Theresa May va demisiona oficial, vineri, din functia de lider al Partidului Conservator si, implicit, din cea de prim-ministru, ca urmare a esecului ei de a convinge Camera Comunelor sa accepte acordul privind Brexit-ul pe care l-a convenit cu Bruxelles-ul, ceea ce a condus la amanarea retragerii din UE pana pe 31 octombrie.
Ea va ramane in functie pana la alegerea succesorului sau, asteptata in a doua parte a lunii iulie, dupa cum a anuntat Partidul Conservator saptamana aceasta.
Demisia Theresei May nu presupune declansarea unor alegeri legislative anticipate. Viitorul premier si lider al Partidului Conservator britanic va fi ales prin vot de membrii acestei formatiuni.
Pana in prezent, 11 politicieni conservatori au anuntat ca intra in cursa pentru succesiunea ei la conducerea Partidului Conservator, o competitie care poate aduce un sef de guvern care sa doreasca o ruptura mai clara de Uniunea Europeana, consemneaza agentia Reuters.
Intregul proces va fi supervizat de grupul parlamentar conservator, reunit in asa-numitul Comitet 1922.
Nominalizarea candidatilor
Fiecare candidat trebuie sa fie deputat conservator si are nevoie de sprijinul a cel putin opt deputati conservatori.
Comitetul 1922 a decis sa mareasca acest numar de sustineri fata de cel din procesele anterioare de alegere a premierului si sefului partidului, pentru a elimina din start candidatii slabi si cu sanse foarte mici.
Un apel pentru depunerea candidaturilor va fi anuntat odata... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 08:10
Premierul britanic Theresa May a anuntat marti ca guvernul sau va include in proiectul de lege pentru retragerea din Uniunea Europeana cerinta ca parlamentarii sa voteze asupra organizarii unui nou referendum pe tema Brexit, transmite Reuters.
Totodata, May a asigurat ca Regatul Unit nu va iesi din UE daca acordul in acest sens nu intruneste sprijinul politic al tuturor partidelor parlamentare.
"Recunosc forta autentica si sincera a sentimentului din intreaga Camera (a Comunelor - n. red.) privind aceasta chestiune importanta. De aceea, guvernul va include in Legea Acordului de Retragere o cerinta de a vota daca sa aiba loc sau nu un al doilea referendum", a spus ea, transmitandu-le "acelor parlamentari care doresc un al doilea referendum pentru confirmarea acordului" ca este nevoie de un acord, deci de legea respectiva.
Legea pe care prim-ministrul intentioneaza sa o trimita parlamentului luna viitoare va include "si alte schimbari semnificative pentru protectia integritatii economice si constitutionale a Regatului Unit".
"Realitatea este ca dupa trei incercari de a asigura acordul parlamentar, nu vom iesi din Uniunea Europeana daca nu avem un acord care sa intruneasca un suport transpartinic mai larg", a mai spus May intr-un discurs in care si-a prezentat oferta cu care spera sa ii convinga pe parlamentari sa sustina acordul negociat cu Bruxellesul.
Citeste si:
Brexit: Negocierile dintre conservatori si laburisti s-ar putea incheia fara un... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 21:15
Premierul britanic Theresa May va prezenta parlamentarilor britanici in prima saptamana din luna iunie, pentru a treia oara, proiectul de lege privind acordul de retragere a Marii Britanii din UE, a anuntat marti un purtator de cuvant din Downing Street.
Anuntul a fost facut la incheierea unei intalniri a premierului britanic cu seful opozitiei laburiste Jeremy Corbyn, informeaza Reuters si AFP.
"In aceasta seara, prim-ministrul s-a intalnit cu liderul Opozitiei (Jeremy Corbyn) in Camera Comunelor pentru a-i transmite dorinta noastra clara de a incheia negocierile si a concretiza rezultatul referendumului de a parasi UE", a spus purtatorul de cuvant, mentionand ca discutiile au fost utile si constructive.
Executivul britanic considera ca prezentarea proiectului "este imperativ sa fie facuta la acea data" pentru ca Regatul Unit sa poata parasi UE "inaintea vacantei parlamentare de vara", care incepe in luna iulie.
Totodata, executivul britanic spera sa evite, astfel, ca deputatii britanici alesi in scrutinul europarlamentar din 23 mai sa preia mandatele in noua legislatura a Parlamentului European, a carei prima sesiune plenara este prevazuta sa aiba loc pe 2 iulie.
Mai devreme in cursul zilei de marti, un purtator de cuvant al premierului britanic a declarat ca, "daca Parlamentul nu adopta un acord de iesire (din UE), aprobat de regina, pana pe 30 iunie, europarlamentarii britanici isi vor prelua mandatele", la trei ani dupa referendumul care a decis iesirea... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 08:26
Camera Comunelor a aprobat un proiect de lege care o obliga pe Theresa May sa ceara o amanare de lunga durata a Brexitului si exclude posibilitatea unei iesiri din UE fara acord.
Parlamentarii au votat in favoarea proiectului de lege cu 315 voturi "pentru" si 310 voturi "impotriva", scrie The Guardian.
Proiectul de lege a fost depus de laburista Yvette Cooper si de Sir Oliver Letwin, un fost ministru conservator.
Cooper a descris proiectul de lege ca fiind o modalitate "simpla, practica si transparenta" de a sustine premierul in procesul de retragere.
Proiectul de lege ar obliga-o pe May sa ceara o amanare a Brexitului dupa termenul limita actual de 12 aprilie pentru a se evita scenariul unei iesiri din UE fara acord.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarase miercuri ca Marea Britanie nu va mai obtine noi amanari pe termen scurt ale Brexitului daca Parlamentul divizat de la Londra nu ratifica acordul de iesire pana pe 12 aprilie cel tarziu.
"Data de 12 aprilie este ultimul termen pentru aprobarea Acordului de retragere de catre Camera Comunelor. Daca nu va proceda astfel pana atunci, nicio alta amanare pe termen scurt nu va fi posibila", a spus Juncker in Parlamentul European, citat de Reuters.
Citeste si:
600 de milioane de lire sterline pe saptamana - atat costa economia britanica telenovela BrexitMacron someaza Marea Britanie sa ia o decizie pana pe 10 aprilie: UE nu va fi ostatic in criza BrexitProtest criminal legat de... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:28
Parlamentul britanic a respins joi seara o motiune prin care premierul Theresa May a dorit sa obtina din partea deputatilor o reconfirmare a sprijinului pentru a incerca o revizuire a acordului privind Brexitul convenit cu Uniunea Europeana, dar respins pe 15 ianuarie de catre legislativul de la Londra.
Aripa cea mai eurosceptica a Partidului Conservator al premierului May a criticat textul motiunii pentru ca acesta cuprindea intr-o maniera implicita un amendament deja aprobat la votul din 29 ianuarie, amendament prin care Camera Comunelor cerea sa fie exclusa optiunea iesirii din UE fara un acord pe data de 29 martie.
Motiunea, respinsa cu 303 voturi la 258, ar fi fost un pas simbolic, dar respingerea ei complica si mai mult eforturile guvernului de la Londra de a obtine la Bruxelles o revizuire a controversatei clauze privind backstop-ul irlandez, care a condus in ianuarie la respingerea acordului de catre Camera Comunelor, relateaza agentiile Reuters si EFE.
Vezi si Banca Angliei: Brexit a costat deja Marea Britanie 80 de miliarde de lire sterline ...citeste mai departe despre "Brexit: Theresa May sufera o noua infrangere in Parlamentul Britanic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 20:42
Theresa May a anuntat ca se va duce la Bruxelles pentru a incerca noi negocieri in ce priveste acordul pentru Brexit, dupa ce Parlamentul UK l-a respins categoric saptamana trecuta. Premierul britanic nu a oferit parlamentarilor planul alternativ pe care-l asteptau, ci le-a pasat lor problema, cerandu-le sa se puna de acord.
Premierul i-a anuntat ca, dupa ce obtine solutia Parlamentului, se va duce cu ea la Bruxelles pentru a vedea daca liderii UE sunt de acord cu ea.
"Ziua cartitei (o trimitere la filmul 'Groundhog Day'): deputatii si mediul de afaceri, uniti pentru a condamna planul B al lui May, care este tot planul A", a ironizat The Independent situatia.
Insa tonul general in presa britanica marti viza mai ales ipoteza unui al doilea referendum, sustinut intens de Opozitie si respins categoric de May.
"Voi continua sa discut cu colegii mei saptamana aceasta, inclusiv cu (partidul nord-irlandez) DUP" despre aceasta problema a "plasei de siguranta", a declarat sefa Guvernului in Camera Comunelor.
"Si voi prezenta concluziile acestor discutii UE", a adaugat ea.
Aceasta "plasa de siguranta", criticata atat in cadrul majoritatii, cat si al Opozitiei, prevede o Uniune Vamala intre regat si UE, iar in cazul Irlandei de Nord o aliniere la anumite reglementari europene in domeniul sanitar si al taxelor. Ea va intra in vigoare doar daca nu se va gasi alta solutie pana la sfarsitul perioadei de tranzitie.
In pofida asteptarilor, May s-a multumit, in ceea ce... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 10:56
Premierul britanic Theresa May va gasi o cale prin care acordul referitor la Brexit sa fie aprobat de Parlamentul de la Londra, a dat asigurari, miercuri. ministrul de externe Jeremy Hunt, cu ocazia unei vizite in Singapore.
Decizia premierului de a amana votul parlamentar programat in decembrie, din cauza unei infrangeri ce parea iminenta, a aruncat intr-o si mai mare incertitudine viitorul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana, scrie Reuters.
Theresa May incearca acum sa obtina garantii suplimentare din partea liderilor UE inaintea votului ce va avea loc in Camera Comunelor in luna ianuarie.
"Cand Theresa May va reveni cu acele asigurari pe care le cere de la UE cu privire la faptul ca acordul aflat pe masa nu ne va tine captivi permanent in uniunea vamala (...) va gasi o cale de a trece acest acord prin parlament", a declarat Hunt, in sesiunea de intrebari si raspunsuri care a urmat unui discurs sustinut in Singapore.
Intrebat despre perspectiva organizarii unui al doilea referendum, Jeremy Hunt a afirmat ca acesta ar dauna democratiei, iar consecintele sociale ale ramanerii in Uniunea Europeana ar fi "devastatoare". ...citeste mai departe despre "Vor vota parlamentarii britanici acordul referitor la Brexit? Theresa May se pregateste pentru testul din Camera Comunelor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 15:09
Theresa May a supravietuit miercuri votului de neincredere din Partidul Conservator al carei lider este. Asa ca are drumul deschis pentru a obtine sustinerea Parlamentului pentru planul negociat cu Bruxelles-ul in ce priveste iesirea din Uniunea Europeana.
Premierul britanic a primit sustinerea a 200 de parlamentari ai Partidului Conservator, 117 votand impotriva ei.
Cu toate ca si-a asigurat sprijinul formatiunii pe care o conduce pentru o perioada de inca un an, majoritatea obtinuta a fost de numai 83 de voturi, aratand o polarizare extrema in interiorul formatiunii conservatoare care controleaza parlamentul britanic.
Theresa May a castigat o confruntare dificila, promitand ca nu va mai candida la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, sustinerea in Camera Comunelor a planului negociat cu UE in ce priveste Brexit-ul e pusa sub semnul intrebarii dupa confruntarea din Partidul Conservator.
Cei 117 "rebeli" din Partidul Conservator pot vota alaturi de Opozitia laburista respingerea planului, provocand o iesire necontrolata a Marii Britanii din UE.
Doamna May anuntase votul din Camera Comunelor pentru marti, 11 decembrie, dar cu o zi inainte s-a razgandit pentru ca, din calculele echipei sale, exista posibilitatea ca planul sa fie respins.
In urma acestei amanari, grupul conservatorilor care sustin o iesire din Uniune fara nicio intelegere cu statele membre a propus un vot de neincredere in partid, cerand demiterea premierului.
O criza politica fara... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 10:38
Premierul Theresa May a primit miercuri seara votul de incredere al Partidului Conservator pentru a-si pastra functia si a continua negocierile pe acordul privind Brexitul.
Inaintea votului pe tema motiunii de incredere, Theresa May a semnalat, potrivit presei britanice, ca se va retrage din functiile de lider al Partidului Conservator si de prim-ministru inainte de urmatorul scrutin parlamentar, programat in anul 2022.
Ca sa ramana la conducerea Partidului Conservator si a guvernului, May a avut nevoie de o majoritate simpla - de 158 din cele 315 voturi ale deputatilor conservatori. Ea a primit 200 de voturi, potrivit BBC.
Acordul privind Brexitul a starnit nemultumiri pe toate fronturile. Theresa May se confrunta atat cu parlamentarii care considera ca ea a facut prea multe concesii Uniunii Europene (in special prin acceptarea mecanismului de "backstop" pentru Irlanda de Nord), cat si cu cei care se opun iesirii Regatului Unit din UE.
Rezultatul votului risca sa amplifice clivajul in Partidul Conservator, in contextul Acordului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana in martie 2019. Acordul pe tema Brexit risca sa fie respins de Camera Comunelor, iar, in cazul in care ar fi aprobat, Guvernul conservator risca sa piarda majoritatea parlamentara din cauza eventualei retrageri a sustinerii de catre formatiunea nord-irlandeza Partidul Democrat Unionist (DUP) . Situatia ar putea conduce la alegeri anticipate, la amanarea iesirii Marii Britanii din UE,... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 23:10