Guvernul a eliminat, joi, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
"Se elimina obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii, pentru ca organul fiscal are posibilitatea de a verifica informatiile respective, inscrise de contribuabil in cerere, in baza de date pe care o detine sau la care are acces", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.
El a mai spus ca Executivul a aprobat si celelalte prevederi din ordonanta de urgenta, anuntate de premierul Viorica Dancila la incepul sedintei de guvern.
Este vorba despre reducerea accizei la motorina pentru transportatorii de marfuri si persoane, dar si posibilitatea ca microintreprinderile sa poata sponsoriza ONG-urile certificate ca fiind furnizori de servicii sociale.
"Asa cum am promis, astazi incepem sa aprobam printr-o ordonanta de urgenta o serie de masuri in sprijinul ONG-urilor furnizoare de servicii sociale. Microintreprinderile care fac sponsorizari pentru asigurarea finantarii organizatiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditati la cel putin un serviciu social licentiat vor beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venitul microintreprinderilor pana la nivelul... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 16:51
In absenta timbrului de mediu, romanii au continuat si in prima luna din 2018 sa isi inamtriculeze pe banda rulanta masini second-hand, mai poluante si mai nesigure in trafic decat cele noi.
In conditiile in care numarul de autoturisme rulate crescuse deja exploziv in cursul anului trecut, producatorii si importatorii din industria auto atrag atentia asupra faptului ca imbatranirea accelerata a parcului auto ar putea deveni nu doar o probleme de sanatate publica, ci chiar una de viata si de moarte pentru toti romanii.
In luna ianuarie a acestui an, romanii si-au inmatriculat 50.001 autoturisme, informeaza Directia Regim Permise si pentru Inmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV). Dintre acestea, nu mai putin de 39.262 (78%) au fost second-hand.
Cifrele arata ca romanii continua si in acest an sa isi inmatriculeze pe banda rulanta masini second-hand, la fel cum au facut de la inceputul anului trecut, cand Guvernul a eliminat timbrul de mediu. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania, in 2017 s-au inmatriculat in tara noastra 552.000 de masini second-hand, cu 72% mai multe decat in 2016.
Problema, sustin producatorii si importatorii de autoturisme, este ca aceasta cresterea accelerata a numarului de masini vechi care circula pe drumurile publice ii pune in pericol pe toti romanii, fie ei soferi sau pietoni.
"Asistam la o crestere a inmatricularilor de autovehicule cu un nivel de poluare ridicat Euro 3 si Euro... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 12:34
Inmatricularile de autoturisme in Romania au crescut in primul trimestru al acestui an cu 74,4% fata de aceeasi perioada din 2016, pana la 150.397 de unitati, potrivit datelor publicate vineri de catre Institutul National de Statistica (INS).
Inmatricularile, dominate de autoturismele second-hand aduse din strainatate, au accelerat puternic fata de anul trecut, un prim efect al elimimarii timbrului de mediu de la 1 februarie.
In 2016, au fost inmatriculate 396.538 de autoturisme in Romania, in crestere cu 19,4% fata de 2015, an in care s-au inmatriculat 332.223 de unitati.
In primul trimestru din acest an, inmatricularile de autoturisme - principalul segment al pietei - au crescut cu 74,4% fata de primul trimestru al anului 2016, dupa un avans de doar 6,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Singurele segmente care au scazut in primul trimestru au fost cele ale autotractoarelor si remorcilor, cu o pondere mica in totalul inmatricularilor.
Segmentul mopedelor si motocicletelor a crescut cu 4,4% in primul trimestru, pana la 1.182 unitati, iar inmatricularile de autovehicule de autobuze si microbuze au crescut cu 2,6%, la 643 de unitati.
Inmatricularile de autovehicule de transport marfa au urcat in primul trimestru cu 3,6%, la 26.808 unitati.
Datele publicate de INS includ inmatricularile cumulate de masini noi si second-hand, fara a exista detalii legate de ponderea masinilor noi sau de ocazie in totalul inmatricularilor.
Insa potrivit unor date... mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 10:23
Incepand de miercuri nu mai suntem nevoiti sa platim timbrul de mediu la inmatricularea masinilor noi sau second hand. Insa odata cu eliminarea acestei taxe nu se mai pot recupera nici banii.
Ministerul Mediului a confirmat joi, pentru Avocat.net, ceea ce Ziare.com a relatat inca de la jumatatea lunii ianuarie, si anume ca procedura pentru restituirea banilor a fost eliminata odata cu ordonanta timbrului de mediu, act normativ abrogat de la 1 februarie anul acesta.
Astfel, abrogarea ordonantei a dus nu doar la eliminarea timbrului de mediu, ci si a regulilor pentru restituirea pe cale administrativa a taxelor platite in prealabil de proprietarii de masini.
Procedura efectiva de returnarea a sumelor platite se regaseste intr-un ordin comun al Ministerului Mediului si ANAF, insa acesta a fost emis tocmai in baza prevederilor din ordonanta, care acum nu mai este in vigoare.
"Prin abrogarea integrala a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimina inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativa a sumelor prevazute de art. 12. (...) Avand in vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, faptul ca ordinul mai sus mentionat a fost emis in aplicarea art. 12 din OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativa, sumele in speta. (...)
Restituirea pe cale administrativa a acestor sume poate fi realizata doar in baza unui nou act normativ ce ar trebui emis in perioada urmatoare", au precizat Ministerul Mediului.... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:10
De azi nu mai suntem nevoiti sa platim timbrul de mediu la inmatricularea masinilor noi sau second hand.
Acest lucru se intampla deoarece miercuri a intrat in vigoare Legea nr. 1/2017, ce include, printre altele, anularea timbrului de mediu.
Pentru posesorii de masini este o veste buna, insa specialistii din industria auto atrag atentia ca eliminarea timbrului de mediu ar putea transforma Romania intr-un "paradis" al rablelor.
Intr-o perioada in care tot mai multe tari interzic in capitale masinile ce nu au cel putin norma de poluare Euro 5, Romania risca sa aiba si mai multe autovehicule vechi, in conditiile in care oricum anul trecut mai putin de un sfert dintre masinile inmatriculate au fost noi.
Pana la eliminarea acestei legi, in cazul masinilor foarte vechi, soferii erau nevoiti sa plateasca o taxa de timbru mai mare decat valoarea autovehiculului in sine. Tocmai de aceea, multi ezitau sa mai cumpere astfel de masini sau, daca o faceau, le inmatriculau pe Bulgaria. In timp ce acum, dupa eliminarea taxei, riscam sa avem pe strazi foarte multe masini mai vechi de 10-15 ani, ce polueaza foarte mult.
Totodata, pe fondul eliminarii acestei taxe, si programul Rabla se afla momentan sub semnul intrebarii. Acesta era sustinut din banii proveniti din taxa amintita, astfel ca Guvernul va fi nevoit sa gaseasca o noua sursa de finantare pentru a sustine un program ce s-a bucurat de o popularitate in crestere de la an la an.
Spre exemplu, in 2016, Administratia... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 08:24
Daniel Constantin, vicepremier si ministru al Mediului, sustine ca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto odata cu eliminarea timbrului de mediu.
"Este o discutie pe care o vom avea la momentul cand se va elabora bugetul. Timbrul de mediu s-a atacat tot timpul in instanta, iar statul trebuie sa plateasca esalonat foarte multi bani pentru cei care au platit acest timbru de mediu.
(...) Problema nu este neaparat cum sa alimentam (Administratia Fondului pentru Mediu - n.red.), pentru ca, daca va uitati, 70% din fondurile pe care le-au avut nu s-au cheltuit. Deci nu e problema colectarii, ci problema cheltuirii si dezvoltarea de programe in aceasta zona si pentru a face un mediu mai prietenos", a explicat Daniel Costantin, la Digi24.
Intrebat daca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto ce reclama ca, odata cu eliminarea timbrului de mediu, industria autohtona de autovehicule va scadea cu 30% si se vor pierde 15.000 de locuri de munca, vicepremierul a ...citeste mai departe despre "Guvernul a eliminat timbrul de mediu, dar pune alte taxe in loc" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 18:18
Autovehiculele dobandite prin partaj sunt scutite, in momentul de fata, de la plata timbrului de mediu. Aceasta prevedere va fi, insa, eliminata de autoritati, un proiect de act normativ in acest sens fiind lansat recent in dezbatere publica.
Initiatorii sustin ca masura va fi luata intrucat creeaza o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului.In prezent, potrivit prevederilor OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, autovehiculele dobandite prin partaj sunt exceptate de la plata taxei.
Totusi, aceasta exceptie ar putea fi eliminata din OUG nr. 9/2013, dupa ce un proiect de ordonanta de modifica Codul fiscal si reglementeaza unele masuri fiscal-bugetare ce prevede acest lucru a fost lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 15:40
Principiile proiectului privind timbrul de mediu sunt corecte, masurabile si elimina confuziile, incurajand totodata achizitia de autovehicule cat mai putin poluante, apreciaza Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).
Innoirea parcului auto este un obiectiv strategic pentru Romania, in conditiile in care varsta medie a acestuia, de circa 11-12 ani, este semnificativ mai mare decat cea din Uniunea Europeana (aproximativ opt ani), se arata in sursa citata.
Acest indicator reflecta in mod sintetic nivelul de poluare a mediului din Romania, dar si masura in care acesta poate afecta sanatatea cetatenilor, emisiile poluante provenite de la autovehiculele cu norme de poluare inferioare, care s-au dublat anul trecut comparativ cu 2011, fiind factori recunoscuti de incidenta pentru multe afectiuni.
Propunerile APIA
Totodata, APIA apreciaza ca masurile de innoire a parcului auto trebuie sa aiba in vedere si vectori noi care sa stimuleze nu numai achizitia de autovehicule mai putin poluante, ci si circulatia lor pe drumurile publice din marile orase, prin impozit anual sau zone de filtrare a circulatiei celor poluante, deoarece accelerarea introducerii noilor tehnologii pe autovehiculele fabricate in prezent le face pe acestea nu doar mai "curate", ci si mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant, chiar in comparatie cu cele de acum numai 3-4 ani.
Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 17:55