Theresa May a supravietuit miercuri votului de neincredere din Partidul Conservator al carei lider este. Asa ca are drumul deschis pentru a obtine sustinerea Parlamentului pentru planul negociat cu Bruxelles-ul in ce priveste iesirea din Uniunea Europeana.
Premierul britanic a primit sustinerea a 200 de parlamentari ai Partidului Conservator, 117 votand impotriva ei.
Cu toate ca si-a asigurat sprijinul formatiunii pe care o conduce pentru o perioada de inca un an, majoritatea obtinuta a fost de numai 83 de voturi, aratand o polarizare extrema in interiorul formatiunii conservatoare care controleaza parlamentul britanic.
Theresa May a castigat o confruntare dificila, promitand ca nu va mai candida la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, sustinerea in Camera Comunelor a planului negociat cu UE in ce priveste Brexit-ul e pusa sub semnul intrebarii dupa confruntarea din Partidul Conservator.
Cei 117 "rebeli" din Partidul Conservator pot vota alaturi de Opozitia laburista respingerea planului, provocand o iesire necontrolata a Marii Britanii din UE.
Doamna May anuntase votul din Camera Comunelor pentru marti, 11 decembrie, dar cu o zi inainte s-a razgandit pentru ca, din calculele echipei sale, exista posibilitatea ca planul sa fie respins.
In urma acestei amanari, grupul conservatorilor care sustin o iesire din Uniune fara nicio intelegere cu statele membre a propus un vot de neincredere in partid, cerand demiterea premierului.
O criza politica fara... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 10:38
Premierul Marii Britanii a primit sustinerea majoritatii membrilor Cabinetului pentru un document de 585 de pagini care reprezinta acordul de iesire din Uniunea Europeana, dar i-a nemultumit pe mai multi membri ai Partidului Conservator care cer vot de incredere pentru prim-ministru.
Documentul nu face nicio referire la viitoarea relatie dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, el se concentreaza doar pe crearea mecanismului prin care Regatul Unit va iesi din UE.
Londra se angajeaza sa plateasca 55 de miliarde de euro pentru a stinge obligatiile financiare fata de Uniunea Europeana, iar pentru o perioada de doi ani, cu posibilitatea extinderii acesteia, Marea Britanie va ramane in Uniunea Vamala si sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie.
Theresa May a mers pe aceasta solutie din cauza problemelor dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, si Republica Irlanda, stat independent, membru al Uniunii Europene. O inchidere brusca a frontierelor ar putea determina tensiuni in Irlanda de Nord si chiar o incercare de a-si declara independenta.
Brexit cu incetinitorul si posibilitatea razgandirii
Pe de alta parte, ramanerea Marii Britanii in Uniunea Vamala si sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie inseamna ca finalul Brexit-ului e amanat cel putin pentru o perioada de doi, trei ani.
Aceasta perspectiva i-a infuriat pe multi membri ai Partidului Conservator, 44 dintre ei anuntand deja ca vor vota impotriva documentului propus de premierul Theresa... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 20:11
Premierul britanic Theresa May a evitat, miercuri, sa spuna daca ar vota pentru Brexit la un eventual nou referendum.
Theresa May a sprijinit ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana la referendumul din iunie 2016, dar a asumat un rol discret in campanie, aminteste Reuters.
Chestionata la postul de radio LBC daca si-a schimbat opinia intre timp, Theresa May a declarat ca nu raspunde unor intrebari ipotetice, precizand ca misiunea sa este acum sa transpuna in practica votul dat de britanici.
"Am votat din motive intemeiate atunci, dar circumstantele se schimba si consider ca lucrul important acum este ca eu cred ca ar trebui sa ne concentram toti sa realizam Brexit-ul si sa realizam cel mai bun acord", a adaugat ea.
Intrebata insistent daca acum ar vota pentru iesirea din UE, Theresa May a spus ca ar analiza toate aspectele si ar lua o decizie, subliniind insa ca nu va exista un al doilea referendum.
May a devenit prim-ministru dupa demisia lui David Cameron, de asemenea un sustinator al ramanerii in UE, demisie survenita in urma socului provocat de rezultatul pro-Brexit al votului.
Citeste si:
Efectele Brexit: Firme mari isi accelereaza plecarea din Marea Britanie. Londra pierde 30.000 de slujbe
Boris Johnson a venit la Bucuresti: Asigur ca relatiile vor fi si mai puternice dupa Brexit
Tensiuni in guvernul britanic: ministrul de Externe nu este de acord cu varianta post-Brexit propusa de May
Ratingul Marii Britanii a fost retrogradat: Brexit... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 16:58
A doua zi dupa o manifestatie impotriva austeritatii, ziarul The Observer scrie - duminica - ca mai multi ministri din executivul Theresei May cer sa se puna capat politicii guvernamentale de austeritate, relateaza Reuters.
Ministrul Sanatatii, Jeremy Hunt, militeaza astfel pentru abandonarea plafonarii cresterilor salariale ale infirmierilor, limitate in prezent la 1%, adica sub nivelul inflatiei, scrie ziarul.
Colega sa de la Educatie, Justine Greening, cere si ea mai multe fonduri pentru scoli.
Aceste tensiuni survin in timp ce pozitia Theresei May a fost fragilizata in urma alegerilor legislative anticipate din 8 iunie, care i-au privat Partidul Conservator de majoritatea sa absoluta in Camera Comunelor.
Potrivit unui sondaj Opinium pentru Observer si publicat duminica, cota de popularitate a premierului a scazut, 51% dintre persoanele intervievate dezaproband in prezent activitatea sa fata de 31%, care sunt de parere opusa, adica o diferenta de 20 de puncte.
La inceputul lunii aprilie, opiniile favorabile depaseau cu 21 de puncte pe cele defavorabile.
In acelasi timp, popularitatea liderului laburist Jeremy Corbin, iesit intarit din scrutinul din 8 iunie, a cunoscut o evolutie contrara, trecand de la minus 35% in aprilie la plus 4% in a doua ancheta Opinium, cu 42% de opinii favorabile, fata de 38% defavorabile.
Liderul laburistilor, care a rostit un discurs sambata in fata mai multor mii de manifestanti antiausteriate, reuniti in centrul Londrei,... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 10:56
Premierul britanic Theresa May a promis ca va urma pas cu pas planul de iesire din UE, in ciuda deciziei Inaltei Curti de la Londra, care a hotarat joi ca Guvernul trebuie sa obtina acordul Parlamentului pentru invocarea Articolului 50, care da tonul procedurilor parasirii blocului comunitar.
E prima oara cand premierul britanic ataca acest subiect, dupa decizia de joi, arata The Independent. Theresa May afirma ca Guvernul trebuie sa duca la capat sarcina de a scoate Marea Britanie din UE din moment ce "oamenii au facut o alegere".
Intr-un articol publicat in The Sunday Telegraph, Theresa May scrie: "Parlamentul a votat sa puna aceasta decizie, de a face sau nu parte din UE, in mainile britanicilor. Oamenii au ales decisiv. Este ...citeste mai departe despre "Theresa May e decisa sa declanseze Brexitul, in ciuda deciziei Inaltei Curti" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 13:12