Valoarea voucherelor de vacanta emise in primele opt luni ale acestui an a ajuns la peste 223,6 de milioane de euro, fiind de 7,7 ori mai mare fata de cea din 2017, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), remis marti AGERPRES.
In august 2018, valoarea voucherelor s-a ridicat la 17,1 milioane de euro, fiind emise aproximativ 1,3 milioane de tichete pe hartie, in valoare de 14,1 milioane de euro, si peste 264.000 vouchere pe suport electronic, in valoare de trei milioane de euro.
Iunie 2018 a fost luna cu cea mai mare valoare a voucherelor de vacanta emise, respectiv 125 de milioane de euro.
Voucherele de vacanta pe suport electronic, a caror folosire reduce considerabil birocratia intregului proces, reprezinta numai aproximativ 10% din numarul total al celor emise intre ianuarie si august. Numarul acestora, 850.000, este insa de 11 ori mai mare fata 2017.
Reprezentantii ANAT recomanda, avand in vedere experienta acestui an, cand cele mai multe vouchere de vacanta s-au emis in luna iunie, in plin sezon estival, ceea ce a facut in multe cazuri destul de dificila alegerea vacantei dorite, ca in 2019 acestea sa fie date la inceputul anului.
"Proprietarii lor ar putea profita de perioada de Inscrieri Timpurii, al carui varf este intre ianuarie si martie, in care isi pot alege vacanta potrivita dintr-o multitudine de oferte care au si reducere", spun acestia.
Valabilitatea voucherelor de vacanta este de un an de zile.... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 14:45
Valoarea voucherelor de vacanta a atins un nivel record in iunie, de 125 milioane de euro, fata de 3 milioane euro in iunie 2017. Mai exact, suma este de 42 de ori mai mare comparativ cea din aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor transmise marti de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
De altfel, doar in aceasta luna valoarea voucherelor de vacanta este de patru ori mai mare decat cea pe intreg anul 2017, care a fost de 30 milioane de euro.
In iunie au fost emise 11,3 milioane de vouchere de vacanta pe hartie, care valoreaza peste 117 milioane de euro, si 274.000 de vouchere pe suport electronic, in valoare de aproximativ 7,8 milioane de euro, spun reprezentantii ANAT.
"Cresterea considerabila de la 3 milioane de euro in iunie 2017 la 125 milioane de euro in iunie 2018 a fost impulsionata de acordarea acestor beneficii extra-salariale catre angajatii bugetari", explica acestia.
Per total, intre ianuarie si iunie, au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hartie si in format electronic, care valoreaza aproximativ 148 milioane de euro. Aceasta suma este cinci ori mai mare fata de cea din 2017.
Voucherele de vacanta au fost introduse pe piata din Romania in 2009, dar acordarea lor a fost oprita in sistemul public dupa un an, din cauza crizei economice, si de atunci a fost restrictionata an de an prin act normativ.
Pana anul trecut, doar angajatii din sistemul privat au primit vouchere de vacanta. Insa, in perioada... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:21
Tichetele valorice reprezinta un instrument de motivare cu popularitate ridicata in randul angajatilor, angajatorilor si comerciantilor parteneri care le accepta la plata, arata un studiu realizat de GfK.
Intre acestea, tichetele de masa si tichetele cadou sunt cele mai cunoscute, cele mai des acordate si cele mai dorite de catre salariati. Trei din patru angajati care primesc tichete de masa le considera ca fiind esentiale pentru ei.
Companiile care isi motiveaza salariatii prin tichete valorice se declara in proportie de 96% multumite si foarte multumite de sistemul de tichete, pe care il apreciaza pentru ca este usor de implementat si aduce beneficii importante. Patru din cinci angajatori care acorda tichete valorice considera ca tichetele de masa sunt esentiale pentru bunul mers al afacerii.
"Rezultatele studiului confirma faptul ca mare parte dintre salariatii romani apreciaza tichetele de masa, considerandu-le un beneficiu extrasalarial important care le creste puterea de cumparare, ii sprijina in eforturile lor de a se hrani sanatos si le imbunatateste performanta in cadrul organizatiei.
Totodata, studiul realizat de GfK arata ca angajatorii apreciaza sistemul de tichete pentru beneficiile pe care le aduce, precum facilitatile fiscale, ameliorarea climatului de lucru si cresterea productivitatii. Ne bucuram asadar de rezultatele studiului, care evidentiaza dinamica pozitiva a pietei tichetelor din Romania si tendintele favorabile de care se bucura acest... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 18:04
Guvernul amana, din nou, pana la finalul lui 2017, acordarea unor drepturile salariale si de alta natura de care ar trebui sa beneficieze personalul din sectorul bugetar, precum premii, tichete cadou, tichete de masa sau vouchere de vacanta, potrivit proiectului de buget pe anul acesta, publicat luni pe site-ul Ministerului de Finante.
"Se propune extinderea aplicarii si pe perioada 1 martie - 31 decembrie 2017 a unora dintre masurile aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016", se mentioneaza in proiectul citat.
Printre masurile cuprinse in Ordonanta 99 se numara suspendarea acordarii mai multor drepturi angajatilor statului, printre care premii, tichete cadou, tichete de masa, vouchere de vacanta sau ajutoare/indemnizatii la iesirea la pensie/trecerea in rezerva.
Prin Ordonanta 99, drepturile mentionate au fost suspendate pentru perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017.
Totodata, potrivit proiectului citat, "se propune ca incepand cu 1 martie 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sa se mentina la nivelul in plata stabilit pentru luna februarie 2017".
"Salariile stabilite pentru luna februarie 2017 includ majorarile salariale aprobate prin Legea nr. 250/2016 pentru personalul din invatamant, sanatate si asistenta sociala, precum si majorarile salariale aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2017 pentru personalul din administratia locala si personalul din institutiile publice de spectacole sau... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 12:35
Angajatii institutiilor de stat si companiilor private din Romania ar putea primi primele tichete de vacanta incepand cu 1 iulie, intrucat Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a finalizat normele privind acordarea acestora.
Asadar, imediat dupa ce legea va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial, actul normativ va fi trimis spre avizare, iar procedura va fi, cel mai probabil, finalizata luna aceasta, arata Digi 24.
Legea care le permite institutiilor statului sau companiilor private sa le ofere salariatilor vouchere de vacanta a fost adoptata pe 3 iunie de catre Parlament.
Angajatii pot primi de acum si tichete de ...citeste mai departe despre "Liber la tichete de vacanta: Cand vom primi primele vouchere de concediu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 11:40
Angajatii vor putea primi in curand tichete de vacanta de la firma sau institutia pentru care lucreaza.
Legea care le permite institutiilor statului sau companiilor private sa le ofere salariatilor vouchere de vacanta a fost adoptata miercuri de catre Parlament si urmeaza sa fie transmisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, a anuntat premierul Victor Ponta.
Mai exact, angajatorii le pot oferi salariatilor tichete in cuantum de maximum sase salarii brute minime pe economie, adica in jur de 6.000 de lei, ca sa plece in vacanta.
Vouchere de vacanta pentru bugetari: Cum se obtin si cat ...citeste mai departe despre "Angajatii pot primi de acum si tichete de vacanta: Ce facem cu ele si cat valoreaza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 15:07
Legea voucherelor de vacanta va aduce mai multi turisti in destinatiile din Romania si, implicit, mai multe venituri in unitatile de cazare si alimentatie publica, se arata intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor de Promovare din Romania (FAPT).
"Salutam decizia de adoptare a Legii voucherelor de vacanta, proiect sustinut de intreaga industrie, pentru care ANAT si FAPT lupta inca din 2009. Legea voucherelor de vacanta va aduce mai multi turisti in destinatiile din Romania si, implicit, mai multe venituri in unitatile de cazare si alimentatie publica. De 5 ani, nu am incetat sa facem lobby pentru a sustine turismul romanesc si iata ca astazi Legea voucherelor de vacanta a trecut de Parlament. Angajatii regiilor si companiilor de stat vor primi obligatoriu vouchere de vacanta si nu prime in bani", a declarat Corina Martin, presedintele Federatiei Asociatiilor de Promovare din Romania.
Angajatorii privati sunt, de asemenea, stimulati sa ofere vouchere de vacanta angajatilor, in loc de bani, datorita impozitarii reduse a acestora, comparativ cu impozitul mare pe fondul de salarii.
Deputatii au adoptat marti proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea de tichete de vacanta care vor fi suportate integral de angajator.
Proiectul, adoptat cu 215 voturi "pentru", 7 "impotriva" si 100 abtineri, prevede ca pentru salariat tichetele de vacanta sunt scutite de plata impozitului pe venit si a asigurarilor sociale aferente, iar sumele... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 08:48
Piata tichetelor de vacanta are, in prezent, o valoare de 1,3 milioane de euro, a anuntat, vineri, Jean Istasse, director general al companiei Sodexo Solutii pentru Motivare.
"Estimam ca piata tichetelor de vacanta are in prezent o valoare de 1,3 milioane de euro si ca Sodexo este lider pe aceasta piata cu o cota de aproximativ 55%. Angajatii incadrati cu un contract de munca pot beneficia de prima de vacanta in tichete de vacanta, in valoare totala de pana la 4.800 de lei, pe parcursul unui an, valoarea maxima deductibila stabilita prin lege. Analizele realizate de Sodexo arata ca valoarea medie a primei de vacanta acordata in tichete de vacanta este de 1.000 de lei/angajat", a precizat Jean Istasse, pentru Agerpres.
Piata tichetelor de vacanta are patru mari competitori - Sodexo , Edenred, Cheque Dejeuner si Ascendi.
"Grija pentru angajati reprezinta in alte tari din Europa o normalitate, deoarece angajatorii au constientizat faptul ca angajatii sunt cea mai pretioasa resursa. Angajatii odihniti sunt mai performanti, lucru demonstrat de toate studiile realizate in domeniul sanatatii si protectiei muncii, care arata legatura dintre lipsa odihnei si a vacantei cu incidenta unor boli cauzate de stres.
Romania a inceput sa dezvolte politici de protectie a angajatilor, in special aduse pe piata locala de catre marile companii. Din experienta Sodexo, in domeniul beneficiilor pentru angajati, in timp, si companiile mai mici incep sa adopte si sa implementeze... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 10:54
Tichetele de vacanta, eliminate in 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar institutiile si companiile de stat vor fi obligate sa le acorde.
Valoarea acestor tichete este de 3.600 de lei pe angajat, iar reintroducerea lor este sustinuta de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Modificarile propuse de MDRT la un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara prevad extinderea acordarii tichetelor pentru societatile si institutiile care angajeaza functionari publici.
Astfel, pe langa institutiile publice centrale si locale, regiile autonome, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, si cele care incadreaza functionari publici ar putea fi obligate sa acorde prima de vacanta doar prin intermediul tichetelor de vacanta.
Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei.
Ulterior, insa, in contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 institutiilor publice li s-a interzis sa mai acorde angajatilor atat tichete cadou si de masa, cat si tichete de vacanta. Interdictia a fost prelungita suuccesiv pentru urmatorii doi ani.
In prezent, ordonanta de urgenta din 2009 prin care tichetele de vacanta au fost introduse se afla in dezbaterea... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:59