Comisia Europeana a organizat, marti, o dezbatere pe tema situatiei din Romania si va actiona rapid in contextul problemelor care afecteaza statul de drept, afirma un purtator de cuvant al Executivului UE.
Membrii Comisiei Europene au discutat marti despre situatia statului de drept in Romania, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.
Intrebat daca Executivul UE va actiona rapid in relatia cu Romania in contextul problemelor statului de drept, purtatorul de cuvant a afirmat, potrivit agentiei de presa austriece APA si site-ului TT.com: "Da, asa se va intampla, Colegiul Comisarilor a fost informat".
Avertismentul lui Timmermans
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertizase in urma cu cateva saptamani ca vor fi luate "masuri imediate" in contextul problemelor din Romania.
Vineri, Frans Timmermans a transmis ca Executivul UE si Partidul Socialistilor Europeni (PSE) nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie.
In cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialistilor Europeni (PSE, centru-stanga), a fost intrebat de o persoana din audienta de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura fata de Polonia si Ungaria, dar abordarea este mai blanda fata de Romania, condusa de un Guvern social-democrat.
"Problema in Romania este lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta impotriva coruptiei;... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 15:35
Comisia Europeana si Partidul Socialistilor Europeni (PES) nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie, a declarat, in cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, prim-vicepresedintele CE si candidat la postul de presedinte al Executivului UE.
In cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans a fost intrebat de o persoana din audienta de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura fata de Polonia si Ungaria, dar abordarea este mai blanda fata de Romania, condusa de un Guvern social-democrat.
"Problema in Romania este lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta impotriva coruptiei; acest lucru este inacceptabil, iar Comisia Europeana va spune 'nu', chiar si familia noastra politica va spune 'nu' in aceasta situatie", a raspuns Timmermans la dezbaterea Euronews.
Iata si mesajul transmis, vineri, de Joseph Daul, presedintele PPE, privind modificarea Codurilor Penale
"Este un fapt ca atunci cand statul de drept are probleme, cand nu exista un sistem de verificari si echilibru, coruptia va creste", a precizat Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Imbunatatirea Reglementarilor, Relatii Interinstitutionale, Stat de Drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
Citeste si:
Sefa Reprezentantei CE in Romania: Ne punem intrebarea daca instrumentele pe care le avem, inclusiv Art. 7, sunt suficiente... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 18:58
Romania nu e pe calea cea buna, s-a indepartat de procesul de reforme si a compromis lupta anticoruptie, iar vorbele pe care Guvernul de la Bucuresti le-ar putea spune nu sunt suficiente. Este avertismentul comisarului european pentru Justitie Vera Jourova, care cere autoritatilor romane sa revina urgent pe fagasul statului de drept.
"Am spus repetat ca Romania trebuie sa revina pe calea reformelor si trebuie sa o faca urgenta, sa nu faca nimic pentru a intoarce din drum progresele facute.
Prim vicepresedintele Frans Timmermans a comunicat cu premierul Dancila. Comisia a spus foarte clar ca vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente. E nevoie de actiuni concrete din partea Romaniei mai repede, nu mai tarziu.
Regretabil, nu am ajuns la concluzia ca Romania e pe calea cea buna. Daca Romania nu revine pe calea cea buna, Comsisia trebuie sa ia toate masurile pe care le are la dispozitie", sunt cuvintele Verei Jourova, prezenta la dezbaterea privind statul de drept din Romania, din Parlamentul European reunit in plenara la Strasbourg.
Comisarul pe Justitie a precizat ca ingrijorarile sunt legate de modificarile aduse legilor din justitie, de sistemul de numire a procurorilor-sef si de infiintarea Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor.
"Nu s-au facut progrese in legatura cu recomandarile din MCV si evolutiile din Romania in transpunerea unor directive au dus la preocupari in legatura cu o posibila incompatibilitate cu dreptul european. S-a erodat... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 21:12
Prim-vicepresedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat, luni, la ceremonia in care i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA, ca, daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este reinterpretata dupa ideea "castigatorul ia totul", atunci cu siguranta acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta.
Potrivit lui Timmermans, atunci cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme, precum faptul ca politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui.
"Imi aduc aminte de o declaratie, dupa 60 de ani de la tragedia razboaielor: 'Am construit o Europa unita, cu valori puternice, pace colectiva, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept'. De ce este inclus statul de drept in acest citat? Trebuie sa ne intoarcem in istorie. Conceptul de stat de drept, asa cum a aparut el dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, se bazeaza foarte mult pe experienta pe care oamenii o aveau atunci.
Multe dintre lectiile invatate din procesele de la Nurnberg ne arata ca oamenii care au asistat la atrocitatile impotriva umanitatii nu au facut decat sa respecte legea, pentru ca acestea pareau legale. Acele legi fusesera votate in mod democratic. Asadar, daca o democratie decide sa introduca legi care incalca drepturile fundamentale, trebuie sa ne asiguram ca in Europa de dupa razboi acestea nu vor mai fi posibile", a afirmat Frans Timmermans.
El a subliniat ca societatile noastre sunt bazate... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 18:29
Un europarlamentar spaniol din PPE a spus, miercuri, in plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind situatia din Romania, ca poporul roman este decent si curajos, pentru ca a luptat mereu pentru democratie, intreband-o retoric pe Viorica Dancila de ce nu isi asculta poporul si de ce ii ignora pe romani.
"Ce interese ascunse colcaie in spatele Guvernului dumneavoastra?", a spus europarlamentarul.
"Romanii s-au luptat pentru democratie, sunt un popor decent si curajos. Ii ignorati, doamna, de ce nu vreti sa va ascultati poporul? Ce interese ascunse colcaie in spatele Guvernului dumneavoastra? Acest Parlament vrea sa stie aceste lucruri. Ascultati-va poporul, romanii vor doar transparenta si integritate", a spus in plenul Parlamentului European Esteban Gonzalez Pons, din grupul PPE.
La randul sau, europarlamentarul german Ska Keller (Verts/ALE) a subliniat aceeasi idee: romanii au luptat pentru democratie si au reusit sa dea jos o dictatura dupa zeci de ani, insa acum Guvernul Romaniei permite oamenilor condamnati sa fure bani, legalizand, practic, coruptia.
Keller a adaugat ca se fura mai multi bani decat se investesc in spitale.
"Romania are o traditie indelungata si mandra pentru libertate. A dat jos o dictatura dupa 42 de ani. Romania a facut-o, desi a fost greu. Democratia s-a dezvoltat, a intrat in UE, iar ce se intampla acum este cu atat mai ingrijorator.
Guvernul vostru va permite oamenilor condamnati sa fure bani. Legalizati, de fapt,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 11:16