Compania Nationalda de Autostrazi a desemnat joi, 7 ianuarie 2021, rezultatul procedurii de atribuire a contractului avand ca obiect "Proiectare si Executie Drum de Legatura Autostrada A1 Arad - Timisoara - DN 69".
Ofertantul desemnat castigator este TODINI COSTRUZIONI GENERALI S.p.A., cu pretul de 189.571.920,62 Lei fara TVA.
Durata de executie a contractului este de 24 luni, din care 6 luni perioada de proiectare si 18 luni perioada de executie a lucrarilor. Perioada de garantie a lucrarilor este de 84 de luni.
Semnarea contractului de achizitie publica va fi posibila in cel mai scurt timp, dupa indeplinirea formalitatilor legale privind elaborarea si avizarea contractului.
Traseul drumului de legatura are o lungime de 10 km si incepe cu circa 300 m inaintea intersectiei existente dintre drumurile DJ 692 si E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est spre Autostrada A1. Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza de proiectare este de 100 km/h.
Citeste si:
Cati kilometri de autostrada vor fi inaugurati in Romania in 2021. Scenariul "foarte optimist" al Pro Infrastructura. "Vom vedea primele utilaje pe Pitesti-Curtea de Arges" ...citeste mai departe despre "CNAIR a desemnat castigatorul pentru proiectarea si executia Drumului de Legatura Autostrada A1 Arad - Timisoara - DN 69" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 19:11
Consiliile judetene Caras-Severin si Timis au decis sa faca un parteneriat pentru a dezvolta cinci proiecte majore de infrastructura.
Administratiile celor doua judete, conduse de politicieni PNL, isi propun sa modernizeze infrastructura feroviara pentru implementarea solutiei de transport de tip "train-tram" (tren-tramvai) pe ruta Resita Sud - Bocsa - Timisoara Nord si asigurarea legaturii cu Aeroportul "Traian Vuia". In plus, se are in vedere o asemenea solutie tehnica si pe ruta Berzovia - Oravita - Anina.
Se urmareste construirea unui drum expres, cu trei benzi, intre Berzovia - Buzias - Topolovatul Mare - Autostrada A1. In plus, este in vizor si extinderea la patru benzi a drumului Mosnita Noua - Buzias (DJ 592), cat si modernizarea drumului interjudetean DJ 684 pe traseul DN 68A (Cosava) - Tomesti - Luncanii de Sus - limita de judet CS - DN 68 (Voislova), potrivit opiniatimisoarei.ro.
Un astfel de proiect creste sansele unei finantari europene, programul 2021-2027 punand accent pe modernizarea infrastructurii regionale de transport.
"Beneficiem de un context administrativ favorabil, in care partenerii nostri din Caras, atat de la judet, cat si de la municipiu, sunt pe aceeasi unda cu noi. Si ei, dar si noi, dezvoltam echipe performante de accesare a fondurilor europene. Nu sunt proiecte usor de realizat si nici nu vor fi facute peste noapte, dar nu am venit la Consiliu sa gandim marunt. Nu ne autoimpunem limite. Noua formula a puterii de decizie la... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 11:44
Timisorenii ar putea plati impozite pe cladiri usor mai mari, in anul 2021 fata de cele din acest an, daca proiectul de hotarare al primarului Dominic Fritz va fi votat de alesii locali.
Astfel, pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,08 % asupra valorii impozabile a cladirii. Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,6%, arata proiectul de hotarare de consiliu local postat, vineri, pe site-ul Primariei Timisoara.
Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a cladirii. Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a cladirii.
Ramane neimpozitata taxa pentru spectacolele de teatru, balet, opera, opereta, concert filarmonic sau alta manifestare muzicala, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competitie sportiva interna sau internationala.
Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, pe teren sau pe mijloacele de transport, datorat pentru intregul an de catre contribuabilii persoane fizice, pana la data de 31 martie a anului 2021, se mentine... mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 11:05
Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a declarat marti, 17 noiembrie, ca a taiat sporurile care le erau acordate angajatilor care lucrau la elaborarea de proiecte cu finantare europeana, intrucat acestea erau suportate din bugetul local, iar rata de implementare era mica.
Edilul-sef a detaliat ca primaria a contractat in ultimii ani proiecte in valoare de 460 milioane de lei, dar s-a rambursat doar 1 milion de lei, adica o rata de absorbtie de 0,22%. Fritz spune ca in aceasta situatie s-a uitat peste sporurile platite pentru elaborarea proiectelor si a constatat ca din anul 2017 pana acum, primaria a platit 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte.
"Aceasta inseamna ca pentru ca sa cheltuim (sa fie rambursat, n.r.) deocamdata 1 milion de lei din fonduri europene am platit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Aceste sporuri salariale nu sunt platite din fondurile europene, ci din bugetul propriu local. Deci am cheltuit 1 milion de lei bani europeni, dar am platit aproape 7 milioane de lei din bugetul propriu. Am decis sa suspendam de luna aceasta aceste sporuri, cel putin pentru lunile noiembrie si decembrie, iar pana anul viitor vom dezvolta un sistem in care aceste sporuri depind de performanta in proiect. Imi pare rau pentru cei peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri, dar sunt sigur ca inteleg si ei ca, pe de-o parte, suntem intr-o situatie financiara dificila si, pe de alta parte, luand in considerare lipsa... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 13:52
In Timisoara, orasul cu cea mai mare rata de infectare cu Covid-19, ambulantele abia mai fac fata transportului pacientilor bolnavi de coronavirus. Primaria municipiului a decis ca mai multe microbuze de la Societatea de Transport Public sa fie pregatite pentru a fi puse la dispozitia Serviciului de Ambulanta Judetean.
Primarul Timisoarei a anuntat ca a demarat proceduri prin care mai multe masini ale societatilor comeriale aflate in subordinea Primariei sa fie puse la dispozitia SAJ, relateaza Digi 24.
"Suntem intr-o situatie in care ambulantele abia mai reusesc sa faca fata. Incercam sa gasim masini de la societatile comericale din subordinea Primariei sa le punem la dispozitia SAJ pentru recoltarea de probe la domiciliu, ca sa nu trebuiasca sa folosim ambulante.
Pregatim microbuze ale Societatatii de Transport Public Timisoara pe care sa le folosim, daca ambulantele nu vor mai face fata sa aduca pacientii la Babes (Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara - n.r.) pentru recoltarea probelor. Avem pregatite microbuzele de la Societatea de Transport", a precizat acesta.
Timisoara a ajuns la o rata de infectare de 7,63 de cazuri la mia de locuitori. La ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategica erau 253 de cazuri noi de imbolnavire cu Covid-19 la nivelul judetului, cel mai mare numar de la debutul pandemiei. ...citeste mai departe despre "Situatie critica in Timisoara: Bolnavii COVID vor fi transportati cu microbuze, pentru ca... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 13:37
Primarul Dominic Fritz a anuntat, intr-o conferinta de presa, marti, ca inevitabila carantinarea Timisoarei, in conditiile in care numarul de infectari de Covid la mia de locuitori se apropie de 6.
Fritz a declarat ca masura carantinarii ar aduce de fapt beneficii pe termen lung. Primarul Timisoarei a mai spus ca in cadrul institutie as0a organziat un centru de coordonare pentru reactie rapida in criza Covid. Cat priveste faptul ca inevitabil Timisoara se apropie de 6 la mia de locuitori ne va duce la un o crestere exponentiala a numarului de cazuri.
"Trebuie sa spun din pacate ca este putin probabil ca vom putea evita o carantinare a orasului si de fapt a intregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare ca localitatile care depasesc rata de 6 cazuri la mia de locuitori trebuie sa trimita analiza privind impunerea masurii de carantina sau justificare neimpunerii acestei masuri", a declarat Dominic Fritz.
Edilul a mai precizat ca este cu atat mai importanta masura carantinarii in conditiile in care ne apropiem de sarbatorile de Craciun. O astfel de masura, a precizat Fritz, ar avea ajuta la salvarea de cat mai multe vieti. Dominic Fritz a adus drept argument in favorarea masurii faptul ca, in prezent, paturile Covid din Timisoara sunt ocupate. "Sunt in curs de aprobare inca 50 de paturi marti, dintre care 18 cu prize de oxigen", a precizat Fritz, explicand si ca decizia de carantinare se ia la nivel central, dar propunerea trebuie sa vina de la... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 13:04
Autoritatile din Timis au intrat in alerta luni, 2 noiembrie 2020, in jurul orei 23.00 in urma unui apel la 112 care anunta o bomba la fabrica de cauciucuri Continental din Timisoara. Alarma s-a dovedit a fi falsa, dar autorul apelului nu a fost inca gasit.
"In jurul orei 23:00,politistii timiseni au fost sesizati cu privire la faptul ca la o fabrica de anvelove din Timisoara a fost pusa o bomba. Politistii s-au deplasat de urgenta la fata locului si au efectuat verificari, insa s-a constatat ca este vorba despre un apel fals.
Totodata, politistii Sectiei 5 Timisoara s-au sesizat din oficiu si au intocmit un dosar penal cu privire la savarsirea infractiunii de amenintare in care se efectueaza cercetari pentru stabilirea situatiei de fapt", a transmis Politia Timis.
Autorul alertei false nu a fost inca depistat. ...citeste mai departe despre "Falsa alerta cu bomba la fabrica de cauciucuri Continental din Timisoara. Autorul farsei nu a fost prins" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 09:06
Inginerii unei divizii aflate sub aripa gigantului american Intel din Timisoara au dezvoltat ochiul de robot de pe satelitul trimis pe orbita de Agentia Spatiala Europeana.
In 2 septembrie 2020, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a lansat pe orbita un mic satelit, botezat PhiSat-1, care va avea misiunea de a monitoriza gheata polara si umiditatea solului, fiind primul satelit cu inteligenta artificiala la bord. Mai exact, ochiul de robot trimis sa faca poze din spatiu cu Pamantul are capacitatea sa selecteze pozele bune de cele nereusite, usurand foarte mult munca cercetatorilor.
Potrivit adevarul.ro, procesorul Myriad2, care sterge pozele neclare, ascunse de nori, si nu le mai trimite pe Pamant, a fost dezvoltat in Timisoara, de catre specialistii Movidius, o companie infiintata de Valentin Muresan.
"Practic, satelitul se misca deasupra Pamantului si face poze constant. In timp ce preia pozele, le proceseaza si isi da seama daca sunt neclare din cauza norilor. Acelea nu au nicio valoare de informatie. Pe tine te intereseaza ce e pe suprafata Pamantului; paduri, oceane etc. Nu are rost sa trimita rebuturile. Procesorul nostru asta face, e ochiul unui robot care filtreaza din mers, se uita pe poza si daca sunt prea multi nori nu o trimite pe Pamant. Cu alte cuvinte, poate sa trimita mult mai multe poze relevante. Asta este povestea in sine", a declarat Valentin Muresan, director Intel Romania si fondatorul companiei Movidius, pentru adevarul.ro.
...citeste mai... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 08:15
Aquaparkurile din Ungaria sunt pline, in fiecare week-end, de romani din zona de Vest a tarii. Cei mai bogati banateni, fratii Marius si Emil Cristescu, care detin deja un aquapark la Orastie, intentioneaza sa construiasca la Timisoara un aquapark care sa concureze cu strandurile din Ungaria.
Investitia a fost anuntata, marti, de primarul Timisoarei, Nicolae Robu. "Ceea ce mi s-a prezentat ca intentie investititionala se materializeaza. Investitorul si-a dat consimtamantul sa va anunt. Proiectul este in stadiul de aviz pentru emitere PUZ. Va fi ceva super - super. Cei din urma vor fi cei dintai. Au fost altii inainte care au facut aquapark, dar al nostru va fi altceva", a declarat Nicolae Robu, potrivit adevarul.ro. Sursa citata mai arata ca investitia va fi realizata pe un teren de peste sase hectare din zona Garii de Nord din Timisoara.
Potrivit sursei citate, aquaparkul de la Timisoara va fi o investitie a unei firme detinute de cei mai bogati banateni, fratii Marius si Emil Cristescu. ""Intentionam sa facem un aquapark de referinta, cu tobogane cu cadere de la foarte mare inaltime, sunt unele care se numesc taifun, cu cadere de la foarte mare inaltime. Detalii o sa punem in perioada urmatoare. Acum suntem in faza de pregatire a PUZ-ului. Lucrarile ar trebui sa inceapa in 2021 si sa fie gata in 2022", a declarat Emil Cristescu, potrivit adevarul.ro. ...citeste mai departe despre "Cei mai bogati banateni vor construi la Timisoara un aquapark care sa concureze cu... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 15:35