Sefa guvernului de la Londra, Theresa May, a anuntat marti noi reglementari in materie de imigratie in Regatul Unit, care vor intra in vigoare dupa Brexit si vor da intaietate lucratorilor calificati eliminand libera circulatie a cetatenilor europeni.
"Cand vom parasi Uniunea Europeana, vom institui un sistem de imigratie care pune capat, o data pentru totdeauna, liberei circulatii" a cetatenilor europeni in Regatul Unit, a declarat May intr-un comunicat in care precizeaza ca acesta va fi un sistem "bazat pe competentele lucratorilor, si nu pe originea lor", transmite AFP.
"Acest nou sistem va permite reducerea imigratiei persoanelor slab calificate", a aratat Theresa May, adaugand ca sistemul va pune Regatul Unit pe calea unei imigratii reduse la niveluri viabile, conform promisiunilor.
Prim-ministrul britanic ar urma sa detalieze noul sistem intr-un discurs pe care il va pronunta miercuri la congresul Partidului Conservator, la Birmingham.
Potrivit viitoarelor reglementari, persoanele care vor dori sa se stabileasca in Marea Britanie vor trebui sa certifice un anumit nivel de venit, pentru a garanta ca nu ocupa locuri de munca pentru care ar putea fi recrutati cetateni britanici.
Vizele pentru studenti nu vor fi supuse acelorasi criterii.
Cetatenii Uniunii Europene sunt in prezent liberi sa se stabileasca si sa lucreze in Regatul Unit, o situatie care urmeaza sa se incheie la sfarsitul perioadei de tranzitie post-Brexit, in decembrie 2020, in cazul unui... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 09:04
Guvernul britanic a publicat o a treia serie de recomandari catre companii si persoane fizice despre cum sa se pregateasca pentru orice problema care ar putea urma unui Brexit ce ar surveni fara niciun acord cu Uniunea Europeana.
Astfel, companiile aeriene britanice si cele ale Uniunii Europene isi vor pierde in mod automat dreptul de zbor reciproc pe teritoriile lor in cazul in care Marea Britanie paraseste UE fara un acord, relateaza luni Reuters, citat de Agerpres.
In schimb, Marea Britanie ar urma sa respecte normele tehnice si standardele UE privind siguranta aviatiei. Totodata, functiile asigurate in prezent de Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei vor fi preluate de catre autoritatea de reglementare a aviatiei din Marea Britanie, Agentia pentru Aviatie Civila.
De asemenea, transportatorii rutieri britanici risca sa nu mai poata sa se bazeze pe recunoasterea automata de catre UE a licentelor comunitare eliberate in Regatul Unit si ar putea sa nu mai aiba acces la pietele UE. Nu este clar cand ar putea intra in vigoare acorduri bilaterale si daca ar urma sa fie impuse noi cerinte la granitele UE.
In domeniul alimentelor, producatorii de apa minerala s-ar putea confrunta cu situatia in care exporturile lor sa nu mai fie recunoscute in UE. Etichetarea de conformitate cu "EU" ar putea sa nu mai fie valabila pentru produse alimentare sau ingrediente provenite din Marea Britanie.
Recomandarile vizeaza si animalele de companie. Acestea ar putea fi... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 09:21
La un an de la referendumul in care britanicii au votat in favoarea iesirii tarii lor din Uniunea Europeana, cea mai recenta vizita a premierului Theresa May la Bruxelles arata ca UE este cea care lasa Marea Britanie in urma, si nu invers.
Prestatia premierului britanic la summitul din aceasta saptamana a relevat atat tragedia nationala provocata de decizia Marii Britanii de a parasi UE, cat si adancirea esecului personal al lui May de a gestiona acest proces, arata The Guardian intr-un editorial.
Oferta sa "corecta si serioasa" cu privire la drepturile cetatenilor din UE in Marea Britanie, precum si ale britanicilor in UE dupa Brexit a primit un raspuns nefavorabil din partea unor lideri europeni ca Angela Merkel, Emmanuel Macron si Donald Tusk.
Citeste mai mult:
Tusk nu e multumit de oferta lui May: Risca sa agraveze situatia europenilor in Marea Britanie
Reactiile au fost dure si acasa, mai ales din partea cetatenilor din UE, in timp ce George Osborne a dezvaluit ca May a impiedicat o oferta mai corecta si mai serioasa imediat dupa referendumul din iulie anul trecut, din ratiuni electorale.
Viitorul europenilor de pe teritoriul britanic este un motiv de ingrijorare la nivelul intregului continent. Incertitudinile afecteaza mii de locuinte si milioane de oameni, in special tineri.
May argumenteaza ca 85% dintre britanici au votat partidele care sustin Brexitul la alegerile parlamentare anticipate din aceasta luna, insa publicatia citata sustine ca cei... mai mult
Sambata, 24 Iunie 2017, ora 14:21
Brexit-ul s-a aflat in centrul discutiei duelului televizat la distanta luni seara intre premierul britanic, Theresa May, pregatita sa nu semneze un acord cu Bruxellesul, si adversarul sau laburist, Jeremy Corbyn, hotarat sa gaseasca o rezolvare.
Cu zece zile inainte de alegerile parlamentare, liderii Partidului Conservator si, respectiv, Laburist au fost chestionati succesiv si separat de public si apoi de jurnalistul Jeremy Paxman in fata milioanelor de spectatori, transmite AFP.
Publicul l-a atacat pe Jeremy Corbyn mai intai pe teme de securitate, punctul sau slab. Theresa May a fost interpelata in mai multe randuri despre taierile bugetare impuse de guvernul conservator in serviciile publice cu incepere din 2010.
Premierul si liderul laburistilor au fost supusi apoi focului continuu al intrebarilor lui Jeremy Paxman, jurnalist reputat pentru interviurile sale fara concesii care, in 1997, a pus aceeasi intrebare de 12 ori la rand unui om politic.
Jeremy Corbyn a trecut mai degraba cu bine peste acest exercitiu in opinia chiar a unuia dintre cei mai mari critici ai sai, fostul lider al UKIP Nigel Farage care, reafirmand in acelasi timp opozitia sa totala, l-a gasit "complet sincer".
In ce o priveste, Theresa May a fost atacata mai ales pe tema Brexit-ului impotriva caruia a facut campanie inainte de referendumul de la 23 iunie 2016.
Ea a repetat ca, in opinia sa, "fara acord este mai bine decat cu un acord prost" pentru Marea Britanie si a promis sa fie... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 09:38
Prim-ministrul Theresa May sustine ca Partidul Conservator isi va respecta promisiunea de a reduce imigratia in Regatul Unit, la cateva zeci de mii de oameni pe an, daca va castiga alegerile parlamentare anticipate de luna viitoare.
"Este important sa continuam - si vom continua - sa spunem ca vrem sa reducem imigratia neta la niveluri sustenabile. Credem ca asta inseamna zeci de mii", le-a spus May, luni, sustinatorilor sai din Londra, citata de Reuters.
Nu este prima oara cand conservatorii promit reducerea numarului imigrantilor. Inca din 2010, de cand a ajuns la putere, partidul Theresei May a sustinut acest lucru, dar a fost departe de tinta propusa. Cifrele oficiale arata ca 273.000 de oameni s-au mutat in Regatul Unit in anul fiscal incheiat in luna septembrie 2016, cu 49.000 mai putini decat in anul precedent.
Mai departe, May si-a continuat campania, explicand cum Brexit-ul va ajuta tara sa-si indeplineasca tinta privind imigrantii.
"Desigur, odata ce parasim Uniunea Europeana, vom avea ocazia sa asiguram ca avem controlul granitelor noastre aici in Marea Britanie, pentru ca vom reusi sa stabilim propriile reguli pentru oamenii care vin din Uniunea Europeana in Regatul Unit", a mentionat premierul britanic.
Nu in ultimul rand, Theresa May a tinut sa asigure ca iesirea din UE inseamna ca "nu vom avea aceeasi miscare libera, asa cum a fost in trecut".
Citeste si:
Numarul imigrantilor romani si bulgari veniti in Marea Britanie a atins un nivel... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 16:23
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a promis marti dupa-amiaza ca se va dovedi o "femeie a naibii de dificila" pentru presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in timpul negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
"Uitati, eu cred ca recent am vazut ca aceste negocieri vor fi dificile in anumite momente. In timpul campaniei pentru sefia conservatorilor am fost catalogata drept o femeie a naibii de dificila. In acel moment am spus ca urmatoarea persoana care va afla asta va fi Jean-Claude Juncker", a declarat May, conform BBC.
Nu este prima data cand premierul britanic foloseste aceasta replica, pe care a lansat-o in timpul campaniei pentru conducerea Partidului Conservator.
Reactia premierului vine dupa ce surse europene au declarat ca Jean-Claude Juncker si Theresa May s-au contrariat puternic in timpul vizitei de saptamana trecuta de pe Downing Street.
Citeste si:
Intalnire tensionata intre May si Juncker, pe tema Brexit: Discutiile se anunta foarte dureNegocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?Politician britanic: Bancherii sunt bineveniti in UK, dar nu vrem culegatori de fructe din Romania
De asemenea, diplomatii europeni au sugerat ca lipsa de intelegere din partea britanicilor a negocierilor si ignoranta acestora cu privire la rolul jucat de Bruxelles ar putea sa conduca la un esec in ceea ce priveste obtinerea unui acord de Brexit.
Jean-Claude Juncker si Theresa May s-au contrazis... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 23:40
La noua luni dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, a inceput in sfarsit adevaratul proces al Brexitului, care nu va fi deloc usor pentru britanici.
Semnarea si trimiterea de catre premierul Theresa May a scrisorii care activeaza Articolul 50, catre Consiliul European, pe 29 martie, marcheaza punctul din care retragerea Regatului Unit din Uniune devine inevitabila, scrie The Economist.
Pentru jumatate din populatia tarii, acesta a fost un motiv de sarbatoare, insa pentru cealalta jumatate a marcat o zi trista, sustine sursa citata, precizand ca la randul sau publicatia se incadreaza in a doua categorie. Viitorul ambelor tabere, dar si al Uniunii Europene depinde acum de ceea ce va face Theresa May mai departe.
Negocierile vor fi dificile, iar timpul este scurt, fiind vorba despre doar doi ani de discutii, iar niciuna dintre parti nu este bine pregatita.
The Economist scrie ca, in Marea Britanie, alegatorilor le-au fost oferite asteptari nerealiste ale utopiei care ii asteapta. Primul lor contact cu realitatea pierderii accesului preferential la principala piata va fi traumatizant. Si, daca premierul May nu ii poate convinge pe sustinatorii Brexitului ca trebuie sa accepte anumite concesii, Marea Britanie ar putea sfarsi prin a iesi din Europa fara a ajunge la vreun acord.
"Brexitul dur" pentru britanici
Pentru cele doua parti urmeaza saptamani in care sa discute pe marginea felului in care va avea loc procesul.
UE... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 20:25
Intr-un demers fara precedent in istorie, Marea Britanie initiaza miercuri oficial procedura formala care va avea ca deznodamant Brexitul, iesirea din Uniunea Europeana, dupa mai mult de patru decenii de apartenenta la blocul comunitar.
Agentia EFE prezinta pasii ce vor urma lansarii acestei proceduri.
In cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe langa UE, Tim Barrow, va inmana personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.
Din acel moment, incepe numaratoarea inversa pentru stabilirea, prin negocieri, a conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar si a viitoarelor relatii dintre aceasta tara si UE, inclusiv relatii comerciale, proces care conform aceluiasi articol din tratat ar trebui sa fie finalizat intr-un termen de doi ani.
La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta in fata Camerei Comunelor pentru a informa deputatii ca a activat articolul 50.
Dupa ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurta declaratie de presa, iar a doua zi va trimite celorlalti 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmand sa fie definitivat pana la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru aceasta tema.
La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmari sa obtina un acord care sa multumeasca toate cele patru entitati ce... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 23:19
Theresa May va deveni, miercuri seara, noul premier al Marii Britanii, dupa demisia lui David Cameron din fruntea Guvernului. Insa cine este cea care va tine fraiele tarii care se pregateste de iesirea din Uniunea Europeana?
Ea va fi prima femeie prim-ministru a Regatului Unit din ultimii 26 de ani, adica de la Margaret Thatcher incoace.
Luni seara a fost desemnata oficial la sefia Partidului Conservator din UK de asa-numitul Comitet 1922, iar dupa demisia de miercuri a lui David Cameron va ocupa si functia de prim-ministru.
Theresa May a declarat ca se simte onorata. Ea a spus ca vrea sa construiasca o tara mai buna si ca vrea sa faca din Brexit un succes, transmite BBC.
La finalul discursului, ea l-a laudat pe David Cameron pentru modul in care a condus Marea Britanie si partidul.
Cu Brexit inainte!
Express.co.uk aminteste ca Theresa May a ocupat functia de ministru de Interne din 2010 pana in prezent si a gestionat situatia imigrantilor din UK, un cartof fierbinte ...citeste mai departe despre "Cine e Theresa May, primul premier-femeie al UK dupa Margaret Thatcher: Promite sa faca din Brexit un succes" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 20:32