Invitat la Festivalul International de Film Transilvania, regizorul Cristi Puiu tinut sa dea o lectie de moralitate oamenilor inainte de ecranizarea filmului Malkrog, afirmand ca este inuman sa te uiti la o proiectie de 200 minute cu masca de protectie pe figura. Mai mult, in momentul in care a fost invitat pe scena a intrat cu masca in mana, refuzand sa o poarte chiar daca organizatorii i-au cerut acest lucru.
Regizorul a facut referire si la Revolutia din 1989, spunand ca "au existat niste oameni indisciplinati in Romania care au spus NU dictaturii". Cristi Puiu a tinut sa-i roage pe oameni sa plece cand simt ca nu mai rezista sa stea cu masca de protectie, moment in care cateva persoane din public au inceput sa-l aplaude, potrivit Cluj 24.ro.
Discursul integral tinut de Cristi Puiu:
"Am inteles ca de maine se poarta masca de protectie in aer liber la Cluj. Imi pare rau pentru dumneavoastra. Este un film de 200 minute. Sa stati cu masca pe fata si sa va uitati la un film de 200 de minute este inuman. Va rog sa plecati cand simtiti ca trebuie sa iesiti. Cand nu mai suportati sa plecati. Va rog foarte mult!
Daca dumneavoastra sunteti astazi aici si va uitati la un film este pentru ca au existat niste oameni indisciplinati in Romania in Decembrie '89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalata ar face bine sa discute cu oamenii, sa intre in dialog, nu sa ne trateze ca pe niste vite. Exista un virus, dar tonul autoritatilor statului este inacceptabil. Oamenii... mai mult
Sambata, 08 August 2020, ora 09:02
In contextul situatiei actuale din tara si tinand cont de restrictiile impuse pentru siguranta tuturor, echipa Festivalului International de Film Transilvania a luat decizia de a reprograma editia cu numarul 19.
"Am pregatit TIFF-ul pana in ultima clipa, am sperat ca ne vom intalni la Cluj intre 29 mai si 7 iunie. In acest punct, insa, ne-a devenit clar ca acest lucru nu mai este posibil. N-a fost o decizie usoara, dar suntem optimisti si lucram deja la posibilele date alternative", declara Tudor Giurgiu, presedintele festivalului.
Echipa va urmari cu atentie, in perioada urmatoare, evolutia situatiei din tara, de care va depinde programarea noilor date pentru TIFF 2020.
"Daca #StamAcasa acum, le dam sanse evenimentelor pe care le iubim sa se intample anul acesta, in formule probabil adaptate timpurilor pe care le traim. Le suntem recunoscatori tuturor sponsorilor si partenerilor ca sunt in continuare alaturi de noi. Impreuna, vom gasi cele mai bune solutii", adauga Tudor Giurgiu.
Inscrierile facute pentru programe precum Transilvania Pitch Stop, Bursa Alex. Leo Serban, Competitia Locala raman valabile, iar cei selectati vor primi vesti in timp util despre noul program.
Spectatorii care si-au cumparat deja bilete si abonamente au doua optiuni: le pot pastra sau isi pot recupera banii. Echipa le multumeste celor care aleg sa sustina festivalul in aceste momente complicate, pastrandu-le pentru editia 2020, cu toate modificarile pe care le vor impune vremurile... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 12:35
Cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inceput, vineri seara, la Cluj Napoca, in prezenta a peste 3.000 de persoane.
In deschiderea festivalului, Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, a spus ca orasul condus de Emil Boc are potential sa devina un platou imens de filmare.
"Incercam de multi ani sa convingem autoritatile locale ca orasul Cluj are potential sa devina un platou imens de filmare, orasul in sine si ce este in jur poate fi speculat cinematografic si e important ca festivalul sa aduca multi regizori care sa filmeze aici, sa cheltuie bani aici, iar in 10 - 15 ani Clujul sa devina un important centru de productie cinematografica.
La sfarsitul saptamanii viitoare va sosi Alain Delon, parca festivalul se invarte in jurul lui, actorul va primi premiul de excelenta la gala de inchidere", a spus Giurgiu, citat de Mediafax.
Astfel, pana pe pe 11 iunie, cei prezenti vor putea viziona 225 de filme (188 de lungmetraje si 37 de scurtmetraje) din 53 de tari, sa participe la concerte, expozitii, workshop-uri, dezbateri si lansari.
Editia din aceasta este un record in privinta numarului de bilete vandute si in curand va fi depasit inca un record, cel al invitatilor prezenti la festival. Circa 1.300 de invitati vor sosi la Cluj in perioada festivalului, iar printre acestia se numara si starul francez Alain Delon, caruia i se va inmana Premiul pentru intreaga cariera, conform unui comunicat al organizatorilor.
Si actrita Tora... mai mult
Sambata, 03 Iunie 2017, ora 10:47
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, marti, alocarea a 1,4 milioane de lei pentru Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), desi Camera de Conturi Cluj a considerat ca finantarea din 2015 a fost ilegala.
Potrivit proiectului de hotarare aprobat cu majoritate de voturi in sedinta Consiliului Local Cluj-Napoca municipalitatea aloca in fiecare an sume nerambursabile pentru sprijinirea unor ONG-uri, asociatii si fundatii.
"In fiecare an, Primaria si CL Cluj-Napoca sprijina ONG-uri, fundatii, asociatii prin acordarea de fonduri nerambursabile de la bugetul local. Se aproba alocarea a 1,4 milioane de lei de la bugetul local pe 2017 pentru Asociatia Festivalul de Film Transilvania in vederea realizarii proiectului Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) ", se arata in documentul citat.
Cea de-a 16 editie a TIFF se va desfasura in perioada 2 - 11 iunie la Cluj-Napoca.
Citeste si TIFF-ul imbogateste Clujul - Cati cheltuiesc cei care vin la festivalul de film
Potrivit raportului Camerei de Conturi Cluj pe anul 2015 publicat in luna februarie pe site-ul institutiei, bugetul Primariei Cluj-Napoca a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de lei in anul 2015, fiind acordate nelegal finantari nerambursabile unor asociatii si fundatii, pentru organizarea unor festivaluri cum sunt Untold sau TIFF, in conditiile in care acestea au realizat profit din vanzarea de bilete.
"Au fost acordate nelegal finantari nerambursabile unor asociatii si fundatii,... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 09:07
Filmul argentinian "Incendiul", in regia lui Juan Schnitan, a fost desemnat, sambata seara, filmul castigator al TIFF 2015, premiul "Trofeul Transilvania" fiind decernat de ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, in cadrul galei de inchidere a festivalului, de la Teatrul National din Cluj-Napoca,
Premiul Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, pentru cel mai bun film al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF 2015) a fost acordat, in cadrul galei de inchidere a festivalului, peliculei argentiniene "Incendiul", in regia lui Juan Schnitan, trofeul fiind decernat de catre ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, alaturi de care a urcat pe scena si actrita Nastassja Kinski, premiata in cadrul aceleiasi gale pentru contributia adusa cinematografiei mondiale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"In seara aceasta e finala Champions League a filmului romanesc. TIFF-ul e galceava valorica in atata mediocritate. Ca cinefil si nu ca vremelnic ministru al Culturii ma bucur sa ...citeste mai departe despre "Filmul "Incendiul", marele castigator al TIFF 2015" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Iunie 2015, ora 07:18
Filme aflate la prima intalnire cu publicul, dezbateri, masterclassuri si lansari de carte vor anima Zilele Filmului Romanesc (ZFR) la TIFF, care incep oficial joi.
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), care se desfasoara la Cluj-Napoca, se incheie duminica.
Spectatorii vor avea ocazia sa vada in premiera absoluta trei filme in competitia ZFR: "Poarta Alba" (regia: Nicolae Margineanu), "Cripta" (regia: Corneliu Gheorghita) si documentarul "Un ultim an in 114 minute" (regia: Daniel Djamo). Tot in premiera, dar in afara competitiei, va rula comedia "America, venim!", debutul lui Razvan Savescu. "Quod erat demonstrandum" (regia: Andrei Gruzsniczki), care figureaza si in competitia internationala, va avea premiera romaneasca in festival, informeaza organizatorii - Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc.
Alte trei premiere din sectiunea de scurtmetraje ZFR sunt "Start Anew World" (regia: Luiza Parvu), "Kowalski" (regia: Andrei Cretulescu) si "Sa mori de dragoste ranita" (regia: Iulia Rugina). Angela Similea, care apare in film, vine cu echipa filmului la TIFF Lounge sambata, de la 17,00. De la Cannes, unde a obtinut Mentiunea speciala in Quinzaine des Realisateurs, ajunge la TIFF si "Trece si prin perete", al lui Radu Jude. Documentarul de impact al lui Vlad Petri "Bucuresti, unde esti?" va rula joi, de la 21,45, in Unirii Open Air, inainte de a intra pe ecrane, din 13 iunie.
In paralel cu proiectiile si evenimentele legate de filmul... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 08:47
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) va fi prezentat la New York, in cadrul Best Fest Film Series, un eveniment inedit initiat de centrul cultural The Town Hall si directorul sau artistic, M.A. Papper, care celebreaza cele mai interesante zece festivaluri de film din lume.
Una dintre marcile de traditie ale orasului New York, cladirea istorica Town Hall, inaugurata in 1921, gazduieste concerte, spectacole de teatru si dans, lecturi si alte evenimente culturale, la care asista peste 200.000 de spectatori, in fiecare an.
Best Fest Film Series debuteaza pe 3 februarie, cu o seara speciala dedicata TIFF-ului, in prezenta directorului artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Acesta va discuta despre selectie, concept si despre lucrurile care fac TIFF-ul unic in peisajul festivalier international, va prezenta posterele originale ale celor 12 editii si cateva dintre trailerele memorabile din istoria festivalului clujean. Un invitat american care a fost la TIFF va povesti despre experienta lui la festival, dupa care spectatorii vor avea ocazia sa urmareasca filmul Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu). Seara se va incheia cu o sesiune de intrebari si raspunsuri.
"Spectatorii vor avea ocazia rara de a vedea filme extraordinare, de a afla lucruri noi despre arta si cultura cinematografica din alte tari si de a experimenta cele mai bune si incitante festivaluri de film din lume, in prezentarea celor care le organizeaza", se arata pe site-ul oficial al... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 12:15
Lungmetrajul indian "Corabia lui Tezeu", de Anand Gandhi, a castigat Trofeul Transilvania sambata seara, la gala de premiere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) 2013, care a avut loc la Teatrul National din Cluj-Napoca.
Trofeul a fost inmanat unui membru al echipei filmului de catre actrita Luminita Gheorghiu si cineastul Jioi Menzel, care au primit, la gala TIFF, un premiu de excelenta, respectiv un premiu pentru intreaga cariera.
O fotografa iesita din comun se lupta cu pierderea geniului sau intuitiv ca urmare a unei operatii chirurgicale. Un calugar erudit se confrunta cu o dilema etica atunci cand trebuie sa aleaga intre principii si moarte. Un tanar dealer la bursa ia urma unui rinichi furat si invata cat de complicata poate fi moralitatea. Urmand traiectoriile separate ale acestor trei calatorii filosofice si inevitabila lor convergenta, "Ship of Theseus" exploreaza probleme ridicate de identitate, justitie, frumusete, sens si moarte.
Cei care au inmanat Trofeul Transilvania au fost protagonistii celor mai emotionante doua momente de la gala, cand, atunci cand au venit sa primeasca propriile premii, au fost aplaudati in picioare.
Premiul de excelenta i-a fost inmanat Luminitei Gheorghiu de actrita Cristina Flutur, alaturi de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.
Premiul pentru regie al Festivalului International de Film Transilvania a mers in Japonia, in timp ce premiul juriului a fost acordat unor regizoare din... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 10:35
Bugetul pe acest an al Festivalului International de Film Transilvania este de 1,4 milioane de euro, mai mic cu 300.000 de euro fata de cel de anul trecut, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Cluj, directorul manifestarii, Tudor Giurgiu, adaugand ca acest lucru nu va afecta calitatea.
Directorul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a afirmat ca bugetul manifestarii din acest an este de 1,4 milioane de euro, fiind mai mic cu 300.000 de euro fata de anul trecut, transmite corespondentul Mediafax. El a spus ca acest lucru nu va afecta calitatea festivalului.
"Vor fi 155 de filme de lungmetraj si 35 de filme scurte. Locurile de desfasurare nu se schimba, in Casa TIFF si la Pavilionul din Piata Unirii. Singurul semn de intrebare mai este legat de multiplexul unde vom proiecta filme, nu stim daca vom ramane la Union sau la Cinema City", a afimat Giurgiu.
Giurgiu a afirmat ca nu au vrut sa renunte la nimic din ceea ce este important in festival, chiar daca bugetul este mai mic.
"Nu am incercat sa taiem si sa renuntam la nimic, mi s-a parut ca era o decizie proasta sa taiem din programele de anii trecuti Am incercat sa ne gospodarim altfel, am redus oamenii. Filmele pe care le vedeti costa mult, cele straine, mai ales daca sunt doua, trei proiectii. Eu cred ca, mai ales in primii ani, festivalul a fost si este prietenos cu publicul, oferte, carduri, ramane prietenos. (...) Incercam sa ne gospodarim fara sa prejudiciem... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 14:42