Guvernul a eliminat, joi, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
"Se elimina obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii, pentru ca organul fiscal are posibilitatea de a verifica informatiile respective, inscrise de contribuabil in cerere, in baza de date pe care o detine sau la care are acces", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.
El a mai spus ca Executivul a aprobat si celelalte prevederi din ordonanta de urgenta, anuntate de premierul Viorica Dancila la incepul sedintei de guvern.
Este vorba despre reducerea accizei la motorina pentru transportatorii de marfuri si persoane, dar si posibilitatea ca microintreprinderile sa poata sponsoriza ONG-urile certificate ca fiind furnizori de servicii sociale.
"Asa cum am promis, astazi incepem sa aprobam printr-o ordonanta de urgenta o serie de masuri in sprijinul ONG-urilor furnizoare de servicii sociale. Microintreprinderile care fac sponsorizari pentru asigurarea finantarii organizatiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditati la cel putin un serviciu social licentiat vor beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venitul microintreprinderilor pana la nivelul... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 16:51
In absenta timbrului de mediu, romanii au continuat si in prima luna din 2018 sa isi inamtriculeze pe banda rulanta masini second-hand, mai poluante si mai nesigure in trafic decat cele noi.
In conditiile in care numarul de autoturisme rulate crescuse deja exploziv in cursul anului trecut, producatorii si importatorii din industria auto atrag atentia asupra faptului ca imbatranirea accelerata a parcului auto ar putea deveni nu doar o probleme de sanatate publica, ci chiar una de viata si de moarte pentru toti romanii.
In luna ianuarie a acestui an, romanii si-au inmatriculat 50.001 autoturisme, informeaza Directia Regim Permise si pentru Inmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV). Dintre acestea, nu mai putin de 39.262 (78%) au fost second-hand.
Cifrele arata ca romanii continua si in acest an sa isi inmatriculeze pe banda rulanta masini second-hand, la fel cum au facut de la inceputul anului trecut, cand Guvernul a eliminat timbrul de mediu. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania, in 2017 s-au inmatriculat in tara noastra 552.000 de masini second-hand, cu 72% mai multe decat in 2016.
Problema, sustin producatorii si importatorii de autoturisme, este ca aceasta cresterea accelerata a numarului de masini vechi care circula pe drumurile publice ii pune in pericol pe toti romanii, fie ei soferi sau pietoni.
"Asistam la o crestere a inmatricularilor de autovehicule cu un nivel de poluare ridicat Euro 3 si Euro... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 12:34
Executivul a aprobat, in sedinta de joi, o serie de masuri privind facilitarea restiturii sumelor reprezentand taxa speciala, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Ordonanta de Urgenta aprobata reglementeaza doua situatii specifice care au aparut in procesul de restituire.
"Noile prevederi vin in sprijinul persoanelor indreptatite sa li se restituie sumele achitate catre Fondul pentru mediu, dar care se afla in imposibilitatea de a anexa dovada platii acestora, in copie sau original. In cazul in care contribuabilul nu anexeaza documentul doveditor al platii, ANAF va verifica existenta acestui document in baza de date.
De asemenea, va fi reglementata si corectata situatia in care o persoana sa fi platit taxa, dar sa nu fi inmatriculat autovehiculul respectiv, drept pentru care sa nu poata atasa la cererea de rambursare a taxei copii ale cartii autovehiculului si certificatului de inmatriculare.
In acest caz, cererea de restituire va fi insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document care are inscrisa mentiunea 'taxa neutilizata' si care este semnat si stampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule", transmite Guvernul.
Totodata, se coreleaza unele prevederi in instituirea termenului de 120 de zile pentru restituirea sumelor stabilite... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 23:06
Inmatricularile de autoturisme in Romania au crescut in primul trimestru al acestui an cu 74,4% fata de aceeasi perioada din 2016, pana la 150.397 de unitati, potrivit datelor publicate vineri de catre Institutul National de Statistica (INS).
Inmatricularile, dominate de autoturismele second-hand aduse din strainatate, au accelerat puternic fata de anul trecut, un prim efect al elimimarii timbrului de mediu de la 1 februarie.
In 2016, au fost inmatriculate 396.538 de autoturisme in Romania, in crestere cu 19,4% fata de 2015, an in care s-au inmatriculat 332.223 de unitati.
In primul trimestru din acest an, inmatricularile de autoturisme - principalul segment al pietei - au crescut cu 74,4% fata de primul trimestru al anului 2016, dupa un avans de doar 6,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Singurele segmente care au scazut in primul trimestru au fost cele ale autotractoarelor si remorcilor, cu o pondere mica in totalul inmatricularilor.
Segmentul mopedelor si motocicletelor a crescut cu 4,4% in primul trimestru, pana la 1.182 unitati, iar inmatricularile de autovehicule de autobuze si microbuze au crescut cu 2,6%, la 643 de unitati.
Inmatricularile de autovehicule de transport marfa au urcat in primul trimestru cu 3,6%, la 26.808 unitati.
Datele publicate de INS includ inmatricularile cumulate de masini noi si second-hand, fara a exista detalii legate de ponderea masinilor noi sau de ocazie in totalul inmatricularilor.
Insa potrivit unor date... mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 10:23
De azi nu mai suntem nevoiti sa platim timbrul de mediu la inmatricularea masinilor noi sau second hand.
Acest lucru se intampla deoarece miercuri a intrat in vigoare Legea nr. 1/2017, ce include, printre altele, anularea timbrului de mediu.
Pentru posesorii de masini este o veste buna, insa specialistii din industria auto atrag atentia ca eliminarea timbrului de mediu ar putea transforma Romania intr-un "paradis" al rablelor.
Intr-o perioada in care tot mai multe tari interzic in capitale masinile ce nu au cel putin norma de poluare Euro 5, Romania risca sa aiba si mai multe autovehicule vechi, in conditiile in care oricum anul trecut mai putin de un sfert dintre masinile inmatriculate au fost noi.
Pana la eliminarea acestei legi, in cazul masinilor foarte vechi, soferii erau nevoiti sa plateasca o taxa de timbru mai mare decat valoarea autovehiculului in sine. Tocmai de aceea, multi ezitau sa mai cumpere astfel de masini sau, daca o faceau, le inmatriculau pe Bulgaria. In timp ce acum, dupa eliminarea taxei, riscam sa avem pe strazi foarte multe masini mai vechi de 10-15 ani, ce polueaza foarte mult.
Totodata, pe fondul eliminarii acestei taxe, si programul Rabla se afla momentan sub semnul intrebarii. Acesta era sustinut din banii proveniti din taxa amintita, astfel ca Guvernul va fi nevoit sa gaseasca o noua sursa de finantare pentru a sustine un program ce s-a bucurat de o popularitate in crestere de la an la an.
Spre exemplu, in 2016, Administratia... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 08:24
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, sustine ca e "anormal" ca un cetatean posesor de autovehicule Volkswagen sa plateasca retroactiv vreo suma de bani, in cazul in care se dovedeste faptul ca masina pe care o a cumparat-o era echipata cu sisteme care incalca reglementarile Uniunii Europene (UE).
"Mi se pare anormal ca un cetatean de buna credinta, care a dat foarte multi bani pentru marca respectiva si a achizitionat un astfel de autovehicul, sa fie pasibil intr-o perioada urmatoare sa plateasca (timbru de mediu - n.red.) pentru un Euro 6, care se poate dovedi ca era de fapt un Euro 4 sau Euro 5. Masurile vor fi luate dupa ce va fi facuta analiza in baza procedurii pe care o sa ne-o prezinte specialistii din grupurile reunite din cele doua ministere (Mediu si Transporturi).
Repet, nu mi se pare normal ca un cetatean, indiferent de unde este el - dar noi vorbim acum de cetatenii romani - care a scos din buzunar bani multi, mai ales daca vorbim despre un ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen: Veste importanta pentru romani - Ce se intampla cu timbrul de mediu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 20:39
Soferii care vor sa-si vanda masina inmatriculata inainte de 2007 trebuie sa plateasca timbrul de mediu, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a fost data in contextul in care legislatia nu era aplicata la fel de toate instantele judecatoresti.
Timbrul de mediu a fost instituit la inceputul anului 2013, printr-o ordonanta de urgenta, care stabileste ca aceasta taxa este platita pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Romania, precum si cu ocazia vanzarii unei masini pentru care nu a fost achitata anterior nicio alta taxa de inmatriculare sau de poluare.
Legislatia in materie prevede ca timbrul se achita pentru toate autovehiculele inmatriculate in Romania dupa data de 1 ianuarie 2007, pentru care se solicita transcrierea dreptului de proprietate.
Totusi, instantele din tara au aplicat diferit legislatia.
Mai exact, dupa cum se arata in decizia ICCJ nr. 13/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 834 de luni, 17 noiembrie, ...citeste mai departe despre "Timbrul de mediu: Ce trebuie sa stii daca vrei sa vinzi o masina inmatriculata inainte de 2007" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 13:00
Cei care cumpara un autovehicul second-hand de pe piata interna, care are data de prima inmatriculare inainte de 1 ianuarie 2007, trebuie sa plateasca timbrul de mediu, se mentioneaza intr-o decizie a Inaltei Curte de Casatie si Justitie, publicata ieri in Monitorul Oficial.
Legislatia in vigoare prevede obligativitatea achitarii timbrului de mediu pentru masinile inmatriculate in Romania dupa 1 ianuarie 2007, insa in privinta masinilor second-hand cu prima data de inmatriculare inainte de aceasta data nu exista o interpretare unitara a prevederilor. Astfel, ICCJ a stabilit ca 1 ianuarie 2007 nu este un reper pentru exceptarea de la plata a timbrului pentru autovehiculele rulate, inmatriculate anterior acestei date.
Citeste mai multe despre Timbrul de mediu se plateste si pentru masinile second-hand, inmatriculate pentru prima data inainte de 2007 pe Avocatnet.ro mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 15:14
Calculatorul oficial pentru timbrul de mediu 2014 a fost publicat recent de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pe adresa proprie de internet. In acest an se va plati mai putin pentru timbrul de mediu, datorita faptului ca a scazut cursul de schimb pe baza caruia se stabileste cuantumul acestuia.
Suma pe care trebuie sa o platiti pentru timbrul de mediu in anul 2014 poate fi calculata cu ajutorul softului pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pe pagina proprie de internet.
Cititi continuarea articolului Calculator Timbru de mediu 2014. Cat vei plati in acest an pentru taxa auto? pe Avocatnet mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:17