca nu a primit nici pana acum o oferta concreta din partea autoritatilor romane, pentru a putea demara constructia de elicoptere.
Mai mult, la acel moment, spune el, erau trei state in regiune care isi doreau aceasta fabrica, insa Olivier Michalon este chiar cel care a insistat ca fabrica sa se faca in Romania. Daca nu va ajunge la o intelegere cu viitorul guvern, Airbus ar putea decide chiar sa mute fabrica in alta tara.
"In 2015, am avut o viziune, sa ne extindem amprenta industriala in Brasov. Si astfel am materializat ideea care a condus la decizia de a incepe acest nou proiect, care in 2016 a fost inaugurat de prim-ministrul de atunci, dar si de presedintele Frantei la acea vreme, Francois Hollande si de catre mine. La acel moment, impresia noastra a fost ca Romania va inlocui vechile elicoptere Puma Socat.
Intelegem insa ca e vorba de o investitie mare si ca e nevoie de timp si am fost extrem de rabdatori. Iar in august 2017, cand presedintele Emmanuel Macron a venit la Bucuresti, unde a purtat... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 15:24
Cu siguranta, anul 2019 este anul in care, atentia majoritatii companiilor de constructii si arhitectura se indrepta spre conceptul de sustenabilitate si inovatie.
Odata cu aparitia noilor tehnologii, inovatia joaca un rol tot mai important inclusiv in domeniul constructiilor, care pare ca se adapteaza din mers noilor tendinte globale.
Firmele de constructii au in prezent mai multe resurse decat oricand, pentru a asigura un mediu de lucru mai sigur, materiale mai practice si mai usor de gestionat, si constructii mai sustenabile, durabile si mai prietenoase fata de mediu.
Din acest motiv, pentru a ramane in pas cu tehnologia, companiile de constructii au inteles ca e imperios necesar sa abordeze subiectul inovatiei cu seriozitate, daca isi doresc sa ramana in continuare o alegere pentru clientii lor.
Intr-o era in care accesul la tehnologie este similar pentru toata lumea. In contextul in care nu exista niciun manual cu reguli, care ar putea fi urmate pentru a asigura factorul inovator, companiile vor continua sa dezvolte noi solutii pentru vechile provocari, ceea ce s-ar traduce, in primul rand, printr-o adaptare mai buna la necesitatile clientului.
Nu mai este un secret faptul ca panourile termoizolante sunt produsul ideal pentru izolarea cladirilor, asigurand un confort termic crescut si durabilitate pe termen lung. Ce inseamna totusi inovatia pentru companiile din domeniul constructiilor?
Sunt materialele viitorului solutiile de care avem nevoie pentru... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 15:52
Evolutia utilajelor de constructii inovatoare este intr-o crestere rapida si continua. Acest lucru determina companiile de constructii sa se orienteze catre utilaje de constructii cat mai performante, sa urmareasca indeaproape tendintele si oportunitatile pietei, cu scopul pregatirii acestora pentru orice provocari viitoare.
In raport cu potentialul pe care il are, piata romaneasca de utilaje de constructii este inca mica, iar unii specialisti considera ca trebuie speculat avantajul pe care il avem din perspectiva tehnologiei si a perceptiei acesteia, lucru care ne poate ajuta sa avansam mai repede decat multe tari din Uniunea Europeana.
Cresterea de utilaje noi de constructii a inregistrat o crestere inca din anul 2018, ceea ce a determinat o scaderea a utilajelor second hand. Daca in perioada 2016-2017 piata utilajelor de constructii a fost intr-o relativa stabilitate, inregistrandu-se circa 1.100 unitati/an, anul 2018 a venit cu o crestere de aproape 1.800 unitati, crestere generata si de subventiile obtinute prin fonduri europene, stiut fiind faptul ca acestea pot acoperi pana la 90% din valoare utilajului.
La nivel global, din categoria utilajelor mari, excavatoarele au dominat piata, cu o cota de piata de peste 70% in 2017. In Romania, actualmente, cel mai mare segment de piata este reprezentat de buldo-excavatoare, cu un procent de aproximativ 45% din piata totala de utilaje de constructii.
Multe dintre companiile de incredere, existente pe plan national... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 13:28