Theresa May va demisiona oficial, vineri, din functia de lider al Partidului Conservator si, implicit, din cea de prim-ministru, ca urmare a esecului ei de a convinge Camera Comunelor sa accepte acordul privind Brexit-ul pe care l-a convenit cu Bruxelles-ul, ceea ce a condus la amanarea retragerii din UE pana pe 31 octombrie.
Ea va ramane in functie pana la alegerea succesorului sau, asteptata in a doua parte a lunii iulie, dupa cum a anuntat Partidul Conservator saptamana aceasta.
Demisia Theresei May nu presupune declansarea unor alegeri legislative anticipate. Viitorul premier si lider al Partidului Conservator britanic va fi ales prin vot de membrii acestei formatiuni.
Pana in prezent, 11 politicieni conservatori au anuntat ca intra in cursa pentru succesiunea ei la conducerea Partidului Conservator, o competitie care poate aduce un sef de guvern care sa doreasca o ruptura mai clara de Uniunea Europeana, consemneaza agentia Reuters.
Intregul proces va fi supervizat de grupul parlamentar conservator, reunit in asa-numitul Comitet 1922.
Nominalizarea candidatilor
Fiecare candidat trebuie sa fie deputat conservator si are nevoie de sprijinul a cel putin opt deputati conservatori.
Comitetul 1922 a decis sa mareasca acest numar de sustineri fata de cel din procesele anterioare de alegere a premierului si sefului partidului, pentru a elimina din start candidatii slabi si cu sanse foarte mici.
Un apel pentru depunerea candidaturilor va fi anuntat odata... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 08:10
Pozitia Uniunii Europene in ceea ce priveste termenii iesirii Marii Britanii din blocul comunitar nu s-a modificat in urma anuntului de vineri al demisiei premierului Theresa May pe data de 7 iunie, a declarat Mina Andreeva, purtator de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Presedintele (Comisiei Europene - n.red.) Juncker a urmarit anuntul din aceasta dimineata al prim-ministrului (Theresa May) fara nicio bucurie personala", a spus Mina Andreeva, intr-un briefing de presa, citata de Reuters si dpa.
"Theresa May este o femeie curajoasa, fata de care are un mare respect. Presedintelui i-a placut foarte mult si a apreciat sa lucreze cu prim-ministrul May. In mod egal, el va respecta si va stabili relatii de lucru cu orice alt nou prim-ministru, oricare ar putea fi acesta.
Pozitia noastra privind acordul de retragere este aceea ca nu exista nicio modificare din acest punct de vedere", a adaugat oficialul citat.
Ea a reiterat ca Uniunea nu va renegocia acordul referitor la Brexit, dar ar putea amenda declaratia politica insotitoare, referitoare la viitorul relatiilor dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit.
"Ipoteza de lucru este ca Brexit-ul se va produce in continuare pe 31 octombrie", a mai declarat Mina Andreeva.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anuntat, vineri, ca va demisiona in data de 7 iunie.
Intr-o declaratie marcata de emotie, May a precizat ca a facut "tot ce a putut" pentru a onora rezultatul referendumului... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 15:22
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anuntat, vineri, ca va demisiona in data de 7 iunie.
Intr-o declaratie marcata de emotie, May a precizat ca a facut "tot ce a putut" pentru a onora rezultatul referendumului din 2016, dar nu a reusit sa scoata Regatul Unit din UE.
"Am facut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari sa sustina acordul pentru Brexit... din pacate, nu am reusit sa fac acest lucru", a declarat May cu vocea tremurand si ochii in lacrimi.
"In 2016 i-am pus pe oameni sa aleaga, iar in ciuda predictiilor britanicii au votat pentru iesirea UK din Uniunea Europeana. Sunt la fel de sigura astazi, ca acum 3 ani, ca daca ii pui pe oameni sa aleaga, ai datoria de a implementa ceea ce decid. Am facut tot ce am putut pentru a respecta acest lucru.... Am facut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari sa sustina acordul pentru Brexit. Din pacate, nu am reusit.
Am incercat de trei ori. Cred ca am luat decizia corecta sa insist si cand sansele de succes erau scazute. Dar acum imi este clar ca este in interesul tarii sa avem un nou premier care sa preia aceste eforturi.
Asa ca anunt astazi ca voi demisiona ca lider al Partidului Conservator si Unionist vineri, 7 iunie, pentru ca un succesor sa poata fi ales (...) procesul de alegere a unui nou lider ar trebui sa inceapa saptamana viitoare".
In plus, May a mai precizat ca faptul ca nu a reusit sa scoata Regatul Unit din UE va ramane cel mai mare regret al ei.
"Este si va ramane... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 12:19
Guvernul britanic a confirmat miercuri seara, in mod oficial, ca Theresa May va demisiona dupa ratificarea tratatului retragerii din Uniunea Europeana si inaintea deschiderii negocierilor cu privire la viitoarea relatie a Regatului Unit cu Uniunea, relateaza BBC News.
"Aceasta este o perioada de incercare pentru tara noastra si partidul nostru", a declarat sefa Guvernului in fata membrilor grupului parlamentar al Partidului sau Conservator (Comitetul 1922).
"Aproape am reusit. Suntem deja pregatiti sa deschidem un nou capitol si sa construim acest viitor stralucit imptruna. Dar, inainte sa facem asta, trebuie sa terminam ceea ce facem acum", a continuat premierul.
"Am auzit foarte clar spiritul parlamentarilor din partid. Stiu ca exista dorinta unei noi abordari - si a unei noi conduceri - in a doua faza a negocierilor Brexitului, si nu voi sta in calea acestui lucru", a adaugat May.
"Stiu ca unele persoane sunt ingrijorate ca, daca votati acordul retragerii, eu am sa iau acest lucru drept un mandat si am sa ma precipit in faza a doua fara dezbaterea pe care trebuie sa o avem. Nu o voi face - aud ceea ce spuneti", a spus ea.
"Insa este necesar sa trecem acordul (in Parlament) si sa realizam Brexitul", a subliniat May.
Parlamentari din opozitie au reactionat fata de aceste declaratii.
Parlamentara laburista Jo Stevens a denuntat anuntul Theresei May drept "mita suprema" pe care o da Partidului Conservator.
Anna Soubry, o fosta parlamentara... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 20:40
Deputati conservatori i-au cerut premierului Theresa May sa stabileasca un termen pentru a demisiona in schimbul oferirii sustinerii in Parlament pentru acordul pe tema Brexit, afirma surse politice de la Londra citate de cotidianul The Times.
Unii parlamentari i-au transmis Theresei May ca vor vota in favoarea acordului controversat in cursul dezbaterii parlamentare din 11 decembrie daca va accepta sa demisioneze imediat dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, programata pe 29 martie 2019.
"Stim ca viitoarea relatie cu Uniunea Europeana nu este obligatorie. Acest lucru inseamna ca Theresa May este problema, nu acordul in sine, dat fiind ca succesorul va avea flexibilitate pentru a gasi solutii tehnice in cazul frontierei irlandeze si adoptarii unui alt acord, de genul celui pe care il are Canada cu UE", a declarat un oficial conservator britanic.
Acordul dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana pe tema Brexit va fi supus aprobarii Parlamentului de la Londra pe 11 decembrie, a anuntat luni seara premierul Theresa May.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale.
Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Cel putin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 18:50
Premierul Marii Britanii a primit sustinerea majoritatii membrilor Cabinetului pentru un document de 585 de pagini care reprezinta acordul de iesire din Uniunea Europeana, dar i-a nemultumit pe mai multi membri ai Partidului Conservator care cer vot de incredere pentru prim-ministru.
Documentul nu face nicio referire la viitoarea relatie dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, el se concentreaza doar pe crearea mecanismului prin care Regatul Unit va iesi din UE.
Londra se angajeaza sa plateasca 55 de miliarde de euro pentru a stinge obligatiile financiare fata de Uniunea Europeana, iar pentru o perioada de doi ani, cu posibilitatea extinderii acesteia, Marea Britanie va ramane in Uniunea Vamala si sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie.
Theresa May a mers pe aceasta solutie din cauza problemelor dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, si Republica Irlanda, stat independent, membru al Uniunii Europene. O inchidere brusca a frontierelor ar putea determina tensiuni in Irlanda de Nord si chiar o incercare de a-si declara independenta.
Brexit cu incetinitorul si posibilitatea razgandirii
Pe de alta parte, ramanerea Marii Britanii in Uniunea Vamala si sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie inseamna ca finalul Brexit-ului e amanat cel putin pentru o perioada de doi, trei ani.
Aceasta perspectiva i-a infuriat pe multi membri ai Partidului Conservator, 44 dintre ei anuntand deja ca vor vota impotriva documentului propus de premierul Theresa... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 20:11
Zguduita de demisii in serie din Guvern, Theresa May i-a avertizat, joi, pe deputatii britanici ca au de ales intre a-i sustine proiectul acordului divortului incheiat cu Uniunea Europeana (UE) si riscul unei iesiri fara acord, eventual sa nu aiba loc vreun Brexit.
"Alegerea este clara: putem alege sa plecam fara acord, sa riscam sa nu existe niciun fel de Brexit sau sa alegem sa ne unim si sa sustinem cel mai bun acord pe care l-am putut negocia, acest acord", a declarat May, aparand textul de aproape 600 de pagini pe care cinci membri ai Guvernului sau au refuzat sa-l sustina, preferand sa demisioneze, relateaza AFP.
Theresa May: "We can choose to leave with no deal... risk no Brexit at all... or unite and support the best deal that can be negotiated"
PM defends draft #Brexit deal in the Commons
Live updates: https://t.co/x82eDksQEU pic.twitter.com/zQqIDuSDDV- BBC News (UK) (@BBCNews) 15 noiembrie 2018
Ipoteza unui non-Brexit ar putea sa se concretizeze in cazul organizarii unui al doilea referendum, a carui idee a castigat teren in ultimele luni si care ar inversa rezultatul consultarii din iunie 2016.
May se opune ferm organizarii unui astfel de referendum.
Ministrul Brexitului Dominic Raab, secretarul de stat insarcinat cu Brexitul Suella Braverman, Shailesh Vara, secretarul de stat insarcinat cu Irlanda de Nord - provincia britanica aflata in centrul problemei - si ministrul Muncii Esther McVey au demisionat joi cu zgomot.
"Eu nu pot sa sustin... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 16:32
Premierul britanic Theresa May a evitat, miercuri, sa spuna daca ar vota pentru Brexit la un eventual nou referendum.
Theresa May a sprijinit ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana la referendumul din iunie 2016, dar a asumat un rol discret in campanie, aminteste Reuters.
Chestionata la postul de radio LBC daca si-a schimbat opinia intre timp, Theresa May a declarat ca nu raspunde unor intrebari ipotetice, precizand ca misiunea sa este acum sa transpuna in practica votul dat de britanici.
"Am votat din motive intemeiate atunci, dar circumstantele se schimba si consider ca lucrul important acum este ca eu cred ca ar trebui sa ne concentram toti sa realizam Brexit-ul si sa realizam cel mai bun acord", a adaugat ea.
Intrebata insistent daca acum ar vota pentru iesirea din UE, Theresa May a spus ca ar analiza toate aspectele si ar lua o decizie, subliniind insa ca nu va exista un al doilea referendum.
May a devenit prim-ministru dupa demisia lui David Cameron, de asemenea un sustinator al ramanerii in UE, demisie survenita in urma socului provocat de rezultatul pro-Brexit al votului.
Citeste si:
Efectele Brexit: Firme mari isi accelereaza plecarea din Marea Britanie. Londra pierde 30.000 de slujbe
Boris Johnson a venit la Bucuresti: Asigur ca relatiile vor fi si mai puternice dupa Brexit
Tensiuni in guvernul britanic: ministrul de Externe nu este de acord cu varianta post-Brexit propusa de May
Ratingul Marii Britanii a fost retrogradat: Brexit... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 16:58
E foarte posibil ca in Marea Britanie sa aiba loc noi alegeri in mai putin de un an.
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, sustine ca e nevoie de o schimbare a puterii dupa ce a castigat 29 de locuri in plus in Parlament, la scrutinul din 8 iunie, ajungand la 262.
Theresa May nu a reusit sa obtina majoritatea parlamentara mult visata. A provocat alegeri anticipate pentru a castiga cel putin 350 de locuri din 650 pentru Partidul Conservator, dar a ratat. A obtinut 318 locuri, pierzand 11 parlamentari fata de momentul anterior declansarii alegerilor.
Premierul Marii Britanii a fost si el infrant de Brexit, la fel cum a fost David Cameron, fostul prim-ministru conservator care a organizat referendumul pentru plecarea din UE, Nigel Farage, presedintele UKIP care a demisionat imediat dupa referendum, sau Boris Johnson, fost primar al Londrei, sustinator al Brexit, numit de Theresa May ministru de Externe pentru a-i salva cariera politica.
Intr-un an de zile, am vazut cum influenta Marii Britanii la nivel european si international s-a prabusit. Regatul Unit s-a transformat intr-o insula care lupta pentru pastrarea unui standard ridicat din punct de vedere social si economic, dar fara prea multe solutii.
Lira sterlina, moneda nationala, are fluctuatii mari, iar inflatia incepe sa-si faca simtita prezenta. Acestea sunt doar primele semne in conditiile in care Londra nu a pierdut inca accesul la piata comuna europeana.
Theresa May lupta in aceste zile pentru... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 13:20