Theresa May va demisiona oficial, vineri, din functia de lider al Partidului Conservator si, implicit, din cea de prim-ministru, ca urmare a esecului ei de a convinge Camera Comunelor sa accepte acordul privind Brexit-ul pe care l-a convenit cu Bruxelles-ul, ceea ce a condus la amanarea retragerii din UE pana pe 31 octombrie.
Ea va ramane in functie pana la alegerea succesorului sau, asteptata in a doua parte a lunii iulie, dupa cum a anuntat Partidul Conservator saptamana aceasta.
Demisia Theresei May nu presupune declansarea unor alegeri legislative anticipate. Viitorul premier si lider al Partidului Conservator britanic va fi ales prin vot de membrii acestei formatiuni.
Pana in prezent, 11 politicieni conservatori au anuntat ca intra in cursa pentru succesiunea ei la conducerea Partidului Conservator, o competitie care poate aduce un sef de guvern care sa doreasca o ruptura mai clara de Uniunea Europeana, consemneaza agentia Reuters.
Intregul proces va fi supervizat de grupul parlamentar conservator, reunit in asa-numitul Comitet 1922.
Nominalizarea candidatilor
Fiecare candidat trebuie sa fie deputat conservator si are nevoie de sprijinul a cel putin opt deputati conservatori.
Comitetul 1922 a decis sa mareasca acest numar de sustineri fata de cel din procesele anterioare de alegere a premierului si sefului partidului, pentru a elimina din start candidatii slabi si cu sanse foarte mici.
Un apel pentru depunerea candidaturilor va fi anuntat odata... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 08:10
Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anuntat ca intentioneaza sa mentina legislatia Uniunii Europene in Marea Britanie pentru inca 21 de luni, scrie The Independent. Legea Comunitatilor Europene din 1972 nu va fi abrogata pe teritoriul britanic pana la sfarsitul lui 2020.
Dominic Raab, ministrul pentru Brexit, a declarat ca aceasta decizie este necesara "pentru a ne asigura ca totul merge cum trebuie ... in concordanta cu intelegerea pe care am facut-o cu UE".
Decizia va starni, cel mai probabil, furia parlamentarilor pro-Brexit, care primisera promisiuni ca legea va iesi din vigoare in martie 2019.
De asemenea, exista posibilitatea ca decizia sa fie contestata legal, deoarece Marea Britanie nu va mai avea europarlamentari sau comisari europeni, dar va continua sa respecte legile de la Bruxelles.
In plus, May a anuntat ca ea va conduce negocierile cu Uniunea Europeana. "Eu voi conduce negocierile cu Uniunea Europeana, iar Secretarul de Stat pentru Iesirea din Uniunea Europeana imi va tine locul. Departamentul pentru Brexit va fi responsabil doar pentru pregatirile interne", a afirmat ea.
Intrebat daca cetatenii UE care locuiesc in Regatul Unit vor putea sa ramana daca nu va exista niciun acord intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, Raab a afirmat ca "nu vor fi inlaturate drepturile cetatenilor UE din aceasta tara". ...citeste mai departe despre "Legislatia UE va fi mentinuta in Marea Britanie inca 21 de luni, pana la finele lui 2020" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 20:09
In alegerile de ieri, Partidul Conservator, condus de Theresa May, a castigat 319 locuri in parlamentul britanic. A pierdut 11 fotolii fata de alegerile din 2015, avand un deficit de sapte parlamentari.
Camera Comunelor are 650 de locuri si e nevoie de 326 de voturi (jumatate plus unu) pentru a forma Guvernul.
"Premierul Theresa May a suferit o infrangere majora in agitatele alegeri de joi. A pierdut majoritatea in Parlament, aruncand Guvernul pe care-l conduce intr-o perioada de incertitudine cu doar doua saptamani inainte de inceperea negocierilor pentru iesirea din Uniunea Europeana", scrie cotidianul american New York Times.
Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn a castigat 261 de locuri in Parlament, un plus de 29 de locuri fata de scrutinul din 2015.
Liderul socialist e marele invingator al confruntarii electorale, relansand partidul. La nivel de voturi, conservatorii au strans 42%, iar laburistii 40% din totalul valabil exprimat.
Theresa May a declansat alegerile anticipate din Marea Britanie cu speranta ca va obtine o sustinere puternica in Parlament, care-i va permite sa poarte o negociere dura cu reprezentantii Uniunii Europene in ce priveste conditiile pentru Brexit.
A mizat pe o victorie care sa-i asigure cel putin 350 de locuri in Camera Comunelor.
Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. In acest moment, premierul britanic se afla intr-o situatie mai dificila decat inainte de alegerile anticipate.
Marea Britanie,... mai mult
Vineri, 09 Iunie 2017, ora 15:17
Criza provocata de atacurile teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2001 i-a asigurat lui George W. Bush un al doilea mandat la Casa Alba. A pornit un "razboi impotriva terorismului" care, in final, a fost pierdut.
O parte dintre americani, socati de atentatul petrecut in inima New York-ului, au acceptat declansarea unui razboi in Irak si invazia Afganistanului, razboi ce s-a dovedit mai tarziu a fi fost pornit de la o minciuna - cum ca Irakul ar detine un arsenal de arme chimice si arme nucleare.
Dar dezamagirile au venit mult mai tarziu, atunci cand sicrie in care se aflau tineri americani ucisi in lupta au inceput sa revina in tara.
Ce efect va avea atentatul sangeros de la Manchester asupra apropiatelor alegeri generale ce urmeaza sa se desfasoare in data de 8 iunie in Marea Britanie?
Theresa May, liderul Partidului Conservator, cu o zi inainte de atac, avea un avans de 11 procente in fata laburistilor condusi de Corbyn. 44 la 33 era scorul in ce priveste impartirea preferintelor pentru cele doua formatiuni politice. Theresa May se afla pe un trend descendent, tendinta confirmata de cele mai multe sondaje, dar diferenta parea suficient de mare pentru a castiga si a avea o majoritate linistitoare in Parlament.
Dar tragedia petrecuta imediat dupa incheierea concertului vedetei pop Ariana Grande, la Manchester Arena, are deja o multime de implicatii politice. Cei 22 de morti si cei 116 raniti sunt o povara morala pe umerii oricarui politician... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 15:14
Premierul britanic Theresa May a publicat joi un articol in sapte cotidiene europene pentru a explica despartirea Marii Britanii de Uniunea Europeana, parte a unei ofensive diplomatice de imbunatatire a imaginii inainte de inceperea efectiva a negocierilor.
Ea a ales publicatiile The Irish Times (Irlanda), Rzeczpospolita (Polonia), Dagens Nyheter (Suedia), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia), Le Parisien (Franta) si Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania) pentru a reitera ca Marea Britanie va parasi UE, insa nu si Europa.
"Vreau sa va asigur ca aceasta decizie nu inseamna deloc respingerea valorilor care ne sunt comune in calitate de europeni", scrie ea, reiterand in articol majoritatea argumentelor prezentate in scrisoarea oficiala trimisa miercuri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa de declansarea procedurii privind Brexit-ul.
"Nu este nici o incercare de a face rau Uniunii Europene", adauga ea, dand asigurari ca, dimpotriva, Marea Britanie "vrea ca Uniunea Europeana sa aiba succes si sa prospere".
"Vrem sa ramanem parteneri si aliati puternici ai Frantei si ai tuturor prietenilor nostri de pe continent", da ea asigurari in Le Parisien, mentionand in cazul fiecarei tari aceasta garantie de fidelitate.
In Frankfurter Allgemeine Zeitung, Theresa May saluta "vocea puternica" prin care Germania si Marea Britanie au vorbit deseori pe scena internationala, in special pentru "integritatea si suveranitatea teritoriala a... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 12:59
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat miercuri dupa-amiaza, in Camera Comunelor, ca scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar, a fost inmanata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, si ca, din acest moment "Regatul unit paraseste Uniunea Europeana".
May a precizat ca este vorba de un moment istoric si nu poate exista o cale de intoarcere pentru Marea Britanie.
"Acum cateva minute in Bruxelles, reprezentantul permanent al Marii Britanii pe langa UE i-a inmanat din partea mea o scrisoare presedintelui Consiliului European, prin care este confirmata decizia Guvernului britanic de a invoca articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeana [...] In conformitate cu dorintele poporului, Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Acesta este un moment istoric dupa care nu mai exista o cale de intoarcere", a declarat Theresa May.
De asemenea, aceasta a precizat ca natiunea va lua de acum propriile decizii si isi va face propriile legi.
"Vom prelua controlul asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru noi", a precizat May.
Aceasta a spus ca doreste ca Marea Britanie sa iasa "mai puternica, mai echitabila mai deschisa ca niciodata" dupa Brexit.
"Alegerile pe care le facem vor defini caracterul unei natiuni. Putem sa decidem ca aceasta sarcina este mult prea mare. Putem sa alegem sa ne intoarcem la trecut si sa credem ca asta nu se poate poate face. Sau putem sa... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 15:59
Intr-un demers fara precedent in istorie, Marea Britanie initiaza miercuri oficial procedura formala care va avea ca deznodamant Brexitul, iesirea din Uniunea Europeana, dupa mai mult de patru decenii de apartenenta la blocul comunitar.
Agentia EFE prezinta pasii ce vor urma lansarii acestei proceduri.
In cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe langa UE, Tim Barrow, va inmana personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.
Din acel moment, incepe numaratoarea inversa pentru stabilirea, prin negocieri, a conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar si a viitoarelor relatii dintre aceasta tara si UE, inclusiv relatii comerciale, proces care conform aceluiasi articol din tratat ar trebui sa fie finalizat intr-un termen de doi ani.
La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta in fata Camerei Comunelor pentru a informa deputatii ca a activat articolul 50.
Dupa ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurta declaratie de presa, iar a doua zi va trimite celorlalti 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmand sa fie definitivat pana la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru aceasta tema.
La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmari sa obtina un acord care sa multumeasca toate cele patru entitati ce... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 23:19
Declansarea Brexitului - inceperea procesului oficial de parasire a Uniunii Europene, pe 29 martie - nu va fi amanata de atacul terorist care a avut loc miercuri la Londra.
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al prim-ministrului Theresa May, relateaza agentia Reuters.
"Prim-ministrul a spus clar ca Westminster (Palatul Westminster, unde se afla Parlamentul britanic - n.red.) revine la treaba astazi, tara va face la fel si nu este nicio intentie de a amana (declansarea Articolului 50 a Tratatului de la Lisabona - n.red.) ", a sustinut, joi, purtatorul de cuvant.
Citeste mai multe despre Brexit:
Intregul Parlament britanic a dat unda verde pentru Brexit. Ultimul pas e semnatura regineiMarea Britanie poate incepe iesirea din UE: Regina a promulgat oficial legea pentru BrexitBrexitul va fi declansat pe 29 martie
Acesta a mentionat si ca, de la atac, liderul britanic a vorbit cu presedintele american Donald Trump, cu cancelarul german Angela Merkel, cu presedintele francez Francois Hollande si cu premierul roman Sorin Grindeanu.
Iata filmul atacului de miercuri
Citeste toate stirile pe acest subiect
Miercuri seara, bilantul mortilor era de cinci, inclusiv atacatorul, insa a fost apoi revizuit la patru. De asemenea, autoritatile britanice au anuntat ca sapte persoane au fost arestate.
Iata si imagini surprinse din momentul in care a inceput atacul
De asemenea, cel putin 40 au fost ranite in doua atacuri comise de acelasi autor, dupa ce acesta... mai mult
Joi, 23 Martie 2017, ora 19:19
Premierul britanic Theresa May a promis ca va urma pas cu pas planul de iesire din UE, in ciuda deciziei Inaltei Curti de la Londra, care a hotarat joi ca Guvernul trebuie sa obtina acordul Parlamentului pentru invocarea Articolului 50, care da tonul procedurilor parasirii blocului comunitar.
E prima oara cand premierul britanic ataca acest subiect, dupa decizia de joi, arata The Independent. Theresa May afirma ca Guvernul trebuie sa duca la capat sarcina de a scoate Marea Britanie din UE din moment ce "oamenii au facut o alegere".
Intr-un articol publicat in The Sunday Telegraph, Theresa May scrie: "Parlamentul a votat sa puna aceasta decizie, de a face sau nu parte din UE, in mainile britanicilor. Oamenii au ales decisiv. Este ...citeste mai departe despre "Theresa May e decisa sa declanseze Brexitul, in ciuda deciziei Inaltei Curti" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 13:12