Voucherele de vacanta au creat o prapastie in piata turismului, chiar daca pe de o parte au si ajutat-o sa supravietuiasca. In timp ce bugetarii se bucura in continuare de voucherele de vacanta, platite din taxele si impozitele tuturor romanilor, angajatii la privat vor merge in continuare in vacante in afara, acolo unde isi permit, este de parere analistul economic Adrian Negrescu. Potrivit lui, voucherele nu au facut decat sa majoreze preturile pe care structurile de cazare le practica, din dorinta de a-i face pe romani sa le consume cat mai repede.
"Sistemul voucherelor de vacanta este profitabil mai ales pentru bugetari. Pentru ca bugetarii au ajuns in situatia de a nu cheltui nici un leu pentru a merge in vacante, iar teoria cum ca, prin aceasta metoda, sectorul turistic este ajutat, este falsa. De fapt voucherele de vacanta au distorsionat piata, mecanismele reale ale economiei si modul in care economia ar trebui sa-si coreleze singura preturile in functie de cerere", a declarat Adrian Negrescu.
Patronii de hoteluri nu au stat mult pe ganduri si au crescut preturile la cazare si anul acesta.
"Avand o cerere uriasa din partea voucherelor de vacanta patronii din turism au ridicat preturile pana la limita maxima oferita de voucherele respective. Patronii de hoteluri au incasat bani, dar acest sistem a eliminat din piata ceilalti romani, pe cei care nu beneficiaza de acestea si care au fost indreptati catre alte tari sau au fost obligati sa plateasca niste... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 06:04
Romanii vor beneficia in continuare de voucherele de vacanta, chiar daca in ultimele luni au aparut zvonuri potrivit carora acestea nu se vor mai da, spun reprezentantii din ANAT.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 au fost emise vouchere de vacanta in valoare de 258 de milioane de euro.
"An de an vorbim de un rulaj de 300 de milioane de euro generat de catre voucherele de vacanta. Salariatii beneficiari mai cheltuiesc cel putin 20% in plus pe cazare si alte servicii turistice, deci putem discuta de o suma anuala care se ridica la minim 350 de milioane de euro si de care beneficiaza industria turistica din Romania. Daca am reusi sa avem proiecte multianuale pe 10 ani, industria ar beneficia de o stabilitate mare, iar hotelurile ar putea avea acces la credite pentru investitii, avand un rulaj garantat de aceste vouchere, care asigura un succes mare la vanzari", adauga Lucian Boronea, vicepresedinte ANAT.
Salariatii isi achizitioneaza vacantele interne cu voucherele de vacanta, la ora actuala, atat prin intermediul agentiilor de turism, care pot oferi si pachete turistice achitate cu aceste vouchere, cat si direct de la structurile de cazare.
Agentiile de turism pot adauga serviciului de cazare si alte servicii complementare - transport, masa, excursii locale, bilete la spectacole si evenimente - care inglobate intr-un pachet de servicii ofera posibilitatea platii integral cu tichete de vacanta. Separate,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 11:12
Un vid legislativ sau o lege creata "cu fisuri" permite romanilor care au vouchere de vacanta pe hartie sa le schimbe in bani. Desi OUG 8/2009 (privind acordarea voucherelor de vacanta- n.red.) spune ca atunci cand turistul foloseste vouchere de vacanta nu are dreptul sa primeasca bani rest, secretarul de stat Razvan Pirjol a declarat pentru Ziare.com ca restituirea banilor in cazul unei anulari de vacanta este perfect legala.
"Vouchere de vacanta, cele vechi, tiparite, se pot folosi la unitati autorizate de cazare, agentii de turism sau alte societati autorizate de minister. Ele se pot preschimba numai pentru servicii pe teritoriul Romaniei", ne-a spus presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.
Ele se cumpara de angajator de la emitenti, acesta le da angajatilor, ei isi rezerva si platesc cu ele. Acestea aveau o valoare fixa, iar valoarea cuponului era de 50 de lei.
"Deci este clar reglementat ca nu se poate da restul in cash daca ai platit cu vouchere de vacanta. Adica daca au un pachet de 1.370 de lei, fie patesti cu vouchere de vacanta de 1.400 de lei si nu mai primesti rest, fie platesti cu vouchere de vacanta de 1.350 de lei si mai dai 20 de lei cash. Principiul de drept este simplu: daca nu poti da restul cash, clar nu se poate face nici rambursare totala cash", mai spus seful ANAT.
Ce spune legea
In ceea ce priveste restituirea sumelor incasate prin vouchere de vacanta, art. 6 alin. (1) din OUG nr. 8/2009 prevede... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 07:50
Un numar de 1,2 milioane de persoane au intrat in posesia tichetelor de vacanta in acest an, in timp in primul semestru al anului, am inregistrat un salt de 4,1% al numarului de turisti in Romania, a declarat, luni, in cadrul conferintei de bilant, ministrul Turismului, Bogdan Trif.
"Vreau sa incep cu o veste foarte buna, si anume ca am inregistrat, in primele sase luni ale anului, o crestere de 4,1% a numarului de turisti in Romania. De asemenea, una dintre cele mai importante masuri pe care un Guvern a luat-o de la Revolutie incoace este cea a voucherelor de vacanta. Fiecare functionar public trebuie sa primeasca un voucher de vacanta in valoare de 1.450 de lei, ce poate fi cheltuita doar in interiorul granitelor noastre. O masura care, in mod clar, a ajutat acest sector, mai ales ca am avut parte de o vreme nefavorabila, in ultima perioada, cu ploi aproape zilnic.
Nu spune doar Ministerului Turismului ca voucherele de vacanta sunt un succes, ci si ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, n.r.) . Pe aceasta initiativa avem in mod clar si sprijinul sectorului privat. Cei care folosesc voucherele de vacanta pentru cazare si accesul in restaurante, cu siguranta nu vor cheltui doar acei bani, ci au si un buget suplimentar pe care il vor cheltui, cu siguranta. In acest an, 1,2 milioane de persoane au beneficiat de de tichetele de vacanta", a spus Trif.
Intrebat ce se va intampla de anul viitor cu tichetele de vacanta, ministrul Turismului a precizat ca... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 14:50
Ministrul Turismului Mircea Dobre revine si anunta ca are bugetate tichete de vacanta pentru toti angajatii din sistemul bugetar, dupa data de 1 ianuarie. In urma cu doar cateva zile, Dobre declarase ca pana in aprilie "toti cetatenii" vor primi aceste tichete. Intre timp, lucrurile par sa se fi lamurit.
"Voucherele de vacanta sunt bugetate si se vor acorda tuturor celor care sunt angajati in sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice institutie publica si sunt bugetate. Exista 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanta de Urgenta 46/2017 prevedea ca, in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizatie sau o prima de vacanta sub forma de vouchere in valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub forma tiparita sau in format electronic. Exista si varianta ca de la 1 decembrie 2018 sa se schimbe metodologia de acordare", a mentionat Dobre joi seara, in cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finante din Parlament, potrivit RTV.
Potrivit informatiilor pe care Ziare.com le-a solicitat si obtinut din partea Ministerului Turismului, lucrurile vor sta altfel in cazul angajatilor companiilor care au statul drept actionar. Mai exact, in cazul acestora coducerea fiecarei companii in parte va decide daca acorda sau nu tichete.
Citeste si:
Babilonia voucherelor de vacanta pentru bugetari: Ministrul zice ca se dau din 2017, seful ANAT vorbeste de o "gluma proasta" de care putem uitaBugetarii care... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 15:05
In conditiile in care TVA a fost majorat la 24% iar printre masurile de austeritate aplicate de guvern se numara diminuarea salariilor, angajatii romani se bazeaza pe orice sursa suplimentara de venit. Daca in 2009, tichetele de vacanta erau acordate atat bugetarilor cat si angajatilor din sectorul privat, din 2010, numai salariatii din mediul privat vor mai primi tichete de vacanta.Companiile emitente de tichete de vacanta au in continuare cereri de la firmele particulare.
Adrian Vacarau, directorul general Romticket, a declarat, pentru Bloombiz.ro, ca in 2010 toate cererile au fost numai de la companii private. Potrivit lui Vacaru, cererea a scazut cu 50%, fata de 2009.
Cum influenteaza TVA tichetele de vacanta
'Tichetele de vacanta nu sunt purtatoare de TVA', explica pentru Bloombiz.ro Adrian Vacaru, care adauga insa ca "majorarea TVA va afecta drastic cash-flow-ul companiilor si va duce la reducerea cu cel putin 70% a cerintelor de tichete de vacanta".
Tichetele de vacanta, eliminate din 2011?
Intrebat daca statul va renunta la tichetele de vacanta din 2011, directorul general Romticket sustine ca ar fi absurd sa se intample acest lucru.
"Nu cred ca in anul 2011 statul va renunta la aceasta lege deoarece nu aduce "gaura " la bugetul de stat si ar fi absurd sa renunte la ceva ce nu te afecteaza oricum ci din contra ar creste veniturile din turismul intern".
Statul nu poate interzice conceptul tichetelor de vacanta
'Ar fi o eroare ca statul sa renunte... mai mult
Marti, 13 Iulie 2010, ora 11:35
Procesul de implementare a Legii tichetelor de vacanta va fi reluat in anul 2010, dupa ce in acest an nu a putut fi pus in aplicare cu succes, a declarat, miercuri, ministrul interimar al turismului Elena Udrea, citat de NewsIn. "In acest an, am incercat sa punem in aplicare Legea tichetelor de vacanta pe care colegii de la guvernare, din 2008, au realizat-o.
Ne-a fost mai greu sa o implementam din cauza crizei, doar companiile din mediul privat au reusit sa ofere aceste tichete de vacanta, insa toate bunele noastre intentii au ramas dor sperante pentru 2010", a spus Elena Udrea in cadrul unei conferinte privind industria hoteliera.
Ea a mai precizat ca din 2010 situatia se va regla si toti cei care beneficiaza de tichete le vor putea obtine.
"Asa cum a spus si premierul Emil Boc, in al doilea trimestru al anului 2010 se estimeaza o revenire, astfel ne asteptam din nou la cresteri si in turismul romanesc", a mentionat ministrul interimar al turismului. mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 11:36
Carmen Botez, Secretar General ANAT
DESCRIEREA COMPANIEI:
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania,
organizatie care are drept scop reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai, pe plan intern si international, garantarea exercitarii profesiei in turism, sporirea contributiei la ridicarea nivelului calitativ al activitatii turistice din Romania
ULTIMA INSTITUIE DE INVATAMANT ABSOLVITA:
master MBA
JOB ANTERIOR:
program manager la Enterprise Development and Strengthening al USAID(Agentia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internationala)
*Tichetele de vacanta
*Incoming-ul inexistent in turism
*Taxa hoteliera nu este reinvestita in turism
Agentiile de turism care aduc straini in Romania nu beneficiaza, ca in celelalte tari, de scutirea de TVA si nici nu au deductii pe profit. Exportul de servicii reprezinta o industrie profitabila, dar insuficient exploatata, considera Carmen Botez, Secretar General ANAT.
mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 04:39
Locul in care isi va petrece romanul concediul va fi ales de patronul sau, potrivit normelor privind acordarea tichetelor de vacanta, care vor fi discutate miercuri in sedinta de guvern.Astfel, in proiect se mentioneaza ca in contractul dintre angajator si firmele emitente de tichete va fi prevazuta si o lista a unitatilor afiliate la care salariatii pot folosi tichetele de vacanta. De asemenea, tot angajatorul este cel care decide suma care va fi acordata in contul bonurilor, precum si numarul persoanelor care vor beneficia de ele, potrivit proiectului de lege obtinut de Evenimentul Zilei. In schimbul acestora, angajatul este obligat sa petreaca minimum trei nopti la hotel si poate cheltui restul pe alte servicii turistice. Din aceste norme, rezulta ca, in cazul in care patronul va alege doua sau trei hoteluri, salariatul are de ales intre a-si petrece vacanta acolo sau a pierde banii, pur si simplu. Asta pentru ca el nu va avea voie sa vanda tichetele sau sa le dea cadou. mai mult
Miercuri, 04 Martie 2009, ora 09:05